G4Media.ro

Cum au eșuat în Olanda ”carantina inteligentă” și strategia ”imunizării de turmă”…

Cum au eșuat în Olanda ”carantina inteligentă” și strategia ”imunizării de turmă” iar țara a ajuns la peste 8000 de infectări pe zi, la fel ca Germania

Olanda se întreabă cum de s-a lăsat prinsă într-o capcană pandemică precum aceasta. Probabil că este vorba despre anumite caracteristici proprii țării, cum ar fi liberalitatea și nonșalanța. Totuși, din păcate, are legătură și cu eșecul politic, scrie Suddeutsche Zeitung, citată de Rador.

Problema pe care Olanda o are nu poate fi mai adecvat descrisă decât prin acel clip de 15 secunde care a circulat pe rețelele de socializare săptămâna trecută. Un tânăr, evident un sceptic al protecției pentru gură și nas, este intervievat în fața unui supermarket. El mărturisește cu un entuziasm autentic: „Cred că este bine că în Olanda putem decide noi înșine ce să facem. Știți, suntem oameni deștepți”. Jurnalistul răspunde: „Oameni deștepți cu cea mai mare rată de infectare din lume!”, moment în care tânărul își coboară privirea și murmură: „Știu, știu”.

Cea mai mare rată de infectare din lume poate fi o exagerare, dar este sigur faptul că Olanda se situează în Europa la un nivel ridicat, iar situația din această țară evoluează spre mai rău. Aproximativ 8.000 de infectări pe zi, la fel ca în Germania, dar care are de peste patru ori mai mulți locuitori, pentru care există prea puține paturi de terapie intensivă.

În primăvară, pacienții care necesitau ventilare artificială trebuiau trimiși în Renania de Nord-Westfalia. În Olanda nu s-au considerat necesare mai mult de 1.800 de paturi, în timp ce în regiunea similară ca suprafață a Renaniei de Nord-Westfalia sunt 6.000 de paturi.

Comparativ cu Germania, în Olanda se testează puțin, autoritățile sanitare sunt complet depășite în a urmări contacții, iar aplicația de avertizare pentru coronavirus, anunțată încă din luna aprilie, a fost lansată abia recent. Și măștile? Obligația de a le purta în spațiile publice tocmai a fost emisă, dar mesajul guvernului este că „mondkapjele” nu sunt de niciun folos.

Se răspândește un ușor sentiment de remușcare, care contrastează puternic cu mândria demonstrativă și nonșalanța pe care olandezii au afișat-o în primele luni ale pandemiei. Atitudinea de la acea vreme era că problema ar putea fi soluționată și cu măsuri mai puțin stricte, ceea ce era de așteptat din partea olandezilor iubitori de libertate.

În consecință, prim-ministrul Mark Rutte a vorbit despre o carantină „inteligentă”, sintagmă care a reprezentat, de asemenea, o înțepătură la adresa țărilor vecine care credeau că trebuie să lupte împotriva virusului cu măsuri luate până la sânge și lacrimi.

Multe mijloace de informare au preluat termenul „inteligent” fără ghilimele și au sărbătorit calmul lui Rutte. Domina bucuria pentru cât de „bine organizată” era țara. Nu s-au auzit aproape niciun fel de critici și, dacă da, au venit de la cei pentru care „Viruswaanzin” („mania virală”) a mers mult prea departe.

Țara a supraviețuit destul de bine primului val de virus și, când numerele au scăzut pe timpul verii, a crescut încrederea în sine. Doar acum când Olanda, la fel ca Belgia, ar putea fi lovită de un „tsunami”, se nasc întrebările. Cum pot fi explicate valorile ridicate și eșecul strategiei? Ar putea avea vreo legătură cu acele „caracteristici naționale” prezentate într-o lumină atât de bună?

Liberalitatea, care pentru mulți oameni face din Olanda una dintre țările preferate de locuit din lume, și democrația de tip „polder” (termenul olandez pentru suprafețele de teren străjuite de diguri) a „împreună-negocierii” împiedică o luptă eficientă împotriva pandemiei?

Psihologia etnică este foarte puternică. În ziarul De Volkskrant, medicul geriatru olandez Rudi Westendorp a făcut o comparație cu Danemarca, țară pentru a cărei echipă de criză destinată luptei împotriva coronavirus a lucrat mult timp. Virusul a fost gestionat acolo cu mai mult succes, deoarece individul se vede pe sine, într-o mai mare măsură, ca parte a unui grup.

„Faceți parte din societate, astfel încât societatea trebuie să aibă grijă de voi. Dar, mai important, fiecare face societatea să funcționeze bine”. În Olanda lipsește această „conștientizare colectivă”. În plus, odată luate deciziile, acestea nu sunt unanim acceptate.

Este oare de vină densitatea extrem de mare a populației? Experții resping această teză, deoarece nu există cu adevărat condiții de viață restrictive, majoritatea olandezilor trăind în propria lor casă. Este mai probabil ca aceștia să se infecteze la petreceri unde participă fără niciun fel de protecție. Forfota veselă dintr-un cort amplasat în Piața Parlamentului de la Haga a devenit faimoasă chiar în momentul în care parlamentarii dezbăteau „închiderea parțială”, aflată în vigoare de miercurea trecută.

În spatele acestei imagini unii văd un motiv mult mai solid: eșecul guvernului. Rutte și cei mai importanți consilieri științifici ai săi au comunicat contradictoriu încă de la început, se plânge mișcarea „Containment nu”. S-au jucat în mod deschis cu teoria „imunizării de turmă” și, spre deosebire de Germania, de exemplu, s-au pronunțat în mod conștient împotriva unei strategii dure de a ține virusul sub control. Acum puteți vedea consecințele.

Optimismul demonstrativ al prim-ministrului olandez și veșnica lui bună dispoziție intră, de asemenea, în vizorul criticilor. Apariția sa exprimă dorința „de a reveni cât mai curând posibil la vremurile fericite cu o bere pe terasă”, scrie Addie Schulte în ziarul olandez NRC Handelsblad.

Această atitudine duce la concepția greșită că toate problemele pot fi rezolvate rapid, că totul poate fi calculat cu precizie și prevăzut cu ușurință. Pandemia arată deficiențele unui sistem în care se fac calcule în pripă, de exemplu cele legate de paturile din spital: „Factorul de incertitudine este ignorat. Oricine elimină toată grăsimea de pe oase moare rapid de foame”.

Critica crescândă la adresa lui Mark Rutte nu a afectat încă cifrele sondajelor, care îi poziționează pe liberalii săi de dreapta în fruntea clasamentului, fără să fie amenințați îndeaproape de opoziție. Cu toate acestea, ceea ce atrage atenția este revenirea politicianului naționalist de dreapta Geert Wilders, care a atacat dur abordarea lui Rutte și, așa cum era de așteptat, i-a învinuit în special pe migranți pentru numărul tot mai mare de infectări. Partidul pentru Libertate a lui Wilders a câștigat astfel un plus de zece puncte.

La toate acestea se adaugă jenanta călătorie de vacanță a familiei regale în Grecia, care sfidează toate recomandările din timpul pandemiei. Willem-Alexander și Maxima au anulat călătoria în weekend, după numai o zi de indignate critici primite de Twitter. Prim-ministrul Mark Rutte, responsabil din punct de vedere politic pentru comportamentul monarhului, a trebuit să recunoască că știa despre această călătorie și că nu a descurajat-o.

Sursa: Suddeutsche Zeitung / Rador / Traducerea: Vera Ștefan

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Hai sa ne uitam cate locuri ATI mai au olandezii si cat de mult testeaza. Apoi sa vorbim de esuat.

    Si apoi sa ne uitam cate paturi mai sunt la Ploiesti si cum doctorii recunosc ca de 2 saptamani aleg intre cine traieste si cine moare. Apoi sa vorbim de esuat.

    • 1. Cum sa compari Olanda cu Ploiestiul si sa ai pretentia ca spui ceva inteligent?
      2. Articolul descrie opiniile olandezilor fata de situatia din Olanda si masurile luate de guvernul olandez. Tu esti indignat ca olandezii critica guvernul lor? Sti tu mai bine situatia din Olanda astfel incat sa-i contrazici?

    • Olandezii trimit deja pacienți in Germania.

  2. Asta este un articol tendentios din partea autorului din Sueddeutsche Zeitung.
    Tanarul din clipul de 15 secunde are dreptate de la un capat la altul. Privirea in jos nu este o recunoastere a esecului sau a faptului ca nu ar avea dreptate ci faptul ca se gandeste, ca nu are inca toate raspunsurile. Orice alte interpretare este una de rea credinta, cel mult un sofism jurnalistic.
    Da, Olandezii sunt oameni inteligenti!
    Da, Libertatea este cel mai sfant lucru!
    Da, MOMENTAN Olanda are o rata crescuta a infectarilor. Dar este usor sa te duci in oricare tara, inclusiv Germania, intr-un moment de crestere rapida si sa faci galagie ca „Ratare!”, „Greseala!”, „Vina politica”, etc. Se cheama MANIPULARE!

    Pe urma, cum sa nu fie densitatea populatiei un factor ??? Este un lucru elementar in epidemiologie (n-am spus epidemiologia medicala – asa ceva este o constructie artificiala. epidemiologia este epidemiologie, punct, si este un domeniu multi-disciplinar in cadrul BIOLOGIEI).

    Apoi, mai usor cu pianul pe scari! Asa faceau jurnalistii recent si cu Suedia. Deocamdata, cea mai mare resurgenta a infecterilor le au tarile care au impus lockdown strict. De ce? Pentru ca ideea ca un virus poate fi controlat este infantila. Un lockdown nu face decat sa amane infectarile si sa impinga cat mai in viitor sfarsitul pandemiei.

    A critica tarile care iau masuri moderate (care sa tempereze putin varful epidemic, pentru a nu supune sistemul de sanatate unui soc logistic) este idiot. Infectiile nu pot fi oprite. Ce trebuie facut este PROTEJAREA CELOR VULNERABILI pana la momentul atingerii pragului imunitatii de grup.

    „Epidemiologii medicali” impreuna cu jurnalistii teribilisti interpretationisti si politicienii care se iau dupa ei din ignoranta sau oportunism sunt cei care distrug o tara.

    • Mda , imunitatea de turma … A fost un caz interesant in Manaus . Tot asa , o comunitate relativ izolata in Amazon ,cu o densitate mare a populatiei . Dupa un prim val foarte mare – si mortal – in primavara , prin vara au scazut spectaculos infectarile .Specialistii au zis : Evrika , s-a atins imunitatea de turma (wishful thinking mai degraba) ! Numai ca in ultimele saptamani ,numarul de infectari a crescut din nou foarte mult . Acum specialistii se chinuie sa vada daca a disparut imunitatea sau a aparut o noua tulpina a virusului . Asa ca mai usor cu pianul pe scari ,vorba Dvs ! Nu se cunosc inca multe lucruri despre virus , inclusiv daca imunitatea dureaza mai mult de cateva luni . Pandemia va disparea daca se descopera un tratament eficient sau un vaccin . Din pacate . Pana atunci ,tot ce putem face e sa limitam raspandirea virusului ,protejandu-ne pe noi si implicit pe cei din jur . Sanatate !

    • In Suedia le-au murit multi batrani pe baza strategiei luate si au recunoscut asta public.
      Intr-adevar lockdown-ul amana infectarile, asta era si idea. Sa amanam din infectari a.i. spitalele sa pot face fata. Si in al doilea rand sa aiba timp sa se dezvolte un vaccin a.i. si grupurile vulnerabile sa aiba o sansa de supravietuire.
      Cu cat ai mai multi infectati, chiar si non-vulnerabili, cu atat probabilitatea si a celor vulnerabili se mareste.

    • Nu, nu ideea nu este sa amani infectarile pe termen nedefinit „pana avem vaccin”. Ideea este sa minimizezi numarul de morti per total-epidemie. Ideea este sa minimizezi infectiile celor vulnerabili in timp ce te apropii totusi de pragul de imunitate de grup (undeva intre 10 si 40% de populatie infectata – da, asa de jos, datorita heterogenitatii populatiei; estimarea maxima este de 60-70 la suta si asta este daca NU se ia in considerare heterogenitatea populatiei). Cu cat atingi mai repede acest prag, cu atat se opreste mai repede epidemia.
      Ce naiba, ce este asa de greu de priceput?
      Unii spun ca este greu de separat vulnerabilii. Dar asta este un argument foarte slab. Adica este mai usor de cheltuit resurse enorme si distrus economia pentru masuri in calup si care prelungesc epidemia si este mai greu sa protejezi o sub-populatie????

  3. Hai cu propaganda neamule!
    Nu va e bre rusine?

  4. Un articol incomplet. Ce nu apare in articol este densitatea mare a Olandei. Cu o populatie de 17 millioane de locuitori si o densitate de 488 locuitori per km2 (Romania are 84 per Km2), Olanda este tara cea mai densa din Europa.

    Belgia era inchisa, Olanda era deschisa. Belgienii au navalit in Olanda la magazine si pe terase in timp ce rata de infectare in Belgia era foarte ridicata. Rezulatul a inceput rapid sa se vada.

    Infectia este cea mai raspandita in jurul comunitatilor de populatie alohtona, nu autohtona, adica a imigrantilor proveniti din tarile din est (muncitori sezonieri) sau a celor din Turcia, Magreb, etc (imigranti chiar la a 4a generatie).

    Nimic rau cu aceste comunitati, insa sunt obisnuite sa traiasca impreuna cu multe persoane si sa respecte mai putin regulile. Siturile de romani in Olanda sunt pline de comentarii „cum sa nu respect regulile’. In Romania a devenit o mandrie sa fii smecher.

    Iata rezultatul.

  5. Nu e bine sa ai multe infectari. Faci hapciu, curge nasul, etc. Nu cunosc termenii tehnici, dar sunt pregatit pentru niste platitudini explicative de la Musta si Rafila, dintr-alea de vor sari catrintele de pe voi.

    Tot asa ma tem si de R0.

    Suferim de diagnostic.