Cum au evitat televiziunile scandalul de plagiat al lui Ciucă în prime time: Știri seci plus câte o întrebare răzleață în timpul dezbaterilor pe alte teme
Subiectul zilei de marți a fost acuzația de plagiat adusă de jurnalista Emilia Șercan în PressOne tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă în anul 2003. Televiziunile de știri au fost extrem de zgârcite cu subiectul atât pe parcursul zilei, cât și în prime-time, când s-au concentrat pe energie, subiecte politice orice sociale.
Marți dimineață, în primele ore după publicarea investigației, subiectul nu a existat la principalele televiziuni de știri, dar a apărut timid în jurnalele de știri de la Digi24, unde a fost prezentată mai întâi reacția premierul și abia apoi știrea scandalului de plagiat.
Și România TV a prezentat știrea pe site-ul televiziunii abia după ce a apărut reacția premierului Nicolae Ciucă în scandalul plagiatului, în timp ce Antena 3 și Realitatea Plus nu au publicat știrea inițială și au prezentat exclusiv reacțiile premierului și președintelui Klaus Iohannis, fără alte știri (reacția UNAp sau a altor oameni politici etc).
În ce privește dezbaterea subiectului în prime time, TVR a publicat un material de 3 minute cu acuzații și toate reacțiile, dar a lipsit complet de la Realitatea Plus, Antena 3 și a existat succint, pentru doar câteva minute, la Digi24 și fost pusă în scenă complet diferit la RTV și B1TV.
TVR – Televiziunea de stat a prezentat subiectul în jurnalul de știri, timp de 3 minute, furnizând informații complete despre acuzațiile de plagiat, inclusiv reacțiile politicienilor. De asemenea, TVR a filmat o declarație video dată de Emilia Șercan, jurnalista care a publicat investigația la PressOne. Începând cu ora 21:00, televiziunea de stat a avut o dezbatere moderată de Roxana Băjenaru referitoare la noile plafoane la prețurile energiei și gazului.
Digi24 – Televiziunea a prezentat o știre referitoare la subiectul plagiatului în jurnalul de la ora 20:00. În timpul zilei, Digi24 a prezentat succint în jurnalele de știri scandalul plagiatului lui Nicolae Ciucă. În prime time, începând cu ora 21:00, în emisiunea moderată de Cosmin Prelipceanu a fost invitat președintele PNL Florin Cîțu pentru a prezenta ”soluțiile partidului” pentru facturile de energie emise greșit. În cadrul emisiunii, moderatorul i-a adresat fostului premier două întrebări referitoare la plagiat, iar Florin Cîțu a declarat că ”e datoria premierului Ciucă să explice ce se întâmplă” pentru ca subiectul să nu devină o vulnerabilitate.
România TV – În emisiunea moderată de Andreea Crețulescu, începând cu ora 20:30 s-a discutat despre acuzațiile de plagiat, linia de discuție fiind: Președintele Iohannis nu a avut reacții publice în criza energiei și a gazului, dar a reacționat imediat în timpul scandalului plagiatului premierului Ciucă. În discuție s-a pus și problema unei eventuale demisii sau demiteri a prim-ministrului care s-a bucurat de susținerea lui Klaus Iohannis pentru această funcție. În timpul dezbaterii accentul a fost pus cu precădere pe necesitatea unei demisii și a rotației la guvernare PNL-PSD.
Antena 3 – Începând cu ora 20:00 Antena 3 a dezbătut împreună cu fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, despre problema energiei termice din București. În timpul zilei, televiziunea a prezentat o știre succintă referitoare la dezimințirea premierului Ciucă, fără a prezenta inițial acuzațiile de plagiat. Începând cu ora 21:00, în emisiunea lui Mihai Gâdea s-a discutat despre clanurile interlope din România.
Realitatea Plus – La emisiunea moderată de Alexandra Păcuraru, începând cu ora 21:00, a fost dezbătut subiectul facturilor majorate la energie și gaz și prezentate situații ale unor români care au primit sume mai mari de plată decât cele la care s-ar fi așteptat.
B1TV – La ora 20:00 televiziunea dezbătea, în emisiunea moderată de Tudor Mușat, subiectul energiei cu ministrul Virgil Popescu. Ulterior, subiectul de dezbatere a fost siguranța elevilor în școli, în plin val cinci al pandemiei COVID-19. Începând cu ora 21:00, moderatorul Silviu Mănăstire a dezbătut pe larg subiectul plagiatului spunând că este ”fix ce le mai lipsea celor de la guvernare” și subliniind încă de la începutul emisiunii că ”subiectul e instrumentat bine de opoziția USR” care distribuie pe larg subiectul pe rețelele de socializare. Tot în discursul de la începutul emisiunii, Mănăstire a mai spus că ”suntem într-un film pe care l-am văzut în 2012, cu domnul Victor Ponta, în care intervine presa europeană”. Mănăstire și-a încheiat discursul, înainte de prezentarea invitaților, spunând că ”nu crede în întâmplări”. Moderatorul a insinuat că timp de 2 ani cât Nicolae Ciucă a fost ministrul Apărării ”nu a interesat pe nimeni” cum și-a făcut lucrarea de doctorat și a asociat acest lucru cu opoziția pe care o face USR. La dezbaterea subiectului au participat Val Vâlcu, jurnalist la DCNews, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, și Ana Maria Cătăuță, deputat PSD. Subiectul a fost dezbătut în jur de 20 de minute, ulterior invitații vorbind despre criza energiei și facturi majorate.
De remarcat că la B1 subiectul a fost dezbătut pe larg în timpul serii, la emisiunea ”Bună, România” de la ora 18.00.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
35 comentarii