Cum au fost recuperate în cele din urmă corpurile alpiniștilor înghețați din „zona morții” de pe Everest
Tshiring Jangbu nu poate uita cadavrul pe care l-a văzut la câțiva metri de vârful muntelui Lhotse din Himalaya în urmă cu mai bine de un deceniu, relatează BBC.
Nepalezul lucra ca ghid pentru un alpinist german care încerca să escaladeze al patrulea cel mai înalt munte din lume în mai 2012. Corpul care le bloca calea era considerat a fi Milan Sedlacek, un alpinist ceh care pierise cu doar câteva zile mai devreme.
Dl Sherpa era curios de ce alpinistul ceh murise atât de aproape de vârf. Una dintre mănușile de pe cadavrul înghețat lipsea.
„Este posibil ca mâna goală să fi alunecat de pe coardă”, spune ghidul. „Este posibil să fi fost ucis după ce și-a pierdut echilibrul și s-a prăbușit pe stâncă”.
Cadavrul a rămas acolo unde era – și fiecare alpinist care a escaladat ulterior Muntele Lhotse a trebuit să treacă pe lângă el.
Dl Sherpa, în vârstă de 46 de ani, habar nu avea atunci că se va întoarce 12 ani mai târziu pentru a recupera cadavrul alpinistului, ca parte a unei echipe formate dintr-o duzină de militari și 18 sherpa detașați de armata nepaleză pentru a curăța munții Himalaya.
În regiunea Everest s-au înregistrat mai mult de 300 de decese de când au început să se înregistreze escaladele în urmă cu un secol, iar multe dintre aceste cadavre au rămas. Numărul morților a continuat să crească: opt persoane au fost ucise până acum în acest an, iar 18 au murit în 2023, potrivit departamentului de turism din Nepal.
Guvernul a lansat pentru prima dată campania de curățare în 2019, care a inclus îndepărtarea unor cadavre de alpiniști morți. Însă anul acesta a fost prima dată când autoritățile și-au stabilit obiectivul de a recupera cinci cadavre din așa-numita „zonă a morții”, situată la o altitudine de 8 000 m (26 247 picioare).
În cele din urmă, echipa – care s-a hrănit cu apă, ciocolată și sattu, un amestec de năut, orz și făină de grâu – a recuperat patru cadavre.
Un schelet și 11 tone de gunoaie au fost îndepărtate la atitudini mai joase, după o operațiune de 54 de zile care s-a încheiat pe 5 iunie.
„Nepalul a primit o reputație proastă pentru gunoaiele și cadavrele care au poluat Himalaya la o scară gravă”, a declarat pentru BBC Nepali maiorul Aditya Karki, liderul operațiunii din acest an.
Campania urmărește, de asemenea, să îmbunătățească siguranța alpiniștilor.
Maiorul Karki spune că mulți au fost speriați de vederea cadavrelor – anul trecut, un alpinist nu s-a putut mișca timp de o jumătate de oră după ce a văzut un cadavru pe drumul spre Muntele Everest.
Costuri și dificultăți
Mulți oameni nu își permit să recupereze trupurile rudelor care au murit pe munții din Nepal. Chiar dacă dispun de mijloace financiare, majoritatea companiilor private refuză să ajute la ridicarea cadavrelor din zona morții deoarece este prea periculos.
Armata a alocat cinci milioane de rupii (37 400 de dolari; 29 000 de lire sterline) în acest an pentru recuperarea fiecărui cadavru. Sunt necesare 12 persoane pentru a coborî un cadavru de la 8.000 m, fiecare având nevoie de patru butelii de oxigen. O butelie costă mai mult de 400 de dolari, ceea ce înseamnă că este nevoie de 20 000 de dolari numai pentru oxigen.
În fiecare an, există doar o fereastră de aproximativ 15 zile în care alpiniștii pot urca și coborî de la 8.000 de metri, deoarece vânturile încetinesc în timpul tranziției dintre ciclurile de vânt. În zona morții, viteza vântului depășește adesea 100 km pe oră.
După localizarea cadavrelor, echipa a lucrat mai ales după căderea nopții, pentru că nu a dorit să deranjeze alți alpiniști. În regiunea Everest, care mai cuprinde Lhotse și Nuptse, există o singură scară și o singură teleferică pentru persoanele care urcă și coboară din tabăra de bază.
„A fost foarte greu să aduc înapoi cadavrele din zona morții”, spune dl Sherpa. „Am vomitat apă acră de multe ori. Alții au continuat să tușească, iar alții au avut dureri de cap pentru că am petrecut ore și ore la altitudine foarte mare.”
La 8.000 m, chiar și cei mai puternici sherpa pot căra doar 25 kg, mai puțin de 30% din capacitatea lor la altitudini mai mici.
Cadavrul de lângă vârful muntelui Lhotse, care se află la 8 516 m, era decolorat după expunerea la soare și zăpadă timp de 12 ani. Jumătate din corp era îngropat în zăpadă, spune dl Sherpa.
Toate cele patru corpuri ale alpiniștilor recuperate au fost găsite în aceeași poziție în care au murit. Starea lor înghețată a făcut ca membrele lor să nu poată fi mișcate, ceea ce a îngreunat și mai mult transportul.
Legea nepaleză prevede că toate cadavrele trebuie să rămână în cea mai bună stare înainte de a fi returnate autorităților – orice deteriorare ar putea duce la sancțiuni.
Echipa de curățare a pus la punct un sistem de funii pentru a coborî cadavrele treptat, deoarece nu era posibil să le împingă din spate sau să le tragă din față. Uneori, cadavrele rămâneau blocate în terenul stâncos și înghețat, iar scoaterea lor din nou era o sarcină laborioasă.
Potrivit dlui Sherpa, a fost nevoie de 24 de ore neîntrerupte pentru a aduce cadavrul presupus a aparține alpinistului ceh la cea mai apropiată tabără, care se află la doar aproximativ 3,5 km distanță. Echipa a petrecut apoi alte 13 ore pentru a coborî cadavrul la o altă tabără inferioară.
Următoarea oprire pentru cadavre a fost o călătorie cu elicopterul către Kathmandu, însă echipa a rămas blocată în orașul Namche timp de cinci zile din cauza vremii nefavorabile. Echipa a ajuns în siguranță în capitală pe 4 iunie.
Identificare
Cele patru cadavre și scheletul au fost păstrate la un spital din Kathmandu.
Armata a găsit documente de identificare pe două cadavre – alpinistul ceh Milan Sedlacek și alpinistul american Ronald Yearwood, care a murit în 2017. Guvernul nepalez va fi în legătură cu ambasadele respective.
Procesul de identificare a celorlalte două cadavre este în curs.
Alpiniștii și ghizii sherpa țin evidența locațiilor și a posibilelor identități ale alpiniștilor rătăciți, astfel că au furnizat informații potențiale despre unele dintre cadavre. Ei cred că toate cadavrele aparțin unor străini, dar guvernul nu a confirmat acest lucru.
Aproximativ 100 de șerpași au murit pe Himalaya de la începutul înregistrărilor, astfel încât multe familii așteaptă de ani de zile să efectueze ultimele ritualuri budiste pentru cei dragi.
Autoritățile au declarat că vor îngropa cadavrele dacă nimeni nu vine să le revendice la trei luni după identificare – indiferent dacă acestea aparțin unui străin sau unui nepalez.
Dl Sherpa a urcat pentru prima dată în Himalaya la vârsta de 20 de ani. În cariera sa, el a escaladat Everestul de trei ori și Lhotse de cinci ori.
„Alpiniștii au devenit faimoși datorită alpinismului. Himalaya ne-a oferit atât de multe oportunități”, spune el.
„Făcând această muncă specială de recuperare a cadavrelor, este momentul meu să mă revanșez față de Marele Himalaya.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank