Cum au ignorat Patriarhia, Inspectoratul Școlar și Mitropolia Moldovei avertismentele repetate ale unui pedagog despre abuzurile sexuale la care erau supuși elevii seminariști de la Huși
O femeie, fost pedagog la Seminarul Teologic Sfântul Ioan Gură de Aur din Huși (județul Vaslui), a vorbit încă din 1997 despre abuzurile (inclusiv sexuale) la care îi supuneau oamenii Bisericii pe elevii seminariști (unii minori). Nu a ascultat-o nimeni, a fost marginalizată și hulită de toți, iar societatea i-a întors spatele, scriu jurnaliștii Vlad Stoicescu și Andrei Crăciun într-un articol publicat pe portalul Să fie lumină.
Didina Brănici a văzut tot și nu a închis, la fel ca toți ceilalți, ochii. Dreptatea i-a venit târziu (și parțial), în 2017, când o afacere de șantaj din interiorul Episcopiei Hușilor a ajuns la DNA, apoi în instanță, oferind probele video ale desfrâului sexual la care se deda, de ani buni, Preasfințitul Corneliu Bârlădeanu, eparhul locului.
Membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, bărbatul urcase fulgerător la finalul anilor 1990 în ierarhia BOR, devenind arhiereu vicar, apoi episcop al Hușilor. Ajunsese, cu timpul, prea puternic pentru a-l mai atinge cineva. La Huși, ani de zile, un sistem infernal a funcționat din voia și spre nevoia Preasfințitului Corneliu.
Abuzul – psihic, fizic, sexual – devenise un fapt cotidian, banal, acceptat de toți. Nimeni n-a îndrăznit să spună: Episcopule, gata! Nimeni în afară de Didina Brănici.
Acum, la capătul adevărului ignorat ani de zile, fosta angajată de la seminar locuiește într-o cămăruță cât o celulă de închisoare, fără curent electric și fără căldură. Și de acolo continuă să vorbească despre ce a văzut.
Didina Brănici a tras toate semnalele de alarmă pe care le putea un om simplu trage. Le-a spus tuturor adevărul, pe scară ierarhică, așa cum fac oamenii cu frică de Dumnezeu. A scris la Inspectoratul Școlar Județean, la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, a scris până și la Patriarhie, la Sfântul Sinod.
Toate eforturile ei s-au lovit de un zid de netrecut – pentru că fiecare scrisoare trimisă din Huși pentru a semnala abuzurile din seminarul teologic se întorcea tot la Huși, pe masa episcopiei din oraș.
Toate faptele relatate sunt de competența eparhiei locului, îi răspundeau Didinei Brănici instituțiile sesizate. Iar la Episcopia Huși tăia și spânzura însuși Corneliu Bârlădeanu, chemat astfel să se judece pe sine.
Corneliu Onilă, intitulat Bârlădeanul după preluarea funcției de episcop vicar al Hușilor (petrecută în 1999), depunea în urmă cu un an și jumătate o plângere la DNA, acuzând mai multe fețe bisericești că îl șantajau.
Obiectul șantajului îl reprezentau mai multe filmări cu Preasfințitul Corneliu în timp ce întreținea relații sexuale cu elevi seminariști, aparent minori. Filmările erau din 2007, când Onilă era încă episcop vicar (abia în 2009 avea să fie instalat ca episcop al Hușilor).
În spațiul public au apărut (cenzurat) imagini înregistrate în care Corneliu Bârlădeanu îl dezmierda pe un băiat identificat drept Mihai Ionuț Ursac, în prezent preot în Deleni, o comună din județul Vaslui. Ursac a negat că ar fi cel din imagini, acuzând o trucare a materialului video.
Pe fondul scandalului public iscat, Sfântul Sinod al BOR a luat în discuție cazul episcopului de la Huși, găsind însă o formulă surprinzătoare pentru închiderea întregii controverse: retragerea benevolă a Preasfințitului Corneliu.
Practic, Biserica nu a cercetat faptele în profunzime, pentru a elucida dimensiunea cazuisticii de abuz sexual de la Huși, ori măcar pentru a stabili condițiile care favorizaseră instituirea unui sistem eparhial aflat la cheremul Preasfințitului Corneliu.
Astăzi, fostul eparh al Hușilor are rang de episcop retras și „face ascultare” la mânăstirea Văratec. Nu și-a pierdut drepturile bănești, şi-a păstrat rangul de înalt ierarh şi titlul de Preasfinţit, precum şi restul privilegiilor prevăzute.
Potrivit Statului Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Sinod decide cu privire la drepturile ierarhilor retrași – factual, sinodul a decis în cazul Bârlădeanu să accepte fără alte întrebări pasul înapoi al episcopului și să-l trimită la dulce penitență arhierească.
Același Statut BOR prevede și că, dacă într-o mănăstire se află vreun arhiereu retras, obștea este datoare sã îi creeze înlesnirile necesare traiului și să-i dea cinstea cuvenită demnității arhierești. Corneliu Bârlădeanu este încă Preasfințit. Se bucură de mângâierea Domnului la Văratec.
Citește articolul integral pe Să fie lumină: Episcopule!
Foto: Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanul
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii