G4Media.ro

Cum au ignorat procurorii antisemitismul și propaganda legionară: Nicio autosesizare la Parchetul…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Cum au ignorat procurorii antisemitismul și propaganda legionară: Nicio autosesizare la Parchetul General în ultimii doi ani, nicio trimitere în judecată / Institutul Elie Wiesel acuză PG că nu dă curs plângerilor / Călin Georgescu, pro-rus cu discurs legionar, marele câștigător în primul tur prezidențial

Procurorii au ignorat episoadele de antisemitism și propagandă legionară înregistrate în România în ultimii doi ani, conform unui răspuns al Parchetului General (PG) pentru G4Media și Info Sud-Est, care arată că nu a existat nicio autosesizare a parchetelor în 2023 și 2024, deși fenomenul antisemitismului și propaganda legionară au cunoscut o creștere vertiginoasă, mai ales pe rețelele de socializare și în rândul liderilor politici ai curentelor extremiste. Propaganda legionară și antisemitismul sunt interzise prin lege în România și se pedepsesc penal.

Reporterii au întrebat PG condus de procurorul general Alex Florența din martie 2023 în câte dosare s-a autosesizat instituția pe care o conduce pentru încălcarea OUG 31/2002, privind interzicerea rasismului, legionarismului și a promovării criminalilor de război. Parchetul a transmis că nu au fost înregistrate dosare ca urmare a sesizării din oficiu: 

  • ”La nivelul Secției de urmărire penală din cadrul PÎCCJ, nu au fost înregistrate ca urmare a sesizării din oficiu cauze având ca obiect încălcarea OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii”, se arată în răspunsul pentru G4Media și ISE.

Am întrebat, de asemenea, câte dosare privind propaganda antisemită, legionară și negarea Holocaustului a soluționat Parchetul General în 2023 și 2024, câte dintre acestea au fost clasate și câte au fost trimise în judecată.

Din nou, Parchetul General a transmis că în ultimii doi ani, de când instituția este condusă de procurorul general Alex Florența, nu au fost trimise în judecată dosare având ca obiect propaganda legionară:

  • ”În anii 2023 și 2024, la nivelul Secției de urmărire penală din cadrul PÎCCJ nu s-au dispus soluții de netrimitere/trimitere în judecată în dosare având ca obiect propaganda antisemită, legionară și negarea Holocaustului”, se arată în răspunsul pentru G4Media și ISE.

Nu în ultimul rând, am întrebat PG câte dosare are în lucru privind propaganda antisemită, legionară și negarea Holocaustului: Doar trei dosare, toate plângeri:

  • ”În urma verificărilor efectuate la nivelul Secției de urmărire penală din cadrul PÎCCJ, a rezultat că la nivelul acestei secții sunt în lucru trei dosare având obiectul la care faceți referire”.

O analiză G4Media și ISE din 2022 a arătat în exclusivitate cum procurorii au închis 96% din dosarele soluționate în 2022 privind promovarea antisemită, legionară și a criminalilor de război, ba mai mult, unul dintre judecătorii pe masa cărora au ajuns astfel de spețe justifica una din ordonanțele de clasare ale procurorilor. Citește analiza integrală aici.

O analiză RFI din 2023 arată, de asemenea, că din cele 82 de dosare pe care procurorii le aveau de soluționat, 25% au fost clasate, iar restul au rămas nesoluționate. 

  •  Ordonanța 31/2002 este în vigoare de două decenii și, conform articolului 5, pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani promovarea în public a cultului persoanelor care au comis genocid sau crime de război, precum și fapta de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe. În anul 2022 un singur dosar din 26 a fost trimis în judecată.
  • Alexandru Florian, președintele Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”, trăgea un semnal de alarmă la acel moment, în 2022, și spunea într-o declarație G4Media și ISE în 2022 că ”antisemitismul și legionarismul sunt în creștere”, iar ”prin clasările parchetelor ei conștientizează că au liber pentru propagandă și acțiune”: ”Avem de-a face cu o nepăsare, un dezinteres pentru construirea unei societăți despre care vorbim de 30 de ani”, mai spunea Alexandru Florian. 

Lipsa dosarelor deschise de procurori privind propaganda legionară și antisemitismul este constată în contextul în care fenomenul antisemitismului și propaganda legionară au crescut vertiginos în spațiul public, cu precădere pe rețelele de socializare și sunt rostogolite chiar de liderii politici ai curentelor/partidelor extremiste în România.

Iată mai jos doar trei din cele mai recente exemple de încălcare a OUG 31/2002 înregistrate în doar nouă luni, cu impact major în social media, dar pentru care procurorii nu s-au autosesizat:

Un alt caz de notorietate este chiar cel al lui Călin Georgescu, câștigătorul en fanfare al primului tur prezidențial:

  • În 2022, Georgescu a făcut apologia criminalilor de război calificându-i ”eroi” pe șeful legionar Corneliu Zelea Codreanu și pe autorul Holocaustului din România, Ion Antonescu. Tot el a spus despre asasinarea lui Nicolae Iorga de către legionari că ”istoria este mistificată”. Procurorii i-au deschis dosar penal pentru elogierea vinovaților de genocid și crime de război, dar ancheta a fost clasată de procurori pe motiv că fapta nu e prevăzută de legea penală, iar parchetul refuză să facă publică ordonanța de clasare a dosarului.

Dincolo de aceste exemple, într-o scrisoare transmisă Ministerului Justiției în 26 aprilie 2024 și intrată în posesia G4Media și Info Sud-Est, Daniel Mariaschin (CEO B’nai B’rith International) și rabinul Andrew Baker (director pentru Afaceri Evreiești Internaționale, în cadrul Comitetului Evreiesc American) acuză Parchetul General că nu a dat curs mai multor plângeri transmise de Institutul ”Elie Wiesel”. Mai jos, extrase din scrisoare:

  • ”În aprilie 2022, Vasile Zărnescu, un negator militant al Holocaustului, a fost condamnat la doi ani de închisoare (cu suspendare). Această sentință a fost apoi înlocuită cu un avertisment scris avertisment. În ciuda avertismentului, acesta și-a reluat campania publică de negare a Holocaustului. Nu a existat niciun răspuns din partea Procurorului General.
  • În iunie 2022, procurorul general a fost sesizat să îl ancheteze pe autor, Cristian Troncota, pentru articolul său în care afirma că autoritățile române au protejat evreii în timpul Holocaustului, negând astfel Holocaustul din România. Nu a existat a existat niciun răspuns din partea Procurorului General.
  • De asemenea, în iunie 2022, Procurorului General i s-a cerut să investigheze site-ul incorectpolitic.com, care neagă sistematic Holocaustul și răspândește propagandă antisemită. Această solicitare a fost reînnoită în noiembrie 2023. Nu a existat niciun răspuns din partea Procurorului General.
  • În februarie 2023, procurorul general a fost informat cu privire la platforma online https://radical-entorage.ro care vinde memorandumuri fasciste și ale Gărzii de Fier memorabilia. Până în prezent, nu s-a primit nicio veste cu privire la vreo anchetă.
  • În martie 2023, procurorul general a fost informat cu privire la Marian Motocu care postează sistematic online mesaje rasiste, antisemite și pline de ură inclusiv negarea Holocaustului. Până în prezent, nu a existat niciun răspuns.
  • În august 2023, o cerere suplimentară a fost trimisă Procurorului General referitoare la postările repetate pe YouTube ale lui Alexandru Amititeloaie și Gica Manole în care aceștia neagă Holocaustul din România și pogromul de la Iași și promovează cultul lui Ion Antonescu. Nici în acest caz nu a existat niciun răspuns din partea Procurorului General”. 

Scrisoarea celor doi semnatari este trimisă Ministerului Justiției cu precizarea acestora că România a fost condamnată la CEDO, în aprilie 2024, pentru revenirea asupra unor condamnări istorice pentru crime legate de Holocaust, în urma rejudecării şi achitării în anii 1990 a doi ofiţeri, condamnaţi în anii 1950 pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii (cazul Zăicescu şi Fălticineanu c. România (cererea nr. 42917/16). 

Întrebat în ce stadiu se află plângerile de mai sus și ce măsuri au dispus procurorii în fiecare dintre cazuri, Parchetul General a declarat pentru G4Media și Info Sud-Est că sunt trei plângeri înregistrate fără să transmită și detaliile solicitate de reporteri:

  • ”În urma verificărilor efectuate la nivelul Secției de urmărire penală din cadrul PÎCCJ, au fost identificate trei lucrări, două dintre ele înregistrate în 2022 și înaintate pentru competentă soluționare către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 2 București și una înregistrată în anul 2023”, au declarat reprezentanții PG.

 

 

G4Media și Info Sud-Est au scris pe larg despre cum încalcă legea autoritățile, minimalizând rolul criminalilor de război din România anilor ’40 și a indicat 16 situații în care legea este încălcată flagrant.

În urma demersurilor G4Media și ISE, au fost schimbate numele străzilor Ion Antonescu din Constanța, Gheorghe Alexianu din Costinești și numele Liceului ”Mircea Vulcănescu” din sectorul 4 București.

Totuși, rămân încă multe străzi, busturi, alte monumente sau spații publice care păstrează numele unor criminali de război. Câteva exemple, în mari centre urbane: În Sectorul 1 din Capitală există o stradă cu numele lui Vulcănescu, în Sectorul 2 un bust memorial, iar în Cluj Napoca, în 2017, însuși primarul Emil Boc a retras de pe ordinea de zi un proiect prin care urma să fie schimbat numele străzii Radu Gyr, invocând ”societatea civilă” care i-a cerut acest lucru.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. În continuare se ignora faptul ca în toate instituțiile de ordine publică și apărare exista un puternic filon pro rus moștenire a bravilor militari de dinainte de 1989.

  2. Trebuia suspendst in acelasi moment cu Sosoaca. Imaginati-va cum ar fi fost azi! Asa, aduna si voturile ei. Un stat fara justitie nu este, un stat fara oameni educati, nu este. Mai ales in epoca Tik Tock. Este un virus care vine tot din China, cea care uraste democratia.

  3. justitie pe interes

    • Justiția română funcționează doar in interesul celor puternici. Câte autosesizări s-au văzut pentru apărarea drepturilor celor mulți, pentru apărarea domeniului public al statului spre exemplu. Dar dacă e vorba de niste privați cu interese imobiliare și care au sprijin politic, se schimbă calimera. Jenant. Și uite unde am ajuns.