Cum au migrat turiștii pe litoral: tinerii s-au mutat în mini-stațiunea cluburilor, bugetarii au plecat în Sud. Mamaia a fost sedusă și abandonată între betoane
Voucherele de vacanță nu au determinat bugetarii să ”ia cu asalt” Mamaia nici până la mijlocul acestui sezon, se plâng mai mulți comercianți din stațiunea pe care fostul primar Radu Mazăre o compara cu Barcelona și Ibiza. Șezlongurile sunt pline doar pe jumătate, și asta doar în zilele bune, iar unitățile de cazare nu sunt ocupate la capacitate maximă, cum se întâmpla în anii precedenți, în această perioadă. Care ar fi explicațiile?
Familiile de bugetari cu vouchere caută locuri mai ieftine
În primul rând, Mamaia s-a etichetat ca o stațiune a cluburilor, o stațiune pentru tineri, cu prețuri mari și servicii relativ proaste.
Așa că multe dintre familiile de bugetari s-au reorientat către stațiuni mai ieftine și mai ”de familiști”, cum ar fi, spre exemplu, Eforie, sau alte stațiuni din sud despre care, oamenii de turism de pe litoral susțin că, în câțiva ani, vor reveni în forță în opțiunile românilor.
Așadar, se preconizează o migrație a ”turismului de familie” din stațiunile consacrate în cele care au fost abandonate în ultimele decenii. Se poate întâmpla acest lucru mai ales în contextul în care au fost accesate mai multe proiecte cu fonduri europene pe liniile de finanțare din turism. Cu acești bani s-ar putea moderniza aproape întreaga infrastructură a stațiunilor înființate de Nicolae Ceaușescu în anii 70 și pe care le-a botezat cu nume de planete: Neptun-Olimp, Jupiter, Venus și Saturn.
Mult mai curate, liniștite și ca o oază verde cu păduri răcoroase, cu plaje largi și nisip alb, fără construcții din beton, lanțul de stațiuni care aparțin de Mangalia pare într-adevăr o opțiune mult mai plăcută pentru turiști.
Mamaia e sufocată de mașini, construcții neterminate și magazine unde se vând acareturi și chinezisme
Tinerii și ”fenomenul” turismului de club care durează 7 weekenduri
Apoi, tinerii s-au mutat în Mamaia Nord, la granița cu Năvodari, acolo unde, în ultimii ani, ritmul sălbatic de construire a dus la apariția unei ”stațiuni în stațiune”. Așadar, adepții turismului de cluburi nu mai calcă în ”vechea” stațiune Mamaia, ci își petrec vacanțele în zona de Nord, mult mai scumpă și exclusivistă, acolo unde nu calcă picior de familist cu copii, nu se mănâncă hamsie și porumb fiert și nici nu se vând acareturi.
Totuși, ”vacanțe” e mult spus pentru turismul de club. Chiar dacă suntem în mijlocul sezonului estival, în Mamaia Nord nu este forfotă prea mare în timpul săptămânii. Se întâmplă asta pentru că tinerii și simpatizanții acestui gen de distracție își petrec doar weekendurile în Mamaia Nord. Și nici măcar toate weekendurile. Spre exemplu, la 1 iulie, jumătate dintre cluburi erau închise sau erau în toiul amenajărilor. Tot ”fenomenul” turismului de club se rezumă, de fapt, la 6-7 weekenduri pe an, de la 15 iulie până la sfârșitul lui august.
În Mamaia a apărut o ”stațiune în stațiune”, din cauza construcțiilor care au cunoscut un ritm fulminant în ultimii ani. Zona cluburilor este exclusivistă și în unele locuri nu poți intra decât dacă locuiești acolo sau ai închiriat un apartament.
Cine a mai rămas în Mamaia?
Am făcut un experiment și am luat-o la pas prin parcările hotelurilor din stațiunea Mamaia, de la ”Cleopatra” (zona de început a stațiunii, dinspre Constanța) până în zona ”Butoaie” (unde începe zona de cluburi), ca să ne facem o idee despre zonele țării de unde vin cei mai mulți turiști. Cele mai multe mașini din parcările stațiunii sunt din regiunea Moldovei și din sudul țării: Neamț, Bacău, Vaslui, Botoșani și Gorj, Olt, Ploiești și Vâlcea. Am stat de vorbă cu mai mulți turiști dintre cei pe care i-am întâlnit pe drum și i-am întrebat de ce au venit în Mamaia, ce au găsit aici și dacă se vor întoarce.
O categorie de turiști ne-a spus că au venit ca ”să vadă cum mai e prin Mamaia”. Erau turiști care veneau în Mamaia în timpul lui Radu Mazăre, se distrau cu carele alegorice, le plăcea genul respectiv de show. Li se pare că acum n-ai ce să mai faci în Mamaia, ajung în camera de hotel devreme și, cel mai probabil, sezonul viitor se reorientează ”și spre alte locuri”.
Alții, dimpotrivă, au venit în Mamaia după foarte mulți ani, pentru că au auzit că nu mai există genul de distracție promovat de fostul primar și sunt în căutarea ”stațiunii de altădată”. Sunt vechii fani ai spectacolelor de la Teatrul de Vară, ruinat în timpul fostei administrații. Spun că au avut un șoc la întoarcerea în Mamaia, că abia au recunoscut stațiunea pe care o văzuseră ultima dată și că se simt sufocați de blocuri și de construcțiile de pe plajă. Nu vor mai reveni în Mamaia pentru că ”nu se mai poate face nimic pentru ea”.
În Mamaia a mai rămas și categoria tinerilor care vor să meargă în cluburile din nord, dar nu au suficienți bani ca să își rezerve cazare și să mănânce acolo. Așa că au ales să se cazeze în bătrâna Mamaia, unde prețurile, deși ridicate, sunt totuși mai accesibile decât în epicentrul luxului din nord. Tot aici, puștii mănâncă la autoserviri sau fast-food-uri care, de fapt, nu reprezintă noțiunea clasică de ”fast-food”, ci înseamnă hamsie și porumb fiert. Ei spun că vin pentru cluburi, dar că e mai ieftin să se cazeze în Mamaia unde ”nu mai e așa distracție după ce a plecat Mazăre” și că acum nu prea mai au ce să facă în stațiune.
Pe lângă aceste categorii, mai sunt câteva, dar mai slab reprezentate. Spre exemplu, sunt turiștii care au venit să viziteze diferite obiective din Mamaia, pe fondul mediatizării din ultimii ani, în presa locală, a anumitor monumente de patrimoniu din Constanța. Alți turiști au concedii rezervate în Bulgaria, dar ”au trecut o noapte-două” și prin Mamaia, ca să facă o comparație de preț-calitate și să vadă dacă sezonul următor vor merge tot în Bulgaria sau merită să își petreacă vacanța pe litoralul românesc.
Una peste alta, niciuna dintre cele trei categorii mari și late de turiști care aleg Mamaia nu își mai găsește locul aici. Pe niciunii bătrâna stațiune nu-i mai reprezintă: unii sunt nostalgici după Radu Mazăre și distracția promovată de fostul primar și nu se mai regăsesc în Mamaia post-Mazăre. Alții, dimpotrivă, sunt oripilați de ce au găsit în Mamaia, la întoarcerea lor aici după 10 sau 15 ani. Ei spun că Mamaia nu va mai fi niciodată la fel și că vor mai călca pe-acolo abia peste alți 10 sau 15 ani. Iar puștii de la cluburi se vor împărți și ei în primele două categorii peste câțiva ani.
În urma lor, Mamaia rămâne o stațiune epuizată, ciopârțită arhitectural, sedusă și abandonată între betoane.
sursa foto: Info Sud-Est
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii