Cum au picat liderii USR PLUS primul mare test politic al guvernării. Cine câștigă din cearta partenerilor de coaliție
Liderii USR PLUS s-au întors, joi, cu coada între picioare la ședința de guvern, după ce cu o zi înainte au anunțat apocalipsa: retragerea sprijinului politic pentru premierul Florin Câțu din cauza demiterii lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății și o posibilă ieșire de la guvernare.
Din capul locului trebuie precizat că temperatura politică a crescut mai mult decât normal în urma unei banale demiteri de ministru din cauza competitiei interne din cele două partide.
Cîțu și Orban au ceva de demonstrat în interiorul PNL. Barna și Cioloș în interiorul USR PLUS. Dacă nu s-ar afla în plină competiție pentru șefia partidelor aflate la guvernare, liderii coaliției n-ar fi țipat atât de strident și n-ar fi dorit să facă pe cocoșii comițând gesturi nepoliticoase sau stupide, care azi se întorc împotriva lor.
Era evident pentru toată lumea încă de ieri că amenințarea cu retragerea sprijinului politic pentru Cîțu sau ieșirea de la guvernare reprezintă cea mai proastă strategie, din mai multe motive.
În primul rând, arată cam deplasat ca tocmai liderii USR PLUS, partid aflat în culpă, să amenințe cu părăsirea coaliției după ce ministrul lor a generat cele mai numeroase crize, conflicte și gafe din Guvern, motiv pentru care a fost demis.
De acord, Florin Cîțu l-a executat urât, nu le-a dat partenerilor din coaliție ocazia sa rezolve ei problema și nici lui Vlad Voiculescu șansa unei ieșiri elegante prin demisie. Și premierul a amplificat tensiunile, cu o reacție viscerală. Dar să nu uităm că șeful Guvernului a reacționat la rândul său la un act de sfidare din partea unui subaltern care nu se afla la prima abatere. E ca și cum te-ai supăra că te-a concediat șeful după ce l-ai făcut papagal de mai multe ori.
Apoi, lipsa de experiență și de maturitate politică s-au văzut din plin în clipa în care liderii USR PLUS au pus repede mâna pe armele nucleare, amenințând cu război total, cu o criză politică de proporții, într-un moment dificil pentru țară. Nu angajezi predicate atât de dure, nu ridici mizele și orizontul de așteptare atât de sus decât atunci când ești convins că acesta este momentul în care poți juca în forță, că în urma șahului dat adversarului politic publicul e de partea ta și că în final obții ceva.
Or, în mod evident, nu era momentul pentru o partidă de șah politic acum, când țara arde. Revocarea lui Voiculescu era inevitabilă și pregătită mediatic, omul greu de apărat după sfidarea comisă, o bună parte din public nu era de partea lui, schimbarea lui Cîțu era evident că n-o pot obține fiind total susținut de șeful statului. De câștigat ceva, în afara de înjurături că afundă țara în criză într-un moment greu sau aplauze frenetice din peluza celor care încă n-au realizat că sunt la guvernare, n-au câștigat nimic. O minimă inteligență anticipativă le-ar fi arătat încă de ieri că merg pe un drum înfundat, că se reped cu capul direct în zid.
Războiul nuclear anunțat ieri s-a încheiat înainte să înceapă. Dan Barna și Dacian Cioloș s-au văzut nevoiți să pună la loc în lada cu jucării pistoalele cu apă și să revină la treburile oamenilor mari din guvern. Dragoș Tudorache a explicat sfătos că participarea la ședința de guvern este un act de responsabilitate politică, nu un pas înapoi. Per a contrario, a amenința cu neparticiparea ar fi un act de iresponsabilitate politică. Să trecem peste aceste mici exerciții de logică formală. Și mai caraghios a arătat încercarea altora de a drege busuiocul condiționând revenirea în guvern de adoptarea unor legi, de parcă neadoptarea lor ar fi fost cauza crizei.
Liderii USR PLUS au înțeles într-un târziu că oamenii îi vor sancționa drastic dacă vor arunca țara în criză politică într-un moment atât de greu pentru toată lumea. Adică, mor oameni pe capete, oamenii își bat capul cu grijile zilei de mâine, job, sursă de venit, rată la banca, educația copiiilor și ție îți arde de ieșit de la guvernare, de aruncat țara în criză politică? Dacă ar fi continuat pe acest drum ar fi fost văzuți nu doar ca niște politicieni iresponsabili, ci de-a dreptul ca trădători ai interesului public pentru interese mici și meschine de partid.
Apropo, cam cât vor mai ține Ministerul Sănătății în provizorat, cu interimar? Cât le va lua să propună un ministru al sănătății cu mandat plin, într-un moment când pandemia face ravagii în țară, secțiile de terapie intensivă sunt pline, iar numărul deceselor se apropie de 200 pe zi? Dacă în câteva ore, maxim zile nu vor înțelege că nu te poți juca cu sănătatea oamenilor, nu merită să mai conducă ministerul sănătății. Va trebui dat unora cu mai mult discernământ.
Este primul mare test politic picat de USR PLUS la guvernare, din cauză că liderii celor două partide n-au găsit reacția potrivită, nici tonul adecvat după ce Vlad Voiculescu a fost demis. Au încercat să mute atenția de pe fondul problemei (greșelile și sfidările ministrului lor) pe chestiuni de ordin formal, și anume modul nepoliticos în care Câțu l-a ejectat pe Voiculescu din Guvern, dar au făcut-o prin acte de rebeliune juvenilă, unele de-a dreptul prostești, fără finalitate.
Acesta s-ar putea să fie doar un prim episod tensionat dintr-o serie lesne de anticipat. În primul rând, sunt și alți miniștri de la USR PLUS, ca Stelian Ion sau Cătălin Drulă, care, pentru a-și respecta promisiunile reformiste cu care partidul lor a câștigat alegerilor, vor intra inevitabil pe contrasens cu liberalii. Unii au intrat deja.
Va proceda Florin Cîțu la fel? Va recurge premierul la noi demiteri peste noapte pentru a face frumos în fața colegilor liberali înainte de Congres? Liderii USR PLUS se tem de precedent, dar aici mai trebuie rostit un adevăr. Aceste precedente – dacă vor mai exista conflicte/ demiteri – le vor folosi și lor pentru a ieși anul viitor sau mai încolo de la guvernare, pentru a ataca cele patru șiruri de alegeri din 2024 din opoziție.
Barna și Cioloș știu că șansele oricărui candidat sau partid cresc dacă se află în opoziție, nu la putere.
Ce ignoră însă atât liberalii, cât și liderii USR PLUS este că, din rivalitatea lor politică, nici unul dintre parteneri nu va ieși învingător. În mijlocul unei crize economice și sociale de asemenea proporții, nu acumulează puncte partidele aflate la cârma țării, care se mai și ceartă între ele, ci opoziția. PSD și AUR vor crește, din păcate fără să facă mare lucru, iar partidele extremiste vor profita din plin de haos.
Sociologul Remus Ioan Stefureac publicat un sondaj care indică faptul că în martie AUR a depăşit USR-PLUS la intenția de vot, devenind al treilea partid din România. Acesta este, de fapt, cel mai mare pericol pe care partenerii de coaliție, din păcate, nu îl văd sau îl minimalizează.
PS: De notat că Dacian Cioloș continuă lupta Florin Câțu și cere un premier cu care să poată lucra ”cu încredere și deschidere”, semn că lupta liderului PLUS depășește cadrele bătăliei interne și se vede deja candidat la Cotroceni. N-ar fi cam devreme? N-ar fi exclus totuși să vedem PLUS înscris pe o traiectorie politică proprie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
206 comentarii