Cum au protestat germanii în culorile curcubeului la meciul cu Ungaria față de legea guvernului Orban
UEFA a interzis iluminarea stadionului din München în culorile curcubeului, gest considerat un protest față de o lege ungară. Dar mulți au găsit în Germania și nu numai alte modalități colorate de a exprima ce gândesc, transmite Deutsche Welle.
Decizia UEFA de a nu permite iluminarea stadionului de fotbal din München în culorile curcubeului la ultima partidă a Germaniei în grupele Campionatului European a declanșat dezbateri aprinse. Forul fotbalistic european a fost criticat pentru o șansă ratată, pentru marcarea unui „autogol”, pentru pierderea credibilității. În tribune, numeroși spectatori au venit cu stegulețe în culorile curcubeului.
Organizația pentru drepturile omului Amnesty International, în colaborare cu Christopher Street Day Germania, a împărțit fanilor aceste stegulețe la intrarea în Allianz Arena din capitala Bavariei – aproximativ 10.000 de bucăți. Federația Germană de Fotbal (DFB) a sprijinit acțiunea. În plus, numeroși spectatori au adus de acasă steaguri mari în culorile curcubeului, arborate apoi cu bucurie pe stadion.
Suporter cu steag colorat a intrat pe teren
Cu puțin înainte de începerea meciului, un spectator cu un astfel de steag a reușit să intre pe gazon. Tânărul care purta un tricou al naționalei de fotbal germane a venit pe gazon în fața celor două echipe în timp ce se intona imnul de stat al Ungariei și a fost îndepărtat fără să se opună de forțele de securitate. Portarul Germaniei Manuel Neuer a purtat și împotriva Ungariei banderola de căpitan în culorile curcubeului – lucru permis de UEFA.
La aceste acțiuni s-au alăturat grupuri media, numeroase instituții și companii, care au afișat simbolul curcubeului – printre acestea, Filarmonica din Hamburg și Deutsche Bahn. Sau și-au modificat temporar optica prezenței lor pe rețelele de socializare în culorile curcubeului.
Numeroase stadioane din Bundesliga – la Berlin, Frankfurt, Düsseldorf, Köln, Wolfsburg și Augsburg – au fost iluminate miercuri seara în culorile curcubeului. Parlamentul European a arborat steagul multicolor la meciul Germania – Ungaria în fața sediului său din Bruxelles. Ca la München, în multe orașe germane au fost plasate steagurile multicolore în fața primăriilor și a altor clădiri oficiale.
Și premierul Bavariei Markus Söder a purtat în tribune la meciul dintre Germania și Ungaria o mască de protecție în culorile curcubeului. „Un gest clar împotriva discriminării și în favoarea libertății și toleranței. Și la sediul guvernului regional va flutura în această seară steagului curcubeului”, a scris el pe Twitter.
UEFA și-a apărat miercuri decizia. Premierul ungar Viktor Orban le-a cerut politicienilor germani să accepte interdicția UEFA. „Iluminarea stadionului de fotbal din München sau din alt oraș european în culorile curcubeului nu este o decizie de stat”, a declarat el pentru DPA. Și la Budapesta, a spus Orban, „culorile curcubeului fac parte bineînțeles din peisajul cotidian”. Orban a refuzat să mai meargă la München pentru a urmări meciul de fotbal și ar plănui, conform DPA, o vizită la Bruxelles.
UEFA a precizat că „unii” ar fi interpretat „drept politică” interdicția de iluminare a stadionului din capitala Bavariei. „Dimpotrivă, cererea de a ilumina arena în culorile curcubeului a fost una politică și legată de prezența în stadion a naționalei Ungariei pentru partida împotriva Germaniei.” Curcubeul nu ar fi pentru UEFA „un simbol politic, ci un semn al angajamentului nostru în favoarea unei societăți diverse și integratoare”, a comunicat UEFA, care și-a colorat la rândul ei multicolor propriul logo.
Anterior, UEFA a respins cererea primarului din München Dieter Reiter de a ilumina arena în culorile curcubeului la ultimul meci din grupe. Forul fotbalistic european ar fi „prin statutul său o organizație neutră din punct de vedere politic și religios. Din cauza contextului politic al acestei cereri speciale – un mesaj la adresa unei decizii luate de Parlamentul ungar – UEFA este nevoită să respingă această cerere”, a comunicat organizația care conduce fotbalul din Europa.
Steagul curcubeului, simbol al acceptanței
Steagul curcubeului este considerat un simbol al acceptanței și drepturilor egale pentru oamenii care nu se identifică cu modelele tradiționale de bărbat și femeie și cu alte norme privind genul și sexualitatea. Dezbaterea are la bază o lege adoptată recent în Ungaria, care restrânge dreptul tinerilor la informare cu privire la homosexualitate și transsexualitate. Legea este un proiect special al premierului Orban. Hotărârea legislativului ungar a provocat indignare în UE iar președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a vorbit de o „rușine” pe care a promis că o va combate.
Foto: Stadionul Allianz Arena din Munchen – site oficial
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii