G4Media.ro

Cum au ratat serviciile secrete din Austria oprirea teroristului din centrul Vienei:…

(201103) -- VIENNA, Nov. 3, 2020 (Xinhua) -- Police stand guard on a street in Vienna, capital of Austria, Nov. 2, 2020. One person was killed and several people were seriously injured in multiple shootings Monday evening in central Vienna, the local police confirmed on its Twitter account. (Photo by Georges Schneider/Xinhua)

Cum au ratat serviciile secrete din Austria oprirea teroristului din centrul Vienei: Penetrate de ruși, decuplate de la colaborarea cu partenerii occidentali, zguduite de scandaluri de corupție

Serviciile secrete din Austria sunt blamate puternic în țară după ce au eșuat în cazul teroristului de 20 de ani care a produs un masacru în centrul Vienei. Serviciile secrete au fost incapabile să îl urmărească după eliberarea din închisoare și au ignorat avertismentul Slovaciei, care a informat oficial că teroristul voia să cumpere muniție pentru un Kalașnikov, chiar arma folosită în atentat.

  • Cauzele acestui eșec? Corupția, penetrarea de către spionii ruși, anchetele interne care au paralizat activitatea, dar și decuplarea de la comunitatea occidentală de informații, care a refuzat un timp să mai furnizeze Austriei date de teamă că vor ajunge apoi la Moscova.

O țară aflată la granița dintre Est și Vest, Austria a fost în timpul Războiului Rece locul de întâlnire al emisarilor celor două blocuri politice, dar și al spionilor din toate părțile. Politica extrem de prietenoasă față de Rusia – colaborarea OMV cu Gazprom e doar un exemplu – a transformat Austria într-o țintă predilectă pentru spionajul rusesc, după cum o arată datele făcute publice în ultimii doi ani.

Astfel, în iulie 2019, autorităţile austriece au emis un mandat internaţional de arestare pe numele unui agent militar rus de informaţii suspectat că a desfăşurat operaţiuni de spionaj pe teritoriul Austriei, unde s-a aflat timp de mai mulţi ani în contact cu un militar austriac de rang înalt – un colonel acuzat că a fost informator al Moscovei începând cu sfârşitul anilor 1980 şi până la arestarea sa în Austria, la sfârşitul anului 2018..

Apoi, în 2018, odată ce guvernul Kurz a încredințat coordonarea ministerelor de interne și al apărării și, odată cu ele, a serviciilor secrete interne și militare, către partidul de extremă dreapta Partidul Libertății din Austria (Freiheitliche Partei Österreichs – FPÖ), fluxul de informații secrete către Rusia s-a intensificat.

În 2019, un document secret al Clubului de la Berna (comunitatea informală a serviciilor secrete din UE) scurs în presă arăta negru pe alb realitatea: un audit realizat de ”Club de Berne” demonstra că serviciul secret intern avea probleme majore – de la utilizarea unui sistem informatic neaprobat pentru informații secrete până la penetrarea de către oficiali cu legături cu Rusia.

Serviciul secret intern din Austria (BVT) era considerat la acel moment o mare vulnerabilitate pentru comunitatea de informații din UE, potrivit raportului scurs în ziarul „Österreich“.

Efectul acelui audit a fost devastator pentru Austria: serviciul secret BVT a fost exclus de la comunicarea cu Grupul de comunicare pe probleme antitero (Counter Terrorism Group – CTG) al Clubului de la Berna, o bază de date și un sistem informatic folosit în timp real pentru a prinde suspecții de terorism. Motivul excluderii serviciului secret austriac a fost legat de breșele interne de securitate și accesul Rusiei la informațiile furnizate de serviciile secrete europene.

Problemele începuseră însă mai devreme. În februarie 2018, poliția din Austria a percheziționat sediul BVT și a confiscat suporturi electronice într-o afacere de spionaj în favoarea Rusiei. În august 2018, ziarul american The Washington Post scria că serviciile secrete europene nu mai au încredere în serviciul austriac pentru că ministrul de Interne Herbert Kickl (de la partidul de extremă dreapta pro-rus FPÖ) avea o colaborare prea apropiată cu guvernul Rusiei.

În aprilie 2019, după apariția raportului de audit, Reuters scria că serviciile secrete din Finlanda, Marea Britanie și Olanda au restricționat colaborarea cu Austria pe același motiv: lipsa de încredere și teama că informațiile ajung direct la Moscova.

În 2020, o afacere uriașă de corupție a zguduit serviciile secrete austriece. Scandalul financiar din jurul societăţii germane Wirecard s-a mutat la Viena, unde partidele de dreapta şi extrema dreaptă s-au acuzat reciproc de spionaj în favoarea Rusiei şi de legături financiare cu cei doi protagonişti principali ai afacerii, originari din Austria. Totul a pornit din Germania, în siajul insolvenţei din luna iunie a procesatorului de plăţi electronice Wirecard, obligat să admită că o sumă de 1,9 miliarde de euro care lipsea din conturile sale nu există probabil deloc. Un scandal ”fără egal” în lumea financiară, conform Berlinului.

De atunci misterul nu a făcut decât să se adâncească, odată cu apariţia unei serii de informaţii de presă despre un controversat manager al Wirecard, Jan Marsalek, bănuit de legături cu diferite servicii de informaţii. Marsalek, la fel ca şi fondatorul Wirecard, Markus Braun, sunt austrieci şi binecunoscuţi în cercurile politice vieneze. Cotidianul austriac Die Presse a relatat la sfârşitul săptămânii trecute despre relaţiile cultivate de Marsalek cu formaţiunea de extremă-dreapta Partidul Libertăţii (FPOe), căreia i-ar fi destăinuit ilegal începând din anul 2017 informaţii ale serviciilor secrete austriece.

În urma acestei dezvăluiri, ”investigaţii interne intense” au avut loc la Ministerul de Interne austriac și la serviciul secret pentru a găsi posibile ”cârtiţe”, conform presei austriece. Afacerea este cu atât mai stânjenitoare pentru Austria cu cât, potrivit Financial Times, Jan Marsalek se afla în contact cu serviciile secrete militare ruse GRU. De altfel, formaţiunea FPOe şi-a afişat de mai multe ori relaţiile privilegiate cu Moscova.

Fost director de operaţiuni al Wirecard, Jan Marsalek ar fi încercat în 2018 să-şi impresioneze parteneri comerciali la Londra arătându-le un document secret despre folosirea în Marea Britanie a unei arme secrete ruseşti împotriva fostului agent dublu Serghei Skripal. Die Presse bănuieşte că el a obţinut aceste informaţii în Austria, ţară care a avut acces la acest dosar clasificat, Serghei Skripal ajungând în Vest după un schimb de spioni organizat pe teritoriul austriac în 2010. Totul indică o penetrare profundă a serviciului secret austriac de către Rusia, potrivit unui analize AFP.

Pe acest fond de corupție, legături cu Rusia și paralizie instituțională cauzată de anchetele interne, serviciul secret BVT e pus sub semnul întrebării din două motive-cheie:

– nu a urmărit activitatea tânărului de 20 de ani care, eliberat condiționat din închisoare în decembrie 2019, a continuat să se radicalizeze și a devenit autorul celui mai grav atentat terorist din Austria din ultimele decenii. Tânărul de origine macedoneană și origine albaneză fusese condamnat tocmai pentru radicalizare islamistă
– nu a urmărit informațiile clare oferite de Slovacia, care a anunțat oficial Austria că viitorul terorist a căutat muniție pentru o armă Kalașnikov te teritoriul slovac

Acum, ministrul de Interne Karl Nehammer îl acuză pe predecesorul său, Herbert Kickl (FPÖ) că ar fi distrus serviciul secret de informații. Dar și partidul lui Nehammer, aflat la putere, este implicat profund în scadalul de corupție Wirecard, primind donații de la personajele implicate în această fraudă. Comisia de investigații din Parlamentul austriac nu a ajuns însă la nici o concluzie.

Citește și: De la finanţe la politică, scandalul Wirecard face valuri în Austria

Foto: Agenți anti-tero ai BVT și Poliției la scena masacrului din Viena (Photo by Georges Schneider/Xinhua/Agerpres)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. o dovada clara ca legatura serviciilor cu partide/politicieni reprezinta o vulnerabilitate pentru siguranta nationala a unei tari!

    • Da, in special cand pe acei politicieni ii cheama Putin.

    • bre, gheu 4, gasiti-va un traducator mai bun:

      „un document secret […] scurs în presă” nu suna ROMANESTE

      daca in engleza se scrie

      „a secret document […] leaked to the press”

      atunci in ROMANA se scrie

      „un document secret […] a fost divulgat presei”

  2. Austriecii – acesti balcanici vorbitori de germana.

    • Cea mai parte din populatia austriei are origine slavona. Faptul ca sunt vorbitori de germana nu inseamna nimic, ei sunt niste fake-uri a germanicului original.

  3. La fel si la noi in tara cu serviciile secrete..nu au nici un rost..s-a furat tot ce era de furat ,se face trafic de persoane si serviciile nimic..sunt in cardasie cu infractorii…..si fac politica…bineinteles pe salarii babane si pensii speciale…niste securisti nimic mai mult…..

  4. „Kakania era poate o tara de genii si probabil de asta a mers spre ruinare”(zicea ,candva, Robert Musil) ;acum nu mai exista „Kakania”, dar(cum se vede-)geniali au fost,geniali au ramas ); iar cu Rusia,relatiile „ca de la imperiu la imperiu” s-au pastrat – a se vedea sprijinul discret pe care si-l acordau reciproc in primul razboi mondial in privinta noastra cel putin ,desi- oficial-erau in tabere diferite ( Pamfil Seicaru,Romania in Marele Razboi);probabil le-a placut nespus de mult austriecilor vremea cand mari portrete ale lui Lenin si Stalin se lafaiau pe fatadele frumoaselor edificii vieneze si inaintasii ai „oamenilor de afaceri”de azi,in uniforme ale Armatei Rosii ,admirau frumusetile Orasului Muzicii…pacat ca nu pot posta ceva fotografii…

    • Austria nu mai e demult tratata ca imperiu de Rusia, nu mai sunt motive. Dupa al doilea razboi mondial abia a scapat sa nu faca parte pe fata din lagarul tarilor socialiste, dar a ramas impartita in doua sub aspectul interesului geo-politic estic si vestic, placa turnanta.
      Se pare ca nu si-a iesit din matca imprimata de caderea drastica a rangului, o tara democratica si ea.A scapat cu viata ca stat, Prusia Orientala nu va mai organiza vreodata continentul si nu va mai crea imperii.
      A cazut atat de jos, incat nu-si apara cetatenii din interior, fiind avizata complet, mura in gura, de o primejdie usor de evitat.
      Unii isi aroga in cursul istoriei pozitii si sarcini pe care nu le pot duce, iar monitorizarea trebuie manifestata asupra neputintei lor.

  5. Austria e una dintre cele 3 tari din UE, alaturi de Germania si Olanda, care ANI de zile s-a opus aderarii Romaniei la Schengen… ce mizerie…sictir!

  6. cind scriam de ani de zile ca gazprom are in buzunarul sau o armata de politicieni si factori de decizie din Germania si Austra majoritatea imi ziceau ca fac propaganda anti Merkel si anti UE

  7. vorba colegului – Putin chiar ca este un gunoi.
    are tupeul sa-i ameninte pe cehi ca dau jos statuile fostilor comandanti rusi pretinzand insulte la adresa armatei rosii eliberatoare in timp ce el sponzorizeaza extrema dreapta
    Nimic nou de altfel , Stalin a facut la fel pana l-au navalit nazistii

  8. !dan

    interesanta postare!

    1. *a se vedea sprijinul discret pe care si-l acordau reciproc in primul razboi mondial in privinta noastra cel putin ,desi- oficial-erau in tabere diferite ( Pamfil Seicaru,Romania in Marele Razboi*

    sa inteleg ca in aceasta carte gasesc informatia domniei-voastre?

    2. din cate stiu, Austria a *beneficiat* de 50 la suta influenta occidentala, 50 la suta influenta sovietica si a jucat acelasi rol pe care l-a jucat Finlanda, tari mici, aflate la mijloc intre blocuri mari…

    de-aici si jocul serviciilor…

    3. eu nu vad nici o asemanare intre spiritul austriac si cel rusesc, dar nici una….chiar cred ca au urme naziste mai pregnante decat zone din Germania…

    cati austrieci s-au opus ocuparii tarii de catre Germania?

    portretele de pe fatada sunt mai degraba *opera* organelor de stat, ( din cate stiu Austria a fost ocupata de sovietici ani buni),

    aclamarea lui Hitler dupa ocupare este *opera* societatii civile, cum zicem astazi…

    pai chiar credeti ca sufletul li s-a schimbat brusc, odata cu ocuparea tarii de catre sovietici?

    nu pun la indoiala afirmatia domniei-voastre, pun la indoiala semnificatia ei..

  9. Doar un exemplu : pag.254 (despre „inactiunea” generaluliui Lecitki ),dar exemplele sun mai multe ; cat despre …”altele” , numitorul comun este aroganta (despre care vorbea Musil)

  10. Nenea Kurtz trebuie sa dea niste explicatii cred. Vai de Europa noastra! Si ne mai miram de halul in care a ajuns UE…

  11. Iar au gasit tapul ispasitor … Poate erau ocupati cu lemnele din Romania …

  12. Ce faceau Contra Informatiile austriece?

    Vorbiti de penetrarea serviciului intern de informatii din Austria. Si in RO anilor 90 cand bolsevicul de Iliescu a preluat puterea – aia cum se mai numeste – democratie? Nici pana astazi „nu se stie” cine a tras in decembrie 89 si nici vinovatii nu au fost dati in judecata. Simpla manipulare politica cu peste 1000 victime pe a „democratiza” tara.

    In plus, mineriadele neo-sovietice la indemnul moscovitului de presedinte din 90 si 91 ce au fost? Si de ce au fost inabusite?

    Universul serviciilor de informatii este deosebit de complex si pe orizontala si pe verticala. La suprafata apar doar ce se doreste.

    Penetrarea unor entitati de stat este binecunoscuta, asa incat cele intamplate in Austria nu sunt de mirare (https://www.theverge.com/2013/10/23/4949408/germany-us-monitored-german-chancellors-phone).

    Intrebarea este ce au facut cei de la CI in Austria?

  13. Citati sursa de informare.M-am saturat de de analize fotocopiate, daca nu plagiate!

  14. Cea mai parte din populatia austriei are origine slavona. Faptul ca sunt vorbitori de germana nu inseamna nimic, ei sunt niste fake-uri a germanicului original.

    • Ma bucur ca aveti o asemena siguranta a afirmatiilor! Trebuie ca sunteti fericit, cunoasteti adevarul!
      Wirecard a dat tezepe in limba germana, ca firma germana
      Deutche Bank a spalat 20 mld euro in limba germana.
      Tonnies foloseste munca „la gri” cu acordul tacit al autoritatilor in…. bineinteles, limba germana.
      VW, Mercedes etc. au tras clapa cu dieselul pe baza unui soft, la intelegere cu Bosch in… limba chineza, nu?

      Eu zic sa mai lasati extremismele si xenofobia la ele acasa. Ca sa nu va traga si dvs, careva o tzeapa in…limba germana Originala! (sau da marca daca vreti).

  15. !pier

    puteti face proba adevarului afirmatiei domniei-voastre?

    sa se fi slavizat populatia Austriei atat de puternic dupa 1990? sau intre 1945-1990?

    sau intre 1918-1938?

    sau s-a produs respectiva slavizare dupa Anschluss?

    in acest ultim caz sa cred ca nazistii au schimbat structura demografica a tarii?

    eu sunt surprins cu cata usurinta se arunca vorbe pe-acilea….asa ati facut toata viata?