Cum au ratat trei instituții publice să cumpere, fără licitație, cel mai vast domeniu pentru evenimente din România. Palatul și Parcul Știrbey au ajuns, în final, la o apropiată a familiei lui Dan Voiculescu
În 2021 și 2022, Ministerul Culturii, Consiliul Județean Ilfov și Primăria Buftea au declinat oferta de a cumpăra, prin negociere directă, Domeniul Știrbey, scos la vânzare de lichidatorul companiei care deținea această vastă proprietate, conform documentelor consultate de G4Media.ro.
Cel mai aproape de achiziție a fost Consiliul Județean, care, în martie 2021, și-a exprimat dorința de a achiziționa domeniul și a cerut ajutor, fără succes însă, de la Ministerul de Finanțe. În final, proprietatea a fost cumpărată, la licitație, de firma unei apropiate a familiei Voiculescu, cea care deține Trustul Intact.
La începutul anului 2021, lichidatorul firmei Bucharest Arena SA, societate în faliment, a transmis Ministerului Culturii, conform legii, oferta de a-și exercita dreptul de preempțiune în vederea cumpărării monumentului istoric „Palatul și Parcul Știrbey” din orașul Buftea.
Domeniul aparținea firmei falimentare, care îl cumpărase în 2007, cu 9 milioane de euro, iar legea obligă lichidatorul ca, înainte să îl scoată la licitație pe piața privată, să îl ofere spre cumpărare unor autorități publice; în acest caz și în această ordine – Ministerul Culturii, Primăria Buftea și Consiliul Județean (CJ) Ilfov.
În răspunsul trimis lichidatorului, în care a anunțat că respinge oferta și o declină spre cele două autorități locale, nu există o motivație a refuzului Ministerului. Și Primăria Buftea a luat o decizie similară, singura instituție care și-a exprimat dorința de a cumpăra imobilele fiind Consiliul Județean Ilfov, printr-o hotărâre a plenului din data de 24 martie 2021, prețul cerut de lichidator fiind de 7,3 milioane euro.
În hotărârea Consiliului Județean se menționa că urma să fie desemnat un evaluator, iar Hebert Thuma, președintele instituției, era abilitat să numească o comisie care să negocieze, apoi, prețul final. Într-o adresă trimisă lichidatorului cu acea ocazie se preciza că instituția urma să identifice ”și alte surse de finanțare” pentru a obține suma necesară tranzacției.
După exact un an, în martie 2022, ca urmare a unei noi solicitări de exercitare a dreptului de preempțiune de către CJ Ilfov (acestea sunt valabile doar pentru anul în care sunt exprimate; anterior, Ministerul și Primăria Buftea refuzaseră, din nou, oferta), consilierii județeni au respins solicitarea, după ce au luat act de faptul că respectivele surse de finanțare nu au putut fi găsite.
În proiectul de hotârâre prin care oferta lichidatorului a fost respinsă se află și copia unei adrese din 12 aprilie 2021 pe care Thuma a trimis-o la Ministerul de Finanțe, cerând sprijin financiar în vederea achiziției domeniului. Thuma scria că instituția sa se confrunta cu o situație ”deficitară a veniturilor din bugetul local”, dorind, totuși, ”conservarea imaginii istorice” prin această achiziție.
Deoarece atașat proiectului din martie 2022 nu există și răspunsul primit de la Minister, G4Media.ro a solicitat Consiliului Județean conținutul acestuia. În acest sens, Biroul de Presă al instituției ne-a informat că ”Prin adresa nr. 13024/2022 Secretariatul General al Guvernului ne-a comunicat punctele de vedere ale Ministerului Finanțelor și Ministerului Lucrărilor Publice și Administrației, prin care ni s-a transmis faptul că sumele ce pot fi alocate de la bugetul de stat pentru bugetele locale se aprobă prin legile bugetare anuale sau prin actele normative de rectificare, precum și prin hotărări ale Guvernului, în situația alocării sumelor din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.”
Corespondența dintre cele două părți, obținută/pusă la dispoziția G4Media.ro, nu lămurește, totuși, de ce nu s-a putut aloca o sumă de bani în legea bugetară anuală, valabilă pe anul 2022, în condițiile în care Thuma ceruse ajutor în aprilie 2021, cu șapte luni înainte ca proiectul de buget pe acest an să fie votat.
La trei luni după neexercitarea dreptului de preempțiune de către CJ Ilfov, lichidatorul Bucharest Arena SA a vândut, prin licitație publică, domeniul din Buftea, prețul fiind de 8,05 milioane de euro. Cumpărător a fost Dream Film Production Company SRL, societate deținută de Dana Bugean, o apropiată a familiei Voiculescu.
La sfârșitul lui 2018, Bugean a preluat de la surorile Camelia și Corina Mirela (fiicele lui Dan Voiculescu) și de la Grivco SA toate părțile sociale ale Dream Film Production Company SRL. La momentul achiziției Palatului și Parcului Știrbey, G4Media.ro a dezvăluit că Dana Bugean a lucrat ani buni pentru firmele lui Dan Voiculescu, fiind fondator al Partidul Puterii Umaniste (social-liberal) controlat de acesta. Tatăl lui Bugean ar fi fost cumnatul lui Dan Voiculescu, din prima căsătorie.
Palatul și Parcul Știrbey reprezintă cel mai vast domeniu pentru evenimente din România, cu o istorie care începe în secolul al XIX-lea. Construcția acestuia a început în anul 1850 la ordinul lui Barbu Dimitrie Știrbey, domnitor al Țării Românești și a durat până în anul 1863. Parcul Știrbey are o suprafață de peste 20 ha, arbori seculari de peste 400 de ani, un lac interior și deschidere către lacul Buftea.
Este compus din teren în suprafață totală de 239.934 mp; Palatul Știrbey, cu o suprafață construită de 2.168 mp; Sală multifuncțională Regina Maria, cu suprafață construită la sol de 2.021 mp; Palatul mic, cu o suprafață construită de 266 mp; Capelă domnească pictată în anul 1890 de Gheorghe Tătărescu în suprafață de 191 mp; Castelul de apă construit în anul 1920 după proiectul lui Anghel Saligny – 107 mp; Poarta Palatului, cu o suprafață construită de 205 mp; două debarcadere, terase, teren volei și tenis.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii