Cum au reușit egiptenii antici să așeze pietrele grele ale celei mai vechi piramide? Oamenii de știință lansează o nouă teorie
Ani de zile, egiptologii au dezbătut aprins modul în care piramidele masive din Egiptul antic au fost construite în urmă cu peste 4.000 de ani, transmite CNN. Acum, o echipă de ingineri și geologi prezintă o nouă teorie – un dispozitiv de ridicare hidraulic care ar fi făcut să plutească pietrele grele prin mijlocul celei mai vechi piramide din Egipt, folosind apa stocată.
Egiptenii antici au construit Piramida în Trepte pentru faraonul Djoser în secolul al XXVII-lea î.Hr. și a fost cea mai înaltă structură de la acea vreme, având o înălțime de aproximativ 62 de metri. Dar modul exact în care a fost ridicat monumentul, cu un număr de pietre cântărind 300 de kilograme, a rămas un mister vechi de secole, potrivit studiului publicat luni în revista PLOS One.
„Multe publicații detaliate au discutat despre procedurile de construcție a piramidelor și au furnizat elemente tangibile, dar acestea se concentrează de obicei pe piramidele mai recente, mai bine documentate și mai mici din Regatul Mijlociu și Noul Regat (1980 – 1075 î.Hr.)”, a declarat autorul principal, Dr. Xavier Landreau, CEO al Paleotechnic, un institut de cercetare privat din Paris care studiază tehnologiile antice.
„Tehnicile implicate ar putea include rampe, macarale, trolii, ascensoare cu pârghie, trolii, pivoți sau o combinație a acestor metode”, a adăugat el într-un e-mail. „Dar cum rămâne cu piramidele Vechiului Regat (2675 – 2130 î.Hr.), care sunt mult mai mari? În timp ce forța umană și rampele pot fi singura forță de construcție pentru structurile mici, este posibil ca alte tehnici să fi fost utilizate pentru piramidele mari.”
Folosind o abordare interdisciplinară, noua lucrare a fost prima care a raportat un sistem compatibil cu arhitectura internă a piramidei, au scris autorii.
„Multe publicații de specialitate au discutat despre procedurile de construcție a piramidelor și au furnizat elemente tangibile, dar acestea se concentrează de obicei pe piramidele mai recente, mai bine documentate și mai mici din Regatul Mijlociu și Noul Regat (1980 – 1075 î.Hr.)”, a declarat autorul principal, Dr. Xavier Landreau, CEO al Paleotechnic, un institut de cercetare privat din Paris care studiază tehnologiile antice.
„Tehnicile implicate ar putea include rampe, macarale, trolii, ascensoare cu pârghie, trolii, pivoți sau o combinație a acestor metode”, a adăugat el într-un e-mail. „Dar cum rămâne cu piramidele Vechiului Regat (2675 – 2130 î.Hr.), care sunt mult mai mari? În timp ce forța umană și rampele pot fi singura forță de construcție pentru structurile mici, este posibil ca alte tehnici să fi fost utilizate pentru piramidele mari.”
Folosind o abordare interdisciplinară, noua lucrare a fost prima care a raportat un sistem compatibil cu arhitectura internă a Piramidei în Trepte, au scris autorii.
Un sistem complex de tratare a apei, bazat pe resurse locale, ar fi permis construirea unui lift alimentat cu apă în puțul vertical intern al piramidei. Potrivit studiului, un fel de plutitor ar fi ridicat pietrele grele până în mijlocul piramidei.
Deși teoria este o „soluție ingenioasă”, unii egiptologi nu sunt convinși, deoarece o teorie mai răspândită este că egiptenii antici au folosit rampe și dispozitive de transport pentru a pune blocurile grele la locul lor, a declarat egiptologul Dr. David Jeffreys, un lector senior pensionat în arheologie egipteană la University College London, care nu a fost implicat în studiu. Iată ce au de spus experții cu privire la noua teorie.
Deșertul Egiptului a fost cândva savană
Analizând datele disponibile, inclusiv paleoclimatologia, studiul climei antice și datele arheologice, echipa studiului a sugerat că apa din râurile antice curgea din vestul platoului Saqqâra într-un sistem de șanțuri și tuneluri adânci care înconjurau Piramida Step.
De asemenea, apa ar fi intrat în Gisr el-Mudir – o structură dreptunghiulară din calcar cu o dimensiune masivă de 650 pe 350 de metri – care ar fi acționat ca un baraj de reținere. Acest dispozitiv, despre care se credea anterior că este o fortăreață, o arenă de festivități sau o incintă pentru vite, ar fi controlat și stocat apa provenită de la inundații puternice, precum și ar fi filtrat sedimentele și murdăria pentru a nu bloca căile de trecere a apei.
Sistemul teoretizat de tratare a apei nu numai că ar fi permis controlul apei în timpul inundațiilor, dar ar fi și „asigurat calitatea și cantitatea adecvată a apei atât pentru consum și irigații, cât și pentru transport sau construcții”, a declarat coautorul studiului, Dr. Guillaume Piton, cercetător la Institutul Național de Cercetare pentru Agricultură, Alimentație și Mediu din Franța, sau INRAE, cu sediul la Institutul de Geoștiințe ale Mediului al Universității Grenoble Alpes.
Autorii au menționat mai multe studii anterioare care au arătat că în deșertul Sahara au căzut precipitații mai regulate în urmă cu mii de ani decât în prezent. În schimb, peisajul ar fi semănat cu o savană, care ar fi putut susține mai multe plante decât condițiile aride ale deșertului. Cu toate acestea, există dezbateri cu privire la momentul exact în care condițiile climatice au fost mai umede.
Ar fi putut exista suficientă apă pentru a susține un sistem precum ascensorul hidraulic, a declarat Dr. Judith Bunbury, geoarheolog la Universitatea Cambridge din Londra, care nu a fost implicată în noul studiu. Ea a subliniat cercetările anterioare care au descoperit că în Vechiul Regat se construiau și se foloseau jgheaburi pentru apa de ploaie, precum și cercetările anterioare care au analizat dieta păsărilor din acea perioadă, care era alcătuită din specii din zonele umede, cum ar fi broaștele.
„Cred că există convingerea destul de răspândită că ploua mai mult în Vechiul Regat, cu siguranță la începutul Vechiului Regat, când a fost construită Piramida cu Trepte”, a adăugat ea.
Pe de altă parte, experții dezbat dacă ar fi existat suficiente precipitații constante pentru a umple structurile care ar fi susținut ascensorul hidraulic, cum ar fi „Dry Moat”, un canal uriaș care înconjoară Piramida cu Trepte și structurile din apropiere, despre care autorii cred că a colectat apa care a ajutat la alimentarea ascensorului atunci când acesta era folosit.
Potrivit lui Jeffreys, perioada mai verde din Sahara s-a încheiat cel mai probabil la începutul mileniului al treilea î.Hr. Precipitațiile reduse nu ar fi putut umple structurile în măsura necesară pentru un lift hidraulic și, în plus, nu ar fi putut ține pasul cu pierderea de apă din calcarul structurii, a adăugat Dr. Fabian Welc, director al Institutului de Arheologie de la Universitatea Cardinal Stefan Wyszynski din Varșovia, Polonia. Welc nu a fost implicat în noul studiu.
„A existat o umezire a climei (ploi sezoniere – de iarnă) în nordul Egiptului (de asemenea, în Saqqāra) în timpul celei de-a treia dinastii (2670-2613 î.Hr.), dar intensitatea lor a fost relativ scăzută. Aceste ploi, chiar dacă au umplut cu apă wadis-urile (o vale uscată, cu excepția anotimpurilor ploioase), nu ar fi fost în măsură să umple șanțul uscat nici măcar într-o mică măsură … aceste ape ar fi fost imediat drenate de gravitație în adâncul masivului de roci, despre care nu există nicio îndoială (cu excepția cazului în care a fost un potop biblic)”, a declarat Welc într-un e-mail.
Autorii studiului au fost de acord că este foarte puțin probabil ca sistemul să fi fost umplut permanent cu apă și susțin că este mai probabil ca inundațiile bruște din acea perioadă să fi furnizat suficientă apă pentru a susține ascensorul hidraulic în timpul construcției piramidei. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a ști exact cât de multe precipitații și inundații au avut loc probabil în această perioadă, au menționat autorii în studiu.
Aceasta nu este prima dată când Nilul a fost investigat pentru a se stabili dacă a jucat un rol în construirea piramidelor. Un studiu publicat în luna mai a găsit un braț secat al fluviului masiv și a emis teoria că pârâul a fost probabil folosit pentru a transporta blocuri masive de calcar la șantierele de construcție a mai multor piramide. Există, de asemenea, unele dovezi ale faptului că egiptenii antici foloseau hidraulica la o scară mai mică, a declarat Jeffreys.
Misterele structurilor egiptene antice
Cercetătorii nu au stabilit până acum un scop clar pentru puțul vertical din interiorul piramidei lui Djoser. Unele piramide ulterioare, cum ar fi Marea Piramidă din Giza, au puțuri despre care se crede că au fost folosite pentru ventilație și este posibil ca puțul intern să fi fost, de asemenea, destinat iluminării sau eliberării presiunii asupra camerei de dedesubt, a spus Jeffreys. Dar, fiind prima de acest fel, Piramida cu Trepte a fost o structură experimentală despre care se crede că a început ca un mastaba (un mormânt plat) și a fost construită, astfel încât rămâne neclar pentru ce anume erau destinate caracteristicile sale interne, a adăugat el.
Puțul din interiorul piramidei Step este conectat la un tunel subteran lung de 200 de metri (656 de picioare) care face legătura cu un alt puț vertical din afara piramidei. Puțul extern s-ar putea conecta apoi la o secțiune ipotetică de transport al apei din Șanțul Uscat, denumită Șanțul Adânc, dar sunt necesare cercetări suplimentare, au scris autorii în studiu.
Puțul intern începe direct sub piramidă, aproape de centru, unde se află o cutie de granit cu un dop la baza sa. Această cutie este considerată a fi camera funerară a regelui Djoser, dar autorii sugerează că a fost construită cu scopul de a deschide și închide liftul hidraulic, permițând apei să umple puțul atunci când este folosit.
În ceea ce privește posibilitatea ca alte piramide să fi fost construite folosind această metodă, Landreau a spus că sunt necesare investigații suplimentare. „S-ar putea să dețină cheia pentru a dezlega misterul modului în care au fost ridicate cele mai mari monolite, găsite în piramide precum Khufu sau (Khephren). Acești monoliți cântăresc zeci de tone, ceea ce face aparent imposibil ca ei să fie transportați doar cu ajutorul (muncii umane). În schimb, un lift hidraulic de dimensiuni medii poate ridica între 50 și 100 de tone. Explorarea puțurilor ascunse în interiorul acestor piramide ar putea fi o cale promițătoare pentru cercetare”, a adăugat el.
În ciuda misterelor vechi de peste 4.000 de ani care înconjoară piramidele și caracteristicile acestora, există suficiente documente care arată că vechii egipteni au folosit anumite tehnologii, cum ar fi schele și rampe din cărămizi de noroi pentru a ajuta la construirea diferitelor structuri, a declarat Bunbury, geoarheolog la Universitatea Cambridge, în timp ce, din cunoștințele sale, nu există documente sau reprezentări ale unui dispozitiv de ridicare alimentat cu apă.
„Cred că oamenii, chiar și din antichitate, au fost inspirați de piramide ca proiect masiv de construcție”, a spus Bunbury. „Și le este destul de greu să creadă că au fost construite doar de oameni obișnuiți la acea vreme, în parte pentru că ei consideră că a trecut mult timp de atunci. … Este derutant că există atât de multe propuneri de ceea ce ar putea fi un fel de inovație tehnologică care a fost apoi abandonată din nou, când știm că oricum aveau soluții tehnice pentru aceste lucruri.
„Aceasta nu înseamnă că (dispozitivul de ridicare hidraulică) nu a fost folosit”, a adăugat ea. „Dar există un fel de brici al lui Occam care este cel mai simplu lucru bazat pe ceea ce știm deja”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank