Cum au reuşit spionii Mossad să sustragă arhiva nucleară a Iranului
Într-o operaţiune spectaculoasă, deprinsă parcă din romanele lui John le Carré, agenţii israelieni au reuşit să sustragă arhiva nucleară a Iranului, permiţându-i astfel premierului Benjamin Netanyahu să prezinte dovezi despre eforturile secrete ale Teheranului de a se dota cu bomba atomică. Detaliile operaţiunii Mossad – o agenţie de spionaj învăluită în mister – au fost dezvăluite luni seara, la sfârşitul conferinţei de presă în care premierul israelian a acuzat Iranul că „a minţit cu cinism” şi a înșelat opinia publică internațională în legătură cu intențiile sale în domeniul nuclear. Potrivit unul oficial israelian, agenţii Mossad au sustras arhiva iraniană în urma unui raid într-o locaţie din Teheran, desfăşurat în timpul nopţii, în luna ianuarie 2018. Spionii au părăsit Iranul în aceeaşi noapte, luând cu ei arhiva secretă.
Oficialul israelian a afirmat pentru ziarul New York Times că agenţii Mossad au primit informaţia că arhiva nucleară secretă a Iranului se afla într-un depozit din cartierul Shorabad, într-o zonă industrială din sudul capitalei Teheran, o clădire ce părea abandonată şi fără nicio utilizare clară. „Din exterior, era un imobil ce apărea complet nevinovat. Arăta ca un depozit dărăpănat. Dar din interior, acesta conținea arhivele atomice secrete ale Iranului, închise în fișiere mari,” a afirmat Netanyahu. Înainte de a fi dusă în depozitul respectiv, arhiva mai fusese mutată de câteva ori de autorităţile iraniene, în încercarea de a-i deruta pe posibilii urmăritori şi de a menţine locul secret. Depozitul ar aparţine Organizaţiei de informaţii a Gărzii Revoluţionare din Iran, formată în 2009 de către liderul suprem Ali Khamenei şi condusă de clericul Hossein Taeb.
Spionii Mossad au început să monitorizeze clădirea începând din februarie 2016. După aproape doi ani de supraveghere şi pregătiri minuţioase, agenţii serviciului israelian de informaţii au intrat în clădire într-o noapte din luna ianuarie a acestui an şi au sustras arhiva ce cântărea jumătate de tonă. În cursul aceleiaşi nopţi, agenţii au părăsit Iranul.
Autorităţile israeliene nu au furnizat detalii privind executarea efectivă a operațiunii sub acoperire. Nici premierul Netanyahu nu a confirmat modul în care Mossad, agenţia cunoscută pentru misiunile sale temerare sub acoperire, a obținut materialele iraniene, spunând doar că „puțini iranieni știau unde se află – foarte puțini. Şi la fel de puţini israelieni.” Oficialii iranieni nu au realizat, inițial, că documentele au fost sustrase din arhiva ultrasecretă, aflând de dispariţia lor câteva luni mai târziu.
Potrivit paginii online Hadashot, misiunea israeliană a necesitat o infrastructură operaţională extinsă pe teritoriul iranian. Ziarul susţine varianta că autorităţile iraniene ar fi descoperit în aceeaşi noapte că depozitul a fost spart şi că spionii Mossad au reuşit să părăsească Iranul, deşi poliţia era pe urmele lor. Niciuna dintre relatări nu a fost însă confirmată oficial şi este greu de crezut că se va afla ceva foarte curând.
Președintele american, Donald Trump, a fost informat despre operațiune de șeful Mossad, Yossi Cohen, care se afla la Washington în ziua în care agenţii săi realizau una dintre cele mai importante şi îndrăzneţe operaţiuni de sustragere de documente secrete din istorie. Analistul David Makovsky, de la Institute of Near East Policy din Washington, a declarat, de altfel, că operațiunea a fost „o reuşită a serviciilor de informații, cel puţin la fel de importantă ca Stuxnet,” virusul informatic care a atacat în urmă cu câţiva ani centrifugele Iranului (despre Stuxnet se crede că a fost o operațiune comună israeliano-americană).
Potrivit sursei guvernamentale israeliene, anunţul privind capturarea arhivei ultrasecrete – făcut de premierul Netanyahu în urmă cu două zile – a fost amânat câteva luni, pentru a permite experţilor Mossad să traducă din „farsi” miile de documente şi să le analizeze. În plus, serviciile secrete israeliene au depus eforturi considerabile pentru a verifica autenticitatea documentelor sustrase.
La puţin timp după discursul lui Netanyahu, secretarul american de stat, Mike Pompeo, a confirmat autenticitatea materialelor furnizate de Israel ca dovadă a existenţei programului iranian de realizare a unor arme nucleare. „Pot să vă confirm că aceste documente sunt reale, sunt autentice,” a afirmat şeful diplomaţiei americane.
Pe ce au pus mâna israelienii?
În discursul pe care l-a ţinut luni seara de la cartierul general al Forţelor Armate israeliene (IDF) din Tel Aviv, premierul Netanyahu a prezentat „fișierele nucleare secrete ale Iranului,” obţinute în urma operaţiunii ultrasecrete. Şeful Executivului israelian a lăudat „realizarea uriaşă” a serviciului de informaţii al Israelului, precizând că agenții au obținut zeci de mii de pagini și fișiere digitale de pe 100 de CD-uri care conțin „documente incriminatoare, diagrame incriminatoare, prezentări incriminatoare, planuri incriminatoare, fotografii incriminatoare, videoclipuri incriminatoare și multe altele” despre Programul AMAD al Iranului. Acest proiect, condus de omul de ştiinţă Mohsen Fakhrizadeh şi destinat centralei nucleare de la Fordow, prevede amplasarea unui focos nuclear de 10 kilotone pe o rachetă balistică Shahab-3. Proiectul a fost oprit în 2003, însă israelienii afirmă că este ţinut la îndemână de Teheran, gata să fie pus în acţiune în momentul în care know-how-ul va fi perfecţionat.
Arhiva confiscată include jumătate de tonă de documente secrete: 110.000 de fișiere – 55.000 de pagini și 55.000 de fișiere digitale (inclusiv fişiere video şi fotografii) pe 183 de CD-ROM-uri. Materialele erau păstrate în mai multe seifuri aflate într-un container în depozitul din Teheran. Dosarele şi CD-urile aflate lângă premierul Netanyahu luni seara nu au fost însă cele originale, aşa cum a menţionat şi liderul Guvernului din Israel: „Tot ceea ce urmează să vedeți este o copie exactă a materialului original iranian. Probabil că aţi vrea să știți unde sunt originalele? Pot să spun doar că ele sunt acum într-un loc foarte sigur.”
Experţii cred că puţinele detalii oferite despre raid sunt normale în cazul unei operaţiuni de acest tip. În plus, anunțul Israelului privind capturarea arhivei în urma unui raid efectuat în capitala iraniană este, foarte probabil, parte a războiului său psihologic împotriva Iranului, un mijloc de umilire a regimului de la Teheran şi o nouă dovadă a capacităţilor, aparent nelimitate, ale serviciului de spionaj israelian. De altfel, presa iraniană a neglijat aproape la unison informaţiile despre raidul Mossad, stânjenită probabil de faptul că agenția de spionaj israeliană a sustras un număr incredibil de mare de documente sub acoperirea nopții, chiar din inima Teheranului. Din acest motiv, experţii cred că ancheta regimului iranian pentru a descoperi modul în care Mossad le-a sustras arhiva şi a identifica eventualele „cârtiţe” va fi la fel de complexă şi dificilă ca misiunea israelienilor.
Este aproape cert însă că Israelul are informatori plasaţi la niveluri înalte ale administraţiei de la Teheran. „Contrainformaţiile din Iran vor lucra foarte mult pentru a închide această gaură,” a spus Amos Yadlin, fost şef al serviciilor de informaţii militare din Israel. Postul de televiziune israelian Channel 10 a relatat marţi că discursul lui Netanyahu a dus deja la un val de arestări în Iran, iar cei ce vor fi găsiţi vinovaţi riscă să fie executaţi.
„Spionii fură documente tot timpul. Dar aceasta a fost o captură masivă. Şi, de obicei, agențiile de spionaj păstează tăcerea după ce informaţiile sunt luate. Nu se întâmplă la fel cu israelienii. Ei au publicat aceste lucruri – făcând din ea, la fel de bine, o operațiune psihologică, precum şi o operaţiune de dezvăluire a falsităţii nucleare a Iranului,” a afirmat Jonathan Schanzer de la Foundation for Defense of Democracies. Hadashot a scris că decizia de a publica conţinutul documentelor a fost luată în urma unei întâlniri la care au participat Netanyahu, ministrul Apărării Avigdor Liberman, şeful Mossad Yossi Cohen, şeful Statului-Major al IDF, Gadi Eizenkot şi şeful Directoratului de Informaţii Militare, Tamir Hayman. Toţi aceştia au afirmat că documentele trebuie publicate „cu cât mai mult zgomot posibil.”
De ce sunt importante documentele
Prin prezentarea pe care a făcut-o, premierul israelian a încercat să arate că documentele capturate de la regimul din Teheran dovedesc că Iranul a mințit în legătură cu ambițiile sale nucleare și a înşelat statele implicate în acordul din 2015, cunoscut sub numele de Joint Comprehensive Plan of Action – JCPOA.
Potrivit oficialilor din Israel, Iranul ar fi putut folosi documentele în viitor, după expirarea acordului nuclear internaţional (2025), pentru a dezvolta o armă atomică. În plus, un oficial israelian a afirmat că preşedintele american Donald Trump luase deja o hotărâre în legătură cu acordul nuclear JCPOA, iar anunțul premierului israelian Netanyahu a fost orchestrat pentru a susține poziția liderului american şi nu pentru a-l presa să ia o anumită decizie. Faptul că discursul premierului israelian a fost ţinut în engleză este un alt indiciu clar că el s-a adresat cu precădere factorilor de decizie americani şi din Occident.
Anunţul lui Netanyahu a fost făcut cu mai puțin de două săptămâni înainte de termenul-limită fixat de președintele Trump (12 mai) pentru a se ajunge la un acord de îmbunătățire a JCPOA. Dacă nu se vor face modificări acordului nuclear până la această dată, președintele Trump a avertizat că nu va ezita să anuleze decizia de ridicare a sancțiunilor împotriva Iranului, punând astfel capăt acordului. Casa Albă a spus de altfel că prezentarea făcută de premierul Netanyahu a oferit „detalii noi și convingătoare” despre acţiunile trecute ale Iranului. „Aceste fapte sunt în concordanță cu ceea ce Statele Unite ştiau de mult: Iranul a avut un program robust, clandestin de arme nucleare pe care a încercat și nu a reuşit să-l ascundă de lume și de propriul său popor,” se afirmă în declaraţia de la Casa Albă.”Regimul iranian a arătat că va folosi arme distrugătoare împotriva vecinilor săi și a altora. Iranul nu trebuie să aibă niciodată arme nucleare.”
Unii experţi cred însă că dovezile aduse de isrealieni nu reprezintă ceva nou. „Tot ceea ce a spus (Netanyahu) a fost deja cunoscut de către IAEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică – instituția de supraveghere a Națiunilor Unite) și a fost publicat”, a spus Jeffrey Lewis, expert în politica nucleară la Institute of International Studies. „Nu există nimic nou aici și nimic care să schimbe judecata JCPOA.” Opinia acestuia este împărtăşită şi de alţi specialişti care afirmă că majoritatea informațiilor dezvăluite în timpul prezentării lui Netanyahu au fost deja cunoscute public și au fost esențiale în modelarea regimului de inspecții prevăzute de acordul nuclear.
Până una, alta, nici nu este clar dacă intenția primului ministru israelian a fost aceea de a dezvălui documente secrete inedite sau dacă prezentarea sa dramatică a fost mai mult un efort de imagine şi de a reaminti comunităţii internaţionale duplicitatea Iranului. Cel mai probabil, este vorba de ambele situaţii. Aşa cum a spus Netanyahu, „acordul nuclear se bazează pe minciuni. Se bazează pe minciunile iraniene și pe înșelăciunea pusă la cale de Iran.” Interesant însă de menţionat este că, în timp ce IAEA a prezentat în 2011 o mare parte din aceleași informații pe care le-a dezvăluit luni premierul israelian, raportul agenţiei internaţionale s-a bazat pe o documentație mult mai restrânsă. Agenția a raportat atunci că a strâns „peste o mie de pagini,” comparativ cu cele peste 100.000 de fişiere colectate recent de Mossad.
Lâsând la o parte discuţiile dacă Iranul a minţit sau nu în legătură cu intenţiile sale nucleare (foarte probabil, regimul de la Teheran a păcălit şi continuă să păcălească comunitatea internaţională în acest caz), operaţiunea secretă a Mossad merită o menţiune specială. Spionii au reuşit să infiltreze clădirea unde se afla unul dintre cele mai bine păzite secrete ale Teheranului şi să sustragă arhiva de sub nasul iranienilor. Deocamdată nu se ştie cum au fost sparte seifurile şi cum s-a reuşit transportarea arhivei în toiul nopţii, fără ca serviciile de securitate iraniene să observe ceva. Până când israelienii vor lărmuri aceste lucruri (sau, mai bine zis, dacă o vor face vreodată), arhiva de jumătate de tonă are un potențial uriaş pentru serviciile secrete, istorici și oamenii de știință din domeniul nuclear.
Surse: Yahoo, Townhall, Jersualem Online, Israel National News, The New York Times, Business Insider, Times of Israel, Hadashot, Haaretz, FoxNews
Foto: Agenţi Mossad în misiune (Sursa: Captură Youtube)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii