Cum au sabotat PSD și UDMR alegerile din diaspora: Deși desemnaseră reprezentanți în secțiile de votare din afara țării, nu i-au mai trimis la fața locului, ceea ce a îngreunat procesul de votare și a dus la formarea cozilor
PSD, partidul condus până luni de Liviu Dragnea, și UDMR au sabotat în mod premeditat procesul electoral din diaspora prin faptul că, deși au desemnat reprezentați în secții de votare din afara țării, pe foarte mulți dintre ei nu i-au mai trimis efectiv la fața locului, absența acestora îngreunând în mod semnificativ procesul electoral și generând cozile uriașe la care românii au fost nevoiți să stea, se arată într-o anchetă publicată pe platforma Dela0.ro și semnată de jurnalișii Diana Oncioiu și Vlad Stoicescu.
Cele mai importante concluzii ale investigației:
⊗ Scorul electoral obținut în străinătate la alegerile parlamentare din 2016 a convins, însă, organizatorii alegerilor (coaliția PSD-ALDE) că nu există strategie politică mai bună decât subminarea discretă a votului diasporei.
⊗ Pentru că ne-organizarea scrutinului europarlamentar în străinătate nu era legal posibilă, formațiunea social-democrată a apelat la o strategie de sabotaj electoral, lăsând birourile electorale din zeci de secții fără reprezentanți PSD în ziua votului.
⊗ Specificul organizării alegerilor comunitare e important de înțeles în contextul dat. Practic, secțiile de vot din străinătate funcționează cu o echipă condusă de un președinte desemnat de ambasada competentă. În structura echipei se află între 2 și 6 membri propuși de formațiunile politice. Biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate validează la final structura birourilor electorale din secții.
⊗ Toți cei care intră în componența secțiilor participă efectiv la derularea procesului de vot, preluând cetățenii veniți la scrutin, explicându-le procedura, completându-le datele de identificare în listele suplimentare, furnizându-le buletinele de vot și ștampilele.
⊗ Practic orice membru dintr-un birou electoral de secție care nu se mai prezintă în ziua votului scade capacitatea secției respective de a procesa datele alegătorilor și, în ultimă instanță, numărul total al celor care ajung efectiv să-și exprime opțiunea electorală.
⊗ Deși a anunțat inițial că va avea peste 220 de reprezentanți în echipele secțiilor din străinătate, PSD nu și-a onorat decât parțial angajamentul în ziua scrutinului. Un membru din 5 propuși de PSD să facă parte din birourile electorale ale secțiilor nu s-a mai prezentat pe 26 mai la secția în a cărei componență ar fi trebuit să se afle.
⊗ Nici reprezentanții desemnați de UDMR nu s-au mai sinchisit de buna desfășurare a procesului electoral, aproape jumătate dintre ei absentând din secții pe 26 mai.
⊗ Capacitatea scăzută a secțiilor din străinătate de a gestiona fluxul mare de votanți a determinat, în ultimă instanță, protejarea procentelor electorale ale PSD, care n-a obținut nici măcar 5% în diaspora. În lumina rezultatelor (aproape) finale ale alegerilor, procesarea mai rapidă a datelor alegătorilor din străinătate ar fi urcat sigur alianța USR-PLUS pe locul 2 și ar fi trimis PSD pe locul 3 în clasamentul general al scrutinului europarlamentar.
⊗ Operațiunea Secții Fără Membri, pusă abil în scenă de PSD și aliații săi politici pentru a submina votul din diaspora, demonstrează încă o dată necesitatea absolută a introducerii votului prin corespondență și / sau electronic. Nici măcar Guvernul Dacian Cioloș n-a reușit însă să se achite de această promisiune în 2016, deși alianța USR-PLUS beneficiază în mod covârșitor de sprijinul electoral al românilor din străinătate.
⊗ Operațiunea Secții Fără Membri oferă și o posibilă explicație pentru surpriza depășirii pragului electoral de către UDMR, pe fondul unor voturi aparent direcționate către formațiunea politică de PSD. Mai multe județe din sudul României au furnizat mii de voturi în contul UDMR, deși abia numără câteva zeci de locuitori de etnie maghiară, a dezvăluit G4 Media. Printr-o mișcare aparent similară de favorizare, reprezentanții UDMR în birourile electorale ale secțiilor din străinătate au absentat masiv în ziua votului.
⊗ Operațiunea Secții Fără Membri înseamnă, în ultimă instanță, că PSD – un partid disciplinat, cu o capacitate semnificativă de mobilizare și acțiune – n-a mai reușit în ziua alegerilor, pe 26 mai, să-și onoreze propunerile de prezență în cadrul echipelor constituite în secțiile de vot. Probabilitatea ca acest lucru să se fi produs întâmplător este aproape de zero.
⊗ Funcționarea unui proces democratic nu poate depinde de interesele și strategiile electorale ale unui partid politic, mai ales în situațiile în care absenteismul, și nu participarea, servește obiectivelor de putere. Însă în diaspora românească, pe 26 mai 2019, acest fenomen a fost înlesnit chiar de legile electorale naționale și de acțiunile subterane ale formațiunii aflate la guvernare.
⊗ Operațiunea Secții Fără Membri e demonstrația definitivă a faptului că în România guvernarea este asigurată de un partid care a sabotat un drept constituțional fundamental, împiedicând – cu abilitate cinică – zeci de mii de cetățeni să voteze.
Citește articolul integral pe Dela0.ro: Operațiunea Secții Fără Membri. Zeci de reprezentanți PSD au lipsit la alegeri din birourile electorale constituite în diaspora
Foto: Coadă la vot la Munchen
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
34 comentarii