G4Media.ro

Cum au schimbat două lebede negre tot jocul politic. Adio anticipate?

Cum au schimbat două lebede negre tot jocul politic. Adio anticipate?

Epidemia de coronavirus din Italia, cu risc direct asupra României și decizia Curții Constituționale au dat peste cap toate planurile politice, au refăcut strategii și îndepărtează mult perspectiva alegerilor anticipate. Cele două evenimente neașteptate, cu consecințe importante, au schimbat tot narativul politic. Ele sunt lebedele negre ale guvernării PNL și coșmarul președintelui Iohannis.

PSD s-a cățărat încă de duminică pe valul isteriei mediatice generate de înmulțirea rapidă a cazurilor de Coronavirus din Italia, țară cu peste 1 milion de români.

Marcel Ciolacu, Mircea Badea și Mihai Gâdea au decretat în cor duminică seara la Antena 3 că vom fi loviți de coronavirus, amplificând la cer sentimentul de panică deja instalat în public, cu scopul de a culpabiliza în avans PNL și pe Klaus Iohannis pentru eventuala răspândire a epidemiei în România.

Pozând în partid responsabil, PSD a cerut abandonarea anticipatelor și instalarea rapidă a unui guvern, eventual de uniune națională.

Aceasta a fost prima lebădă neagră. Primele cazuri de coronavirus în Italia au apărut la sfârșitul săptămânii trecute, până azi în România nu s-a înregistrat niciun caz de îmbolnăvire.

A doua lebădă neagră și-a făcut apariția luni. Curtea Constituțională a admis sesizarea PSD, care a reclamat un conflict între președinte și Parlament din cauză că l-a nominalizat tot pe Ludovic Orban pentru funcția de premier cu scopul de a pica în Parlament și de a declanșa anticipate.

Nimeni nu se aștepta ca judecătorii CCR să-și întemeieze deciziile pe baza unor declarații publice și să se transforme în analiști politici. Acest al doilea eveniment neașteptat, dar care putea fi totuși anticipat, dată fiind culoarea politică a Curții, a îndepărtat și mai mult perspectiva anticipatelor.

Însuși președintele Klaus Iohannis a admis luni seară că șansele organizării de alegeri înainte de termen au scăzut sub 50%.

Cu cele două lebede negre apărute în peisaj,  situația reclamă nevoia urgentă a unui guvern în deplină capacitate administrativă. Premierul Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier desemnat, deși a refuzat mereu până acum varianta demisiei.

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți seara că Orban rămâne prima opțiune pentru funcția de premier, deși în spațiul public a fost vehiculat și numele ministrului Apărării, Nicolae Ciucă și numele ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, drept posibili candidați la funcția de premier.

În acest moment, puterea și opoziția se acuză reciproc de blocarea României. Astfel, următoarea nominalizare pe care o va anunța președintele Klaus Iohannis are, teoretic, șanse mai mari să fie votată în Parlament.

Nimeni nu mai dorește în acest moment să riște acuzația că pune sănătatea românilor în pericol prelungind criza politică la nesfâșit. Greu de crezut că PNL și PSD vor mai risca să forțeze alegeri antipate, ar însemna sfidarea unui public îngrijorat de un pericol iminent și preocupat de probleme cu adevărat serioase, nu de jocuri politice.

Spectacolul politic nu mai poate continua. Primul infectat de coronavirus, o singură victimă și va fi aruncată de PSD și de presa lor instantaneu în brațele guverulului suspendat și în cârca președintelui Iohannis.

La capătul acestei crize politice, este foarte posibil ca Ludovic Orban să nu mai fie premier, să nu avem nici anticipate, nici alegeri locale în două tururi. Dacă se ajunge aici, ar fi un mare eșec politic pentru Klaus Iohannis și PNL, care nu vor fi reușit să capteze valul de simpatie de după prezidențiale pentru a forma o nouă majoritate parlamentară.

Cel mai mare perdant ar fi, desigur, Ludovic Orban, care pleacă din fruntea Guvernului după doar câteva luni de la înlăturarea PSD de la putere.

PSD câștigă timp, scapă de pulverizare dacă alegerile locale s-ar fi organizat în două tururi, se reorganizază încet și așteaptă momentul în care noul guvern va trebui să decidă la toamnă dacă mărește pensiile cu 40%, așa cum a decis guvernul PSD sau amână aplicarea deciziei. Ultima variantă vine cu costuri politice mari la pachet, având în vedere că la sfârșitul anului vom avea alegeri parlamentare la termen.

Două lebede negre au anulat în câteva zile toate scenariile plănuite minuțios săptămâni la rând, pas cu pas.

PS: Imposibilitatea anticipatelor duce la amânarea cu un an (până la instalarea unui guvern după alegerile la termen) a marilor reforme atât de necesare în justiție, economie și administrație. Ultimele trei luni au arătat că majoritatea parlamentară din jurul PSD, plus CCR, plus Avocatul Poporului distrug orice tentativă de reformă.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

88 comentarii

  1. Ce nasol! Nașpa, chiar! Aștept cu nerăbdare următoarea prostie prezidențial-guvernamentală.

    • Prostia vine de la votanti, aia care n-au votat in 2016 si acum pleaca din tara.

      Astia au dat tara pe mana mafiei PSD si acum pleaca, lasa in urma Romania in ruine.

    • Va faceti curaj degeaba, psd va fi trimis „la rahat”, acolo unde-i e locul de fapt, chiar daca alegerile vor avea loc la termen.
      De altfel cei care au oarece tinere de minte stiu ca am spus de a bun inceput ca nu vom avea alegeri anticipate. Cred ca trebuie sa mai adaug ceva: nu ghicesc si nici nu cred in minuni.
      Draghe psdache, sint sigur si ca si Iohannis stia ca n-are cum ajunge la anticipate (ca nu l-am vazut pina acum sa se numere intre cei cu gindire magica). Cam atit despre „greseala” lui.

    • Mai incet cu pianul pe scari, troll psd!
      Mu#e psd, ciuma rosie!

    • Pamflet
      Lebedele negre care au distrus democratia romaneasca sunt crin antonescu si victoras ponta.
      Iar lebele negre de acum sunt psd=pnl

    • Absolut de acord cu aveți ce ați votat, totul se rezolva la vot, trebuie ca PSD sa dispară la fel catoata mafia FSN-ista.

    • @Epifanie Dorel,
      Nu se putea altfel, trebuia să fiți lăsați să trăiți cu impresia că aveți de-a face cu o prostie, ca să muscați vârtos momeala, așa cum mușcau știucile pe Belina momelile lui Daddy, in vremurile bune …!
      PS. Să nu faceți excese mâine, că șocul pe care-l veți resimți pe seară, n-o să vă pice bine la inimioară!

    • Foarte, foarte penibil tovarășul Tăpălagă.
      După ce s-a dat de ceasul morții câteva zile la rând că Werner numește penali la conducerea parchetelor și cum îi sunt filați ziariștii, acum începe iar cu „președintele Klaus Iohannis”.
      Băăăă, băăă, ești prea ridicol ca să îți dai seama cât de penibil ești.
      Ce e, ți-au băgat băieții niște docomente sub mufă și ți s-au înmuiat genunchii?

    • Dar noi, contribuabili, nu putem face nimic sa scapam de aceste lebede negre?
      Pana cand acceptam ca din munca noastra cinstita si istovitoare sa intretimen aceste cozi de topor?In ce tara daca un presedinte de curte constitutionala face declaratiile facute de dorneaneu mai pastra madatul?
      Avaocatul poporului sau al diavolului?
      Ganditiva cand a actionat ciorbea sau weber in interesul nostru?

    • Iar scoate „mufa” la înaintare postacul incult și analfabet Spawn care „se repetă” ca LOSER Al mafiei PRO-PSD-ALDE.

    • Scara, trebuie recunoscut faptul ca Iohannis si Orban au incasat-o !

    • @Tanto:
      ai un real talent literar asa ca lasa dracului deo parte „munca cinstita si istovitoare” si apucate sa scrii !
      Eu unul, sa stii,te-as citi cu nesat ! (Haiti, ce cuvinte faine imi vin si mie !) Te pomenesti ca ma las de lenevit si o apuc pe cararea lunga si istovitoare a scrisului ! :)))))))))))

    • @Tanto:
      Doar un pic trebe sa mai lucrezi la cratime si la acordurile gramaticale dar in rest, talentul scrisului e al tau ! Pe asta nu ti-l poate loa nimenea ! :))))))

    • Erata (in atentia Tantei : Sa nu faci ca mine ! :))) )
      „deo” = „de o” si
      „apucate = apuca – te ” ! :)))

  2. Presedintele nu a spus ca Orban si-a depus mandatul de premier interimar ci mandatul de Premer Desemnat. Asta este prima confuzie.
    Epidemia in discutie NU a ajuns in Romania, ci in alte tari. Iar epidemie inseamna epidemie, nu unul sau cateva cazuri (care nici alea nu s-au intamplat inca). Asta este a doua confuzie.

    Articolul de fata se bazeaza pe doua confuzii si un efect artistic („(nu una ci) doua lebede negre”) la care autorul nu a rezistat sau a decis sa-l exploateze. Pacat. S-ar parea ca ziaristii sunt cei care isi doresc crize si incearca sa induca ideea asta si populatiei. Ingrijorator.

    • Își doresc crize? Sau sunt crize? Cine nu vede măcar doua, cea politica și coronavirus poate vrea sa facă pe extra cooolul, dar ele sunt.

    • @Claudiu: Criza coronavirusului există doar la televiziuni, care o întrețin și o amplifică pt ca ei. cu asta se hrănesc : cu frica. Ea le profită și comercianților, și politicienilor fără scrupule. Deocamdată coronavirusul nu a trecut granița, dar isteria da.

    • Romanul neaos e rezistent la coronavirus.
      Au fost plimbati virusii ce noi pe un italian o saptamana prin Oltenia si n-au lasat nicio urma.
      Sau poate doar Oltenia…?
      De aici trebuie inceput cu cautarea vaccinului.

  3. Aduceți 600 pubele la Parlament

  4. constat cu surpriza o contradictie in text, in legatura cu prima lebada neagra!

    pai ori e isterie mediatica, ori e treaba serioasa amenintarea asta cu coronavirusul!

    iar asta ca *poporul* astepta anticipatele e hazlie rau de tot!

    notiunea de *popor* este indivizibila..

    ca sa spui ca *poporul* dorea anticipate inseamna ca exista un instrument de cunoastere a vointei populare inainte de anticipate!

    care este acela? sondajul de opinie?

    sondajele exprima opinie, nu reprezinta fapte!

    ascunderea in spatele notiunii de *popor* este cea mai mare minciuna care se poate spune…atunci cand nu se refera la votul in alegeri sau in caz de referendum…

    • tapalag asta este un semidoct de conjuctura. La el lebada se mananca, iar cea neagra a inceput sa dea bine la fel ca „agile” in it, chiar daca nu se aplica peste tot sunt misto.

      Usor cu pianul pt scari ca nu toata lumea este tampita si unii sunt mai cititi si mai pregatiti de decat altii. Din pacate acestia sunt putini.

  5. De ce crezi ca penele are o dorinta arzatoare de reforme? Semnele sunt CATASTROFALE pentru pnl: acceptarea tuturor scursurilor psd-alde-proromania in pnl. Niciun fel de declarative de intentie de schimbare. Angajarea la greu a Beizadelelor pnliste sub pretextul depesedizarii. Si multe altele!

  6. „Puterea” si „opoziția” nu sunt psd şi pnl, puterea e prin rotație usl, iar opoziția a fost „liniştită” chiar înainte de primul tur al prezidențialelor. Iar anticipatele, cel mai probabil , nu au fost niciodată un deziderat real.

  7. Singura lebădă neagră este șeful din umbră al PNL care lucrează cu osârdie în favoarea … PSD !

  8. PNL are 2 lebede negre la varful lui: Gorghiu si Turcan. Nu stiu care-i mai proasta, parca Gorghiu pare…..

  9. Fapt – decizia CCR declansata in urma spuselor in spatiul public ale premierului Orban referitoare la dorinta unui premier desemnat de a nu fie votat .
    Consecinta – Eliminarea spre 90% a posibilitatii declansarii de alegeri anticipate si renuntarea la mandat a premierului desemnat Ludovic Orban .
    Consecinta – Reintoarcerea la procedura initiala a desemnarii unui premier dupa consultari .
    Alte posibile consecinte : desemnarea unui guvern de coalitie de dreapta , desemnarea unui premier neinregimentat politic , desemnarea unui premier PNL altul decit L.O.
    Inlaturarea de la conducerea PNL a lui L.O. si nominalizarea altcuiva , de forta , poate actual membru ,poate membru recent sau in viitorul imediat membru PNL .
    Totul duce – ca vinovatie – in afara persoanei numite presedinte si dupa posibila inlaturarea a fostului premier PNL si in afara PNL,corelat cu decizia oarecum ciudata a CCR, va produce o mobilizare si mai mare a electoratului votant PNL -Iohannis . Independent de vointa lui si conditionat de respectarea atributiilor ,presedintele va arata noul drum ce trebuie urmat ,tinind cont si de pericolul coronavirusului si de necesitatea de a gasi o formula de functionare a statului . Votantii se vor regrupa in fata acestor noi teme aparute in spatiul public si vor trece peste alegerile necomasate si anticipate .Intreaga atentie va fi asupra virusului ,care daca se confirma ca aparitie in tara , oricum ar fi distrus orisice forma de prezenta la vot in lunile ce urmeaza in scoli ,facultati sau oriunde in tara .Evenimentele vin peste noi si alegerea cea mai nimerita in acest context mai degraba medical decit politic este punerea in functiune al unui guvern nonpolitic pina la alegeri sau care sa gestioneze si alegerile si epidemia coronavirusului .

  10. Dar gascanul – lebeda alb cine este in acesta ecuatie:e unul sau doi?

  11. Ce să facă cu „anticipatele”? Nu au treabă la guvernare? „Anticipatele” servesc doar partidelor politice care se află intr-o conjunctură favorabilă la un anumit moment dat.

  12. Este evident ca nici un partid politic nu vrea guvernarea

    • La guvernare se vede neputinta unui partid, iar PSD si PNL sunt neputinciosi.

    • Nu chiar.
      PSD are majoritate in parlament. Ei au pierdut guvernarea fiindca asa au vrut (cred ca pot repeta manevra Dragnea din 2016). Nu vor guvernarea, vor sa-i injure pe pnl-isti de la galerie in timp ce le pun bete-n spite.
      Ceilalti n-au vrut sa guverneze pentru ca stiau ca psd are majoritate in parlament si ar fi fost o tinta pentru flegmele lor. Acum USR ar vrea, dar nu se mai poate.
      O vom tiri asa pina la toamna, pnl guvernind cu Orban prim-ministru intermediar.
      Daca pune pe masa 100 de km de autostrada si ceva rezultate financiare bune (cum se pare ca au fost in ianuarie) pnl-ul cistiga la pas alegerile parlamentare. Daca.

  13. Singura reforma facuta de PNL in domeniul justitiei a fost taierea pensiilor magistratilor.

  14. Unul din cei mai sinistri politicieni, tariceanu, e la digi24! I s-a facut de realegere in parlamentul romaniei. Sa aiba imunitate.
    Sa ramana pe afara! Sa-i tina de urat celui caruia i-a fost tucalar, dragnetti! Asa sa fie blestemat!

  15. Daca romanii ar fi inteligenti, ar iesi in strada in fata CCR-ului, si ar da de pamant cu Dorneanu si clanul PSD de la Curte.
    Dar , din pacate si chiar istoria o arata, romanii nu sunt inteligenti!

  16. Comunismul ne mănâncă.

  17. Tot aud refrenu asta cu „marilor reforme atât de necesare în justiție, economie și administrație.” de m-am saturat de el. Nu, avem nevoie de oameni adevarati nu de mizerii.

  18. Decizia presedintelui ne arata disponibilitatea acestuia de a reporni guvernarea Romaniei ,in urma deciziei CCR ce practic distruge posibilitatea de alegeri anticipate in Romania . Acum este rindul celorlati jucatori care daca se opun in continuare votului in parlament pentru desemnarea unui guvern sunt in mod cert penalizati de cetateni . Asadar tot raul spre bine , pina la urma anticipatele nu erau o miza absoluta ,nu schimbau mare lucru (oricum anticipatele au fost oprite de o decizie independenta de presedinte ). La vot optiunile se vor pastra .

  19. Guvernul Orban trebuia să-și asume răspunderea pe primari în două tururi, secția specială, etc. anul trecut, când Ciolacu a zis că va depune moțiune numai după anul nou. Când psd nu avea șef, când Firea nu se pupa în piața independenții cu Ponta și Ciolacu, ăla era momentul. Dacă guvernul pnl nu o lălăia, acum nu era în situația de a concura cu un psd pregătit ca întotdeauna de alegeri locale într-un singur tur.

    Asta se întâmplă mereu cu cei care cred că ei au timp și lipesc etichete de troli celor ce îndrăznesc să le spună că e riscant să amâne cutare sau cutare măsură pentru care tot ei și-au pus în joc obrazul.

  20. Pe cine nu lasi sa moara..nu te lasa sa traiesti!…PSD a inviat..si Romania a ingropat

  21. Corect – dar nu spuneați, împreună cu CTP și alții, că PNL și PSD au bătut palma pentru anticipate? Că e blat? Că e un show grețos în care se fac că se atacă, când defapt s-au înțeles?

    Nu văd niciun jurnalist care să-și ceară scuze pentru că s-a înșelat.

    • Ziaristii au avut drepate insa atunci cand politicienii si mai ales cei din PSD au inteles ca presa si poporul s-au prins de blat, au schimbat partitura. La urma urmei, nici in scenariul asta n-au de pierdut, nu? Cat cinism!!!

  22. Catre corul bocitoarelor care a comentat aici:
    Voi sunteti pe bune, sau va plateste cineva sa bociti ca sa creati impresie?

  23. eu constat cu oarece surpriza ca textele pe care le citesc precum si comentariile la text nu reprezinta analize…

    un prim nivel de analiza ar fi de a se arata care sunt grupurile de interese/afaceri pe relatia capital privat autohton, capital privat strain

    un al doilea nivel ar fi de a se arata care sunt grupurile de presiuni, interne dar si externe ( ambasade etc)

    un al treilea nivel ar fi de a ni se arata cum actioneaza serviciile noastre in cadrul acestor competii/concurenta/conflict intre grupuri/ intern/extern

    al patrulea nivel modul in care se actioneaza si actioneaza dns, judecatorii, procurorii..

    in loc de asa ceva o dam cu lebedele, cu ciuma rosie, cu coruptia ( asta, dupa cum vedeti a disparut), cu penali, si televiziunile…

    adica fas…

  24. Adio anticipate! Ii tremura chiloteii pe navetistul de sibiu ca poate fi suspendat de catre majoritatea pesdista pana la alegerile la termen.

  25. Taticu, vezi ca pierzi ce zice Ciuvica la A3. Nu mai pierde timpul p-aici!

  26. Romanii sunt prosti: in decembrie PSD va avea din nou 40%.

    • Atunci renunț la cetățenie deși stau de 20 de ani in Germania și puteam bine merci sa renunț pina acum .. sper ca PSD sa ia maxim 5% , dacă și de data asta se repeta 2016 … no comment

    • Trist dar adevarat

    • Daca vor vota 38% ca la ultimile parlamentare este posibil. Da la 55-60% prezenta la vot sunt istorie

  27. Care sunt marile reforme in justitie, administratie si economie.
    N-am auzit nimic despre asa zisele reforme si cine le-ar dori. Totul este ca prin ceata, nimeni nu stie ce vrea si ce poate.
    PNL si PSD se pot cununa si sa ne livreze un guvern spre linistea patriei

  28. Lebada neagra are nume Jack Daniels stie Orban de ce.

  29. Dacat sa o ardseti pe filozofii mai bine v-ati cauta de munca in strainatate. Nu v-ati lamurit ca traiti intr-o tara de rahat? Vindeti si plecati…Ori poate aveti vreo 4000 de coco in mana si atunci se merita 🙂

  30. Iar a inhamat Tapalaga caii la dric.
    Ai grija Tapalaga ca daca o mai tii mult asa, o sa ajungi simultan si caprar si pasager al dricului
    (jurnalistic vorbind, bineinteles)

  31. Oricat ne-ar parea de rau si oricat am arata cu degetul inspre presedinte, acesta s-a confruntat cu un adversar a carui forta este nimicitoare: PESTE 40% DIN VOTURILE LA PARLAMENTARELE DIN 2016!
    Ciuma Rosie a acaparat LEGITIM tot ce se putea acapara, imoral, la limita legii.
    Daca solutiile, absenteismul solid la alegeri si plecarea -pe buna dreptate peste hotare – romanilor vor persista Cosa Nostra va fi doar o caricatura a mafiei romanesti….

  32. usl e aici, nu mai avem dubii
    urmeaza scarba de a vota si psd inapoi la „putere” din decembrie
    asta in caz ca usr nu scoate vreun porc din maneca

  33. Dacă PNL făcea un joc cu adevărat inteligent până în 10 nov 2019, ajutând-o prietenește pe veo sa se ducă mai repede la Videle, arunca p$d-ul intr-o criza din care nu mai avea cum sa iasă. Dar…așa se întâmplă când evaluezi greșit miza : îți trage adversarul preșul când ti-e lumea mai draga.

  34. PSD câștigă timp, scapă de pulverizare dacă alegerile locale s-ar fi organizat în două tururi……………………………dar lebada asta e atat de usor de ucis, de ce nu face pnl o alianta la nivel national, cu usr-plus si cu pmp ……si vor castiga 80 la suta dintre primariile din Romania.

    O alianta ….punct. Daca PNL refuza, este evident ca o face pentru a ajuta PSD iar blatul lor devine limpede.

  35. Dle Tapalaga, se poate ca epidemia asta sa serveasca PNL caci guvernul sau ai va face fata mult mai eficient decat stie oricine ca ar face fata PSD cu tot neamul lui „preaslinos” si sef de neam in acest cuvant nou introdus de mine in dictionaul limbii romane vorbite si scrise cu sens (caci actualmente dictionarul folosit in ultima vreme si din pacate in politica si in presa este mult mai amplu cu tot ce rezulta din asta ) ete numitul Serban Nicolae

  36. Eu nu aș crede că ideea anticipatelor a apus, ci doar se repoziționează sau se restabilește. Anticipatele sunt mai mult decât necesare, dar nu cu jocuri subterane, nu cu înțelegeri de pe urma cărora să aibă de câștigat tot hoții și de pierdut tot populația, cea prostită de fiecare dată. Din păcate, ultimii 30 de ani ne-au arătat că interesele găștilor politice, precum și a grupurilor ce gravitează în jurul lor sau celor ce le poartă trena sunt mult mai importante decât nevoile reale ale societății. Situație valabilă și în cazul de față, dacă celor implicați le revin beneficii concrete și substanțiale, cu siguranță alegerile anticipate vor avea loc, deși par îngropate în acest moment, dacă nu se „înțeleg” pe ciolan, nu vor avea loc. Aici nu este despre societate și nevoia sa de reformare, ci despre interesele lor, ale politicienilor, ale principalelor două grupuri, și ale celor ce le poartă lesa. Niciodată în cei 30 de ani, toată activitatea politică din România, nu a fost despre România, ci despre interesele celor cocoțați în fruntea acesteia. Se făcea referire în articolul de față la reforme în justiție, economie și administrație, să fim serioși! Dacă reformele arată precum cea începută în justiție, cu numirea în fruntea marilor parchete a unor dubioși, pentru care s-a dat aviz negativ, dar foarte susținuți de infractori și de trusturile acestora, atunci dă-le naibii de reforme. Astfel de antireforme am tot avut în toată perioada postrevoluționară, iar rezultatele sunt mai mult decât vizibile. Pentru a fi credibili acești inși, era momentul să înceapă cu numirea magistraților în fruntea marilor parchete, numiri corecte, desemnate în urma unor concursuri transparente nu simulate, magistrații selectați să fie verticali, profesioniști și fără tinichele legate de coadă, momentul a fost ratat, așa că, să pună botul naivii încă odată la vrăjeala unor impostori. Revenind la anticipate, nu sunt picate, nici vorbă, veți vedea că înțelegerea se va duce mai departe. Țineți cont de un lucru, acești inși nu au scrupule, nu au un dram de decență și de jenă, fac tot ce le stă în putință pentru a le fi bine lor și nu țării. Uitați-vă doar cum racolează PNL-ul toate rahaturile de prin partidele nefrecventabile (pe care le înjurăm cu toții), râzându-ne în nas. O tâmpenie este tâmpenie indiferent de cine o face. Dacă este tâmpenie când o face adversarul nostru, iar când o face unul susținut de noi, o ascundem sub preș sau o vedem ca pe ceva în regulă, asta este demagogie și impostură, nici într-un caz obiectivitate și corectitudine.

  37. Motto
    ,,Pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești ! ”
    Realitatea e că avem politicieni repetenți . Mă întreb, ce-ar mai putea face românii ,ca să compenseze prostia (ticăloșia )partidelor ? De peste 3 ani ,de când cu OUG13 ,o ținem tot în proteste , am ieșit masiv la vot ,să-i dăm PSDului peste bot ,l-am ajutat pe Iohannis ,,să aibă guvernul lui „și ,care e rezultatul ? Ne întoarcem de unde am plecat : Adio alegeri în două tururi ,adio anticipate ! PSD REDIVIVUS ! Se pare că soluția e tot la noi : CU TOȚII ,ÎN STRADĂ ! Cu disperare,fără teamă ,la fel ca în decembrie ‘ 89 ! TREBUIE SCHIMBAT TOTUL DIN TEMELII : PSDEXIT , caracatița pesedistă – Parlament-CCR+Av.poporului -anihilată ! Fără jumătăți de măsură cu hidra comunistă !

    • Întru totul de acord cu Anna Radu, numai o revoluție poate schimba starea de fapt din România. Doar o rebeliune le poate trimite la coșul de gunoi al istoriei pe aceste scursuri politice, care au nenorocit țara în cei 30 de ani.

  38. Demascarea culorii CCR incheaga si mai tare legatura fatidica cu psd,care intr-un fel sau altul,vor avea o prabusire iminenta. Credeti ca intrebarile tupeiste,gen capcana,ale Olgutei de la comisia de aprobare a ministrului muncii,mai da roadele necesare? Nicidecum! Milioanele de pensionari fac diferenta intre mitul cresterii (propus de psd) si adevaratele pensii care sunt la nivelul mafiotilor(incepand cu ccr,magistrati,grefieri si toti ceilalti care se bat cu caramida in piept). O supraevaluare falsa a adevaratelor valori.

  39. @Câlnău
    Să ne … in …tău!
    Ai pierdut sirul evenimentelor : Probele neconvenabile mafiotilor au fost scoase in afara legii de cei vizati. Asta se intampla cand mafiotii fac legea.

  40. Hm!
    Cam neinspirat titlu!
    Majoritatea au inteles ca lebedele negre sunt alea care nu-s bune nici de mancat si prin urmare sunt rele.

  41. In sinteza, incepe decontul prostiei, incompetentei si smecherelilor!
    1. Presedintele Romaniei asa cum este prevazut in Constitutie, cea care ii defineste fisa postului, domneste, dar nu guverneaza, el trebuie sa fie deasupra jocurilor pe care le fac partidele. S-a petrecut asta la noi? Nici vorba!

    2. a fost o grava eroare de neintelegere a fisei postului sa spui *vreau guvernul meu*! din acest moment *vreau guvernul meu* s-a ajuns ca guvernul sa vrea parlamentul sau si astfel, repetand marea eroare din perioada interbelica parlamentul urma sa fie produsul guvernului, nu guvernul produsul parlamentului!

    3. de aici, pana la fortarea Constitutiei nu a fost decat un pas! cum sa ceri sa fi numit prim-ministru ca sa fii *trantit* de parlament! parlamentul era sa fie transformat in mijloc politic..or autoritatea parlamentului reprezinta principalul criteriu care desparte radical totalitarismul de democratia! ce facem, ne intoarcem la modul in care functiona Marea Adunare Nationala?

    4. alegerile europarlamentare si referendumul au fost niste cacialmale! cine vrea sa stie mai mult sa intrebe!

    Ce a reusit guvernarea PNL!
    a. micsoreze redeventele la exploatarea resurselor naturale ale tarii,
    b. sa dea alea 300 milioane bancilor
    c. sa micsoreze impozitele pe banci
    d. sa-si puna oamenii in parchete, astfel ca sa nu existe probleme cu dosarele Presedintelui si premierului

    Ce nu a reusit PNL?
    a. nu a reusit sa vanda una din *vacile* statului, vorbesc de Hidroelectrica
    b. nu a reusit sa desfiinteze singura banca romaneasca, adica cu capital integral romanesc, de pe piata financiara..vorbesc de CEC
    c. nu a reusit sa modifice ordonanta 114 a lacomiei, adica sa anuleze o crestere a impozitelor marilor companii transnationale
    d. nu a reusit sa dea sistemul medical pe mana marilor afaceristi privati din sanatate..

    o vorba a lui Bismarck: politica este arta posibilului! iar statul trebuie aparat de tendinta copiilor mari de a pune mana pe el! Iar copiii mari sunt acei adulti are nu au invatat sa faca diferenta dintre posibil si imposibil in politica!

    Daca Presedintele nu-l va numi pe domnul Orban PM, iar PNL nu va reusi anticipatele, sunt toate sansele ca domnul Orban sa fie scos din politica, urmand traseul doamnei Viorica Dancila. Cine ii va lua locul?

  42. Virusul Corona este un subiect mediatic si, din pacate, o psihoza sociala, e-adevarat. Totusi, una minora care nu se compara cu decizia CCR.
    Adevarul este ca CCR I-a dat presedintelui o smetie naucitoare peste bot, ceea ce l-a si paralizat vreo 24 de ore. Dupa care s-a speriat si onorata, astfel incat Dorneanu s-a simtit obligat sa explice la A3 ca smetia era pentru Orban, nu prentru KWI, cum probabil s-a si intentionat. Lovitura a fost totusi nemeritata de presedinte, in mare masura. Vinovatia apartine abordarii infantile si sfidatoare a lui Orban la adresa Curtii si a PSD, nu numai prin propunerea acelorasi titular de portofolii (desi se impuneau stringent cel putin 3-4 schimbari – sa n-o faca acum, asta da idiot!) ci si prin declaratii arogante, absolut gratuite, ca ca el vrea sa fie trantit la vot. Vezi Doamne, el, stralucitorul Sica n-ar fi fost trantit daca nu se invoia el insusi, la asa ceva. Pentru asta, Orban trebuie sa plateasca un pic mai mult si va plati. Asa se recunoaste un prost intr-o echipa. Nu trebuie sa astepti prea mult pana face prima greseala nefortata, grava. Si da, KWI a intarziat nepermis 24 ore, in luarea deciziei, bulversat fiind de decizia Curtii.

    Altfel, ramane cum am mai spus, anticipatele sunt in grafic. Un analist fin ar trebui sa remarce ca Iohannis si le doreste acum mai mult decat orice si oricand. Si de ce nu le-ar obtine? USR si le doreste sincer, PNL nu are incotro, iar Ciolacu colaboreaza indeaproape cu sistemul. Chit ca pesedistii s-au cam prins ca sunt trasi pe sfoara (vezi cazul Seban Niciolae). Este deja prea tarziu, stampila cu care se parafeaza listele de candidate PSD este la Ciolacu. Fireste, KWI are si alternativa unui guvern votat de parlament. Situatia este de asa natura ca poate propune un guvern care ignore in mare masura majoritatea toxica din Parlament. Un guvern cu strategia de a se pregati pana la vacanta parlamentara si de a actiona decisiv in vacanta! Game closed.

    Despre constatarea ca Iohannis a ratat si anticipatele si alegerile in doua tururi: Este un stereotip. E cum ai spune despre cineva ca a ratat si achizitia unui Mercedes si o seara de distractie la mall. Da, le-o fi ratat pe amandoua dar ceea ce conteaza cu adevarat este mertzanul. La fel si in cazul lui KWI. Sa aiba el guvernul lui in august si veti vedea cum primarii corupti alesi intr-un singur tur se vor cere singuri afara

  43. Haideți să fim serioşi, domnule Tăpălagă. Chiar aşa să fie? Numai PSD, CCR şi Avocatul Poporului să dorească amânarea reformelor aşteptate de români? Dar românul, alegător desăvârşit e obligatoriu uituc şi aliat cu tripleta ordinară de mai sus? Numai în România (şi în Grecia) poate fi lumea amnezică sau lovită de prostie în aşa hal? Eu nu-mi pot imagina să aleg, ca pe vremea lui Ceauşescu, după principiul „Se dă sau nu se dă”. Atunci era vorba de foametea nenorocitului. Acum se dă votul pentru pensia mărită cu 40 %. Românii nu înțeleg sau nu conştientizează că oricine ar DA, urmează momentul prăbuşirii României în neant. E adevărat, cu o astfel de clasă politica slab pregătită şi pusă numai pe căpătuială oricum vom ajunge în gard. Dar tu, alegător conştient, abține-te s-o faci!

  44. !Franklin

    interesanta postare…

    exista la Hobbes o definitie a puterii potrivit careia puterea inseamna alegerea celor mai bun mijloace pentru atingerea unui bine viitor intrezarit!

    care fu acel *bine viitor intrezarit* ca bun public pe care si l-a propus PNL-ul si premierul caci eu nu l-am identificat? or fi alea care servesc interesele capitalului strain, din cate imi pare mie ca stau pe agenda PNL-ului!

    eu nu am identificat nici o masura ( poate nu am fost eu atent) pe care sa o fi luat guvernul Orban pentru apararea pietei interne si intarirea capitalului privat romanesc!

    acesta a fost totusi visul si programul PNL, atunci cand acest partid a aparut, istoric vorbind, adica ideea lui *prin noi insine!*..

    si daca acest bun public nu s-a definit, oare cum se puteau alege cele mai bune mijloace?

    guvernul PNL asa cum se prezinta acum este de slaba anvergura…luarea puterii in noiembrie ( foarte ciudat, de altfel) i-a bagat in vanitate pe liderii pnl-ului si pe presedinte,

    vanitatea este boala profesionala a politicianului roman …sa ne amintim trufia lui Dragnea dupa castigarea alegerilor ..

    vanitate inseamna lipsa simtului masurii si a decentei…

  45. Un articol PROST rău de tot. Tapalagă dă vina – intenționat – pe, vezi Doamne, „lebede negre” cînd, de fapt, și ratarea anticipatelor, și ratarea alegerilor locale în două tururi, și ratarea desființării pensiilor speciale sînt imputabile doar lui Iohan-nix (președintele care nu face nimic pentru țară) și guvernului Orban!

  46. Cei mai mari perdanti suntem noi, care am ajuns sa ni se blocheze dreptul de a alege in functie de interpretarea urechista a unor indivizi trecuti de varsta senectutii, investiti stricti pe criterii politice cu virtuti de „pastratori ai adevarului absolut”!
    Decizia CCCR este o mizerie absolut penibila si incalificabila, nu poti sa justifici interpretarea Constitutiei cu „Asa ni s-a parut noua ca a zis Orban, nu e anticonstitutional dar nu ne-a placut ca n-avea sapca”!

  47. Deși ESTE în scripte partid social-democrat, PSD are întreb comportamentul unui partid conservator. E antireformist, tradiționalist, naționalist până la peremizare. Nici urma de social-democrație.

  48. !Anna Radu

    cu tot respectul intreb, despre care hidra comunista vorbiti?

    comunism inseamna proprietate de stat, partid unic, economie pe baza de plan, sistem fetisizat de alegeri, lipsa de libertate a presei, partid unic!

    eu vad in Romania o gramada de partide, numai cine nu vrea nu are partid, piata si nici un plan, alegeri cate vrei si referendumuri la tot poporul, posturi tv si agentii de presa o gramada…

    trebuie sa avem clare conceptele, altfel vom fi ca aia din Evul Mediu care spuneau ca soarele se invarte in jurul pamantului..

    psd este exponentul politic al grupurilor care exprima interesele capitalul privat romanesc, iar pnl este exponentul politic al grupurilor care exprima interesele capitalului strain in Romania..

    cumva se reia formula din perioada interbelica, psd-ul in locul pnl-ului, iar pnl-ul in locul taranistilor…

    cu siguranta ca asta ca psd-ul ar fi partid de stanga mi se pare o golaneala..nu poti fi partid de stanga cu oameni atat de bogati…

    ei insa asa spun…adica ei sunt si pe dreapta si pe stanga…ceea ce este, cum spuneam, o golaneala…

    de fapt, Romania nu are partid de stanga…psd-ul este centru-dreapta

    ma mira faptul ca nimeni, absolut nimeni nu vede frauda electorala care se produce mereu, in politica noastra,

    daca un deputat sau un senator ajunge in Parlament in cadrul unui partid, el nu ar avea voie sa treaca la alt partid pentru ca atunci ar anula votul cetateanului…ori orice guvernare sta pe votul cetateanului…

    asta se numeste frauda electorala…nepedepsita..daca dumneata ai baga in urna un buletin de vot duplicat ai face nu stiu cate luni puscarie…dar astia nu patesc nimic..

    daca nu esti de acord cu politica partidului, iti dai demisia din parlament, e simplu…

    de ce nu se sanctioneaza acest lucru? pai ar mai putea *baietii* sa controleze parlamentul astfel ?

    cat priveste decizia CCR-ului, eu zic sa fiti mai realista…nici doamna Livia Stanciu, nici domnul Moraru, nici doamna Tanasescu nu au votat impotriva hartiei venita de la psd…

    din cate stiu ordonanta 13 a fost considerata constitutionala de CCR, nu stiu cu ce scor …

  49. !Cristian Sirb

    dupa cum puteti citi, punctele noastre de vedere sunt destul de apropiate!

    problema pe care eu o pun este una pragmatica!

    politica este razboiul dus cu alte mijloace, zise un postmodern!

    deci chiar daca suntem in UE, nu ducem un fel de *razboi* pentru atragerea de resurse ( apropo de batalia care exista acum la Bruxelles)..

    in aceasta batalie conteaza foarte mult capitalul privat romanesc…

    eu in afara de psd nu vad partid care sa se lupte pentru interesele capitalului privat romanesc…dumneavoastra numiti asta *partid nationalist, traditionalist..*

    uitati-va putin la tarile din est…Polonia si Cehia au patruns pe piata noastra…aratati-mi o firma romaneasca care este pe piata poloneza sau ceha…Uitati-va ce masuri economice ia Orban al Ungariei pentru apararea pietei interne si stimularea dezvoltarii capitalului privat maghiar..

    la noi asta ar fi trebuit sa fie treaba PNL-ului, or PNL-ul nostru exprima clar interesele capitalului strain din Romania…

    poate gresesc eu…toata lumea a ridicat-o in slavi pe doamna Kovesi…

    dar intr-o tara cam vraiste, numai antreprenorii romani au fost adusi in fata justitiei, nici unul strain..adica numai ai nostri au furat, ai straini au fost si sunt cinstiti si curati precum Maica Tereza…

    cand s-a vorbit de coruptie nici o vorba de ce fac oamenii de afaceri straini la noi in tara…repet, la noi in tara…adica, dupa dumneavoastra, eu as da dovada de nationalism si peremism?

    sa fim lucizi…tocmai din acest motiv doamna Kovesi a ajuns unde a ajuns…

  50. Stefan . Hai sa o luam pe rind .
    Asa este comunism inseamna ceea ce spui si poate si altele ce mai pot fi atasate, poate trebuia spus PSD perceput ca urmas al PCR, dar nici asa nu este corect .
    Cea de a doua afirmatie a ta privind ceea ce desparte (nu politic )PSD de PNL(adica apartenenta la o forma de capital economic )este totusi fortata .Chiar este gresit sa spui asa ceva . Romania face parte din UE si miscarea de capital pe piata libera este in toate sensurile ,iar capitalul romanesc (nu e corecta denumirea ,dar sa ii zicem asa )este prezent peste tot in lume . Nu exista doar firme cu capital integral romanesc – contra firme cu capital integral strain ce duc o lupta ajutati fiind de parti diferite ale politicului . Nu asa functioneaza lumea . Firmele au forme de capital multiple ,cu procente fie de capital al unor persoane cetateni romani si alte procente apartinind altor cetateni sau state .Putem doar spune ca aceste doua partide au forme diferite de intelegere a economicului .Cert este insa ca statul Roman s-a dovedit un prost administrator si nu a reusit sa faca profitabile mare parte din activele ce erau sau mai sunt in patrimoniu .PNL doreste sa privatizeze(vinda ) aceste active ce produc pierderi si care prin metode arhicunoscute imbogatesc doar pe unii dintre noi ,adica pe cei conectati (uneori cu ajutorul politicului )la banul public in timp ce PSD doreste sa mentina in portofoliul statului aceste active (unele neprofitabile ce produc pierderi si creaza evaziune fiscala )
    Despre miscarea pe scena politica a politicianului de o parte sau alta ,moralmente ai dreptate ,dar ,dupa cum vezi este mereu un dar ,dreptul politic al cetateanului parlamentar nu poate fi ingradit . Parlamentarul devine in momentul desemnarii propriul raspunzator al actiunilor sale si in teorie nu mai este purtator de vointa politica de partid , el poate sa se declare independent ,sa treaca la alt partid (daca este primit ), sau poate sa ramanina in propriul partid si sa voteze impotriva unor decizii asumate doar teoretic de acel partid , iar partidul nu poate face altceva decit sa ii retraga sprijinul politic . Desigur poate si tu ai avut momente in viata cind ai vazut sau ti-ai schimbat orisice fel de optiune ,asadar nu putem sa impunem nimanui neschimbarea dorintei personale.Este ca si cind trebuie sa ramai cu cineva o viata doar pentru ca intr-o anumita perioda temporala ai crezut in acel lucru .

  51. Vai ce puțini pot să priceapă că președindele nu poate acaținona după cum vrea când desemează cadidatul la funcția de prim ministru, ci că el este obligat prin constiutuție să aplice principiul democartic după cum se precizează încăl din primul articol al constiuției la aliniatul 3 , care spune că România este un stat de drept , democratic și social. Deci Romnânia nu este un clan mafiot unde șeful de clan face ce vrea. România fiind stat de drep, democratic și social, președintele trebuie să acționeze conform pricipiului democratic , adică să desemeze cadidatul din majoritatea parlamentară și nu din minoritatea parlamentară. Acesta este democrația : se validează majoritatea și nu minoritatea. Toată lumea știe și cu atât mai mult parlamentarii , că în parlament o lege se adoptă cu majoritate de voturi, chiar și în cazul în care este doar 1 singur vot în plus pentru lege , față de voturi contra. Văd că până și judecătorii curții nu pricep acest lucru.
    Cât de greu este să înțelegi că 2 este mai mare decât 1.
    Acesta este marea dilemă a președintelui și a altora mulți care cugetă ca el și anume dacă 2 este mai mare decât1.Democrația spune că atunci când ai de ales între doi candidați , trebuie să alegi pe acela care are mai mulți de partea lui , și nu pe acela carea are mai puțini de partea lui. A alege pe cel care are mai puțini de partea lui , însemnă să fii anitidemocratic, adică adversar al democrației.
    În cazul de față , când guvernul a căzut prin moțiune de cenzură , este clar ca lumina zilei că s-a coagulat o majoritate parlamentară , în jurul partidului care a depus moțiunea de cezură , și prin urmare de aici trebuie desemnat candidatul.
    Pe de altă parte, văd că atunci când a căzut guvernul Dăncilă, președintele a știut că majoritatea este de partea partidului care a depus moțiunea de cenzură , dovadă că de aici a desemnat cadididatul și nu a desemnat-o din nou pe Dăncilă.
    Atunci, de ce acum președintele nu este măcar consecvent cu el însuși , dăcă nu pricepe democrația , și să desemneze candidatul de la partidul care a depus moțiunea de cenzură.
    Cugetarea matură este ca partidul care a depus moțiunea de cezură nu doar să dărâme un guvern ci și să vină cu un prim ministru și un guvern pe care să-l susțină. Dincontră atitudinea imatură , copilărească este acea de a dărâma un guvern fără să-ți asumi responsabilitatea formării unui nou guvern.
    Prin urmare președintele nu poate să desemneze candidatul după bunul palc , ci după faptul că aceata are în spate o majoritate , deoarece așa este democratic. Iar în cazul de față majoritatea tocmai a fost probată prin trecerea moțiunii de cenzură.
    Acest lucru nu pot să-l priceapă cei mai mulți , dovadă nesfârșitele ciorovăieli pe acestă temă.
    Cum când ai și jurat să respecți costituția și că aperi democrația , să desemnezi cadidatul susținut de o minoritate și pe cel susținut de majoritate? Adică să juri că aperi democrația și în fapt tu să distrugi democrația!
    î

    î

  52. !de la valeeeeu

    nu am timp acum sa reiau argumentatia…trebuie sa plec de la calculator…

    eu nu vad antreprenorul strain care sa preia o vaca moarta de foame din grajd…

    miza lor este sa preia o vaca buna de muls, gen Hidroelectrica..sau o vaca care promite…adica a ocupa o piata..

    dar aici mai este de discutat…am o oarecare certitudine ca psd, ca urmas al fsn-ului, al momentului de impartire a capitalului de stat, este reprezentat de grupurile de interese deduse din acel moment ajunse acum la nivelul reproducerii capitalului,

    pnl mi se pare, poate gresesc, dar deciziile luate in aceste 4 luni mi-au confirmat banuielile, ca reprezinta capitalul strain din Romania..

    dar cum spuneam, mai este de discutat, in plus nu am informatii ..eu sunt un biet muritor..nu fac parte din lumea astora…nu mananc cu ei in restaurante, nici concediile nu le fac cu ei, nu-mi pot permite asta si nici nu-mi doresc…

    parerea mea este ca nu exista nici un drept al unui cetatean parlamentar…

    el vine pe un mandat al cetateanului care a votat un partid…

    nu se mai regaseste in decizia respectivului partid, si-a schimbat filosofia se da demisia…asta mie mi se pare frauda electorala, a profita de votul unui cetatean care a votat un partid sa-ti privatizezi fotoliul de deputat si senator..

    aici nu este vot uninominal, altfel spus, as fi fost de acord cu ce spuneti dumneavoastra daca votul ar fi fost uninominal…

    din cate stiu eu, nu este….

    in plus, la acest nivel, chestia ca dreptul bate demnitatea politica mi se pare foarte, foarte riscand in ceea ce priveste moralitatea politica..

    hai sa ne ducem in perioada interbelica…cati liberali au trecut la taranisti si invers?

    si in felul acesta, zic ca s-ar putea bloca ingerinta altor factori necontrolabili public, banuiesc ca stiti la ce ma refer, in a crea o majoritate politica sau alta..

    oricum apreciez faptul ca nu m-ati injurat, nu m-ati facut reprezentantul ciumei rosii si alte stereotipuri de gandire si de limbaj care nu spun nimic….si in plus denota o calitate indoielnica a moralitatii celui care face asa ceva

    si care este legitimitatea unui partid care sta pe o moralitate indoielnica a sustinatorilor sai?

  53. Dan Tapalaga recunosc faptul ca ai un tupeu (aproape partinic !)sa scrii, sa sustii ca Iohannis si Orban ( PNL) au planuit in mod minutios, saptamani la rand, pas cu pas , scenarii privind anticipatele si ca doar cele 2 lebede negre le-au dat peste cap planurile, altfel am fi avut si anticipate si alegeri in doua tururi la primari si pe mama si pe tata !

    Bai, baiatule, in cel mai rau caz pt PSD, care are majoritate in Parlament alaturi de alte cateva mici scursuri politice de teapa lo, ar fi respins in Parlament toate Ordonantele de Urgenta, toate proiectele de legi trimise de guvern si si-ar fi promovat propriile proiecte (DE fapt asta o sa si faca !)
    DT, fara majoritate parlamentara nimic nu e posibil in Ro, chiar si atunci cand PSD nu mai e condus de Dragnea, ci de un alt baron de mai mica anvergura si care pare (atentie, pare !) mai dispus catre unele compromisuri politice !