Cum au schimbat două lebede negre tot jocul politic. Adio anticipate?
Epidemia de coronavirus din Italia, cu risc direct asupra României și decizia Curții Constituționale au dat peste cap toate planurile politice, au refăcut strategii și îndepărtează mult perspectiva alegerilor anticipate. Cele două evenimente neașteptate, cu consecințe importante, au schimbat tot narativul politic. Ele sunt lebedele negre ale guvernării PNL și coșmarul președintelui Iohannis.
PSD s-a cățărat încă de duminică pe valul isteriei mediatice generate de înmulțirea rapidă a cazurilor de Coronavirus din Italia, țară cu peste 1 milion de români.
Marcel Ciolacu, Mircea Badea și Mihai Gâdea au decretat în cor duminică seara la Antena 3 că vom fi loviți de coronavirus, amplificând la cer sentimentul de panică deja instalat în public, cu scopul de a culpabiliza în avans PNL și pe Klaus Iohannis pentru eventuala răspândire a epidemiei în România.
Pozând în partid responsabil, PSD a cerut abandonarea anticipatelor și instalarea rapidă a unui guvern, eventual de uniune națională.
Aceasta a fost prima lebădă neagră. Primele cazuri de coronavirus în Italia au apărut la sfârșitul săptămânii trecute, până azi în România nu s-a înregistrat niciun caz de îmbolnăvire.
A doua lebădă neagră și-a făcut apariția luni. Curtea Constituțională a admis sesizarea PSD, care a reclamat un conflict între președinte și Parlament din cauză că l-a nominalizat tot pe Ludovic Orban pentru funcția de premier cu scopul de a pica în Parlament și de a declanșa anticipate.
Nimeni nu se aștepta ca judecătorii CCR să-și întemeieze deciziile pe baza unor declarații publice și să se transforme în analiști politici. Acest al doilea eveniment neașteptat, dar care putea fi totuși anticipat, dată fiind culoarea politică a Curții, a îndepărtat și mai mult perspectiva anticipatelor.
Însuși președintele Klaus Iohannis a admis luni seară că șansele organizării de alegeri înainte de termen au scăzut sub 50%.
Cu cele două lebede negre apărute în peisaj, situația reclamă nevoia urgentă a unui guvern în deplină capacitate administrativă. Premierul Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier desemnat, deși a refuzat mereu până acum varianta demisiei.
Președintele Klaus Iohannis a declarat marți seara că Orban rămâne prima opțiune pentru funcția de premier, deși în spațiul public a fost vehiculat și numele ministrului Apărării, Nicolae Ciucă și numele ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, drept posibili candidați la funcția de premier.
În acest moment, puterea și opoziția se acuză reciproc de blocarea României. Astfel, următoarea nominalizare pe care o va anunța președintele Klaus Iohannis are, teoretic, șanse mai mari să fie votată în Parlament.
Nimeni nu mai dorește în acest moment să riște acuzația că pune sănătatea românilor în pericol prelungind criza politică la nesfâșit. Greu de crezut că PNL și PSD vor mai risca să forțeze alegeri antipate, ar însemna sfidarea unui public îngrijorat de un pericol iminent și preocupat de probleme cu adevărat serioase, nu de jocuri politice.
Spectacolul politic nu mai poate continua. Primul infectat de coronavirus, o singură victimă și va fi aruncată de PSD și de presa lor instantaneu în brațele guverulului suspendat și în cârca președintelui Iohannis.
La capătul acestei crize politice, este foarte posibil ca Ludovic Orban să nu mai fie premier, să nu avem nici anticipate, nici alegeri locale în două tururi. Dacă se ajunge aici, ar fi un mare eșec politic pentru Klaus Iohannis și PNL, care nu vor fi reușit să capteze valul de simpatie de după prezidențiale pentru a forma o nouă majoritate parlamentară.
Cel mai mare perdant ar fi, desigur, Ludovic Orban, care pleacă din fruntea Guvernului după doar câteva luni de la înlăturarea PSD de la putere.
PSD câștigă timp, scapă de pulverizare dacă alegerile locale s-ar fi organizat în două tururi, se reorganizază încet și așteaptă momentul în care noul guvern va trebui să decidă la toamnă dacă mărește pensiile cu 40%, așa cum a decis guvernul PSD sau amână aplicarea deciziei. Ultima variantă vine cu costuri politice mari la pachet, având în vedere că la sfârșitul anului vom avea alegeri parlamentare la termen.
Două lebede negre au anulat în câteva zile toate scenariile plănuite minuțios săptămâni la rând, pas cu pas.
PS: Imposibilitatea anticipatelor duce la amânarea cu un an (până la instalarea unui guvern după alegerile la termen) a marilor reforme atât de necesare în justiție, economie și administrație. Ultimele trei luni au arătat că majoritatea parlamentară din jurul PSD, plus CCR, plus Avocatul Poporului distrug orice tentativă de reformă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
88 comentarii