G4Media.ro

Cum au scos PSD, ALDE și UDMR infractorii din pușcării prin modificarea…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Cum au scos PSD, ALDE și UDMR infractorii din pușcării prin modificarea în Parlament a legii recursului compensatoriu: Au redefinit condițiile necorespunzătoare și au introdus ca motive de eliberare mai rapidă igrasia sau lipsa temperaturii adecvate

Autorii de facto ai punerii în libertate a unor infractori periculoși, precum criminalii și violatorii, sunt parlamentarii PSD, ALDE și UDMR, care au introdus anul trecut o serie de modificări la proiectul de lege privind recursul compensatoriu, astfel încât condamnații la închisoare cu executare să se califice în număr cât mai mare la eliberare.

În urma măsurilor votate de majoritatea guvernamentală, au fost eliberați mai devreme din închisori peste 13.000 de infractori, dintre care aproape 11.000 au fost beneficiari direcți ai recursului compensatoriu. Dintre aceștia aproximativ 700 s-au întors deja din nou după gratii, 188 fiind condamnați pentru crime, violuri sau alte infracțiuni cu violență (detalii aici).

De ce mint cei de la PSD și Tudorel Toader când dau vina pe Guvernul Cioloș

Confruntați cu valul de crime și violuri comise de infractorii proaspăt eliberați din închisori, atât ministrul Justiției, Tudorel Toader, cât și social-democrații au început să arate cu degetul spre Guvernul Cioloș, pe care l-au acuzat că a inițiat proiectul legii recursului compensatoriu, numindu-l autorul de facto al scoaterii din pușcării a infractorilor periculoși.

Recursul compensatoriu a fost, într-adevăr, inițiat de ministrul Justiției din Guvernul Cioloș, Raluca Prună, dar într-o formă care nu ar fi permis eliberări în masă din închisori. Proiectul inițial prevedea ca deținuților să li se scadă câte trei zile pe lună din pedeapsă dacă au stat într-un spațiu de sub trei metri pătrați de persoană. Prevederea fusese preluată de Raluca Prună dintr-o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din octombrie 2016 (Mursic contra Croației), care a stabilit că norma minimă aplicabilă este de trei metri pătrați de suprafață la sol pentru fiecare deținut în celulă colectivă.

Mandatul Guvernului Cioloș s-a încheiat însă înainte ca proiectul legii recursului compensatoriu să fie trimis Parlamentului pentru dezbatere. Primul Guvern PSD instalat după alegerile din 2016, condus de Sorin Grindeanu, a fost cel care a trimis proiectul de act normativ în Parlament, exact în forma elaborată de Raluca Prună.

Măsurile adoptate de PSD, ALDE și UDMR în Parlament care au permis eliberarea în masă a criminalilor, violatorilor și tâlharilor

Proiectul a fost aprobat de Guvernul Grindeanu pe 31 ianuarie 2017, în ședința în care a fost adoptată și OUG 13, și a fost înregistrat în aceeași zi la Senat pentru dezbatere în procedură de urgență.

Pe 13 martie, actul normativ a intrat în dezbaterea Comisiei Juridice a Senatului, condusă la acea vreme de social-democratul Șerban Nicolae. Aici sunt adoptate, la propunerea UDMR, primele măsuri în favoarea infractorilor: redefinirea spațiului necorespunzător prin creșterea suprafeței de la trei la patru metri pătrați per deținut:

  • Se consideră executare a pedepsei într-un spațiu necorespunzător cazarea într-un spațiu mai mic sau egal cu 4 mp / deținut, care se calculează excluzând suprafața grupului sanitar și a spațiilor de depozitare a alimentelor, prin împărțirea suprafeței totale a camerei de deținere la numărul de persoane cazate în camera respectivă, indiferent de dotarea spațiului respectiv” – autori: senatorii UDMR Csazar Karoly Zsolt și Tanczos Barna.

În aceeași zi de 13 martie, încălcând regulamentul Senatului care prevede ca un proiect dezbătut în comisie să aștepte minimum trei zile înainte de a fi supus votului în plen, legea intră în ședința de plen a Senatului și este adoptată. A fost înregistrat un singur vot împotrivă.

Forma finală a legii a fost dată însă în comisia juridică a Camerei Deputaților, condusă atunci de social-democratul Eugen Nicolicea.

Deputații PSD, ALDE și UDMR au formulat și au adoptat o serie de amendamente care au schimbat radical, în favoarea infractorilor, condițiile de eliberare înainte de termen a celor condamnați la închisoare cu executare.

În primul rând, a fost majorat numărul de zile care se consideră executate din pedeapsă pentru condiții necorespunzătoare: de la trei, cât prevedea proiectul Prună, la șase pe lună:

  • Pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare (…) se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată” – autori: deputații PSD, ALDE și UDMR din Comisia Juridică

În al doilea rând, au fost redefinite ”condițiile necorespunzătoare” astfel încât nu a mai rămas penitenciar în România care să nu se încadreze la acest capitol. Autorii au fost aceeași deputați PSD, ALDE și UDMR din Comisia Juridică:

  • Se consideră executare a pedepsei în condiții necorespunzătoare cazarea în oricare dintre situaț­iile următoare:
    • a) cazarea într-un spaț­iu mai mic sau egal cu 4mp/deț­inut, care se calculează, excluzând suprafaț­a grupurilor sanitare ­și a spaț­iilor de depozitare a alimentelor, prin împărț­irea suprafeț­ei totale a camerelor de deț­inere la numărul de persoane cazate în camerele respective, indiferent de dotarea spațiului în cauză.
    • b) lipsa accesului la activităț­i în aer liber;
    • c) lipsa accesului la lumina naturala sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaț­ie;
    • d) lipsa temperaturii adecvate a camerei;
    • e) lipsa posibilităț­ii de a folosi toaleta în privat ș­i de a se respecta normele sanitare de bază precum ­i a cerin­țelor de igienă.
    • f) existenta infiltra­țiilor, igrasiei ș­i mucegaiului în pere­ții camerelor de deten­ție.

Deputatul UDMR, Marton Arpad, a venit cu câteva amendamente suplimentare, tot în favoarea infractorilor: cei care renunță la o parte din banii cuveniți pentru munca prestată în detenție sunt asimilați celor care prestează muncă neremunerată și, pentru două zile de muncă, câștigă o zi de libertate.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, în forma propusă de Comisia Juridică, pe 9 mai 2017. S-au înregistrat 175 de voturi ”pentru” (PSD, ALDE, UDMR). Printre cei care au votat actul normativ se numără și 11 deputați de la minoritățile naționale, dar și liberalul Ioan Cupșa. Toți cei 13 deputați ai PMP s-au abținut la vot.

Actul normativ a fost atacat la Curtea Constituțională de PNL și USR, dar sesizarea a fost respinsă.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind recursul compensatoriu pe 14 iulie 2017, fără a solicita reexaminarea actului normativ și fără să-l atace la Curtea Constituțională.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

26 comentarii

  1. Inadmisibil! In loc sa putrezeasca în puscarie… (Un crestin anonim)

  2. Un parlament de hoti nu poate da decât legi pentru hoti. P$D, ALDE si UDMR sunt grupari de crima organizata puse sa disitruga statul de drept. E singurul lor scop.

    • Alex! Dar numai la vot putem îndrepta lucrurile!
      Până atunci infractorii enumerați de tine își fac de cap!

  3. Probabil că senatorii UDMR Csazar Karoly Zsolt și Tanczos Barna, prin amendamentele propuse, pregăteau terenul pentru ‘explozivii’ Istvan Attila şi Zoltan Szocs sau pentru alți colegi de-ai lor care, urmăriți, nu reușesc să fugă în Ungaria, că doar nu au făcut-o de dragul românilor din închisori.

  4. Ma repet:
    Problema e de fapt ca puscariile nu ii reabiliteaza pe condamnati, ci ii inraiesc sau mai rau in puscarie capata „noi abilitati” infractionale.

    Cum dracu sa nu recidiveze un violator sau talhar?!?

    Cand isi ispaseste o condamnare de …sa zicem 5 ani intr-un mediu violent, corupt, fara asistenta psihogica, fara acces la educatie, fara acces la o calificare profesionala sau fara o alta perspectiva civica-sociala. Adica sa invete sa caute un loc de munca, sa isi descopere un domeniu in care ii place sa lucreze, sa fie sanatos mental/mintal, sa aiba cat de cat o educatie. Si mai ales ceva bani atunci cand sr elibereaza. Iar cand se elibereaza sa fie in continuare asistat/consiliat.
    In conditiile de mai sus as fi de acord cu eliberarea conditionata. Chiar pentru orice infractiune. Bineinteles nu pentru coruptie sau recidivisti se orice tip.

  5. Păi e clar atunci! De la Pruna la Iohannis toti sunt vinovati! Iohannis la ora aia , își trăia președinția!!!!

    • Zau, ma postac scarbos, Pruna si Iohannis! Fix pe ei i-ai gasit vinovati, cara-te dracului de pe situl asta, pana nu-ti dau raport. Esti analfabet functional, pe langa postac!

    • Auzi mai Luciane? da’ tu nu stii sa citesti sau ce? Silabiseste dracului ca lumea articolul, care parte n-ai inteles-o? Forma intitiala a legii era alta, a fost modificata in halul asta de PSD-ALDE ca sa iasa mai repede din puscarii infractorii lor!

  6. psd l-a copiat pe idolul lui ciolos si usr, ma refer la barack obama, cu chestiunea cu eliberarea infractorilor din puscarii (pozitie sustinuta non-stop de presa de stanga din SUA). dupa cum se vede stanga de pe ambele maluri ale atlanticului este la fel de malefica

  7. Aș vrea și eu despăgubiri pentru cei 4 ani petrecuți în camera de cămin de la Politehnică (tot celulă cu paturi supraetajate, 4-5 persoane într-o cameră + gândaci fără număr)…măcar jumătate din cât primesc deținuții din închisori.

    • Nu uita de igrasia endemica si de temperaturi de 4-5 grade din camera. Scriam cu manusi in maini!

  8. Chiar ca sunt diabolici ciumatii rosii. Au scos castanele din foc cu mana tehnocratilor.

    • Pe naiba, cine îi crede?
      Sunt doar niște viermi care nu își asumă răspunderea si incearca sa se spele pe mâini ( ca în poezia cu economia care nu e distrusă de măsurile lor, ci de multinaționale…)
      Mă mir cum nu pun pe seama tehnocraților și OUG 13!!!
      De la inițiativa la lege e o distanță mare!! In plus, inițiativa tehnocraților a fost schimbată dramatic..
      PSDistii doar au eliberat infractorii fără să îi monitorizeze (brățări electronice), etc ., fără să schimbe condițiile din închisori.
      Și să ne lase cu moștenirea grea, erau inițiative mai urgente pe care PSDistii nu le-au transformat în lege, așa că..chestia cu tehnocrații o cred doar spălații pe creier de la latrine..
      la cat de repede au schilodit legile justiției și codurile penale, puteau anula inițiativa cu recursul compensatoriu și schimbă condițiile din închisori…

  9. CINE MISCA IN FRONT ORI E GAZAT SAU CASAPIT DE JANDARMI ORI ESTE TAIAT DE TALHARII SI CRIMINALII SCOSI DIN PARNAIE, UNELTE SUPUSE IN MANA „MARILOR MAFIOTI”.

  10. Va mai amintiți cum cereau iertare pușcăriașilor??.
    Acum se spala pe.maini…incearca să se spele pe mâini…

  11. Mi-aduc aminte prin august, ma intorceam cu trenul din Alba-Iulia. Intr-o statie se urca un tanar cam de 25-26 de ani, curatel imbracat, saluta, se asaza. Vagonul era deschis, nu erau compartimente. La un moment dat intra in vorba cu un alt om, stateau fata in fata. Nu vorbeau in gura mare, usurel asa, eu vazusem ca avea pe maini niste tatuaje, acela cu punctele de zar, mi-am vazut de treaba, citeam. Vorbesc ei de una, de alta, tanarul se ducea acasa la mama lui chiar se dau in vorba pana la urma despre familie, era amarat ca avea o prietena, si cat timp fusese plecat, fata il lasase balta. Omul celalalt il sustine moral, si incep sa vorbeasca de politica, politicieni, una, alta. Tanarul avea numai cuvinte de lauda si respect pentru guvernanti, este evident ca sistemul si-a capatat cei mai dedicati votanti, oamenii care au beneficiat de recursul compensatoriu. Interlocutorul isi cam da seama de situatia tanarului, il caineaza, si el ii spune ca fusese condamnat pentru furt, si iesise cu 1 an mai devreme. Era decent, nu era agresiv sau vulgar, spunea ca isi cauta servici, el la baza era muncitor in constructii. Poate pentru acel tanar a fost o sansa noua daca va sti sa se tina de ea, nu sa recidiveze. Ce vreau sa spun este ca aceasta lege monstruoasa nu trebuia sa vada lumina monitorului oficial. In fapt, jigodia de ministru al justitiei avea variante si solutii sa faca mai multe inchisori, sa refoloseasca unitatile militare care au fost dezafectate, dar cate cladiri putea gasi, insa de ce sa faca nenorocitul ceva, atat pentru cei care ajung in inchisoare, cat si pentru aceasta societate, astfel incat sa nu mai fie Romania condamnata la CEDO pentru conditiile proaste din inchisori. Ca in baza acestor condamnari la CEDO, au hotarat sa dea recursul compensatoriu, insa doar au invocat ca scuza acest lucru, ca sa aiba motiv sa ne inunde dintr-o data cu mii si mii de condamnati eliberati, care fac presiune in piata muncii, sau pur si simplu nici nu au ce munca sa-si mai gaseasca, si-atunci recidiva este aproape asigurata. In plus, niciodata nu trebuia sa se ajunga la decizia de a elibera criminali si violatori care acum terorizeaza populatia.

  12. „Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind recursul compensatoriu pe 14 iulie 2017, fără a solicita reexaminarea actului normativ și fără să-l atace la Curtea Constituțională.”
    Daca presedintele meu a considerat ca legea a fost promulgabila, inseamna ca e OK. Deci, ciocu mic!

    • Zau, Marcele, acu Iohannis e vinovat? Ma astept la mai mult de la tine…

    • @Radulescu Marcel

      Proiectul de lege a fost atacat la CCR de catre USR si PNL. CCR a respins, prin urmare Presedintele n-avea nicio sansa.

      El putea sa o retrimita in parlament pt ca lipseau masurile de supraveghere si reinsertie sociala dupa iesirea din inchisoare. Nu stiu daca ar fi avut castig de cauza pt ca asta este o alta problema, de care se fac vinovate toate guvernele care s-au succedat din 1990 pana astazi.

  13. S-au folosit de un proiect de lege initiat de tehnocrata Raluca Pruna ,acceptat si mofificat de „tehnocratul”Buborel si ajustat de hotii psd-alde-udmr din sparlament pentru cei ce i-au trimis acolo sa faca legi pentru ei!Acum dau vina pe Raluca Pruna,dar i-a pus cineva sa faca asemenea lege, i-a obligat cineva ?NU RALUCA PRUNA I-A OBLIGAT, CI HOTII PENTRU CARE LUCREAZA SI CARORA LE SUNT DATORI CU MANDATELE SI CU FUNCTIILE !

    • pruna avea alternative???? mai ai alzheimer sau ce? tehnocratii nu au putut trece o singura lege in parlament, de bine ce erau sustinuti acolo si tu o dai pe pruna. adica astia au majoritate absoluta, se lauda cu ea, sunt plini de consilieri si dau legi ingrozitoare si tu te iei de aia de dinainte? aia care i-au lasat cu visteria plina? TREZIREAAAAAA!!!!

  14. Ăștia și-au adus numai ARMATA ca să mai curețe niște ANTI-psd-iști
    Să le dea ei la MUIE!… NEeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee?

    După MORȚI trag de alți SORȚI!

    https://oamenicasobolani.wordpress.com/

  15. Pai 14000 de eliberati din inchisori inseamna cel putin 100 000 de voturi de la membrii familiilor… (mama, tata, fratele, fiica, socrul, soacra). Inseamna cateva procente care pot face diferenta la alegeri. Plus o masa de manevra virulenta sau chiar violenta

  16. Totusi de ce „Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind recursul compensatoriu pe 14 iulie 2017, fără a solicita reexaminarea actului normativ și fără să-l atace la Curtea Constituțională” ?

    • s-a raspuns mai sus:

      Proiectul de lege a fost atacat la CCR de catre USR si PNL. CCR a respins, prin urmare Presedintele n-avea nicio sansa.

      El putea sa o retrimita in parlament pt ca lipseau masurile de supraveghere si reinsertie sociala dupa iesirea din inchisoare. Nu stiu daca ar fi avut castig de cauza pt ca asta este o alta problema, de care se fac vinovate toate guvernele care s-au succedat din 1990 pana astazi.

      fii mai atent(a). in esenta, a atacat-o USR, nu avea obiect sa atace si presedintele. iar intrebarea ta e eronata. corect era: totusi de ce hotii de la psd au dat o lege in halul asta de proasta? dar banuiesc ca e clar raspunsul.