G4Media.ro

Cum cenzurează presa de stat din Ungaria știrile despre Greta Thunberg sau…

Sursa Foto: Facebook/ Viktor Orban

Cum cenzurează presa de stat din Ungaria știrile despre Greta Thunberg sau despre ONG-uri care apără drepturile omului. Mail-uri interne obținute de Politico

Șefii din presa maghiară de stat le-au transmis angajaților că au nevoie de aprobare pentru a relata despre subiecte ca Greta Thunberg sau politicile UE și au interzis publicarea de articole despre principalele organizații care apără drepturile omului, se arată într-o serie de email-uri interne obținute de Politico.

Editorii angajați în presa de stat au primit liste cu subiecte sensibile, iar orice abordare a acestora necesită trimiterea articolelor către superiori pentru a obține aprobere, mai rezultă din corespondența internă. În cazul Thunberg, activista suedeză de mediu, jurnaliștilor li s-a spus că au nevoie de permisiune chiar înainte de a începe să scrie, se mai arată în mail-urile interne citate de Politico.

Jurnaliștii nu cunosc cine este cel care dă undă verde publicării articolelor sensibile, a declarat un angajat în cadrul presei de stat maghiare, care a vorbit în condiții de anonimat de teama represaliilor. Când un articol este respins de către decidenți anonimi, senior-editorii vorbesc despre faptul că articolul ”a căzut în bătălie”, a mai declarat sursa pentru Politico.

În prezent, este declanșată procedura prevăzută de articolul 7 din tratatul Uniunii, care este declanșată atunci când valori fundamentale se consideră că sunt în pericol de a fi încălcate. Parlamentul European a lansat procedura în 2018, invocând între altere faptul că libertatea presei reprezintă una dintre numeroasele motive de îngrijorare în Ungaria. Guvernul condus de premierul Viktor Orban a respins aceste acuzații.

Capturi de ecran cu mail-urile interne conținând instrucțiuni către angajații în presa de stat din Ungaria, toate fiind din a doua jumătate a anului 2019, au fost transmise de o sursă anonimă către Politico. Angajați din cadrul presei de stat au confirmat autenticitatea lor.

Email-urile au fost trimise de la seniori editori care lucrează pentru o organizație având responsabilități privind media de stat precum agenția de știri MTI precum și multiple televiziuni și stații de radio. Emailurile par să se concentreze în mod special pe fluxurile de știri de pe agenții.

O listă a subiectelor politice care reclamă aprobare specială pentru publicare include teme ca ”migrația, terorismul în Europa, Bruxelles, chestiuni legate de biserică precum și subiecte legate de alegerile parlamentare, prezidențiale și locale în statele UE”, o categorie care acoperă statele UE și câteva state învecinate, potrivit unui email din luna octombrie semnat de senior editorul Sándor Végh.

Politico dezvăluie că uneori sunt transmise instrucțiuni ah-hoc către angajați. Vara trecută, un alt senior editor, Sándor Ráthy, a transmis un scurt email cu subiectul ”greta”.

”Înainte de a scrie articole despre Greta Thunberg, angajații trebuie să ia aprobare de la biroul redactorului șef”, a scris acesta. Email-ul a fost transmis pe data de 14 august, ziua în care activista de mediu a călătorit cu vaporul din Marea Britanie în New York pentru a vorbi la ONU. Agenția de știri nu a publicat știri despre călătoria Gretei Thunberg, potrivit articolelor păstrate în baza de date.

Email-urile confirmă de asemenea relatările apărute în cotidianul Népszava referitoare la un ordin explicit care ar fi fost transmis angajaților din presa de stat prin care li se cerea să nu menționeze Amnesty International și Human Rights Watch în articolele lor.

”Am fost informat de (șeful departamentului externe din televiziunea de stat) Balázs Bende că nu vom pubica materialele Human Rights Watch și Amnesty Internațional.

Cu o zi înainte, Amnesty International Ungaria organizase o demonstrație împotriva președintelui turc Recep Tayyip Erdogan care vizita Ungaria. Cu câteva ore înainte de trimiterea mail-ului, Human Rights Watch publicase o înregistrare video cu ceea ce organizația susținea că ar reprezenta respingerea ilegală a unor migranți din Croația în  Bosnia. Acest subiect este sensibil în Ungaria, unde ONG-urile au exprimat îngrijorări referitoare la respingerea ilegală și uneori violentă a migranților de către poliția ungară.

Citește integral pe Politico.ro

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Fake news
    Mai bine o bagati pe aia cu confiscarea măștilor în Franța la ordinul lui Macron: exemplu de democrație „marș de aici”

    • ce e ma, te-ai suparat ca se ia de Orban? Smiorc , a?

    • Cenzura cea mai periculoasa nu este aceasta, faptul ca nu interiorizezi limbajul si temele celor care vor sa le faca rau e ceva normal.
      Cenzura cea mai perversa este aceasta a noului comunism, cea pe care tio impui singur.

      Regizorul Cristi Puiu: „Acum trăim într-un sos amestecat, într-o mare confuzie. Utopiile sunt în germinație. Ni se promite un alt comunism. Atunci, cenzura venea de la autorități – astăzi, cenzura este în capul tău”

  2. Zici Viktor Orban și tragi apa.

  3. Viktor greseste daca o martirizeaza. Greta e atit de penibila incit e comica. Mai bine sa lase oamenii sa o vada cum e si sa faca bancuri cu ea.
    Apropo, stiti de ce in Suedia nu a intrat coronavirusul? De frica Gretei.

  4. un popor „destept”, il tot voteaza …

    • Cine „sugereaza ” ca sa nu zic comanda massmedia din Ungaria si nu numai ? Ca Soros nu e prietenul lui Orban ? Atunci …? Masonii , Putin ? Un lucru e sigur , sunt foarte bogati si influenti !

  5. Cine „sugereaza ” ca sa nu zic comanda massmedia din Ungaria si nu numai ? Ca Soros nu e prietenul lui Orban ? Atunci …? Masonii , Putin ? Un lucru e sigur , sunt foarte bogati si influenti !

  6. Rezultate multumitoare ?

  7. Da’ G4Media cum cenzureaza? Politico e trompeta extremei stangi neo-marxiste de la Bruxelles.

  8. In UNgaria este interzisa explicit.
    In ROmania se pune in functiune armata de trolli, care arunca in ea cu tot ce au in dotare. Masinaria de denigrare standard.
    Uite, deja au aparut Postachel, anonim si Omul Vitruvian.

  9. Prin actiunile lor, ungurii din aparatul de stat se dau de gol ca au multe de ascuns, iar prin aceste masuri dictatoriale nu fac decat sa amplifice rezonanta subiectelor pe care incearca cu disperare sa le cenzureze.