G4Media.ro

Cum controlează autoritățile locale comunicarea cu presa: Primăria Iași are un departament…

Foto: Primaria Iasi / Facebook

Cum controlează autoritățile locale comunicarea cu presa: Primăria Iași are un departament de presă mai numeros decât orice redacție din oraș

Autoritățile locale au din ce în ce mai mult tendința de a controla discursul public prin filtrarea informațiilor distribuite presei și chiar excluderea ziariștilor incomozi din grupurile de comunicare de pe rețelele sociale care au ca scop chiar diseminarea informațiilor publice.

Toni Hrițac, redactor șef Ziarul de Iași, a relatat, în cadrul conferinței Sierra QuadrantPresa locală, pilon esențial pentru o democrație autentică”, că aceste grupuri – formate în general pe WhatsApp, din comunicatori și ziariști – au devenit „principala sursă de transmitere a informației din partea autorităților”, care nu mai fac conferințe de presă, ci postează informațiile pe aceste grupuri.

„Şi atunci controlează cu totul discursul”, un lucru care nu ar trebui acceptat de ziariști, care trebuie să verifice informațiile și să poată pune întrebări autorităților.

Potrivit ziaristului, „primarul hotărăște cine este în grup şi cine nu” iar dacă nu-i convine materialul publicat de un ziarist „îl scoate din grup și atunci dă informații numai la ceilalți”.

Un alt aspect îngrijorător – Primăria Iași are un departament de presă „care este mai numeros decât orice redacție” din oraș, notează Toni Hrițac.

O altă practică curentă este aducerea, la conferințele de presă, de ziariști apropiați de instituțiile publice, care împiedică jurnaliștii independenți să pună întrebări. Toni Hrițac vorbește, dincolo de lipsa de etică a unor astfel de abordări, despre „o agresivitate”, „aproape o ameninţare” în comunicarea instituțiilor publice esențiale și a partidelor politice.

Și asta într-un mare oraș în care atât primarul, cât și președintele Consiliului Județean sunt trimiși în judecată. „Amândoi au un comportament, aş spune, agresiv față de presă” care pleacă de la „comunicarea unidirecțională, deci neglijarea, ignorarea presei și transmiterea mesajelor doar pe canalele proprii” formate pe WhatsApp sau Facebook, a subliniat Toni Hrițac.

Acesta a relatat inclusiv cazul unui ziarist de investigații din Iași, care a fost amenințat cu evacuarea din locuința pe care o avea închiriată de la Primărie.

Raluca Avram, editor șef online la ebihoreanul.ro, a confirmat și ea existența presiunilor din partea clasei politice la nivelul presei locale. „Avem partide care, în campania electorală, nu își fac publicitate la noi, avem partide care nu ne cheamă la conferințele de presă, din simplul motiv că noi am publicat o serie de dezvăluiri la adresa membrilor lor, avem partide care au refuzat să ne ofere informații publice, pretinzând că nu sunt instituții publice, nu sunt finanțate din bani publici – evident, în mod fals, partide cu care am mers și în instanță și am câștigat procesul”, a relatat ziarista.

În plus, soția unui coleg de la ebihoreanul.ro, care câștigase prin concurs o funcție într-o instituție publică, a fost dat afară fără nicio explicație, după ce ziarul a publicat un articol critic despre acea instituție, a mai spus Raluca Avram.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...