G4Media.ro

Cum de a scăpat atât de ușor Prigojin de răzbunarea lui Putin?

sursa foto: Colaj G4Media

Cum de a scăpat atât de ușor Prigojin de răzbunarea lui Putin?

Președintele Vladimir Putin a acceptat să încheie o înțelegere cu șeful companiei de mercenari Wagner de teamă că, în caz contrar, va stârni furia unei părți importante din populația rusă care îl susține pe Evgheni Prigojin, în ciuda faptului că acesta a fost acuzat de „tentativă de lovitură de stat,” iar serviciul de securitate FSB a primit ordin să-l aresteze vineri noaptea. Analiștii americani cred că acesta este unul dintre motivele pentru care Prigojin a scăpat ușor de răzbunarea Kremlinului și, după o discuție cu președintele Aleksandr Lukașenko, și-a oprit luptătorii ce avansau spre Moscova și a anunțat că pleacă în Belarus.

Revolta mercenarilor

Trupele Wagner s-au retras duminică „în mod constant și fără incidente” din regiunile sudice Lipetsk și Voronezg, după ce negocierile dintre președintele din Belarus și Rusia au dus la un acord.

Compania de mercenari – cunoscută pentru brutalitățile comise împotriva soldaților și civililor ucrainieni – a preluat sâmbătă controlul orașului Rostov-pe-Don și asupra cartierului general militar din regiune, cel responsabil de confruntările armate din Ucraina. Prigojin a susținut că forțele sale au reușit să preia Rostovul, inclusiv mai multe instalații militare, fără să tragă un singur foc de armă.

Prigojin – împotriva căruia serviciul secret rus de securitate FSB a anunțat vineri noapte că a început o anchetă – a cerut să se întâlnească cu șefii ruși ai Apărării.

Într-o alocuțiune televizată, liderul de la Kremlin a răspuns la „tentativa de lovitură de stat,” afirmând: „Aceasta este o campanie aventurieră criminală. Este echivalentă cu o revoltă armată. Rusia se va apăra. Luptăm pentru viața și securitatea cetățenilor noștri și pentru integritatea noastră teritorială. Este o încercare de a ne submina din interior. Aceasta este trădare.

Înregistrări video, postate aparent de localnici ruși, dar care nu au fost confirmate independent, au arătat convoaie ale grupului Wagner îndreptându-se spre capitala federației într-un „marș al dreptății.” Primarul din Moscova a anunţat că impunerea de măsuri antiteroriste pentru a întări securitatea în capitala Rusiei. În acest timp, autostrăzile spre metropola rusă au fost blocate cu camioane cu nisip și ciment, iar unele dintre drumuri au fost excavate – totul pentru a opri înaintarea mercenarilor rebeli.

Forțele lui Wagner, aproximativ 25.000 de oameni, au ignorat apelurile generalilor ruși de a renunța la acțiunea lor. Prigojin a spus anterior că luptătorii Wagner nu se vor preda: „Nu vrem ca țara să trăiască în corupție, înșelăciune și birocrație.”

Într-un final, Prigojin a fost de acord să oprească avansarea spre Moscova când o parte din forțele sale se aflau la circa 200 de kilometri de oraș pentru a nu declanșa un „masacru sângeros” în Rusia – decizia fiind luată după o discuție cu președintele Lukașenko.

Potrivit unui purtător de cuvând al Kremlinului, dosarul penal împotriva lui Prigojin – deschis pentru „organizarea unei rebeliuni armate” – va fi abandonat de FSB, iar iderul mercenarilor Wagner a anunțat că pleacă în Belarus.

De asemenea, ca parte a negocierilor, luptătorii săi au primit imunitate totală din partea autorităților ruse pentru rolul lor în „revolta” de sâmbătă, nu vor fi acuzați penal și vor trebui să semneze contracte cu Ministerul Apărării al Rusiei. În plus, Prigojin a ordonat forțelor sale să se întoarcă în taberele de luptă din Ucraina, a indicat AP.

În conflict cu liderii armatei

Într-un comentariu făcut pe marginea evenimentelor dramatice de sâmbătă din Rusia, revista TIME a scris că Prigojin – un om de afaceri de succes înainte de a deveni un lider mercenar – a fost un aliat apropiat al lui Putin. În cele 16 luni de când Rusia a invadat Ucraina, Prigojin a criticat constant conducerea armatei ruse. În ultimele luni însă, criticile sale la adresa șefilor militari s-au intensificat.

Reamintim că Wagner Group a anunțat în mai că va renunța la pozițiile sale din Bahmut, unde avea loc o confruntare pe viață și pe moarte cu trupele ucrainene, cerând ca mercenarii săi să fie înlocuiți cu unități obișnuite ale armatei ruse. Retragerea cu care au amenințat Wagner a fost percepută atunci de analiști ca semn al rupturii tot mai mari între figurile care conduc efortul de război al Rusiei exact în momentul în care Kievul se pregătea să-și lanseze așteptata contraofensivă de primăvară. Oficialii ucrainieni au respins însă amenințările lui Prigojin, despre care au afirmat că sunt „o capcană” specifică tacticilor de război folosite deseori de Moscova.

În mai multe videoclipuri, Prigojin a criticat puternic liderii apărării din Rusia, acuzându-i direct de comportament inadecvat și de eșecul de a-și atinge obiectivele. El a spus că armata rusă și luptătorii Wagner ar fi trebuit să pună mâna pe Bahmut până pe 9 mai, dar „birocrații” au tăiat muniția de artilerie și ar fi mințit cu privire la numărul de trupe ruse care luptă în oraș.

Prigojin a filmat luptători Wagner morți și i-a înjurat pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și pe generalul Valeri Gerasimov, care conduce războiul din Ucraina pentru Moscova, numindu-i „târfe,” „ticăloși,” „persoane de nimic.”

Ulterior, după ce solicitările sale ar fi fost „satisfăcute,” Prigojin a anunțat că mercenarii săi vor rămâne pe poziții în Bahmut.

Interesant de menționat este că, deși a acuzat armata pentru lipsa de aprovizionare și alte eșecuri de conducere pe rețelele sociale, Prigojin a evitat să-l critice direct pe Putin. Șeful Wagner a subliniat că problema lui nu este cu soldații, ci mai degrabă cu conducerea militară a Rusiei.

Sâmbătă, Prigojin a negat că a început o lovitură militară și s-a autointitulat „patriot.” De altfel, analiștii au remarcat că Wagner nu a încercat să preia puterea de la guvern – principalul semn distinctiv al unei lovituri de stat – deși Prigojin a pretins că are un sprijin larg în rândul forțelor armate.

De ce scapă Prigojin?

Mulți comentatori s-au întrebat de ce l-a lăsat Putin pe Prigojin să scape atât de ușor în urma rebeliunii armate de sâmbătă? Aceasta mai ales în condițiile în care opozanții anti-Putin și anti-război sunt condamnați constant de justiția rusă la pedepse grele de închisoare.

De exemplu, personalitățile liberale de opoziție Ilya Yashin și Vladimir Kara-Murza au primit pedepse de opt și jumătate și, respectiv, 25 de ani de închisoare pentru criticile lor de pe rețelele de socializare media față de războiul cu Ucraina. „În timp ce armele lor au fost cuvintele, ale lui Prigojin au fost tancurile și armele. S-ar putea crede că conducerea unei rebeliuni armate este semnificativ mai problematică pentru regim decât unele tweet-uri și interviuri,” a scris The Atlantic.

Ce s-a întâmplat însă în cazul liderului Wagner Group? Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a explicat că acordul intermediat de Lukașenko, „a fost (încheiat) de dragul unui obiectiv mai înalt – evitarea vărsării de sânge, evitarea confruntărilor interne, evitarea ciocnirilor cu rezultate imprevizibile.”

Este însă acesta adevărul din spatele înțelegerii? Ce nu ne spune Moscova în legătură cu „revolta” luptătorilor Wagner? Analiștii au avansat mai multe teorii pentru care Prigojin a scăpat atât de ușor de furia Kremlinului, în ciuda faptului că, potrivit unor relatări, trupele sale au doborât mai multe elicoptere și aparate militare și au ocupat cartierul general al armatei din Rostov.

  • Kremlinul așteaptă pur și simplu să treacă timpul, ca să se ocupe de Prigojin într-un mod mai puțin public. The Daily Beast consideră că „este greu de imaginat că fostul vânzător de hot-dog va scăpa nevătămat după ce l-a umilit pe liderul rus în timp ce întreaga lume” se uita la „spectacolul haotic al revoltei armate a lui Prigojin și ușurința cu care el și mercenarii lui Wagner păreau să preia controlul la Rostov,” spulberând „imaginea atent cultivată a lui Putin ca lider puternic.”
  • Prigojin se bucură de o susținere populară crescută. Înregistrări video au arătat locuitori din Rostov aplaudând luptătorii Wagner și dându-le mâinile. Comentatorii de peste ocean sunt de părere că Prigojin a atras un sprijin considerabil printre cei pro-război în ultimele luni și a făcut apel la rușii obișnuiți, poziționându-se ca un cruciat anti-elitist, deși este departe de a fi unul. Criticile sale frecvente la adresa conducerii militare a țării i-au adus, de asemenea, laude pentru „onestitatea” sa în rândul unor ruși care anterior nu auziseră de el. Prigojin are așadar un sprijin public considerabil în toată Rusia, iar țara a ajuns să se bazeze pe mercenarii săi în războiul cu Ucraina.
  • Kremlinul nu a vrut să-l transforme pe șeful Wagner într-un martir. O sursă anonimă apropiată de Statul Major General al Forțelor Armate Ruse a fost citată spunând publicației ruse independente iStories că Putin a ordonat serviciilor de securitate să îl „lichideze” pe Prigojin pentru a evita luptele între ruși în orașele din federație.

Nu este clar dacă serviciile de securitate au făcut vreo încercare de a-l elimina pe Prigojin în timpul scurtei revolte, dar în cele din urmă i s-a permis să plece, iar șeful Wagner a pozat alături de suporteri în timp ce părăsea Rostovul. Analiștii cred că s-ar putea ca Moscova să fi recunoscut potențialul ca Prigojin să fie transformat într-un martir dacă l-ar fi asasinat în mijlocul rebeliunii sale.

  • Sprijinul de care beneficiază șeful Wagner în rândul armatei. Așa cum scriam mai sus, Prigojin se bucură de simpatia multor soldați și ofițeri ruși. Compania Wagner a dus greul luptelor pentru Bahmut, iar capturarea orașului ucrainean a fost o victorie simbolică uriașă care a ridicat moralul armatei ruse și a însuflețit opinia publică din țară.

The Moscow Times a citat ofițeri ruși care au spus că îl susțin pe Prigojin „de aceea aproape toate drumurile sunt deschise pentru convoaiele (Wagner), din același motiv pentru care au reușit să captureze Rostov-pe-Don fără niciun foc în câteva ore.”

De altfel, cucerirea rapidă a orașului Rostov și avansul spre nord, spre Moscova, indică faptul că unele unități ale forțelor de apărare ruse staționate pe parcurs ar fi putut să-i susțină misiunea lui Porojin, cel puțin pasiv și poate chiar în mod activ.

În plus, ofițeri au spus că majoritatea soldaților pur și simplu nu sunt dispuși să se înfrunte cu luptătorii Wagner pentru a apăra orașele rusești. „Sentimentul este că nimeni nu va muri pentru Moscova. Toată lumea înțelege că nu este vorba despre protejarea împotriva inamicului, ci despre lupte interne murdare, nu are sens să mori pentru asta,” a spus un ofițer.

  • Prietenii puternici pe care îi are șeful mercenarilor. Între aceștia, Iuri Kovalciuk, un prieten apropiat al lui Putin și miliardar, considerat una dintre cele mai influente figuri din Rusia. Postul independent Meduza a citat o sursă apropiată Kremlinului în noiembrie anul trecut, care l-a descris pe Prigojin ca pe un „instrument” al lui Iuri Kovalciuk și al fratelui său, Mihail. S-a spus că frații Kovalchuk au colaborat cu Prigojin pentru lansarea unei mișcări politice „patriotice” și „anti-elitiste” care ar putea deveni în cele din urmă un partid.

De asemenea, surse au relatat că Prigojin s-a întâlnit cu CEO-ul Rosneft, Igor Sechin, în martie trecut, iar șeful Wagner ar fi plecat cu un acord ca aliatul lui Putin să-i sponsorizeze unele dintre proiectele sale.

  • Prigojin va fi util în Belarus. Aceasta, bineînțeles, dacă va ajunge acolo, căci duminică nu existau informații că șeful Wagner Group s-a și deplasat în țara vecină.

În acest context, unele voci au afirmat că retragerea lui Prigojin și a mercenarilor săi în Belarus este de fapt un plan cu bătaie lungă, pus la punct de strategii de la Moscova. Pe de o parte, Wagner îl va ajuta pe Lukașenko să rămână la putere, în condițiile în care opoziția – inclusiv armată – împotriva dictatorului de la Minsk capătă un contur tot mai vizibil.

În al doilea rând, mutarea mercenarilor Wagner în Belarus este strategică. Ei se apropie de Polonia și țările baltice și, în plus, vor fi o amenințare constantă pentru nordul Ucrainei, complicând planurile de atac ale armatei lui Zelenski. Un nou front ar putea fi deschis cât de curând în conflictul actual dintre Rusia și Ucraina, unul în care mercenarii Wagner vor avea un cuvânt greu de spus.

Surse: TIME, The Atlantic, The Daily Beast, AP, iStories, The Moscow Times, Meduza

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Simplu, totul a fost planificat de la bun început!

  2. Nu a scăpat, că nu a murit încă Prigojin de bătrânețe. Nu e o soluție definitivă. Se mai liniștesc lucrurile, mai uită lumea de el și se reglează conturile și cu el.

  3. manevra a fost o intelegere intre infractoru bucatar si interlopu taximetrist…scopul…:
    1. identificarea potentialilor tradatori de la moskva care ar fi sarit din rand la goarna insurectiei
    2. prigăjitu va primi cadou belarusu, putler nu are incredere sa lase nuclearele pe mana lui lustruieștecenco…mai ales ca mustaciosu a criticat in trecut tendintele rusnacilor de a controla economic si politic belarusu…

  4. Chestia cu mutarea lui Prigojin in Belarus pentru un nou atac prin surprindere din acea țară mi se pare cea mai mare bazaconie spusă zilele astea.
    Parcă ceva îl împiedica pe Prigojin până acum, sau ucrainienii nu mai sunt cu ochii pe el de azi înainte.
    Pare mai degrabă o șopârlă lansată ca să îi spele imaginea crăcănatului și să arate ce mare strateg e.

  5. A scapat?!

  6. Încă n a urcat la etaj…..