G4Media.ro

Cum descrie birocrația înnebunitoare un secretar de stat responsabil de PNRR: ”Urăsc…

Cum descrie birocrația înnebunitoare un secretar de stat responsabil de PNRR: ”Urăsc să stau la coadă şi la ghişeu, toată lumea în picioare şi o cucoană se uită aşa la tine pentru că iarăşi n-ai adus o hârtie”

Un procent de 21% din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este alocat pentru digitalizare, echivalentul a peste 6 miliarde de euro, a declarat marţi secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) Csilla Hegeduş, într-o conferinţă de specialitate, potrivit Agerpres.

Ea a descris și realitatea de care se lovesc românii la ghișee: ”Dacă vorbim de 21% din PNRR pentru digitalizare, atunci vorbim despre o sumă de peste 6 miliarde de euro. Aşa de mulţi bani niciodată nu au fost şi nici nu cred că vor fi pentru acest sector. Din punctul meu de vedere este nevoie de aceşti bani. Eu urăsc să stau la coadă şi la ghişeu, toată lumea în picioare şi o cucoană se uită aşa la tine pentru că iarăşi n-ai adus o hârtie. Nu mai vorbim de formularul online care se depune la etajul 2, camera 23… Sper ca toate aceste lucruri să nu se mai întâmple. Aici, MIPE are rolul de watchdog, ca toată lumea să-şi facă treaba. Partea grea este pe umerii ministerelor… Şi din acest punct de vedere încercăm să aducem România în secolul XXI”.

Secretarul de stat a explicat și cum s-a ajuns la această sumă enormă pentru digitalizare: „Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene este de vină pentru PNRR, întotdeauna. De aici pornim din start. Presupun că e de vină şi pentru faptul că 21% din PNRR va merge pe digitalizare şi în jur de 40% pe verde. Sunt foarte multe lucruri pe care nu neapărat MIPE le-a dorit, ci Comisia Europeană. Negocierea PNRR, bun, rău, aşa cum este, a fost o procedură foarte dificilă, pentru că Comisia Europeană are idei foarte clare despre ce ar trebui să fie în PNRR-ul nostru. Noi ne-am bazat pe cele două Rapoarte de ţară, 2019 – 2020, şi necesarul ieşit de acolo trebuia să fie acoperit din PNRR.

Ea a adăugat că pe segmentul digitalizării, proiectul cloud-ului guvernamental este cel mai important.

„Cloud-ul guvernamental este cel mai important proiect în acest domeniu. Azi, bazele de date nu comunică între ele. Degeaba plătim amenda online, că la Poliţie nu ajungea şi întotdeauna aveai probleme. Chestii dintr-acestea foarte, foarte simple arată că, de fapt, sistemul funcţionează individual, nu ca un tot unitar. Cloud-ul doreşte să rezolve această problemă. Nu o să fie uşor, dar dacă se reuşeşte migrarea acelor companii, instituţii în acest cloud, atunci vom reuşi. Suma totală alocată pentru transformarea digitală, pe componenta 7, este de aproape două miliarde de euro. În pandemie am văzut că toţi profesorii încercau să predea online copiilor. Eu însumi predau la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj şi am văzut că în majoritatea cazurilor lucrurile nu au mers aşa cum trebuiau să meargă. Atunci, din PNRR sunt alocaţi 881 de milioane de euro, atât pentru pregătirea profesorilor, cât şi pentru pregătirea materiilor. Este un lucru când vorbeşti în faţa unei săli şi altceva când stai în spatele calculatorului şi încerci să prezinţi. Vedem şi la recensământ cât de greu merge autorecenzarea. Noi, de fapt, nu suntem obişnuiţi în viaţa de zi cu zi să fim utilizatori frecvenţi ai acestui sistem”, a spus ea.

Hegeduş a afirmat, totodată, că telemedicina a reprezentat o problemă acută în timpul pandemiei, în România, iar prin fonduri de 470 de milioane de euro se speră la dezvoltarea acestui domeniu.

„O altă problemă acută în timpul pandemiei a fost lipsa telemedicinei. Acolo vom cheltui pe e-Sănătate 470 de milioane de euro. Populaţia României devine din ce în ce mai în vârstă, medicii de familie nu ajung în localităţile mici… Deci, va trebui să creăm acest sistem de telemedicină, nu mai vorbim de faptul că ar fi bine ca şi sistemul cu cardurile de sănătate să funcţioneze. La MIPE avem şi o componentă pentru digitalizarea IMM-urilor”, a adăugat Csilla Hegeduş, potrivit Agerpres. (Sursa foto: Inquam Photos / Diana Oros )

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. daca se baga USLinosii sa preia contractele de digitalizare, cu tot felul de firme gen GHITA, sa le faca perfromanta precum la sanatate, cu sefi gen Dancila sau fratele lui Stanescu, putem de pe cum sa punem cruce visului de nu sta la coada

    • Din pacate, asta e traditia: unde digitalizarea incurca furtisagurile sau inlesneste monitorizarea, se implmenteaza, daca trebuie, dar in asa fel incat sa nu functioneze.

      Pana nu dispare generatia care inca se uita la calculator ca la un OZN, n-o sa existe vointa pt digializare in tara asta.

  2. Alți bani aceleași distracții, Dubai,Caribe,vile,mașini de lux,beizadele,farfuridii,fripturiști,d’ale Carnavalului numit România.
    Aaaaa,statul la coada statului ?????
    Stăteau bieții de ei la coadă să voteze fsnpsdpnlpdprmpdsl și n au murit !!
    Vor stat si de acum înainte dar să nu vină alti venetici să fure banii din pnrr !!Doar cei aleși cu grijă si rabdare de 32 de ani o pot face…

  3. Tipic USL. Conduci tara timp de 30 de ani si apoi spui ca pute..

  4. Șmecheri ungurii: au descoperit birocrația. Daaaaa. A fost adusă de marțieni. Nu v-ar fi rușine de halul în care vă bateți joc de proști. Dacă lumea ar fi de acord să-și plătească impozitele în ultima zi a anului când ar intra omul în primărie la plătit dări, ar fi primit cu pâine și sare. N-ar mai fi cozi la ghișee și nu ar mai lipsi acte…

  5. dupa 50 de ani de dosar cu sina vreti digitalizare.si doamnele de la ghiseu ce fac , unde isi mai beau cafeaua?

  6. Acum sunteti la putere în p.ula mea faceți ceva…

  7. Dacă vorbim în 2022 de aducerea României în secolul XXI ceva e grav rău pe undeva…

    • Suntem cea de a doua, cea mai săracă țară din UE. Corupție nu avem. Bătrânii după o viață de muncă sunt lăsați să moară de foame. Ce rost mai are să vorbim de birocrație și de modul în care se luptă cu ea guvernanții, sporind- o ? O fi statul român cel mai corupt din UE? La cât sunt de săraci nespeciali ai zice că da! Nu?

    • Un sfat pentru secretarul de stat. Prietene tu ești plătit să lupți cu birocrația ! De ce faci pe prostul? Cum naiba vine asta? Voi conduceți țara, nu acarul Păun! Cum nu știi cine a fost acarul Păun? Acarul Păun este ăla pe care dați voi vina, mama voastră de cinstiți!