G4Media.ro

Cum dezinformează ambasadorul rus în legătură cu scutul antirachetă de la Deveselu

Cum dezinformează ambasadorul rus în legătură cu scutul antirachetă de la Deveselu

Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a reluat într-un interviu teza potrivit căreia scutul antirachetă de la Deveselu ar fi îndreptat împotriva Rusiei. Kuzmin, cunoscut pentru gesturile sale provocatoare la adresa României, a folosit în argumentația sa o serie de argumente false, utilizate din plin de propaganda rusă în ultimii ani.

Iată argumentele folosite de ambasadorul Kuzmin și contra-argumentele aduse de România, SUA și NATO:

1. Valeri Kuzmin (sursa): ”România consideră că instalațiile de apărare antirachetă sunt defensive, care nu pot fi folosite niciodată ca arme ofensive. Ceea ce este incorect. Deoarece, din punct de vedere tehnic, chiar și rachete de croazieră ”Tomahawk”, cu orice echipament, chiar nuclear, pot fi trimise de la aceste lansatoare. Ni se spune că acest lucru este imposibil. Știm bine că, de exemplu, Statele Unite, ca una dintre sarcinile doctrinei lor defensive, sau militare, și-au propus să-i instruiască pe aliații din NATO în privința modului în care ar putea să folosească armele nucleare – nu încă strategice, ci diferite tipuri de arme nucleare. Ce se află în spatele acestui lucru, ce urmează, acum nu putem să presupunem nimic, dar tendința, și una foarte periculoasă, este evidentă”.

Ce spunea Ministerul Român de Externe într-un comunicat din 2015:
– România și SUA au reiterat natura exclusiv defensivă a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în Europa, precum și utilizarea sa în scop de legitimă apărare, în conformitate cu prevederile Cartei ONU și ale dreptului internațional.
– Acuzele cu privire la încălcarea Tratatului INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) prin amplasarea facilității antirachetă Aegis Ashore la Baza militară Deveselu sunt nefondate. Prevederile acestui tratat vizează rachete care angajează ținte la sol. Tratatul nu se aplică dezvoltării și testării interceptorilor care angajează ținte aflate în aer, cum sunt interceptorii SM-3 tip I B care vor fi amplasați la facilitatea antirachetă din cadrul Bazei militare Deveselu. În același timp, sistemul Aegis Ashore nu a fost și nu va fi testat pentru a lansa alt tip de interceptori decât cei folosiți pentru angajarea țintelor aeriene.
– „Acordul dintre România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România” prevede că interceptorii sunt non-nucleari, iar tipul acestora nu poate fi schimbat.
– Această capabilitate de apărare pur defensivă nu vizează Federația Rusă, așa cum a fost comunicat în repetate rânduri de partea română şi de partea americană, ci amenințări cu rachete balistice din afara spațiului euro-atlantic.

În 2013, și Ambasada SUA la București arăta că Sistemele de interceptare SM-3 sunt proiectate pentru apărarea aliaților împotriva potențialelor pericole din Coreea de Nord și Iran, state care la acel moment își dezvoltau capabilități ofensive nucleare.

2. Valeri Kuzmin: Amplasarea rachetelor americane care sunt de o importanță strategică pentru a crea un fel de „linie de protecție” în jurul Rusiei și a crea iluzia că, dacă Rusia va fi atacată, inclusiv cu ajutorul armelor nucleare, veți putea să stați în spatele acestui scut – în mod firesc nu poate, în nici un fel, din punctul de vedere al Rusiei, să fie perceput ca un factor de întărire a stabilității sau, cu atât mai mult, ca un factor de securitate. În acest sens, ca răspuns la cuvintele des repetate aici, precum că România a devenit un „furnizor de securitate” se poate obiecta: ea a devenit un furnizor de insecuritate și de destabilizare în această regiune, din cauza rachetelor de la Deveselu.

Ce spunea Ministerul român de Externe în același comunicat din 2015:

– Această capabilitate de apărare pur defensivă nu vizează Federația Rusă, așa cum a fost comunicat în repetate rânduri de partea română şi de partea americană, ci amenințări cu rachete balistice din afara spațiului euro-atlantic.
– SUA, prin Ambasada de la București, a arătat încă din 2011 că scutul ”va furniza protecţia teritoriilor şi populaţiei statelor europene membre ale NATO şi va întări protecţia Statelor Unite împotriva ameninţărilor crescute cauzate de proliferarea rachetelor balistice din Orientul Mijlociu. La Summit-ul NATO din noiembrie 2010, Alianţa a salutat EPAA drept contribuţia naţională a Statelor Unite la capacitatea NATO de apărare antirachetă”.
– Sistemele de interceptare SM-3 sunt proiectate pentru scopuri strict defensive şi nu au capacităţi ofensive. Ele nu sunt echipate cu nici un fel de focoase explozive şi se bazează numai pe energia lor cinetică pentru a lovi şi distruge focoasele rachetelor balistice inamice.

Context:

Baza de la Deveselu (județul Olt) găzduiește elementele scutului antirachetă inițiat de SUA și transferat ulterior NATO. Trei baterii, cu 24 de rachete interceptoare SM-3 fără încărcătură explozivă, sunt amplasate în facilitatea americană din cadrul Bazei aeriene românești de la Deveselu. Marina americană a preluat comanda bazei militare de la Deveselu în octombrie 2014.

Amplasarea în România a elementelor scutului antirachetă a fost decisă în 2011, când președintele de atunci al SUA; Barack Obama, a modificat abordarea inițială a predecesorului său.

Sistemul Aegis, prezent în România, poate intercepta doar rachete cu rază scurtă și medie de acțiune, fără efect asupra arsenalului de rachete cu rază lungă de acțiune al Rusiei.

Foto: Valeri Kuzmin (stânga). Sursa: Ambasada Rusiei

Citește și:

Articol realizat în cadrul unui proiect comun G4Media.ro – IPP#StopDezinformare

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Dar fiind că e asa de supărat, poate ii vine un infarct. Lui si restul bolsevicilor.

  2. Sa-l citez pe Asistat: Felicitari G4Media pentru prezentarea realitatii si… pentru demascarea marsaviilor rusesti.

  3. Norocul nostru este ca avem laserul lui Coanda si bomba cu nutrii nu stam noi in baza scutului de la deveselu..

  4. Un articol marca g4media fara substanta. Unde e dezinformarea ambasadorului rus? Din text nu reiese asa ceva, reiese doar ca e o diferenta de opinie intre MAE roman si cel rus.

    MAE Roman: „nu sunt arme ofensive”
    MAE Rus: „sunt indreptate impotriva Rusiei”

    Parerea lor contra parerea noastra. Ce garantii avem ca ce spune MAE Roman e adevarat? Ce garantii avem ca rusii nu au dreptate?

  5. Rusii fac pe ei de frica ca putem sa-i spulberam intr-o secunda cu scutul de la Deveselu. Niste muritori de foame care se viseaza mare putere.. de nimic nu sunt in stare

  6. @ Ilie & Morjan дать вам минет