Cum este condiționată finanțarea pentru PNRR de respectarea statului de drept. Siegfried Mureșan: Orice periclitare a independenței justiției și a combaterii corupției poate duce la pierderea fondurilor europene
Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL, grupul PPE), co-raportor pentru Mecanismul European de Reziliență și Redresare, a declarat luni că regulamentul european privind corelarea fondurilor europene de statul de drept se aplică inclusiv acestui nou Mecanism, astfel încât guvernele statelor membre care încalcă independența justiției și periclitează combaterea corupției pot pierde finanțarea.
„Avem de la 1 ianuarie 2021 o legislație europeană, un regulament care prevede corelarea tuturor fondurilor europene de statul de drept. Acest regulament se aplică în egală măsură atât bugetului tradițional al Uniunii Europene, cât și acestui Mecanism de redresare și reziliență. Orice atac al unui guvern al unui stat membru al Uniunii Europene la adresa statului de drept, orice periclitare a independenței justiției, a combaterii corupției poate duce la pierderi de fondurilor europene”, a declarat Mureșan într-o conferință de presă organizată de Biroul Parlamentului European în România.
Mureșan a spus că nu este îngrijjorat în privința României că ar putea ajunge în această situație, amintind că Guvernul și președintele Iohannis au sprijinit, atunci când au avut loc negocierile, condiționarea privind respectarea statului de drept.
„Acestei corelări nu s-ar opune decât oameni politici care au de gând să atace statul de drept, e bine că, în momentul de față, în România avem un guvern atașat statuli de drept”, a declarat Siegfried Mureșan.
Europarlamentul PNL a adăugat că planurile finanțate prin noul Mecanism european vor fi monitorizate la nivelul Parlamentului European pentru a se asigura că banii sunt folosiți conform regulilor.
Parlamentul European a aprobat săptămâna trecută Mecanismul de redresare și reziliență, conceput pentru a ajuta statele membre să combată efectele pandemiei de COVID-19.
Prin Mecanism, se pun la dispoziția statelor membre 672,5 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi pentru a finanța măsuri naționale care atenuează consecințele economice și sociale ale pandemiei.
Finanțarea va fi disponibilă timp de trei ani, iar guvernele Uniunii pot cere o prefinanțare de până la 13% pentru planurile lor de redresare și reziliență.
România are la dispoziție 30,5 miliarde de euro.
Citește și:
sursa foto: Siegfried Mureșan / Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii