
Cum este conservat trupul neînsuflețit al Suveranului Pontif pentru ultimul salut de la Bazilica „Sfântul Petru”
De miercuri, 23 aprilie, la ora 11:00, sute de mii de credincioși își vor putea lua ultimul rămas bun de la Papa Francisc în Bazilica „Sf. Petru”, unde trupul neînsuflețit al Suveranului Pontif va fi expus până vineri. Pentru credința catolică, a-l putea vedea pe Papa chiar și după moarte nu este doar un ritual, ci un gest plin de spiritualitate și recunoștință, potrivit Rador Radio România.
Papa Francisc a fost supus tehnicii de conservare a tanatopraxiei pentru a permite venerația publică, fără a recurge la metode mai invazive. Trupul său este expus într-un sicriu simplu de zinc în interiorul unuia de lemn, care va rămâne deschis în timpul expunerii. Jorge Mario Bergoglio a insistat să nu-i fie așezat trupul pe un catafalc, nici în interiorul obișnuitului sicriu triplu – unul de chiparos, unul de plumb și unul de stejar.
Contrar a ceea ce s-ar putea crede, tanatopraxia nu este o mumificare. Tanatopraxia este o tehnică de conservare a corpului folosită în principal pentru expunerea în public a cadavrelor. Practica, reglementată în Italia printr-o lege din 2022, este considerată o evoluție modernă a îmbălsămării și se diferențiază prin utilizarea unor substanțe mai puțin invazive și mai respectuoase față de corpul uman.
Constă într-un tratament igieno-conservator, care încetinește procesele de descompunere, permițând menținerea aspectului natural al defunctului timp de câteva zile. Procedura presupune injectarea de lichide conservante în sistemul arterial, dezinfectarea completă a corpului, interventii corective de machiaj și ajustarea mâinilor și a feței, pentru a asigura un aspect liniștit și decent.
Folosirea tanatopraxiei își are rădăcinile în lunga tradiție a Bisericii Catolice. De secole, suveranii pontifi au fost supuși unor tratamente de conservare, atât din motive spirituale, cât și din motive practice, legate de venerația publică și de durata ceremoniilor funerare. În trecut, se folosea îmbălsămarea, o tehnică mai invazivă care presupunea îndepărtarea organelor interne și utilizarea unor substanțe, precum formol și alcool. De-a lungul timpului, însă, s-a acordat o atenție mai mare demnității corpului uman, determinând Biserica să adopte metode mai discrete și mai respectuoase, precum tanatopraxia.
Tratamentul la care a fost supus Papa Francisc, a fost efectuat după protocoale riguroase, cu respectarea reglementărilor italiene și vaticane, evitând utilizarea tehnicilor invazive și asigurând păstrarea caracteristicilor estetice ale feței.
Datorită tanatopraxiei, trupul Papei Francisc va putea rămâne expus câteva zile, permițând un omagiu colectiv și solemn din partea comunității catolice și nu numai, până în ziua înmormântării programată sâmbătă, 26 aprilie 2025.
Sursa: EURONEWS / Rador Radio România / Traducerea: Oana Avram
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.