Cum este hărțuită presa independentă din Serbia: Aceleași metode au fost utilizate și de regimul Dragnea, dar sunt comune pentru toți liderii din țările care înregistrează derapaje democratice / Experiența unui jurnalist sârb și avertismentele pentru SUA
Un jurnalist sârb dezvăluie pentru publicația americană vox.com metodele prin care guvernul populist din Belgrad controlează presa: bani de la guvern, autocenzură în cazul celor care nu-și plătesc taxele către stat, hărțuirea presei independente cu controale fiscale și cu poliția. Sunt metode la care a recurs și regimul Dragnea în încercarea de a reduce la tăcere presa independentă.
Jurnalistul sârb, Stevan Dojčinović este redactor-șef la Crime and Corruption Reporting Network din Belgrad. Împreună cu alți reporteri, a documentat cazuri de corupție și de încălcare a legii în guvernul sârb. Regimul de la Belgrad este criticat pentru subminarea democrației și a libertății presei. Sub conducerea Partidului Progresist de dreapta, democrația din Serbia s-a degradat în ultimii ani chiar mai rău decât în Ungaria.
Deși America nu se poate compara cu Serbia la acest capitol, Dojčinović crede că există semne că America ar putea merge pe același drum. Potrivit acestuia, președintele Trump arată aceeași dorință de abuz de putere, cultivând o presă captivă, pentru a se îmbogăți el și familia lui – ceea ce ar caracteriza actualul guvern din Serbia.
Dojčinović crede că un al doilea mandat la președinție al lui Trump ar fi catastrofal pentru democrația americană. Liderii autoritari și populiști subminează democrația într-un mod insidios, atacând presa, iar în caz că sunt realeși, consideră că au mână liberă să facă orice.
Reporter: Puteți oferi exemple despre cum atacă actualul guvern democrația în Serbia?
Stevan Dojčinović: Primul lucru pe care l-au făcut a fost să lovească presa. Au făcut acest lucru în prima zi după câștigarea alegerilor. Au început să lovească presa, deoarece pentru acești oameni media reprezintă cea mai mare amenințare.
Pe vremea lui Molosevic, propaganda se făcea cu ajutorul presei controlate de stat. Acest guvern acționează mai inteligent. Nu vor să construiască presă de stat sau să preia presa privată. Au înțeles că de fapt cea mai bună metodă este păstrarea presei private, dar cu mijloace de control. În Serbia, presa este controlată prin măsuri financiare. Statul a început să dea mulți bani presei în diferite moduri. Presa a înțeles că dacă dorește să mai primească acești bani, trebuie să înceteze critica la adresa celor de la putere.
Cea mai mare televiziune din Serbia, de exemplu, datorează taxe la buget în valoare de zeci de milioane de euro, dar nimeni nu plătește. Statul se face că nu vede, astfel că în locul unei prese cenzurate, media recurge la auto-cenzură.
Sunt mai deștepți decât Milosevic, au avut timp să învețe. Au înțeles că nu trebuie să schimbe nicio lege în sens nedemocratic. Așa că legile arată perfect pe hârtie, dar în realitate aceste legi nu se aplică.
Reporter: Cum te-a afectat în mod direct atacul asupra presei?
Stevan Dojčinović: Avem propriul nostru site. Există multă presă independentă în Serbia, mai ales online. Totuși, internetul nu este mainstream în Serbia. Este bizar: când descoperim un mare caz de corupție, publicăm ancheta online și se creează o undă de șoc. Oamenii discută despre caz săptămâni în șir. Dar marile trusturi de presă nu pomenesc de subiect. E ca și cum am trăi în două realități în Serbia. Există presa mainstream și restul presei. Publică povești complet diferite. Nu au nimic în comun.
Sunt diferite metode prin care acționează împotriva presei independente. Primul lucru, îți taie sursele de finanțare. Trimit inspectori fiscali la companiile care își fac publicitate în presa pe care nu o agrează. Apoi vor trimite poliția. Te hărțuiesc. În cele din urmă, înțelegi că nu e bine pentru afacerea ta.
A doua mare problemă este că guvernul cultivă presa de casă. Scopul este atacarea oponenților guvernului sau vocile opoziției. Acest lucru mi s-a întâmplat de multe ori: Public ceva, iar a doua zi începe campania împotriva mea care poate dura săptămâni.
Al treilea element important: serviciile de securitate din Serbia, sub acest guvern, au devenit foarte active în monitorizarea jurnaliștilor. Te vor investiga, iar ceea ce află transmit mai departe presei tabloide.
Dacă nici acest lucru nu e suficient, pot trece la avertismente mai dure.
Acest lucru s-a întâmplat cu doi dintre jurnaliștii noștri. Într-o zi când s-au întors acasă au găsit ușa spartă. Când au intrat, totul era răscolit, cu susul în jos. Nimic nu lipsea însă din casă. Am înțeles acest incident ca un mesaj de la guvern. Zi de zi suntem sub presiune, nu știm ce se va întâmpla.
Rep: Nu suntem încă în această situație în Statele Unite, evident. Dar există similitudini?
Stevan Dojčinović: Cred că pentru o parte din populația din Statele Unite, Trump a reușit să afecteze reputația unor organizații de presă. Același lucru ni-l fac și nouă aici (în Serbia). Când ne atacă, cititorii ne susțin și mai mult. Problema este că atunci când vorbesc cu sârbi care susțin guvernul, văd că tot ceea ce spun despre noi și ceea ce publică presa chiar îi influențează pe acești oameni. E greu de combătut acest lucru.
Rep: De ce crezi că un al doilea mandat al lui Trump ar fi mai periculos și distructiv?
Stevan Dojčinović: Există numeroase asemănări între toți acești lideri populiști. Dacă vă uitați la Ungaria, la Serbia sau la Turcia, nu vor anula brutal principii democratice de bază. Sunt mai deștepti, la suprafață lucrurile arată bine.
Dar schimbă sistemul prin plasarea propriilor oameni în sistem. Cu ajutorul acestor relații personale, controlează sistemul. Am publicat anchete pentru a expune cazuri de corupție, însă un procuror a oprit investigațiile în toate aceste cazuri.
Cred că scopul lor este să legalizeze corupția, să o facă cât mai legală posibil. În cele din urmă, ei vor bani. Vor să-și facă propriile aranjamente. Or, sunt prea multe reguli acum care îi opresc să-și facă propriile aranjamente. Vor să facă în așa fel, încât actele de corupție să nu mai fie urmate de arestări.
Rudy Giuliani, care lucrează pentru Trump, a fost angajat de lideri din Serbia pentru a lucra în campania lor electorală. Aceasta nu este o coincidență.
Reporter: Deci două paralele majore între US și Serbia sunt atacurile la presă și amplificarea cazurilor de corupție. Cred că are semnificație, în acest caz, faptul că președintele își plasează familia în Guvern? Că fiii lui Trump îi conduc afacerile, dar sunt și implicați puternic în politică?
Stevan Dojčinović: Este la fel și aici.
De regulă, șeful statului va sta tot timpul departe de afaceri. Pe hârtie, președintele Serbiei nu are mulți bani. Unul dintre subiectele pentru care am fost atacați cel mai mult, când ne-am aflat sub cea mai mare presiune, a fost când am început să cercetăm afacerile membrilor familiei președintelui. A reieșit că membrii familiei sunt cei care se ocupă practic de aceste lucruri pentru că liderul încearcă să stea departe și să nu semneze nimic. Nicio proprietate nu este pe numele lui.
Diferența ar fi, totuși, că atunci când a venit la putere, Trump era bogat, nu? Președintele Serbiei nu a fost. El vrea să rămână sărac în hârtiile oficiale, dar membrii familiei sale se îmbogățesc.
Reporter: Cum se vede din afara Statelor Unite, mai ales într-o țară ca Serbia care s-a luptat atât de mult pentru democrație în ultimii ani, faptul că SUA se zbate la fel? Statele Unite s-au prezentat mereu drept un model democratic în plan internațional, dar sub Trump a înregistrat regrese democratice. Ce înseamnă acest lucru pentru Serbia și pentru alte țări?
Stevan Dojčinović: Tot ce se întâmplă în America va afecta într-o zi întreaga lume, în special Europa. Din acest motiv toți sunt interesați aici de ce se va întâmpla la alegerile din America din noiembrie. Este ca o reacție în lanț. Multe lucruri pe care le face Trump sunt folosite de liderii noștri ca o scuză. De pildă, președintele nostru a atacat public în mod brutal jurnaliști. Dacă spui ceva despre asta, va spune care e problema? În Statele Unite, președintele procedează la fel.
În Balcani și în Europa de Est, Statele Unite sunt reper democratic. Dacă ceva se întâmplă acolo, înseamnă că e în regulă. Ce se întâmplă în Statele Unite face ca democrația să arate mai rău și în Europa.
Din acest motiv, mai mult decât niciodată, tuturor le pasă. Naționaliștii din Serbia sunt mari susținători ai lui Trump. După ce câștigă, se simt și mai încurajați aici.
Sursa: Vox.com / Traducerea și adaptarea: G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii