G4Media.ro

Cum explică Bulgaria faptul că nu mai reînnoiește contractul cu Gazprom: „Având…

Sursa foto: Facebook/ Gazprom

Cum explică Bulgaria faptul că nu mai reînnoiește contractul cu Gazprom: „Având în vedere actuala situaţie a războiului, nu mai putem avea discuții cu Gazprom. Încercăm să folosim infrastructura Turciei și Greciei”

Bulgaria dă asigurări că nu va înnoi actualul contract de livrări de gaze naturale cu grupul rusesc Gazprom, în contextul războiului din Ucraina, şi că analizează livrări alternative şi posibilitatea unor achiziţii comune de gaze la nivelul Uniunii Europene pentru a evita problemele de aprovizionare, a declarat sâmbătă vice prim-ministrul Assen Vassilev, conform Bloomberg și Reuters.

Ţara vecină îşi asigură aproape toate necesităţile de gaze naturale printr-un contract pe 10 ani cu Gazprom, care expiră la sfârşitul anului 2022. Timp de mai mulţi ani autorităţile de la Sofia au întârziat proiectele menite să diversifice sursele de aprovizionare, inclusiv un interconector cu Grecia şi extinderea singurei facilităţi de depozitare de gaze. Acum guvernul bulgar vrea să accelereze ambele proiecte pe fondul temerilor că războiul din Ucraina ar putea provoca perturbări.

„Având în vedere actuala situaţie, nu pot fi discuţii cu Gazprom. Am purtat discuţii atât cu Grecia cât şi cu Turcia pentru a utiliza infrastructura existentă pentru livrări de gaze lichefiate şi a majora livrările din Azerbaidjan, cu care Bulgaria are un contract”, a spus Assen Vassilev. În plus, vice premierul a spus că Guvernul de la Sofia speră că până la finele verii va exista un mecanism comun de achiziţii de la gaze la nivelul UE, care va permite blocului comunitar să negocieze preţuri mai bune, a spus Vassilev.

Războiul din Ucraina a forţat deja UE să îşi redefinească politica energetică şi să caute să îşi reducă mai rapid dependenţa de Rusia, principalul său furnizor de energie. Săptămâna trecută Comisia Europeană a prezentat un plan care prevede diminuarea cu aproape două treimi a importurilor de gaze ruseşti în acest an şi eliminarea completă a dependenţei de toţi combustibilii fosili furnizaţi de Rusia până în 2027, relatează Agerpres.

Sursa foto: Facebook/ Gazprom

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. In ziua de azi cine face afaceri cu rușii se murdărește moral!

  2. Asta e un exemplu pentru lenea mentala in care se scalda politicienii germani care se plâng ca nu au alternative. Dovada ca unchiul Olaf sa vanda Europa pe 2 arginti catre dictator

  3. Încă o țară sacrificată pentru mărețul scop de a îngenunchea Rusia economic spre satisfacția și orgasmul clicii occidentale.

  4. Respect, Bulgaria!

    La ei conduc absolventi ai Harvard, la noi analfabetii si rudele lor…

  5. Bulgaria este mai corecta si mai morala, spre surprinderea tuturor, decat Germania, Ungaria, si Romania, la un loc! Si uita asa, poti sa fii respectat si ajutat la nevoie, iesi din anonimatul unei tari est Europene, mici si sarace. Anonimatul in care Romania s-a scufundat de mult. Felicitari. Rusine Teatrul National! Exemplu de lasitate si conducere de tip comunist in mijlocul capitalei. Stiti cum se spune, ati pierdut ocazia. Tot ma miram ce face ”intelectualitatea” noastra?