G4Media.ro

Cum explică hotelierii greci valul de români: Este în mod sigur o…

sursa foto: Pexels

Cum explică hotelierii greci valul de români: Este în mod sigur o țară care se dezvoltă ca Grecia în anii 2000 / Și-au cumpărat toţi maşini noi şi vor să călătorească în afara ţării lor

Președintele unei asociații de hotelieri din Grecia afirmă că România este ” în mod sigur o ţară care se dezvoltă cum se dezvolta Grecia în anii 2000”, explicând astfel valul de turiști români din acest an, despre care spune că este comparabil cu cel din 2019.

”Românii cunosc Grecia, sunt oameni care în acest moment se află la un nivel de înflorire economică, vor să cheltuiască bani pentru timpul lor liber, pentru vacanţele lor, au venituri disponibile, şi-au cumpărat toţi maşini noi şi vor să călătorească în afara ţării lor”, a explicat preşedintele Asociaţiei Hotelierilor din Kavala, Antonis Mitzalis , din insula Thassos şi din zona Kavala într-un interviu pentru publicația Proini, citată de Rador.

El susține că ritmul rezervărilor a scăzut, confirmă că au existat anulări din cauza faptului că Grecia a intrat în zona roșie dar că se așteaptă la ”un val puternic” în săptămânile din august.

Reporter: Care este imaginea pe care o aveţi? Au plecat, în cele din urmă, românii? Au rămas, în cele din urmă, românii?
Antonis Mitzalis: Situaţia e în curs de evoluţie. Am avut un weekend cu multe plecări, dar şi cu multe sosiri. Au existat unele mici anulări, unii oameni au plecat în grabă, alţii au vrut să vadă ce se întâmplă şi să decidă mai târziu.

În mare parte, şi pentru că oamenii care călătoresc sunt vaccinaţi, iar această măsură îi vizează pe cei nevaccinaţi, măsura nu a avut un mare impact. Desigur, zvonurile inflamează situaţia. Cred că tocmai pentru că suntem în august şi pentru că marele val turistic ajunge la apogeu în august, nu va fi o mare diferenţă. Chiar şi dacă evoluţia nu e tocmai bună.

Reporter: Ziceţi că va fi acoperită această plecare a românilor, dacă se va întâmpla, pentru că avem şi mulţi turişti greci?
Antonis Mitzalis: Vreau să spun că nu va părea la fel de semnificativă ca în cazul în care acest lucru s-ar fi întâmplat la începutul lunii iulie. Există grecii care vin din urmă, există o mare cerere în acest moment. Nu vedem ceva zguduitor.

Au existat unele anulări izolate şi asta a fost. Ritmul rezervărilor a scăzut în acest moment, dar este logic pentru că intrăm în a doua jumătate a verii, deja iulie a trecut, iar august e aproape vândut până la 3/4 din lună, prin urmare nu ne mai putem aştepta la acelaşi ritm al rezervărilor cum am avut în urmă cu 2-3 săptămâni. Evoluţia este normală, toţi ne aşteptăm să avem un val puternic în aceste trei săptămâni din august. Sperăm să reziste infrastructura. Şi infrastructura practic, şi oamenii cu transportul.

Reporter: Dacă ar fi să faceţi o comparaţie în procente între sezonul de anul acesta şi anul 2019, cum v-aţi situa anul acesta?
Antonis Mitzalis: Există zone care au ajuns la 70% chiar şi la 75% poate. Există zone care se situează între 50% şi 60%. Depinde de spaţiu şi de tipul regiunii sau al unităţii de cazare. Consider că în zona oraşului Kavala, hotelurile se află la 50% faţă de nivelul din 2019. Unii mai norocoşi, poate puţin peste 50%, dar pe acolo. Există însă unele unităţi de cazare pe insulă, în special de mici dimensiuni, dar şi mai mari, care au depăşit 70% din nivelul înregistrat în 2019. Deci, depinde, depinde mult.

Reporter: Cum puteţi explica fluxul masiv de români? A fost ceva neaşteptat? Este ceva care a tot crescut şi va tot creşte verile următoare? Ce spuneţi despre acest fenomen?
Antonis Mitzalis: Piaţa României este în acest moment deja matură. Ceea ce am văzut anul acesta, am trăit şi în 2019. Cred că s-ar fi văzut o creştere mare şi în 2020. Proiecţiile pe care le făcuserăm pentru fluxul din 2020 din expunerea pe România vorbeau de o creştere cu două cifre. Românii cunosc regiunea noastră. Sunt oameni care în acest moment se află la un nivel de înflorire economică, vor să cheltuiască bani pentru timpul lor liber, pentru vacanţele lor, au venituri disponibile, şi-au cumpărat toţi maşini noi şi vor să călătorească în afara ţării lor.

Este în mod sigur o ţară care se dezvoltă cum se dezvolta Grecia în anii 2000, vedem un fenomen similar acum cu România şi alte ţări. Sperăm că „vremea” românilor va fi de durată. În acest moment reprezintă sursa de bază pentru turismul din zona noastră. Sper să nu cădem din nou în capcana unei „singure surse”. O spun, o tot spun, sper ca la un moment dat să ne învăţăm lecţia.

Reporter: Starea pe care o au anul acesta apele noastre poate influenţa negativ venirea românilor şi, în general, a vizitatorilor noştri?
Antonis Mitzalis: Nu cred. Altele sunt criteriile. Criteriile legate de vacanţe anul acesta sunt total diferite. După cum înţelegeţi toţi am dus-o greu închişi în case. Este mare presiunea psihică pe care o resimţim fiecare şi dorinţa de vacanţă.

Ne preocupă mai puţin culoarea sau limpezimea apei. Văd lucrul ăsta şi la greci care sunt nişte clienţi mai pretenţioşi. Dar cu toate astea nu acolo e problema, toţi suntem îngrijoraţi şi toţi vrem să avem vacanţe în siguranţă şi să ne întoarcem acasă sănătoşi. Cred că acesta este dezideratul anului 2021. Să ne eliberăm puţin, să plece această presiune de pe capul nostru, din mintea noastră şi să ne umplem puţin bateriile pentru iarna viitoare.

Sursa: Proini/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Un pic de adevar exista in ce spune nenea asta. Doar ca romanii nu si-au cumparat masini noi, au niste kazane cumparate din germania cu sute de mii de km la bord cu care pleaca in grecia si se intorc pe platforma acasa.

    • Te inseli… exista o gramada de pfa-uri, srl-uri care castiga bine in privat (de ex. consult) sau din afaceri cu statul (lipitori).
      Masinile sunt noi doar la exterior. E universal acceptat ca mecanicii din service-urile romanesti isi bat joc de masina ta.

  2. da, masini noi cu 200k+ km „full opsan, dar fara piele” 🙂 aduse din germania si cine stie de cate ori lovite.

  3. Cei care au masini noi le au pentru ca pe celelalte le-au calarit mecanicii in service. Mitul masinii nemtesti de calitate a apus dupa golf 4 (2000).
    Grecii probabil nu stiu ca romanii care merg la mare in Italia o iau prin Budapesta.

  4. Principala explicatie este ignoranta romanilor, care nu stiu nimic despre modul sinistru in care se poarta grecii cu aromanii, au impresia ca grecii ne sunt prieteni. Altfel ar calatorii in tari normale, care incearca macar sa respecte drepturile omului.

    • Hai lasa ne cu politica…niciun aroman din grecia nu vrea in rom…în grecia se considera acasa si isi pastreaza tote traditiile, n ar pleca pt nimic in lume…te ai trezit si tu vorbind degeaba, nationalista expirata…

  5. Naivi grecii astia. Le recomand sa vina pe litoralul romanesc un pic si dupa aia sa se relaxeze, ca romanii o sa tot vina la ei. Sau cel putin in afara Romaniei.

  6. Defapt sunt membri PSD care au plecat in Grecia…parai parai dupa 30 de ani de furt

  7. Merg in Grecia / Bulgaria pentru ca este mai ieftin decat in propria tara. O sa ajungem sa ne facem vacantele in tari exotice in ritmul asta ca sa fie mai ieftin.

  8. Cenzore, esti prost?

  9. e adevarat ca grecii nu recunosc pe aromani ca find makedoni asa cum se cred ai nostrii Defapt nici pe cei din republica macedonia de nord nu-i numesc makedoni Ai nostrii sint numiti vlahi adica greci vorbitori de limba latina ( !?!) Insasi aromanii au dorit aceasta apartenenta ( stimulata de concesii economice ) deci practic si-au vindut identitatea traco dacica Dovada ca toti aromanii de la noi sint botezati cu nume grecesti In alta ordine de idei nu stiu la ce buf economic se refera asta ca prin 2000 grecia traia din imprumuturi la greu E adevarat ca poporul primea bani mai multi ca nemtii si munceau mai putin ca romanii Cert este ca de peste 10 ani tassos este pamint romanesc in fiecare vara si asta pentru ca sintem la o aruncare de bat de ei Aici gasim ce nu ne ofera litoralul nostru : servicii foarte bune la preturi corecte si nu in ultimul rind un peisaj de vis care nu poate fi copiat

  10. e adevarat ca grecii nu recunosc pe aromani ca find makedoni asa cum se cred ai nostrii Defapt nici pe cei din republica macedonia de nord nu-i numesc makedoni Ai nostrii sint numiti vlahi adica greci vorbitori de limba latina ( !?!) Insasi aromanii au dorit aceasta apartenenta ( stimulata de concesii economice ) deci practic si-au vindut identitatea traco dacica Dovada ca toti aromanii de la noi sint botezati cu nume grecesti In alta ordine de idei nu stiu la ce buf economic se refera asta ca prin 2000 grecia traia din imprumuturi la greu E adevarat ca poporul primea bani mai multi ca nemtii si munceau mai putin ca romanii Cert este ca de peste 10 ani tassos este pamint romanesc in fiecare vara si asta pentru ca sintem la o aruncare de bat de ei Aici gasim ce nu ne ofera litoralul nostru : servicii foarte bune la preturi corecte si nu in ultimul rind un peisaj si o atmosfera de vis care nu pot fi copiate Mai nou o gramada de romini au proprietati in tassos si cererea e in crestere Bingo !

  11. Romanii aleg Grecia pentru ca este apropiata din punct de vedere geografic, se pot deplasa pe cont propriu si pentru ca este, inca, cea mai buna destinatie de vacanta din Europa, daca alegi marea.
    Inca un an, doi cu incendii de padure extinse vor atenua apetitul pentru Grecia, fie calatoresti cu automobilul, fie cu avionul.
    Aprecierile sub aspect economic si asemanarile cu Grecia pana la marea criza financiara din deceniul trecut , mai ales, mi se par cu totul inadecvate, ar trebui mai multa atentie cand iesi din sfera ta de competenta.
    Imi aminteste de o intamplare nostima si nu prea din 1994. Am fost 42 de colegi de serviciu si
    actionari ( un joint-vendure nou infiintat) intr-o excursie cu autocarul Grecia, am luat amenzile de rigoare in acel timp in Bulgaria; am explicat cu lux de amanunte la vama de intrare de ce unii dintre noi aveau nume grecesti( gen Chiriac, Papadopol ), dar nu stiau limba. De ce nu o stiau ?
    In zona de taverne din Atena unde un dizeur performa cu antren cantece internationale, italienesti, americane, rusesti etc, un coleg entuziast l-a rugat pe om sa cante un cantec romanesc.
    Cantaretul pomadat a ridicat o spranceana si a raspuns intr-un fel de esperanto , pe care un consumator italian ni l-a tradus in engleza ” Nu cant decat pentru prieteni! ”
    Imi pare rau dupa insule si dupa vestigiile antice, nu le mai voi vedea, decat poate in extrasezon

  12. Ore mica diferenta .
    Romanii cind au bani ii cheltuie . Grecii cind au bani investesc . Mai bine zis deschid afaceri . Romanul dobitoc duce banii in consum . Consum imbecil .

  13. Cum draqu că în România se moare de foame.Toti se târăsc pe jos,urla după o bucata de pâine,mulți stau în cocioaba,mai ceva ca-n Africa.Ce bine era pe timpu lu Ceaușescu când erau de toate