Cum explică primarul Emil Boc de ce nu s-au prevăzut bani din bugetul de stat pentru proiectele majore de infrastructură ale Clujului, centură și tren metropolitan
Clujul va beneficia de sume considerabile din bugetul național, au transmis reprezentanții PSD, respectiv de investiții totale de 150 de miliarde de lei, „prin care se preconizează o creștere economică de 2,5%”, conform ActualdeCluj Totuși, două proiecte majore ale Primăriei Cluj, centura metropolitană și trenul metropolitan nu au fost incluse la fnanțare.
Primarul liberal, Emil Boc a comentat într-o emisiune la TVR, că Guvernul sprijină în principal proiectele în derulare, iar în cazul Clujului, cele la care se lucrează efectiv primesc finanțare de 800 de milioane de euro. Mai precis, el a amintit de drumul expres de la Tureni (33 de milioane de euro), electrificarea căii ferate Cluj-Episcopia Bihor (400 de milioane de euro), proiectul metrou (62 de milioane de euro), Spitalul Regional de Urgență (70 de milioane de euro), Autostrada Transilvania, tronsonul Cluj-Oradea (234 de milioand de euro). „Aceștia sunt bani care se vor cheltui 100%, sigur”, a spus Boc.
În cazul celorlalte proiecte, cum ar fi centura metropolitană sau trenul metropolitan, primarul Clujul a justificat că acestea nu beneficiază de sprijin financiar pentru că încă nu au contracte de lucrări semnate, aflându-se în procedură de licitație. „Imediat ce este senat contractul, se vor aloca bani”, a spus Boc, fără să arate de unde vor fi alocați banii.
În privința trenului metropolitan, Boc a menționat că urmează ca anul acesta să fie demarată procedura de licitație, și că proiectul a fost depus la finalul anului trecut într-un program pentru obținere de finanțare europeană.
Deputatul PSD de Cluj, Remus Lăpușan, a transmis care sunt proiectele majore pentru Cluj care primesc finanțare, în 2025, de la bugetul e stat: Spitalul Regional de Urgență Florești (alocare de 2.4 miliarde lei în bugetul național), electrificarea și reabilitarea liniei de care ferată Cluj-Napoca – Episcopia Bihor (alocare de 1.9 miliarde lei), studiu de fezabilitate drum expres Cluj-Napoca – Dej ( alocare de 6.6 milioane lei).
La capitolul educație se alocă finanțări pentru noul corp al Facultății de Matematică-Informatică (UBB) (alocare de 29 milioane), Centrul de Cercetare în Inteligență Artificială (UTCN) – alocare de 88 milioane lei, Galeria Istorică a Transilvaniei (alocare de 145 milioane lei), finalizare investiție clădire Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” (alocare de 30 milioane lei).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.