G4Media.ro

Cum fac față durerii ucrainencele ai căror soți și fii au murit…

Marea Neagră-Ucraina _foto Donbas News (2)

Cum fac față durerii ucrainencele ai căror soți și fii au murit în război: ”Ei nu au plecat la război pentru Ucraina pentru ca noi să stăm să plângem” / Listă de așteptare de 3.000 de persoane care vor să facă terapie prin pictură

Soțul Mariei Ivashchenko, Pavlo, s-a oferit voluntar să lupte chiar în ziua în care Rusia a invadat Ucraina, în 2022. Șase luni mai târziu, el a fost ucis în timp ce forțele ucrainene treceau la o contraofensivă în regiunea Herson. Maria a devenit una dintre sutele de mii de persoane din Ucraina care au pierdut persoane dragi în război.

Pentru a face față durerii sale, Maria a participat la cursuri de terapie organizate de un grup de voluntari numit Alive, relatează BBC într-un reportaj dedicat văduvelor care încearcă să le supraviețuiască soților uciși de armata rusă.

În cadrul sesiunilor, văduvele și mamele luptătorilor căzuți la datorie își exprimă sentimentele și caută consolare prin pictură. Apoi își însoțesc picturile cu povești scrise despre dragostea lor.

Maria spune că pictura ajută la exteriorizarea și procesarea amintirilor și momentelor pe care oamenilor le poate fi teamă să le retrăiască.

„Există încredere totală. Nimeni nu te va judeca, indiferent dacă râzi sau plângi”, adaugă ea. „Ei te înțeleg necondiționat. Nu e nevoie să le explici nimic. Există un motiv pentru care se numește Alive. Ne-am întors la viață. Acest proiect a scos mulți dintre noi din abis”, spune ea.

Fondatoarea Alive, Olena Sokalska, spune că peste 250 de femei s-au implicat până acum în proiectul său și că există o listă de așteptare de aproximativ 3.000.

Olena spune că picturile înfățișează în general scene care le amintesc femeilor de momentele petrecute cu cei dragi sau de visele pe care le-au avut. Unele se pictează pe ele însele sau pe soții lor, adaugă Olena.

„Foarte des pictează îngeri, familiile lor sau copiii sunt reprezentați ca îngeri”, spune ea. „Aceste picturi marchează sfârșitul vieții pe care au avut-o și începutul unei noi vieți.”

În plus față de trauma doliului, pericolele și nesiguranța războiului au afectat milioane de ucraineni.

Anna Stativka, psihoterapeut ucrainean, explică faptul că, atunci când încep războaiele, oamenii își pierd siguranța și stabilitatea – nevoi umane fundamentale.

„Atunci când aceste două resurse de bază dispar foarte brusc, acest lucru creează mult stres”, spune psihologul.

În situațiile în care războiul este susținut, acesta poate deveni și cronic, cu simptome precum anxietate, depresie, apatie, insomnie, lipsă de concentrare și dificultăți de memorie.

„Nu poți rămâne în această stare de hiper alertă atât de mult timp”, spune dna Stativka, adăugând că acest lucru are consecințe asupra sănătății mentale și fizice a oamenilor.

„Deci, aceasta este, în general, ceea ce se întâmplă cu societatea ucraineană”, spune ea.

Cercetările și statisticile sugerează că ponderea ucrainenilor care se confruntă cu probleme de sănătate mintală este uriașă și este în creștere.

Conform Ministerului Sănătății din Ucraina, numărul pacienților care se plâng de probleme de sănătate mintală în acest an s-a dublat din 2023, iar datele studiilor de piață arată că vânzările de antidepresive au crescut cu aproape 50% din 2021.

Un studiu publicat în revista medicală The Lancet sugerează că 54% dintre ucraineni (inclusiv refugiați) suferă de PTSD. Anxietatea severă este prevalentă în rândul a 21%, iar nivelurile ridicate de stres în rândul a 18%.

Un alt studiu efectuat în 2023 a arătat că 27% dintre ucraineni se simțeau deprimați sau foarte triști, în creștere față de 20% în 2021, anul dinaintea invaziei la scară largă a Rusiei.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că majoritatea populației Ucrainei s-ar putea confrunta cu suferințe cauzate de război.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Mai bine și-ar îneca amarul în vodca!