Cum face Patriarhia Română presiuni asupra guvernului pentru încă o ”excepție” de la regulile din pandemie. Lista momentelor în care BOR a acționat ca un stat în stat
Patriarhia Română face presiuni asupra guvernului să permită pelerinajul de Sfântul Andrei cerut insistent de Arhiepiscopul Teodosie din Constanța. Patriarhia cere guvernului ”să permită în mod excepţional credincioşilor din ţară” să vină în pelerinaj într-o comună din Constanţa, deși cea mai mare parte a județului e în carantină și are una dintre cele mai mare rate de infectare din țară.
Arhiepiscopul Teodosie Snagoveanul face presiuni constante asupra autorităților pentru a permite pelerinajul oamenilor de toată țara, în ciuda avertismentelor poliției și jandarmeriei că nu vor accepta încălcarea legislației. Regulile din pandemie arată că au voie să participe la pelerinaj doar cetățenii din localitatea în care se află respectivul lăcaș de cult.
Presiunile vin în plină campanie electorală.
Patriarhia Română, condusă de Patriarhul Daniel, a sărit în sprijinul Arhiepiscopului Teodosie după ce acesta a raliat în jurul său aripa conservatoare din Biserica Ortodoxă Română. În luna mai, când Teodosie a repetat slujba de Înviere – fapt fără precedent – Patriarhia s-a delimitat timid de inițiativa acestuia. Dar în ultimele luni șeful BOR a încetat orice critică la adresa controversatului ierarh constănțean, care a devenit un reper pentru aripa ”dură” din biserică.
- Solicitarea Patriarhiei Române: ”Ţinând cont de recunoaşterea de către Statul Român a rolului excepţional avut de către Sfântul Apostol Andrei în viaţa poporului român, este necesar ca autorităţile de stat competente să permită în mod excepţional credincioşilor din ţară să vină în pelerinaj la Peştera Sfântului Apostol Andrei, situată în comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, cu respectarea distanţei fizice, purtarea măştii şi dezinfectarea obiectelor atinse, aşa cum prevăd „regulile de protecţie sanitară privind activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective” (HG nr. 967/12.11.2020 privind prelungirea stării de alertă)”.
De remarcat că susținerea Patriarhiei pentru Teodosie vine după ce acesta l-a amenințat voalat pe premierul Orban cu proteste de stradă dacă va interzice pelerinajul de Sfântul Andrei.
Deși în 2006 Teodosie recunoștea că a colaborat cu Securitatea ”în probleme majore ale statului”, el invoca Revoluția din 1989 în scrisoarea adresată premierului. CNSAS i-a dat adeverință că nu a colaborat cu Securitatea.
- ”În luna decembrie a anului 1989, oamenii cu credință în Dumnezeu, profund nemulțumiți de abuzurile puterii, s-au adunat la Timișoara în jurul casei pastorului reformat Laszlo Tokes, căruia i se făcea atunci o nedreptate, mult mai mică în raport cu dorința noastră legitimă de ani se respecta credința și demnitatea. Nu subestimați dorința oamenilor de a striga din nou în stradă la Constanța și în alte părți ale țării „cu noi este Dumnezeu”, pentru a se putea ruga și trăi liber, fără o nouă dictatură. Un dram de înțelepciune în plus v-ar putea readuce în ultimul ceas, dumneavoastră și colaboratorilor în suflete omenia, credința și dreapta simțire pe care se pare că rațiunile pandemiei vi le-au întunecat”.
Lista momentelor în care Biserica Ortodoxă Română a beneficiat de excepții de la regulile respectate de toate celelalte culte și de restul societății:
– Slujba de Paști. Biserica Ortodoxă a fost singura biserică ce a beneficiat de un protocol cu autoritățile prin care a fost permis ajutorul voluntarilor pentru a duce Lumina credincioșilor, în plină stare de urgență. CNCD a sancționat Ministerul de Interne pentru că a încheiat un protocol doar cu BOR, ignorând restul cultelor recunoscute
– Pelerinajele. Biserica Catolică a anulat pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc, unde anual vin zeci de mii de oameni să se roage la statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în Biserica Franciscană. Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, dar în acest an a fost anulat. În oglindă, BOR a făcut presiuni și a reușit să determine guvernul să permită pelerinajele de Sfânta Parascheva (Iași), Sfântul Dumitru (București), Sfântul Nectarie, Sfântul Efrem cel Nou – cu minima condiție ca pelerinii să fie din localitate
– Arhiepiscopul Teodosie a împărtășit mai mulți copii cu aceeași linguriță, deși Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române decisese anterior că, până la 1 iunie, nu se va face împărtășanie în grup, dar credincioșii pot fi împărtășiți individual, pentru că biserica nu acceptă pahar și linguriță de unică folosință.
– O nouă sfidare a regulilor din partea lui Teodosie a avut loc la începutul lunii iulie, când arhiepiscopul Tomisului a organizat o slujbă cu zeci de oameni înghesuiți într-o mănăstire din Suceava, județul cu cele mai multe cazuri de Covid-19 la acel moment.
– Înmormântarea lui Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, mort de Covid. Funeraliile s-au întins pe două zile, timp în care unii credincioși au ignorat toate avertismentele și au sărutat sicriul în care se afla trupul ierarhului. Raed Arafat a spus atunci că i-a fost prezentat un plan din partea ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care propunea măsuri de siguranță – distanțare socială între credincioși, purtarea obligatorie a măștilor de protecție etc. – și, ținând cont de importanța persoanei decedate, s-a făcut o excepție. „Este solicitarea personală a Mitropolitului Moldovei și Bucovinei. E foarte greu să refuzi când e vorba de așa ceva”, a spus Arafat.
- Citește și:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
40 comentarii