G4Media.ro

Cum facem să nu facem nimic în mod corect? Să te plimbi…

sursa foto: Unsplash/ Adrian Swancar

Cum facem să nu facem nimic în mod corect? Să te plimbi sau să te uiți la filme nu înseamnă niksen/ Arta de a nu face nimic ca răspuns la burnout și controversa originii olandeze a termenului

Interesul pentru conceptul de niksen a crescut rapid în ultimii cinci ani – și a devenit o senzație în unele zone. Dar cât de ușor este să renunți la tot și să nu faci nimic? Un reportaj The Guardian vorbește despre asta:

Mă aflu pe nisipul de la Scheveningen, cea mai faimoasă stațiune balneară din Haga, în actul de niksen, termenul olandez pentru a nu face absolut nimic. Încerc să nu mă gândesc dacă chiar nu fac nimic dacă stau pe o plajă. Poate că ar trebui să stau jos? Dar atunci aș sta jos. Cum se face niksen corect? Alături de mine, fără efort și fără scop, se află Olga Mecking, autoarea cărții Niksen: Îmbrățișarea artei olandeze de a nu face nimic. În cei trei ani de la publicarea cărții, ea a devenit autoritatea olandeză în materie de „a nu face nimic”. Îmi amintesc brusc că există o ”clătitărie” pe promenadă. Mâncatul clătitelor se consideră a nu face nimic, sau este prea mult ca și cum aș face ceva? Poate că nu sunt făcut pentru niksen.

Este foarte frecvent, spune Mecking, să te lupți să definești niksen. „Definiția pe care o folosesc în carte este: a nu face nimic, fără un scop. Să nu te uiți la un film, să nu dai scroll pe rețelele de socializare, să nu citești e-mailuri. Întotdeauna avem în minte un anumit rezultat. Când pregătim mesele, ne gândim: „Această masă mă va ajuta să slăbesc sau mă va face mai sănătos”. Dacă ieșim la o plimbare, aceasta trebuie să facă parte din cei 10.000 de pași ai noștri. Așa că pierdem plăcerea de a mânca sau de a merge pur și simplu. Așa că este vorba de a renunța la rezultat.”

Îmi place asta. Sunt gata să renunț la rezultat. „Nu a fost ușor să găsim o definiție”, adaugă ea. „Am descoperit că orice definiție strictă i-ar face pe oameni să se simtă vinovați. Atât de mulți oameni îmi spun că se simt vinovați pentru că nu reușesc să nu facă nimic.”

Jurnalistă și blogger de parenting (are trei copii), Mecking este căsătorită cu un german și locuiește la Haga. Deși vorbește fluent olandeza, ea este poloneză. A întâlnit pentru prima dată expresia niksen într-o revistă gratuită din supermarket în 2018. A fost intrigată de faptul că nu exista un verb similar în nicio altă limbă pe care o cunoștea. Ea a propus niksen pentru New York Times. Când articolul – The Case for Doing Nothing – a fost publicat în 2019, a devenit viral. În câteva săptămâni, ea avea un contract de publicare. Cartea, concepută pentru a sta alături de cărți despre hygge (arta daneză a confortului) și fika (arta suedeză a pauzei de cafea), a apărut chiar în momentul în care Țările de Jos au intrat în primul lockdown la sfârșitul anului 2020. O recenzie tipică pe Amazon din acel an? „O lectură perfectă dacă vă luptați cu stresul legat de pandemie”.

După pandemie, cultul lui niksen continuă să trăiască. Luna trecută, David Lloyd Leisure – care deține peste 100 de cluburi de fitness în Marea Britanie – a anunțat că lansează cursuri de niksen pentru a-i ajuta pe oameni să „elibereze tensiunea”. Anunțul îl cita pe Jan de Jonge, un psiholog olandez și „expert niksen”. „Starea de bine este atât de importantă în viețile noastre agitate, iar olandezilor, cu reputația lor de a fi relaxați și relaxanți, le place să facă niksen după o zi de muncă stresantă”. Pe X, el adaugă totuși că niksen nu este un stil de viață inerent olandez, ci mai degrabă o reacție la viața modernă.

Există încă mai multe cărți despre niksen de la alți oameni care, în mod clar, nu vor să-și urmeze propriul sfat și să nu facă nimic. Niksen: Arta olandeză de a nu face nimic, de Annette Lavrijsen. Arta pierdută de a nu face nimic: Cum se relaxează olandezii cu Niksen de Maartje Willems și Lona Aalders. Niksen: Puterea de a nu face nimic de Tess Jansen. Un ghid olandez pentru Niksen de Johanna van Elp.

Dar cât de olandez este, de fapt, să nu faci nimic? Și cum a apărut acest cuvânt? „Niksen este un concept mediatic, precum Blue Monday”, spune Ruut Veenhoven, profesor emerit de condiții sociale pentru fericirea umană la Universitatea Erasmus din Rotterdam.

Blue Monday, a treia zi de luni din ianuarie, a fost considerată cândva ca fiind „calculată” ca fiind „cea mai deprimantă zi a anului”. Ulterior s-a dovedit că acest concept a fost imaginat de o companie de turism. Niksen nu este chiar la fel: nimeni nu vă reamintește să vă rezervați un pachet de vacanță. Iar olandezii chiar folosesc acest verb. Veenhoven recunoaște că interesul pentru ideea de niksen este revelator. „De obicei, suntem cel mai fericiți atunci când suntem activi. Iar în societatea modernă există o mulțime de lucruri frumoase de făcut. Ca urmare, facem multe. Ritmul de viață este mai ridicat decât în societățile non-occidentale, iar nivelul de satisfacție în viață este, de asemenea, ridicat și continuă să crească. Și totuși… Un efect secundar este că ajungem să fim presați de timp. Și visăm la mai multă relaxare.” Niksen ne oferă ceea ce tânjim: o explicație pentru ceea ce lipsește – prezența nimicului în viața noastră.

Cartea lui Mecking a fost tradusă în 13 limbi, iar francezii sunt deosebit de interesați de ea. („L’art de ne remplir aucun objectif…”, oftează Cosmopolitanul francez – tradus prin „Arta de a nu trebui să îndeplinești niciun obiectiv…”) Dar doar pentru că niksen își are originea în Țările de Jos nu înseamnă că olandezii sunt deosebit de buni în acest domeniu. „Niksen pare să fie considerat un concept în întreaga lume, cu excepția Olandei”, spune Carolien Hamming, fondatoarea și directorul general al CSR Centrum, un centru de cercetare a stresului și a rezilienței la sud de Utrecht. „Nu are nimic de-a face cu cultura noastră. Dimpotrivă, suntem calviniști și ne spunem unii altora să muncim mai mult.”

Mecking l-a intervievat pe Hamming când a început să cerceteze niksen și Hamming i-a spus că olandezii nu se pricep să nu facă nimic. „Suntem crescuți cu convingerea că trebuie să fim mereu utili și de ajutor. Niksen este diavolul de la care nu vine nimic bun.” Totuși, ea nu învinovățește pe nimeni că este interesat de această idee, în condițiile în care stresul și depresia sunt în creștere. „Creierele noastre sunt supraîncărcate; nu știm cum să nu facem nimic.”

Când le-am cerut unor prieteni olandezi să comenteze semnificația cuvântului niksen, aceștia au spus că știu cuvântul, dar nu au simțit că au vreo explicație cu privire la ce este olandez în el. Dar au făcut și glume: „Îmi pare rău, sunt prea ocupat să nu fac nimic pentru a răspunde”. Mecking însăși spune că, în momentul în care a început să scrie cartea sa despre niksen, o altă editură comandase unui alt autor să scrie despre același subiect. Cursa a început, iar termenul ei a fost devansat. Cu greu în spiritul lui niksen.

Iar Hamming are dreptate: nu este o idee olandeză prin excelență. Nu am putut găsi nicio înregistrare a utilizării niksen în limba olandeză înainte de sfârșitul anilor 2010. De obicei, este catalogat drept o reacție la cultura muncii necruțătoare, ceea ce, în ceea ce privește definițiile din dicționare, pare curios de specific și sugerează că a fost inventat recent. Într-un fel, nu cred că ar fi făcut parte din vocabularul marilor artiști olandezi Vermeer, Rembrandt sau Van Gogh, care au pledat cu toții pentru urmărirea neîncetată a unei activități intense. Este ciudat, totuși, că acest verb neobișnuit („a nu face nimic”) a apărut într-o țară care se consideră în general calvinistă și atee. La fel ca Hamming, prietenii olandezi mormăie toți despre calvinism atunci când aduc în discuție niksen: această ramură a protestantismului din secolul al XVI-lea a fost îmbrățișată cu fervoare în Țările de Jos. Iar valorile lui John Calvin, cum ar fi munca grea, frugalitatea, autodisciplina și „directețea”, sunt încă foarte evidente.

Luați exemplul abordării olandeze a jaluzelelor și perdelelor. Ei nu le folosesc. Când mă plimbam prin Haga încercând să nu fac nimic cu nonșalanță, mi s-a părut ciudat faptul că, indiferent dacă oamenii nu fac nimic sau nu, poți vedea direct în casele lor.

„Uitați-vă la mine. Nu am nimic de ascuns”. Este un impuls cultural fascinant de contradictoriu: să fii butonat și să respecți regulile în orice moment, dar și să fii complet transparent. Este un amestec ciudat de a ți se cere să fii reglementat, dar și relaxat în același timp. Nu e de mirare că ai vrea să introduci niksen în acest amestec, pentru a-ți oferi o pauză. Și nu e de mirare că niksen se simte „nu olandez”, dar, de asemenea, aparține cumva aici.

Poate din cauza tensiunilor inerente ale trecutului calvinist, subiectul „burnout” este predominant în Țările de Jos. Anul trecut, un studiu privind starea de bine realizat de o companie de asigurări de sănătate a fost citat pe larg în presa olandeză. Studiul Cigna Healthcare Vitality Study s-a bazat pe 10.000 de respondenți din 12 piețe din întreaga lume, inclusiv SUA, Kenya, China și cinci țări europene. Țările de Jos au ieșit pe primul loc. Chiar dacă 90% dintre angajații olandezi spun că sunt epuizați, iar 27% dintre ei se simt obosiți și epuizați ca urmare a acestui fapt, aceștia au fost totuși cei mai puțin stresați dintre toți angajații din cadrul studiului. Deși 64% dintre respondenții olandezi s-au confruntat cu stresul, acest procent a fost semnificativ mai mic decât în Belgia, unde procentul a fost de 81%. Ruud Wassen, directorul de marketing al Cigna, care este și el olandez, explică faptul că nivelurile de stres sunt ridicate în întreaga Europă după pandemie, iar Olanda este în concordanță cu acest lucru. Cu toate acestea, „angajații olandezi resimt relativ mai puțin stres atunci când vine vorba de grijile legate de costul vieții, finanțele personale și incertitudinea cu privire la viitor”.Totuși, când vine vorba de motivul principal al stresului, Olanda este la fel ca peste tot în lume, spune el.”Prea multă muncă”.

„Burnout nu este un fenomen exclusiv olandez, dar este o problemă în creștere în Olanda”, spune Roel Fransen, manager de resurse umane la Oval, o companie care promovează implicarea la locul de muncă, cu sediul în Tilburg. Un studiu realizat în 2023 de organizația olandeză de cercetare non-profit TNO a constatat că unul din cinci lucrători din Olanda suferă de simptome de epuizare. „Aceasta este o creștere semnificativă față de anii precedenți”, spune Fransen. „Și se crede că este cauzată de mai mulți factori, inclusiv cerințelor tot mai mari ale muncii, creșterea economiei gigant și schimbarea atitudinilor față de echilibrul dintre viața profesională și cea privată.”

Așadar, nu este vorba că olandezii au cele mai mari rate de epuizare la nivel global – ratele lor sunt mai mici decât majoritatea. Ci faptul că însăși ideea de epuizare îi stresează cu adevărat. „Există o serie de răspunsuri la epuizare care par înrădăcinate în cultura olandeză”, spune Fransen. „De exemplu, olandezii au un puternic simț al solidarității sociale, iar acest lucru poate contribui la reducerea stigmatului asociat cu epuizarea. Olandezii sunt adesea foarte ambițioși, iar mulți dintre noi punem multă presiune pe noi înșine pentru a reuși. Olandezii pot fi, de asemenea, reticenți în a-și lua concediu de odihnă, chiar și atunci când sunt bolnavi. În plus, cultura olandeză de gezelligheid (convivialitate) poate duce uneori la o presiune socială de a participa la orice, în timp ce încerci să ții pasul cu munca și îți neglijezi propriile nevoi.” Vedeți ce vreau să spun despre contradictoriu? Nu stigmatizați nimic. Împingeți-vă. Nu vă luați liber de la serviciu. Participați la toate întâlnirile sociale și fiți convivial la ele. Țineți perdelele deschise în permanență. Mie mi se pare că este incredibil de obositor să fii olandez de succes.

Ceea ce niksen ilustrează cel mai puternic, totuși, este atracția către filosofiile care vin din alte țări. Trăim într-o epocă în care mulți dintre noi pot face aproape tot ceea ce doresc, mai mult decât în orice alt moment din istorie. Dar se pare că ceea ce ne dorim cu adevărat este ca cineva care știe ce face să ne permită să ne urmăm instinctele. Hygge este un lucru real și se poate spune că danezii îl fac cel mai bine. Dar ei nu dețin monopolul asupra confortului sau a lumânărilor. Fika este o tradiție frumoasă. Dar Suedia nu este singurul loc din lume în care poți mânca prăjituri și bea cafea. În mod similar, nu trebuie să fii olandez sau să cunoști cuvântul niksen pentru a nu face nimic, poți pur și simplu… să o faci.

Și nu există nicio modalitate de a nu face nimic în mod greșit.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...