G4Media.ro

Cum folosește propaganda rusă retragerea SUA din Afganistan pentru a descuraja Ucraina,…

sursa foto: Facebook/ Vladimir Putin

Cum folosește propaganda rusă retragerea SUA din Afganistan pentru a descuraja Ucraina, Georgia și Republica Moldova

Presa pro-Kremlin a folosit subiectul retragerii trupelor SUA din Afganistan și preluării controlului talibanilor asupra unei părți însemnate a teritoriului acestui stat pentru a descuraja eforturile euroatlantice ale Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova, arată o analiză Veridica.ro. Moscova încearcă prin astfel de narațiuni să descurajeze aspirațiile euroatlantice ale fostelor state sovietice. Presa rusă prezintă Moscova ca unicul furnizor de securitate în zonă, deși tocmai Rusia e cea care a atacat sau ocupat teritorii însemnate din toate cele trei țări – Moldova, Ucraina și Georgia.

În Moldova, Maia Sandu e avertizată de Nezavisimaia Gazeta, care citează o presupusă dezbatere internă, că va fi părăsită de aliații săi americani. Jurnaliștii ruși citează experți apropiați de Moscova care susțin că NATO va lăsa țările care nu fac parte din Alianță singure în fața problemelor de securitate cu care se confruntă și doar Rusia are capacitatea de a proteja fostele state post-sovietice. Potrivit acestor narațiuni, Ucraina nu mai trebuie să participe la „provocările organizate împotriva Rusiei de către partida războiului din Occident, în colaborare cu partida războiului din Ucraina”. Este citat directorul publicației „Segodnia”, apropiată de politicieni pro-ruși din Ucraina, care spune că SUA și NATO nu vor mai susține Ucraina în conflictul cu Rusia, iar tot ce poate face Washingtonul pentru ucraineni este să trimită câteva avioane pentru a evacua diplomații săi de la Kiev, după modelul Kabul.

Retragerea trupelor americane este prezentată ca un eșec enorm al SUA, fiind formulate concluzii de genul: „Ucrainenii nu trebuie să mai enerveze Rusia după retragerea americană din Afganistan”.

Într-un alt articol publicat de RIA Novosti, se spune că situația din Afganistan a falimentat ideea de „parteneri ai NATO”. Ucraina, Georgia și Republica Moldova sunt comparate cu Afganistanul, care după logica acestor narațiuni, a fost părăsit de NATO și de Occident. În mai multe articole de presă, jurnaliștii ruși pun semnul egalității între SUA și NATO, iar acțiunile / deciziile nereușite ale Washingtonului sunt arătate ca un mare eșec al Alianței Nord-Atlantice.

Presa guvernamentală rusă încearcă să discrediteze și ideea de unitate transatlantică în interiorul NATO. În articolul „Pe cine vor mai duce de nas SUA după Afganistan” este vehiculată ideea că  teritoriile Estoniei, Letoniei și Lituaniei reprezintă următorul obiectiv care ar putea fi utilizat de SUA în scopuri politice. „Evenimentele din Siria, Afganistan și Ucraina au demonstrat că, în situații critice, nu se poate miza pe ajutorul americanilor”. (sursa foto: Facebook/ Vladimir Putin)

Citește tot articolul pe Veridica.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Analistii ucraenieni lucreaza indepedent, se vede Ghermane, foare indepedent!

  2. Sa cheltui sume uriașe timp de 20de ani si sa cazi prada unor primitivi, asta da rușine made USA

    • E și o chestie de a observa ce se întâmplă cand SUA e acolo și ce se întâmplă când pleacă. Pricepi?

  3. Singurul aliat nevandut al Rusiei e Belarusul, in rest, intr-un mod sau altul, si-a vandut toti aliatii.

  4. ” Rusia are capacitatea de a proteja fostele state post-sovietice” protejeze de ce? de bogatie? de normalitate? de democratie? de alegeri libere?

    • de ceai? de geamuri deschise?

    • S-a vazut exact cat valoreaza o „relatie buna” cu Rusia. Cate zeci de ani a avut Moldova, de ex parlament si guvernare pro-rusa? Si in exact acelasi timp rusii tineau (si inca tin) trupe de ocupatie in teritorii mentinute artificial sub control rusesc, santajeaza energetic si economic. Rusii nu isi doresc relatii bune cu vecinii, isi doresc sclavi umili.
      Moldova are o sansa de respiro si reforme care sa desprinda Moldova de dependenta.

  5. 🤣🤣🤣
    🥴🥴🥴
    😏😏😏
    Exact ca interlopii cu taxa de protecție!!! Plateste ca te apărăm noi de cei rai! Dar cei rai suntem tot noi 😏Nu platesti apar cei rai si fac scandal: adica tot “noi”!!!
    Au si ei (Moldova, Ucraina si Georgia) “psd-eii” lor… pericolul in ultimii 30 de ani a venit doar de la Rusia dar il cred pe Putin ca ii apara de UE si/sau vest(“ul sălbatic”)

  6. Cel putin guvernul lasat de sovietici ,dupa invazia din Afganistan ,a rezistat 3 ani…guvernul sustinut de americani timp de 20 de ani si sute de miliarde de dolari nu a rezistat nici cat sa se poata retrage americanii din Afganistan…asta spune multe de capacitatile americane si NATO….

  7. Si Muresan vine de la Volgasian? (intrebare retorica)

  8. eu nu ma uit in gura rusilor, eu vreau sa vad cum folosesc Pantazi si restul propagandei americane aceasta retragere

  9. Slăbuţi bolşevicii, în timp ce ei sunt cu propaganda, chinezii deja „make foto” cu talibanii şi încep săpăturile după metalele rare din Afganistan .
    Oricum demult nu-i mai crede nimeni pe ruşi . În fapt cei mai fericiţi ruşi trăiesc în afara Rusiei (excepţie camarila).

  10. Pai au dreptate rușii. Nato a șters-o din Afganistan cam rusinos…. Fie vorba intre noi. Nu ca rușii ar fi mai buni… In fine, au ce specula, aventura Afganistan s-a finalizat cat se poate de urât, neașteptat de urât. Saigon nr 2. S-au căcat pe ei in ultimul hal. Daună totală… Pai când ai in echipă personaje axate numai pe politici lgbt-iste, ce rezultat pot să aștepți…