Cum folosește Rusia conceptul de „fact-checking” pentru a răspândi dezinformări și ce se știe despre canalul Telegram „War on Fakes”, care afirmă că Zelenski este în Liov sau în Brașov
Agenția oficială de presă rusească RIA Novosti scrie, citând canalul Telegram „War on Fakes”, că președintele Ucrainei Volodimir Zelenski ar fi părăsit deja Ucraina, fiind ori în orașul polonez Liov, ori în România, la Brașov. Acest canal Telegram a apărut pentru prima oară online în 23 februarie 2022, cu o zi înainte de invadarea Ucrainei. De la 161 de abonați, câți avea atunci, canalul a explodat la 625.000 de abonați, în doar două săptămâni.
Potrivit postării de pe Telegram, Zelenski a făcut transmisia prin telefon, în care afirmă că este în Kiev, dintr-un „buncăr din Liov”. „O altă opțiune pentru locația lui Zelenski este orașul Brașov din România”, susține canalul de propagandă pro-Kremlin War on Fakes.
De notat că într-un articol publicat în 4 martie tot War on Fakes scria, citând readovka.news, că Zelenski se afla deja „cel mai probabil” în Germania.
La o privire simplă se poate remarca că toate ”articolele” de pe prima pagină a site-ului sunt defavorabile Ucrainei și favorabile Rusiei.
Canalul folosește fațada unui proiect de fact-checking pentru a promova dezinformarea și propaganda Moscovei, potrivit medium.com.
Ziariștii de la Deutsche Welle au încercat să afle cine este în spatele site-ului asociat canalului Telegram. Pe site-ul who.is, numele operatorului este ascuns, dar pentru contact este indicată o adresă din Moscova, care nu conduce însă la societatea care a înregistrat site-ul.
Telefonul de contact furnizat s-a dovedit a fi un număr care a fost folosit în 2019 în operațiuni de fraudă financiară de tip scam.
„Nu există nicio informație, deci, despre site, despre „ziariștii” sau „experții” care verifică informațiile publicate pe site sau pe contul de Telegram. „În momentul de față, nu putem spune cu certitudine cine se află în spatele „War on Fakes”. Dar apariția bruscă, creșterea rapidă și sprijinul generalizat din partea presei Kremlinului ridică întrebări legate de origine și influență”, notează DW.
Site-ul a fost promovat de altfel de Ministerul rus al Afacerilor Externe, care vorbește despre un „grup de experți și ziariști”:
The unprecedented stream of #fakenews on what is happening in #Ukraine is designed to stir emotions & shut down one’s rational thinking
A group of experts & journalists are using expertise & common sense to debunk most egregious ones
👉 https://t.co/CjxM0AmAiQ pic.twitter.com/elgiCSDIJT
— MFA Russia 🇷🇺 (@mfa_russia) March 5, 2022
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.