Cum funcționează cenzura în presa maghiară: Cele mai multe publicații din Transilvania nu au publicat poziția anti-FIDESZ adopată de șase intelectuali maghiari
Există cenzura – Nu sunt şanse ca poziţia adoptată de opoziţia maghiară din Transilvania să ajungă la opinia publică, titrează publicația Nepszava, citată de Rador. Nici majoritaritatea presei din Transilvania şi nici Agenţia Naţională de Presă a Ungariei nu a publicat nicio informaţie despre poziţia adoptată de un grup de şase intelectuali maghiari din Transilvania şi despre petiţia lansată de acesta
- UPDATE 11.24 Nota G4Media.ro: Doar publicația Transindex a preluat informația despre protestul celor 6 intelectuali maghiari.
În contextul apropiatelor alegeri parlamentare din Ungaria, avocatul Péter Eckstein-Kovács, fost ministru şi senator din partea UDMR, consilier pe problemele minorităţilor naţionale al şefului statului Traian Băsescu, directorul Teatrului Naţional din Târgu Mureş, Attila Gáspárik, scriitorul, istoric literar, Zsuzsa Selyem, sociologii Nándor László Magyari şi Gyula Kozák, precum şi antropologul László Fosztó, au lansat o petiţie online, o luare de poziţie, în care au pledat pentru dialog şi pentru difuzarea liberă a informaţiilor în public, precum şi pentru asigurarea transparenței alegerilor și verificarea eficientă a voturilor exprimate în afara granițelor Ungariei.
Semnatarii petiţiei reclamă lipsa „publicităţii libere în mass-media”, şi subliniază: „Clientelismul și arbitrarul promovat în politica din Ungaria au devenit dominante și dincolo de granițele ţării, iar una din consecinţele acestora este limitarea posibilităţilor discursului public în Transilvania şi inundarea spațiului public de propagandă. O altă consecinţă este şi faptul că analizele, luările de poziţie raţionale ori sunt interzise, ori nici nu ajung să fie formulate de teama represaliilor.
Această stare nu poate fi menţinută, deoarece este vorba despre supravieţuirea şi reproducerea morală a maghiarilor din Transilvania”. Iniţiatorii au evidenţiat şi la o conferinţă de presă susţinută marţi faptul că publicitatea maghiară din Transilvania a fost limitată prin achiziţionarea şi subordonarea mass-mediei de aici, partidele politice locale au devenit reperezentantul FIDESZ.
Afirmaţiile celor şase intelectuali maghiari sunt confirmate în mod convingător de faptul că, deşi ei au trimis luarea lor de poziţie şi Agenției Naționale de Știri din Ungaria, MTI, aceasta nu a publicat niciun rând. Pentru a afla cauza nepublicării iniţiativei semnate de cei şase, ziarul ungar „Népszava” s-a adresat directorului MTI, dar pănă acum nu a primit niciun răspuns.
Ziarul „Népszava” a constatat, de asemenea, că în presa de limbă maghiară din Transilvania această iniţiativă a opoziţiei maghiare din Transilvania, care este critică la adresa Guvernului Orbán şi UDMR, a fost publicată în trei locuri.
Dintre principalele portaluri, care a publicat un articol despre această iniţiativă şi a făcut accesibilă, totodată, şi petiţia lansată online pentru strângerea de semnături, a fost portalul Tansindex.ro din Cluj-Napoca, care a demarat o acţiune pentru o finanţiare comunitară în vederea supravieţuirii sale.
Despre petiţie a relatat şi un portal relativ nou, mai puțin cunoscut, numit „Új Hét” (O nouă săptămână) care funcționează fără niciun sprijin financiar, respectiv portalul itthon.ma, care funcţionează datorită sprijinului Guvernului de la Budapesta, dar care nu se poate numi ca fiind un portal important.
Portalul itthon.ma a publicat articolul său sub un titlu destul de ciudat, care sună aşa: „Viktor Orbán se poate dezamăgi acum, în Transilvania! Cei şase intelectuali solicită ca votul celor de dincolo de graniţele Ungariei să fie transparent”.
Toate acestea înseamnă că opinia publică din Transilvania nici nu poate afla despre faptul că în cadrul societăţii maghiare transilvănene există persoane care nu sunt de acord nici cu politica, nici cu politica naţională promovată de Guvernul Orbán, şi nici cu faptul că organizaţia pentru apărarea drepturilor maghiarilor din România, UDMR, a renunţat la principiul privind „distanţă egală si proximitate egală faţă de partidele parlamentare şi guvernele din Ungaria”, promovat anterior de această formaţiune politică.
Cu toate acestea, paleta media maghiară din Transilvania nu este săracă, ea a devenit doar unilaterală după ce Guvernul Orbán a achiziționat practic presa maghiară din Transilvania, sub sloganul sprijinului. Portalul de investigaţie Átlátszó din Transilvania a dezvăluit că în perioada dintre decembrie 2017 şi primul semestru al anului 2020, Asociația pentru Spațiul Media din Transilvania a primit de la Guvernul ungar 7,45 de miliarde de forinţi.
Asociaţia, al cărei „ambasador onorific” este comisarul guvernamental, Szilárd Demeter, a primit în ultimele zile ale anului 2017 prima tranşă de 1,45 miliarde de forinţi, în cadrul unei mari rispiri de bani, făcută de sfârşit de an, apoi a beneficiat „în continuare, aproximativ de aceeași sumă pe an pe care o asigură Guvernul român întregii rețele instituționale minoritare maghiare din Transilvania”.
Această sumă a venit nu în sprijinul mass-mediei maghiare din Transilvania, ci pentru cumăprarea acesteia: Asociația pentru Spațiul Media din Transilvania, cel mai mare trust media din presa maghiară din Transilvania, a achiziționat toate mass-media de limba maghiară mai importante, atât presa scrisă, cât și presa electronică.
Trustul media maghiar din Transilvania deţine şi singurul cotidian tipărit de limbă maghiară „Krónika”, precum şi pe cele mai dezvoltate portaruri: szekely.hon şi foter.ro. Tot acest trust media deţine şi marea majoritate a ziarelor locale şi judeţene, radiourile şi televiziunile comerciale locale, portalul de căutare a unui loc de muncă, o revistă pentru femei, precum și suplimentul cultural „Előretolt Helyőrség” (Garnizoana avansată) care beneficiază de o finanţare specială.
Conform propriilor afirmații – pentru că nu şi-au asumat un studiu – portofoliul lor ajunge la un minim de 300-400 de mii de oameni, dar, potrivit altor surse, numărul acestora ajunge chiar şi la 900 de mii. În plus, maszol.ro, are un cerc larg de cititori, dar acest portal este administrat de o fundaţie a UDMR care din 2017 a renunţat, practic, la toţi angajaţii săi care nu erau de acord cu Uniune şi de atunci numai publică niciun articol critic la adresa UDRM sau care este împotriva Guvernului Orbán. Mass-media publică din Ungaria poate fi urmărită și ascultată și în Transilvania, audiența Televiziunii Duna este remarcabilă, iar MTI este și principala sursă de știri pentru presa maghiară din România.
Sursa: Nepszava/ Rador/ Traducerea: Rozália Gănciulescu
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii