G4Media.ro

Cum i-a legitimat Occidentul pe cei doi generali care se luptă pentru…

sursa foto: AFP

Cum i-a legitimat Occidentul pe cei doi generali care se luptă pentru putere în Sudan (CNN)

Violențele care au explodat în Sudan, în timp ce cei doi generali de top ai țării se luptă pentru putere, s-au desfășurat cu o viteză terifiantă și amețitoare, scrie CNN. Însă, după multe opinii, confruntarea a fost pregătită de mult timp – punctul culminant al anilor petrecuți de comunitatea internațională legitimându-i pe cei doi rivali militari ca actori politici, încredințându-le sarcina de a asigura o tranziție democratică, în ciuda numeroaselor semnale că nu aveau nicio intenție de a face acest lucru.

Acum, cei doi bărbați, care și-au început cariera pe câmpurile ucigașe din Darfur, regiunea vestică unde a izbucnit o rebeliune tribală la începutul anilor 2000, și-au opus forțele unul altuia și par să aibă intenția de a sfâșia Sudanul. Uniunea Africană a avertizat că această confruntare „ar putea escalada într-un conflict în toată regula”, ceea ce ar putea tulbura stabilitatea în întreaga regiune.

Generalul Abdel Fattah al-Burhan, conducătorul militar al Sudanului și șeful armatei, și generalul Mohamed Hamdan Dagalo (cunoscut sub numele de Hemedti), adjunctul țării și șeful grupului paramilitar al Forțelor de Sprijin Rapid (RSF), și-au împărțit puterea de când au dat o lovitură de stat în 2021, când, împreună, au îndepărtat civilii dintr-un guvern de tranziție. Această alianță, forjată pe un dispreț reciproc față de ambițiile democratice ale poporului sudanez, s-a prăbușit în ceea ce acum seamănă cu o luptă până la moarte.

În săptămânile de dinaintea izbucnirii conflictului, cei doi generali au cochetat cu un acord care urmărea să le potolească disputele rămase – în mare parte reforma sectorului de securitate și integrarea RSF în armată – și să îndrepte țara spre o democrație mult așteptată, condusă de civili. Aceștia s-au întâlnit cu mediatori străini și s-au angajat să predea puterea. Între timp, în capitala Khartoum, au fost văzute vehicule de transport de trupe și tancuri rulând pe străzi, fortificând și consolidând ambele părți.

„Faptul că aceste forțe erau pregătite și gata să coboare la acest nivel de violență atât de rapid nu ar trebui să surprindă pe nimeni”, a declarat Cameron Hudson, fost analist CIA, în prezent specialist în Africa la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, adăugând că puterile străine implicate în negocieri – Statele Unite și Marea Britanie, precum și Națiunile Unite și guvernele africane și arabe – au făcut o eroare gravă de calcul crezând că ambii generali erau dispuși să ajungă la un acord.

Hudson, care a fost șeful de cabinet al trimișilor speciali succesivi ai SUA pentru Sudan în timpul secesiunii Sudanului de Sud și al genocidului din Darfur, a declarat: „Cei dintre noi care au urmărit acest lucru din exterior și, cu siguranță, cei care au avut de-a lungul timpului relații și negocieri cu Forțele Armate Sudaniene sau cu RSF știu că acești oameni au o istorie foarte lungă de a spune un lucru și de a face altceva”.

Generalii au susținut că nu au avut de ales decât să se înarmeze unul împotriva celuilalt, trimițând mortiere și obuze de artilerie asupra Khartoumului și organizând schimburi de focuri în cartierele bogate din centrul orașului. În timp ce conflictul intră în a doua săptămână, răspândindu-se în întreaga țară, guvernele străine – inclusiv cele care au fost implicate în procesul de pace dificil – își retrag cetățenii, în timp ce mulți sudanezi rămân blocați în casele lor, fără electricitate, mâncare sau apă, căutând cu disperare o cale de scăpare. Peste 400 de persoane au fost ucise și mii de persoane au fost rănite în lupte.

La câteva ore de la începerea atacurilor, la 15 aprilie, Hemedti a acordat un interviu postului de televiziune Al Jazeera TV, în care l-a catalogat pe Burhan drept un „criminal” care a „distrus Sudanul” și l-a amenințat cu arestarea. „Știm unde te ascunzi și vom ajunge la tine și te vom preda justiției, sau vei muri ca orice alt câine”, a spus el, înainte de a susține că RSF exercită „suveranitatea poporului”.

Contactat telefonic, Burhan a declarat pentru CNN că Hemedti s-a „răzvrătit” și că, dacă va fi capturat, va fi judecat în fața unei instanțe de judecată. „Aceasta este o tentativă de lovitură de stat și o rebeliune împotriva statului”, a spus el.

Schimbul de replici a subliniat cât de puține progrese au fost înregistrate din 2019, când o revoltă populară a dus la înlăturarea președintelui sudanez Omar al-Bashir, dictator de lungă durată. Patru ani mai târziu, acesta a fost înlocuit de doi lideri militari care au urcat în grad sub conducerea sa coruptă și brutală de 30 de ani, aflați acum într-o luptă unul cu celălalt pentru supremație.

„Este o luptă între doi parteneri într-o singură crimă, [lovitura de stat din] 25 octombrie 2021, pentru prada crimei lor. Este un război între două rele care amândouă nu au interesul acestei țări în inimile lor”, a declarat Amgad Fareid, un fost consilier al premierului destituit Abdalla Hamdok, într-o postare recentă pe blog. El a adăugat că comunitatea internațională a contribuit la crearea situației actuale din Sudan, continuând să facă presiuni pentru formarea unui guvern cu orice preț – acordând legitimitate lui Hemedti și Burhani ca actori politici, chiar dacă aceștia au încercat să zădărnicească procesul și să evite reformele autentice.

„La fel cum conducerea armatei nu este sinceră în apelul său pentru procesul de reformă a sectorului de securitate, nici Hemedti … nu este sincer în declarațiile sale de sprijin pentru tranziția civilă și transformarea democratică în Sudan. Hemedti folosește acest discurs ca pe o cămașă însângerată pentru a-și menține influența și forțele militare pentru utilizare viitoare”, a declarat Fareid.

Provenind dintr-un subclan al tribului Mahariya Rizeigat, un popor nomad care păstorea cămile în Darfur, Hemedti și-a început cariera drept comandant al Janjaweed. Miliția, cunoscută sub numele de „diavolii călare”, era formată din triburi majoritar sudanezo-arabe, recrutate pentru a lupta împotriva rebelilor Darfuri ne-arabi care au luat armele în mâini pentru a lupta împotriva guvernului sudanez. Forțele sunt acuzate de unele dintre cele mai îngrozitoare atrocități comise în Darfur, inclusiv tortură, execuții extrajudiciare și violuri în masă, potrivit Human Rights Watch. Conflictul, care a început în 2003, s-a soldat cu milioane de persoane strămutate și peste 300.000 de morți.

Într-un interviu adesea acordat în 2008, Hemedti, cu un turban tras în jurul feței și îmbrăcat în trening, i-a spus lui Nima Elbagir de la CNN, pe atunci reporter pentru Channel 4 din Marea Britanie, că Bashir i-a cerut personal să conducă campania împotriva insurgenței. Dar a negat orice implicare în atacuri asupra civililor și a spus că a refuzat ordinele guvernului în acest sens. Spre deosebire de fostul dictator sudanez, Hemedti nu s-a confruntat cu acuzații din partea Curții Penale Internaționale.

Brutalitatea sa pe câmpul de luptă i-a câștigat loialitatea lui Bashir, care se pare că obișnuia să-l numească „Hamayti” – protectorul meu. În fața protestelor internaționale față de acțiunile Janjaweed în Darfur, Bashir a oficializat aceste miliții în Unitățile de Informații de Frontieră. În 2013, a înființat prin decret Forțele de Sprijin Rapid și l-a numit pe Hemedti în fruntea acestora, bazându-se din ce în ce mai mult pe grupul paramilitar ca pe o gardă pretoriană.

Atunci când zeci de mii de protestatari pro-democrație au ieșit pe străzile din Khartoum la începutul anului 2019, Bashir a înrolat forțele armate ale lui Burhan și trupele paramilitare ale lui Hemedti pentru a înăbuși revolta. Dar cei doi au profitat de ocazie pentru a se întoarce în schimb împotriva lui Bashir, unindu-și forțele pentru a-l detrona.

Doar două luni mai târziu, în timp ce tinerii demonstranți au organizat un sit-in pașnic în fața sediului armatei, cerând o tranziție rapidă la un regim civil, forțele lui Hemedti au organizat o represiune sângeroasă. Într-o tragedie care s-a soldat cu cel puțin 118 morți, FSR ar fi incendiat corturi, ar fi violat femei protestatare și ar fi aruncat cadavrele în râul Nil. Martorii oculari au declarat că unii dintre ei scandau: „Obișnuiați să scandați că întreaga țară este Darfur. Acum noi am adus Darfur la voi, la Khartoum”.

Hemedti a negat că ar fi fost implicat în violențe, iar sancțiunile care au fost cerute de unii membri ai Congresului SUA, vizând interesele sale financiare, nu s-au concretizat niciodată. Mai târziu, în vara aceluiași an, el a fost numit șef adjunct al Consiliului Suveran de Tranziție care a condus Sudanul în parteneriat cu conducerea civilă. Burhan a fost numit în fruntea acestuia.

Sentimentul comun al generalilor de impunitate a fost subliniat în octombrie 2021, când au dat o lovitură de stat, arestându-l pe Hamdok și cabinetul său. Jeffrey Feltman, care a fost primul emisar special al SUA pentru Cornul Africii la acea vreme, a declarat că seria de evenimente a fost un șoc. Cu doar cinci ore mai devreme, el și echipa sa se întâlniseră cu prim-ministrul, precum și cu Hemedti și Burhan, care au declarat că vor fi de acord cu un plan de reînnoire a unui parteneriat civil-militar.

„Acțiunea lor a demonstrat că nu au avut niciodată intenția de a răspunde reciproc. De atunci, istoria s-a repetat din nou și din nou: Conducerea SAF și FSR și-au luat angajamente doar pentru ca ulterior să le încalce”, a declarat Feltman într-un editorial recent din The Washington Post.

Dacă acordul-cadru pentru crearea unui guvern civil la începutul lunii aprilie ar fi fost credibil – fie pentru mișcările de protest din Sudan, fie pentru poporul său – este o întrebare deschisă. Dar ceea ce este clar, este că comunitatea internațională a făcut o greșeală crezând că Burhan și Hemedti erau interesați de reformă, a declarat Feltman.

„Am evitat să impunem consecințe pentru acte repetate de impunitate care ar fi putut altfel forța o schimbare de calcul. În schimb, i-am liniștit și acomodat în mod reflex pe cei doi lorzi ai războiului. Ne-am considerat pragmatici. Privind retrospectiv, se pare că o descriere mai precisă ar fi dorința.”

Violențele au stârnit acuzații și o analiză internă la Washington, senatorul Jim Risch, principalul republican din Comisia pentru relații externe a Senatului, acuzând administrația Biden că nu a reușit să tragă la răspundere armata sudaneză pentru abuzuri.

„Evenimentele din ultimele zile din Sudan, ca și cele din 2019 și 2021, reflectă un model clar de comportament în care oamenii puternici încearcă să conducă țara prin violență. Din nefericire, comunitatea internațională și actorii regionali au căzut pradă, din nou, încrederii în generalii Burhan și Hemedti din cadrul juntei atunci când au spus că vor preda puterea civililor”, a declarat Risch într-un comunicat, cerând administrației să îi sancționeze pe generali.

În anii care au trecut de la revoluția din Sudan, RSF a crescut rapid la zeci de mii de persoane și, odată cu aceasta, influența lui Hemedti s-a extins în țară și în străinătate. El și-a desfășurat forțele pentru a lupta în Yemen alături de coaliția condusă de Arabia Saudită. De asemenea, a acumulat o avere personală, confiscând minele de aur cheie din Darfur și asociindu-se cu rușii. După cum spunea expertul în Sudan Alex de Waal în 2019, Hemedti a devenit chipul „pieței politice violente” a țării, construind o forță paramilitară mai puternică decât armata.

„În ultimii ani, l-am urmărit pe Hemedti încercând să se reinventeze prin campanii de relații publice, prin profilul său de social media. El are toată această istorie sângeroasă… Dar nu are nicio urmă pe un fel de dosar pe numele său”, a declarat Hudson, sugerând că SUA ar fi trebuit să îl sancționeze pe el și FSR după represiunea violentă din iunie 2019.

El a adăugat că SUA ar fi trebuit să îl sancționeze și pe Burhan, după lovitura de stat. În schimb, generalul cu patru stele și Hemedti au reușit să se prezinte ca parteneri ai partidelor civile din Sudan și să cultive o imagine de actori politici de renume.

„Au existat două oportunități de a-i scoate pe acești indivizi de pe scena politică. Noi nu am făcut acest lucru. Acestea au fost primele noastre două greșeli”, a declarat Hudson, explicând că a treia a fost prezentarea unui acord-cadru politic anul trecut care le-a oferit un statut egal cu cel al civililor.

„Prin faptul că nu i-am pedepsit, i-am legitimat de-facto și i-am făcut actori politici atunci când nu ar fi trebuit să fie”.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Nimic nou: CIA a făcut aceeasi ‘gravă eroare’ (sic!) în Irak, Libia,Afganistan și lista poate continua începând cu Vietnam și încheind cu Ucraina.

  2. americanii il tin de mina si pe bolsevicul ma ciuca; o sa se arda si cu porcu’ asta.