Cum i-a persiflat Carmen Dan pe deputații din Comisia pentru Drepturile Omului: Nu a răspuns la întrebări și le-a atras atenția parlamentarilor că nu își cunosc competențele
Ministra de Interne, Carmen Dan, i-a persiflat marți pe deputații din Comisia pentru Drepturile Omului care au chemat-o la audieri pe tema reprimării violente de către jandarmi a mitingului din 10 august.
Dan nu a răspuns concret la niciuna dintre întrebările puse și le-a atras atenția în mod repetat parlamentarilor că nu își cunosc competențele pe care le au.
Ea a fost însoțită în fața comisiei de comandantul Brigăzii speciale de Intervenție a Jandarmeriei, colonelul Cătălin Paraschiv.
Carmen Dan a fost întrebată de deputatul Mircea Titus Dobre, fost ministru al Turismului în Guvernele Grindeanu și Tudose, între timp plecat din PSD, ce secretari de stat au fost alături de ea în minister în seara și noaptea mitingului, ce a făcut până la 3 dimineața în MAI și de ce au fost mai mulți jandarmi la mitingul din 10 august față de alte manifestații similare.
”Ce legătura are întrebarea cu domeniul de competență al comisiei?”, i-a replicat Carmen Dan. ”În ce măsură am afectat drepturile omului stând la minister? Cum este relevant pentru drepturile omului ce secretari de stat au fost la minister?”, a continuat ea.
”Mă îndoiesc că la alte evenimente aveați cunoștințe despre efectivele Jandarmeriei. Nu aveam nicio obligație să vă dau dumneavoastră aceste informații”, a mai adăugat ministra de interne. Ea a mai spus că protestul din 10 august a fost anunțat din timp și că în Piața Victoriei erau așteptați 1 milion de oameni.
”Imposibil”, i-a replicat Dobre.
”Este o apreciere subiectivă a dumneavoastră”, i-a replicat Carmen Dan.
Întrebată de un alt fost membru PSD, deputata Gabriela Podașcă – în prezent membră a Pro România alături de Dobre -, la ce oră s-a dat ordinul de evacuare a pieței, Carmen Dan a trimis-o să studieze raportul MAI întocmit după mitingul din 10 august.
”De ce aveau jandarmii acoperite numerele de indentificare de pe căști?”, a revenit Titus Dobre cu o întrebare.
”Dacă erați atent la discursul meu din Parlament, știați”, i-a replicat Dan.
Un alt deputat a întrebat-o pe Carmen Dan dacă își mai menține declarația făcută anterior potrivit căreia nu există indifcii că mitingul din 10 august ar fi fost o tentativă de lovitură de stat, așa cum pretinde Liviu Dragnea.
”Nu are o legătură directă întrebarea dumneavoastră cu competența acestei comisii. Presupun că nu am fost foarte clară pentru dumneavoastră, așa că o să revin la ce am spus: în organizarea și planificarea acestei misiuni s-a ținut cont de informațiile disponibile la acel moment. În organizarea și planificarea acestei misiuni nu au existat informații care să releve că aspectele de violență sau organizarea activității de protest din data de 10 august indică un atac la ordinea constituțională, la stabilitatea economică, socială sau politică”, a răspuns Carmen Dan.
La finalul audierii din Comisie, deputata PNL Adriana Săftoiu i-a reproșat ministrei de Interne că în toate intervențiile sale publice post protest nu a făcut nicio referire la oamenii pașnici bătuți cu bestialitate de jandarmi. Carmen Dan a întrerupt-o susținând că nicio instituție a statului nu s-a pronunțat încă asupra acestor aspecte.
”Trebuie să vină o instituție a statului să îmi spună că oamenii și-au luat bastoane degeaba?”, i-a replicat Săftoiu.
”Ați venit aici să ne spuneți ce avem voie și ce nu avem voie”, a intervenit din nou deputatul Mircea Titus Dobre.
”M-am uitat în regulament”, l-a întrerupt Carmen Dan.
”Constat că pentru dumeavoastră există două categorii: jandarmi și oameni”, a continuat Dobre.
”Sunteți foarte prost informat”, a replicat Dan.
”Îmi pare rău, sunt prost informat, dumneavoastră sunteți cea mai deșteaptă”, a fost răspundul lui Titus Dobre.
”Îmi pare rău, dar asta este realitatea”, a conchis Carmen Dan.
Potrivit Constituției (articolele 111 și 112), ”Guvernul şi celelalte organe ale administraţiei publice, în cadrul controlului parlamentar al activităţii lor, sunt obligate să prezinte informaţiile şi documentele cerute de Camera Deputaţilor, de Senat sau de comisiile parlamentare, prin intermediul preşedinţilor acestora” (…) ”Guvernul şi fiecare dintre membrii săi au obligaţia să răspundă la întrebările sau la interpelările formulate de deputaţi sau de senatori, în condiţiile prevăzute de regulamentele celor două Camere ale Parlamentului”.
Săptămâna trecută Călin Popescu Tăriceanu l-a certat pe ambasadorul României în SUA, George Maior că ”are o atitudine ireverențioasă” față de membrii Comisiei și că ”și-a permis să ridice tonul la adresa colegului Daniel Zamfir”.
”Dle președinte (de ședință – n.red.), vă rog să-i atrageți atenția dlui ambasador să aibă o atitudine cuviincioasă”, a mai spus Tăriceanu.
Paradoxal, tocmai Tăriceanu avusese o ieșire la adresa lui Maior, vorbindu-i de sus și spunându-i că ”dacă dl ambasador nu a frecventat aceste cursuri de diplomație, îi recomand să prindă din zbor elementele acestei arte”.
Cu două zile în urmă, tocmai Tăriceanu îl luase peste picior, pronunțându-i într-o declarație de presă numele cu accentul inversat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii