Cum îl sfidează John McCain pe Putin. Disidentul rus Vladimir Kara-Murza, supravieţuitor după două tentative de asasinat, va duce sicriul senatorului american
Înverșunat critic al Kremlinului, disidentul rus Vladimir Kara-Murza va fi unul dintre cei care vor duce sicriul lui John McCain atunci când acesta va fi depus sâmbătă în Catedrala Națională din Washington. Kara-Murza se alătură astfel unei liste selecte de personalități americane alese să ducă sicriul senatorului, între care fostul vicepreședinte Joe Biden, fostul primar din New York, Michael Bloomberg, câțiva actuali și foști senatori, prieteni din domeniul sportului și de la Hollywood.
Alegerea disidentului rus, care a supraviețuit la două tentative de asasinat puse la cale cel mai probabil de Kremlin, pare menită să transmită un ultim mesaj către președintele rus Vladimir Putin, căruia McCain i s-a opus constant, dar și către Donald Trump, pe care senatorul de Arizona l-a criticat pentru relațiile prea apropiate cu liderul autocrat de la Kremlin. Un veteran al politicii americane, John McCain a murit sâmbăta trecută la vârsta de 81 de ani. Senatorul a suferit de o formă agresivă de cancer la creier, depistat în urmă cu un an.
Numele lui Vladimir Kara-Murza (36 de ani) a fost anunțat săptămâna aceasta de către biroul senatorului McCain, împreună cu alte detalii ale serviciilor memoriale ce vor avea loc în Arizona, Washington, D.C. și Annapolis (Maryland). McCain i-a ales personal pe cei care îi vor duce sicriul.
Ceremonia funerară de la Catedrala Națională din capitala americană va avea loc sâmbătă, la o zi după ce sicriul senatorului de Arizona va fi depus în clădirea Capitolului de la Washington, D.C., o onoare rezervată de-a lungul timpului doar câtorva oficiali americani.
Cortegiul funerar este adesea una dintre cele mai vizionate părți ale oricărui serviciu memorial televizat, iar senatorul McCain pare să-i fi ales pe cei care îi vor purta sicriul având în minte acest lucru. De exemplu, fostul vicepreședinte democrat Joe Biden și fostul senator democrat Russ Feingold (Wisconsin) au fost aleși ca să reprezinte perioada pe care McCain a petrecut-o ca și congresman, senator și candidat prezidențial din Arizona. Alții, cum ar fi fostul secretar al apărării, William Cohen, vor onora serviciul militar al lui McCain ca aviator în marina americană și prizonier de război în Vietnam, în timp ce unii dintre purtătorii sicriului au fost aleși dintre prietenii săi apropiați, precum actorul Warren Beatty și jucătorul de fotbal american Larry Fitzgerald. Jim Mattis, actualul secretar al Apărării, va fi unul dintre cei care vor purta sicriul duminică, la ceremonia privată de la Academia Navală din Annapolis (Maryland), unde McCain va fi îngropat.
Foștii președinți americani, George W. Bush și Barack Obama, care l-au învins pe McCain în curse separate pentru Casa Albă, au fost aleși să rostească elogii, la fel ca și fostul secretar de stat Henry Kissinger .Președintele Trump nu a fost invitat la ceremoniile funerare, după cum n-a fost invitată nici Sarah Palin, care a candidat ca vicepreședinta senatorului la alegerile pentru Casa Albă din 2008. În plus, managerul de campanie prezidențială a lui McCain, Steve Schmidt, consilierul Nicolle Wallace și strategul John Weaver, au fost și ei excluși de la ceremoniile funerare, lucru care, alături de neinvitarea lui Palin, ar reprezenta o recunoaștere tacită a unui capitol nefericit din viața sa politică.
Comentatorii americani cred că Kara-Murza, care este un critic vehement al lui Putin, a fost ales ca un ultim mesaj pe care senatorul McCain îl transmite liderului de la Kremlin. În afară de faptul că a fost un erou de război decorat, senatorul republican a fost cunoscut pentru opiniile sale tranșante legate de Rusia, în special pentru criticile agresive la adresa președintelui Putin. În plus, McCain fost unul dintre cei mai vocali critici ai lui Donald Trump, mai ales pentru atitudinea prea apropiată în faţa lui Putin (în contextul în care Rusia a fost acuzată de amestec în alegerile din SUA din 2016) şi a altor lideri autoritari. Referindu-se la controversata întâlnire de la Helsinki dintre Trump și omologul său rus, McCain nu s-a sfiit de altfel să afirme că summit-ul din capitala finlandeză a fost “unul dintre cele mai ruşinoase momente din istorie.”
Portretul unui disident
Timp de mai bine de șapte ani, McCain și Kara-Murza s-au sprijinit reciproc atunci când fiecare l-a criticat pe Putin și tendințele autocratice ale acestuia. Kara-Murza a fost un consilier apropiat al fostului vicepremier rus Boris Nemțov, asasinat lângă Kremlin în 2015.
Kara-Murza își împarte timpul între Washington și Moscova, el fiind vicepreședintele mișcării Rusia Deschisă. Disidentul este, de asemenea, președintele Fundației pentru Libertate Boris Nemțov, înființată în onoarea liderului politic care, spun criticii, a fost asasinat pentru anchetele sale anticorupție ce îl vizau pe Putin. Cu ajutorul lui McCain, Kara-Murza a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai înverșunați adversari ai liderului de la Kremlin.
Relația dintre McCain și Kara-Murza datează din anul 2010, anul în care Nemțov a fost arestat pentru că a ajutat la organizarea unui protest masiv în apărarea libertății de întrunire și împotriva primului-ministru Putin în Piața Triumfalnaya din Moscova.
La Washington, McCain și câțiva colegi senatori au elaborat un răspuns tranșant din partea Statelor Unite, insistând în mod public asupra faptului că orice resetare a relațiilor dintre SUA și Rusia nu ar trebui să fie făcută pe seama disidenților ruși și a instituțiilor democratice aflate încă în formare în fosta țara comunistă. În Rusia, Kara-Murza a criticat, de asemenea, atitudinea lui Putin față de disidenți, spunând că aceasta „ar fi trebuit să-și sperie adversarii, dar, în schimb, a arătat un regim înspăimântat și disperat.”
În septembrie 2015, McCain și Kara-Murza s-au întâlnit la Washington pentru a-l onora pe Nemțov cu Premiul pentru Libertate al Institutului Internațional Republican, la șapte luni după ce Nemțov fusese asasinat. Kara-Murza nu a fost doar partenerul lui Nemțov în conducerea Partidului Libertății Poporului din Rusia și a campaniei democratice purtată de Rusia Deschisă, a declarat atunci McCain. Cu patru luni mai devreme, tânărul disident a fost afectat grav de o boală misterioasă, a intrat în comă și era să moară.
„Vladimir este un avocat curajos, deschis și neobosit în căutarea libertății și a democrației în Rusia. Și așa cum s-a întâmplat și cu alți critici ai lui Putin, Vladimir a fost otrăvit pentru a-l intimida sau chiar mai rău,” a declarat senatorul american, după ce l-a descris pe Kara-Murza drept „un erou personal al cărui curaj, dezinteres și idealism sunt pentru mine inspirație profundă.”
Kara-Murza s-a recuperat în Statele Unite, dar s-a întors la Moscova câteva luni mai târziu, deși se ajuta de un baston ca să se poată deplasa. El și McCain au colaborat apoi pentru a promova măsuri anti-Putin în Congresul de la Washington, inclusiv prin implementarea Magnitsky Act (2012), care a impus sancțiuni dure împotriva Rusiei pentru încălcarea drepturilor omului.
În 2017, Kara-Murza l-a ajutat, de asemenea, pe McCain și pe alți congresmeni americani să introducă un proiect de lege pentru a schimba numele unei secțiuni a Bulevardului Wisconsin din fața Ambasadei Ruse de la Washington în Piața Boris Nemțov.
În luna februarie a aceluiași an, Kara-Murza – căsătorit și tatăl a trei copii – era la Moscova, unde ajuta la eforturile opoziției democratice împotriva regimului lui Putin. Dintr-o dată, disidentul s-a îmbolnăvit din nou grav, a intrat în comă și ar fi murit dacă nu ar fi rămas cu rudele sale. „Dacă aș fi singur, nu aș mai vorbi acum cu voi. Doctorii spun că, dacă mi se va întâmpla asta a treia oară, va fi pentru ultima dată. Nu voi supraviețui la asta din nou,” a declarat el în fața jurnaliștilor. Medicii l-au diagnosticat oficial ca fiind otrăvit cu o substanță misterioasă, dar pe care nu au putut-o identifica.
Ascensiunea lui Trump și aparenta apropiere a acestuia de Putin i-a adus din nou împreună pe McCain și pe Kara-Murza. La o lună după ce a ajuns la Casa Albă, Trump a fost întrebat de un ziarist cu privire la înclinația lui Putin de a-și elimina adversarii politici. „Avem mulți asasini [și noi],” a răspuns liderul american. „Ce, credeți că țara noastră este atât de nevinovată?”
Declarația lui l-a înfuriat pe McCain, care a spus într-un discurs virulent că prietenul său Kara-Murza „știa că nu există nicio echivalență morală între Statele Unite și Rusia lui Putin. Repet, nu există nici o echivalență morală între acel măcelar și bătăuș, colonelul KGB și Statele Unite ale Americii, țara pe care Ronald Reagan obișnuia s-o numească orașul strălucitor de pe deal.”
De altfel, intimidarea violentă și arestările arbitrare pe care le-au îndurat Kara-Murza și Nemțov au întărit opinia senatorului că Putin este un autocrat care trebuie să fie pedepsit. Acest lucru l-a pus în opoziție cu mulți dintre liderii americani. În timpul alegerilor primare republicane din 2000, George W. Bush a spus că „nu știm destule despre el” când a fost întrebat despre Putin, în timp ce, în 2008, după ce Barack Obama a pledat pentru „resetarea” relațiilor cu Rusia în timpul unei dezbateri prezidențiale cu McCain, senatorul de Arizona i-a răspuns: „M-am uitat în ochii domnului Putin și am văzut trei litere – un K, un G și un B.”
Cum l-a ales McCain pe Kara-Murza?
În luna aprilie a acestui an, un prieten comun i-a dus disidentului rus un mesaj personal de la McCain. Senatorul fusese diagnosticat nouă luni mai înainte cu o formă agresivă de tumoare pe creier, cunoscută sub numele de glioblastom, și îl întreba pe Kara-Murza dacă ar vrea să fie unul dintre cei care vor duce sicriul la înmormântarea sa.
„Am rămas fără cuvinte și cu inima frântă, aproape să plâng în acel moment,” a declarat Kara-Murza pentru Politico. „Am spus da, bineînțeles, și că ar fi cea mai sfâșietoare onoare la care s-ar putea gândi cineva. McCain nu credea că moartea lui era iminentă la acea vreme,” și-a amintit Kara-Murza. „Dar el știa cum se va termina și a planificat totul” (imediat după ce a aflat că este bolnav, senatorul a decis ca, în fiecare zi de vineri, să se întâlnească la biroul său din Washington cu consilierii săi apropiați pentru a pune la punct toate detaliile ceremoniilor sale funerare. Potrivit surselor, el a ales balada irlandeză Danny Boy și câteva imnuri patriotice care să fie cântate la înmormântarea sa)
Luni, la două zile după decesul lui McCain, Kara-Murza a scris în The Washington Post: „Știam cu toții că această zi va veni, dar speram că nu va veni atât de repede. [McCain] a fost un adevărat lider și un prieten drag, iar faptul că l-am cunoscut va fi întotdeauna printre cele mai mari binecuvântări ale vieții mele.”
Disidentul rus a descris și sprijinul pe care senatorul american i l-a oferit lui și altor activiști pentru democrație din Rusia. „Poziția sa îndelungată împotriva Rusiei merită un tribut special. El a fost, cu siguranță, un dușman al celor care au transformat Rusia într-o autocrație, [teren de pradă] acasă și într-un instrument de agresiune în străinătate,” a scris Kara-Murza. În opinia acestuia, McCain a văzut pericolele pe care Putin le reprezintă pentru SUA încă din anul 2000. „În ceea ce privește Actul Magnitsky, susținerea publică a prizonierilor politici ruși și exprimarea adevărului despre regimul lui Putin, McCain a fost indispensabil,” a spus el.
Kara-Murza a afirmat că, știindu-l bine pe senatorul american, crede că McCain s-a gândit la idealuri mai înalte decât acelea de a-i umili pe Putin sau Trump la ceremonia sa funerară. „Pentru mine, acest lucru nu are nimic de-a face cu politica, este foarte personal. [McCain] nu era un politician. El a fost un om de stat, toată viața lui.”
Prietenii cei mai apropiați ai lui McCain au insistat și ei că senatorul nu a avut nici o ranchiună personală față de președintele american, nici măcar în ultimele săptămâni de viață. Ei l-au descris ca fiind mai mult interesat în promovarea cauzei colaborării dintre partide și a compromisului, pe care le-a transformat într-una dintre cele mai durabile branduri politice din ultima jumătate de secol.
„El a vrut să-și întărească mesajul că există mai multe lucruri care ne unesc decât ne separă,” a declarat unul dintre apropiații săi. Aceștia au recunoscut însă ceea ce a fost clar pentru toată lumea după ce senatorul și președintele au avut câteva schimburi dure de opinii: McCain nu l-a respectat prea mult pe Trump. Ca atare, este probabil inevitabil ca o celebrare a viziunii lui John McCain și o ceremonie funerară impresionantă vor fi privite ca o critică la adresa atitudinii politice a președintelui Donald Trump.
Surse: Politico, Newsweek, Radio Free Europe, Washington Post, New York Times
Foto: Captură Youtube.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.