G4Media.ro

Cum împart USR și PLUS locurile pe lista la europarlamentare. Cioloș deschide…

Sursa: G4Media.ro

Cum împart USR și PLUS locurile pe lista la europarlamentare. Cioloș deschide lista viitoarei alianțe. Cine îl urmează

Ultima variantă luată în discuție de USR și PLUS este ca lista pentru europarlamentare să fie deschisă de Dacian Cioloș, urmând ca în primul calup de șase candidați să alterneze câte unul de la fiecare partid, au declarat pentru G4Media.ro surse apropiate negocierilor. Astfel, după Cioloș, locul doi pe listă revine USR, locul trei PLUS, locul patru USR, locul cinci PLUS și locul șase USR.

Următorul calup de șase candidați va fi deschis de un candidat USR iar restul candidaților alternează, câte unul de la fiecare partid. Această variantă n-ar fi fost încă bătută în cuie și nu e clar dacă se va ajunge la o soluție agreată până pe 2 februarie, dată limită anunțată de liderii celor două partide.

Potrivit surselor citate, anunțarea listei finale pentru europarlamentare ar putea fi amânată cu o săptămână, pentru data de 9 februarie, tocmai din cauza nemulțumirilor exprimate de mai mulți membri USR care consideră că partidul ar fi dezavantajat de împărțirea negociată cu formațiunea lui Cioloș.

În discuție a mai existat și varianta în care Dacian Cioloș deschide lista, urmat de doi candidați de la USR și doi de la PLUS, apoi câte unul de la fiecare partid. Această variantă însă ar fi fost respinsă de către liderul PLUS. Negocierile se complică din cauza numărului de locuri considerate eligibile: între 7 și 9, varianta optimistă.

Luni, PLUS a anunțat și lista finală a candidaților proprii la europarlamentare (lista completă aici):

  1. Dacian Cioloș
  2. Dragoș Pîslaru
  3. Dragoș Tudorache
  4. Ramona Strugariu
  5. Alin Mituța
  6. Valeriu Nicolae
  7. Oana Țoiu
  8. Liviu Sorin Iolu
  9. Andrei Cristian Ion
  10. Oana Popescu

De remarcat modificările de substanță apărute în ordinea candidaților de pe lista finală a PLUS față de ordinea inițială, rezultată în urma primei etape de selecție: Dragoș Tudorache, unul dintre apropiații lui Dacian Cioloș a urcat de pe locul 13 pe locul 3, Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al partidului, a căzut de pe locul 4 pe locul 8.

La rândul său, USR și-a anunțat lista finală a candidaților la europarlamentare încă de la finalul lunii noiembrie:

1. Cristian Ghinea
2. Clotilde Armand
3. Nicolae Ștefănuță
4. Vlad Botoș
5. Vlad Gheorghe
6. Anamaria Naomi Reniuț
7. Radu-Ionuț Ghelmez
8. Radu Nicolae Mihaiu
9. Iulian Ștefan Lorincz
10. Adriana Cristian

Aplicând schema negociată până acum de USR și PLUS, primele zece poziții de pe lista comună a celor două partide pentru europarlamentare ar fi următoarele:

  1. Dacian Cioloș (PLUS)
  2. Cristian Ghinea (USR)
  3. Dragoș Pîslaru (PLUS)
  4. Clotilde Armand (USR)
  5. Dragoș Tudorache (PLUS)
  6. Nicolae Ștefănuță (USR)
  7. Vlad Marius Botoș (USR)
  8. Ramona Strugariu (PLUS)
  9. Vlad Gheorghe (USR)
  10. Alin Mituță (PLUS)

Fiecare partid dispune de atuurile lui și încearcă să obțină maxim din negociere. USR stă mai bine în sondaje, dar nu are o figură de politician cu notorietatea și credibilitatea lui Cioloș, capabilă să tragă lista în sus. Pe de altă parte, PLUS vine, pe lângă Cioloș, cu o infrastructură locală bine pusă la punct, dar cu un scor mai mic în sondaje, cel puțin câteva procente.

Potrivit surselor G4Media.ro, toate sondajele de opinie realizate de cele două partide arată că USR și PLUS câștigă cu 3 până la 5 procente în plus dacă merg împreună decât separat. Miza unei alianțe electorale la europarlamentare formată din USR și PLUS este câștigarea unui scor cât mai apropiat de PNL sau chiar peste, ceea ce ar schimba radical dinamica electorală, noua alianță având șase să se impună drept principalul partid de opoziție.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

41 comentarii

  1. Succes baieti sper sa castigati macar 40% la parlamentare daca nu chiar peste 50 % sa nu trebuiasca sa faceti aliante.

  2. Ramona Strugariu care se facea de ras la gandul.info cu articolele ei compilate de peste tot? Ce dezamagire!

    • Victori , Ramona Strugariu este licentiata in drept la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi si are un master in drept european . Este sefa de cabinet si asistent parlamentar in Parlamentul European cu responsabilitati in cadrul Comisiilor pentru libertati civile , control bugetar , afaceri externe precum si a Comisiei speciale pentru combaterea terorismului . In plus , in afara de inteligenta , este inzestrata de la Dumnezeu cu o frumusete rapitoare . Tu cine esti , sarmane postac ?

    • Sarmane postac, ti-am cerut eu parerea in privinta ei? Daca esti sarac cu duhul, incearca sa te abtii ca sa nu devii ridiciol. Ii iei prea agresiv apararea ca sa nu fii suspect. Mai cunoastem licentiati de carton si dudui fara merite deosebite care se invartesc in jurul cuiva ca sa parvina. Asa ca, vezi-ti de treaba. Nu ma impresioneaza cv-ul ei.

    • @Zzz Care frumusete rapitoare? Mai puneti o pereche de ochelari ca ti-au crescut prea mult dioptriile.

    • Mai pune-ti o pereche de ochelari… Oricum, nu cred ca ai sesizat…

    • Da, e o nenorocire la +Plus. Ce bine ca vei putea totusi sa votezi pe Norica, pe Pascu, pe Grapini…., poate revine si tanti Veorica…perfect. Niste adevarate genii academice si politice. Noroc cu PSD si ALDE ca au niste personalitati desavarsite cu care ne putem mandrii.

    • Ramona e in primul rând om. M-am saturat de corupti

  3. În sfârșit, oamenii din țara asta vor avea pe cine să voteze, cu inima împăcată că au de ales între niște hoți și alți hoți. Nici despre USR și nici despre Plusul lui Ciloș nu se poate spune că este format din hoți sau că protejează infractorii.
    Sper ca alianța asta să devină în următorii doi ani cea mai puternică de pe scena noastră politică și să intrăm într-o nouă etapă a istoriei, când la conducerea națiunii ajung oameni CINSTIȚI și COMPETENȚI, că de proști și hoți m-am cam săturat. Voi nu?

    • Vai de capul vostru de fani lipsiti de judecata, vi se pare corecta impartirea, nu? USR, care are dublu spre triplu in sondaje fata de plusul lui peste nici macar nu primeste un numar egal de locuri eligibile, iar marele peste deschide lista. Si cica ce dovezi am ca grupul lui Barna e infiltrat de Ciolos in USR pentru a prelua partidul. Inca o data, vai de capul vostru de ametiti!

  4. PLUS are “infrastructura locala bine pusa la punct”?? Unde? Dupa aproape 3 ani, USR a reusit, cu eforturi mari, sa acopere mai putin de 50% din populatie.
    Asta este “wishful thinking” sau campanie puternica de a baga PLUS pe gatul USR, in conditiile in care PLUS este doar expresia ambitiei unui om si nu a votantilor anti-PSD.
    In ce priveste procesul de selectie a candidatilor, articolul omite sa spuna ca exista o diferenta enorma intre modul de selectie al USR – transparent si democratic, care aduce in fata oameni noi – si cel de la PLUS, complicat, netransparent si nedemocratic (doar 30% pondere votul membrilor), cu lista de candidati care se suprapune cu lista conducerii superioare.
    Nu in ultimul rand, de ce paritate, cand procentele in sondaje ale USR sunt duble?

    • Nu sunt convins ca procesul de selectie democratic produce neaparat cele mai bune rezultate. Iliescu a fost votat in 1990 cu 85%, transparent si democratic. Cum a zis Churchill… „Cea mai proasta forma de guvernare este democratia, cu exceptia celorlalte”.

    • Este groaznic ceea ce sustineti. Nu ma incanta ideea unei dictaturi “luminate” iar pe Churchill se vede clar ca nu l-ati inteles.

    • Corect, asta cu infrastructura tine doar ca advertorial… Te ia râsul.
      Pai vorba cuiva, după doi ani jumate și USR tot nu are infrastructura la sate, abia a mai auzit țăranul de ei, și sa spui ca plus are infrastructura… Trebuie sa fii puțin ori dus ori PR.. pentru ca apoi te lovește realitatea:bagi în secțiile de votare oameni de la pnl, ca tu nu ai, nu ai oameni nici sa completezi listele de supleanți, etc… Astea sunt chestiuni tehnice pe care partidele cu vechime le știu și le exploatează, restul e cancan plus vise erotice…

    • Domnule Tudor, confundati lucrurile: alegerea lui Iliescu in pdsr, ca sa ni-l propuna candidat, n-a fost un proces democratic. Din punctul asta de vedere alegerea lui Ciolos ca sef e identica cu a lui nea Nelu in pdsr actual psd.
      Orice argument se loveste de mintile fanilor ca de zid, la fel cu psd-istii, la fel cu plus-istii. Distributie egala (de fapt nu e nici macar egala, e avantajat plus-ul) cind USR-ul e cel putin de doua ori mai votat. Evident ca Barna e omul lui Ciolos, iaca o dovada a ceea ce eu sustin de mult. Si vom avea din ce in ce mai multe.

  5. O alianţă USR-PLUS va entuziasma foarte mult electoratul de dreapta. Vor ieşi la vot mulţi oameni care n-au votat până acum, iar scorul va fi foarte bun. Succes şi nu vă lăsaţi descurajaţi de postacii infractorilor psd-işti.

    • Domnule Vasile, toti sustinatorii PLUS au in comun faptul ca jignesc si eticheteaza pe oricine nu este de acord cu ei ca “postac PSD”. Eu unul nu am fost si nu sunt postac PSD dar va spun ca PLUS nu este partid de dreapta – Dacian Ciolos este un om cu convingeri de stanga, ceea ce nu este rau iar optimismul dumneavoastra se numeste la anglo-saxoni “wishful thinking”.

    • Poti sa-mi spui ce orientare ideologica are PSD?
      Poti sa-mi dai exemplul unui partid de stanga din Romania de astazi?

      Deja in tarile civilizate partidele democrate de stanga si de dreapta se interconecteaza ideologic. O politica de centru, e cea mai sanatoasa, iar PLUS si USR sunt foarte bine plasati s-o faca

    • @MVM

      Mesajul de mai sus este pt MVM

    • Nu se ”interconecteaza” dar acolo au ajuns sa rezolve multe din probleme si asta a apropiat mai mult stanga de dreapta, care, altminteri, raman distincte. Cei care nu au culoare politica clara sunt populistii, ca de asta au ajuns Liga Nordului si Miscarea 5 stele impreuna la guvernare in Italia.

    • @MVM

      Ai interpretat gresit cuvantul „interconectare”. Bineinteles ca ideologiile de stanga si de dreapta vor coexista ca atare, dar ca sa faca fata populismului va fi necesar sa apeleze la unele compromisuri si sa se apropie mai mult de centru, care astazi este destul de slabit.

  6. Opozitia faramitata in n partidulete n-o sa fie niciodata in stare sa darame ciuma rosie. Daca Ciolos intra in PNL sau USR inainte de ultimele alegeri, alta ar fi fost situatia astazi. Vad ca nici acum nu a inteles… Chiar si cu alianta tot sunt orgolii, sageti de la unii la altii…

    • a inteles foarte bine. este in misiune sa creeze culoar lui Dragnea.

    • De ce sa te împuști singur in picior ? Asta ar fi făcut Ciolos daca ar fi intrat în usl-pnl.
      Noul pnl e la fel de ipocrit ca psd, nu are nici o legătură cu Liberalismul cum nici pesde nu are legătură cu social-democratia, două găști de interese.

  7. Pomohaci doreste un loc în spatele listelor.

  8. si usr si plus sunt partide de stanga.
    cum sa entuziasmeze electoratul de dreapta???

  9. Usr nu o sa mai fie votat.Procentul de 8 la suta e vis.Romanii au votat usr si s-au trezit cu coroana regala pe stema Romaniei.Miscarile de manevre monarhiste se pedepsesc la vot.

  10. Zzz a vrut sa faca referire la domnii Norica Nicolai si Grapinni .

  11. E bine . Uniti aveti sanse. In sfarsit se contureaza si in Romania o opozitie mai numeroasa, mai vocala. Nu luati in considerare criticile din toate partile, inclusiv ale opozitiei din care faceti si voi parte sau a unor postaci platiti sa dezbine. Sper ca impreuna cu PNL sa deveniti o forta de opozitie redutabila.

    Succes!!!!!!!

  12. usr se compromite facand alianta cu partidul securist al lui ciolos. doar pentru ambitia dementa a lui ciolos de a candida la prezidentiale impotriva lui iohannis pentru a-i scade procentul din primul tur

  13. Ideea de a crea o alianta nu este rea, dupa cum o arata sondajele, care le-ar da ceva procente in plus in conditia in care ar merge pe liste comune, insa algoritmul ce ar sta la baza unor liste comune trebuie alcatuit cu mare atentie, pentru ca cele doua variante expuse avantajeaza PLUS si dezavantajeaza USR. Ca sa ajunga la un algoritm corect, ar trebui sa analizeze dupa criterii clare forta celor doua partide : numar de membri, numar de filiale, zone acoperite in teritoriu, structura de observatori, sondaje, iar USR puncte in plus pentru ca sunt partid aflat in opozitie cu reprezentanti in parlament, iar PLUS nu. Nu este normal ca un partid care nu are reprezentanti in parlament, sa aiba pozitii mai bune pe lista decat celalalt.
    Cele doua variante prezentate nu sunt bune pentru USR. Daca USR accepta cap de lista Ciolos, atunci ar trebui sa mearga pe : Ciolos, 2 USR, 1 PLUS, apoi 2 USR, 1 PLUS, 1 USR, si-asa mai departe, in functie de cate locuri izbuteste sa prinda alianta, corespunzator procentului de voturi.

  14. Gabriela , pe 2 sau 9 februarie se decide , gasesc ei solutii , important este ca-i avem si nu ne mai putem plange ca toti sunt o apa si-un pamant si nu avem cu cine vota .

  15. Ca votant USR si posibil Plus, am o nemultumire la adresa lui Dacian Ciolos. Nu era mai simplu si productiv sa se alature USR de la bun inceput si sa puna osul la munca alaturi de ei? A pierdut aproape un an ca sa aiba un vehicul juridic si dupa urmeaza greul. Era mai optim sa intre direct acolo si alatuei de ceilalti sa se faca ce e mai bine. In fine, merita votul dar scurtaturile nu trebuie evitate.

    • Putea, dar nu era sigur ca ajunge sef. Asta a fost toata contrarea cu Nicusor, Ciolos voia sa vina ca sef, fara sa treaca prin alegeri. De aia a ales o cale ocolita care tot acolo va duce: USR va fi predat cu arme si bagaje „marelui partid” PLUS dupa o „unificare pentru intarirea fortelor democratice” bla-bla-bla si etc.