G4Media.ro

Cum încearcă americanii să răspundă amenințărilor rachetei hipersonice rusești Avangard

Cum încearcă americanii să răspundă amenințărilor rachetei hipersonice rusești Avangard

Statele Unite au început să facă pași concreți în neutralizarea amenințărilor reprezentate de rachetele hipersonice produse de Rusia, după ce regimul de la Moscova a anunțat recent desfășurarea primului regiment de rachete Avangard, capabile să lovească rapid teritoriul american.

Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) a anunțat zilele trecute că a acordat companiei Northrop Grumman un contract în valoare de 13 milioane de dolari pentru programul său Glide Breaker, care urmărește dezvoltarea de interceptori necesari doborârii acestor rachete.

Președintele Vladimir Putin a susținut că noile rachete hipersonice dezvoltate de Rusia sunt „practic invincibile.” În acest moment, SUA nu au un sistem de apărare împotriva armelor hipersonice, care, datorită vitezei rapide, manevrabilității și distanței mari pe care o pot acoperi, sunt dificil de urmărit și doborât.

La sfârșitul lunii decembrie 2019, ministrul rus al Apărării a anunțat că primul regiment de rachete hipersonice Avangard a devenit operațional, fără însă să precizeze care este locația exactă. Oficialii de la Moscova indicaseră anterior că armele vor fi dislocate în Orenburg, în zona Uralilor, un lanț muntos aflat la circa 1.500 km est de capitala rusă.

Ministrul Serghei Șoigu a declarat atunci că „vehiculul hipersonic Avangard a intrat în serviciu la ora 10:00, ora Moscovei, la 27 decembrie,” numindu-l „un eveniment istoric.” Rușii au lucrat la sistemul Avangard în ultimele trei decenii. 

Avangard se lansează cu ajutorul rachetei balistice intercontinentale UR-100H UTTH, după care se detașează de aceasta și intră în atmosferă, la mii de kilometri de ținta vizată. Racheta are un sistem de planare care-i oferă o mare manevrabilitate și, susțin rușii, ar putea-o face imposibil de contracarat datorită felului în care zboară și care nu respectă modelele tradiționale, schimbându-și constant direcția și altitudinea (Mai există și o altă variantă a acestor rachete, în care ele se comportă ca un tip de rachetă obișnuită, care zboară singură).

Președintele Putin a afirmat că rachetele hipersonice, care sunt capabile să transporte focoase nucleare de până la două megatone, pot călători cu o viteză mai mare de 20 de ori decât viteza sunetului (chiar Mach 27) și că oferă Rusiei un avantaj în fața altor țări. El a spus că sistemul Avangard, despre care a susținut atunci că a intrat în producția de serie, ar putea penetra sistemele de apărare anti-rachetă actuale și viitoare, adăugând: „Nici o țară nu deține arme hipersonice, cu atât mai puțin arme hipersonice cu rază continentală.”

Liderul de la Kremlin a dezvăluit Avangard și alte sisteme de arme în discursul său anual despre starea națiunii din martie 2018, când l-a asemuit cu un „meteorit” și o „minge de foc.”

În decembrie 2018, racheta a lovit o țintă aflată la 6.000 km distanță într-un test desfășurat la baza de rachete Dombarovski din sudul Munților Ural.

„Avangard este invulnerabil la interceptările realizate de orice mijloc de apărare împotriva rachetelor, existent și viitor, ale unui adversar potențial,” a spus Putin după test. Experții cred că liderul rus a făcut referire la scutul antirachetă dezvoltat de americani în Europa, inclusiv în România. 

Într-un comunicat publicat în decembrie trecut, Pentagonul a declarat că „nu va caracteriza afirmațiile rusești” cu privire la capacitățile sistemului Avangard. SUA au propriul său program de dezvoltare a unor rachete hipersonice, la fel ca și China, care în 2014 a spus că a efectuat un zbor de testare cu o astfel de armă.

Pe 26 noiembrie 2019, Rusia a permis experților americani să inspecteze Avangard în conformitate cu regulile Tratatului New Start 2010, un acord care urmărește să reducă numărul lansatorilor de rachete nucleare strategice. Noul START, care expiră în februarie 2021, este ultimul tratat important de control al armelor nucleare între Rusia și SUA.

În luna august a anului trecut, SUA s-au retras din Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF), semnat de președintele american Ronald Reagan și de liderul sovietic Mihail Gorbaciov. Președintele Donald Trump a declarat că dorește semnarea unui nou pact nuclear atât de Rusia, cât și de China.

La vremea respectivă, Ministerul Apărării din Rusia a prezentat un videoclip despre sistemul Avangard, însă experții în arme și-au exprimat scepticismul cu privire la eficacitatea acestuia. În momentul anunțului din decembrie trecut al Rusiei, experții occidentali au afirmat că e greu de stabilit dacă noul sistem de rachete hipersonice Avangard a intrat într-adevăr în funcțiune, așa cum susține Moscova, sau dacă aceasta este doar o fază avansată de testare pe teren.

Ei au afirmat că dorința președintelui Putin de a susține acest lucru este într-o oarecare măsură justificată, căci Rusia pare să fie într-o fază avansată în ceea ce privește dezvoltarea, producerea și testarea armelor hipersonice. În plus, liderul de la Kremlin face pași rapizi în modernizarea arsenalului nuclear al Rusiei (În vara anului trecut, un raport bazat pe date provenite de la serviciile de informații americane indica însă faptul că Rusia ar avea dificultăți în realizarea rachetelor hipersonice din cauza lipsei materialelor necesare, iar guvernul de la Mosova era în căutarea de surse alternative. 

În acest context, comentatorii cred că este clar că dezvoltarea și desfășurarea acestui tip de rachetă deschide o nouă etapă, periculoasă și imprevizibilă, în cursa înarmării. Aceasta mai ales în condițiile în care, pe lângă Avangard, rușii au dezvoltat și racheta hipersonică aer-sol Kinzhal, „pumnal” în limba rusă, care a fost testată de cel puțin trei ori. Aceasta este prevăzută să se alăture arsenalului Kremlinului în 2020. De altfel, în martie trecut, postul CNBC a relatat că aproape 20 de rachete Kinzhal au fost mutate pe un site de testare militară, ceea ce, în opinia experților, semnala intrarea într-o nouă etapă pentru armele hipersonice ale Kremlinului.

Răspunsul americanilor

Zilele trecute, DARPA a anunțat că a acordat companiei Northrop Grumman un contract în valoare de peste 13 milioane de dolari pentru programul său Glide Breaker, care urmărește dezvoltarea de interceptori necesari doborârii rachetelor hipersonice.

Programul Glide Breaker „intenționează să promoveze mijloacele Statelor Unite de contracarare a vehiculelor hipersonice prin dezvoltarea tehnologiei necesare pentru un interceptor avansat” care poate face acest lucru, a scris agenția DARPA. Programul a fost lansat în 2018 ca parte a efortului de apărare împotriva rachetelor hipersonice dezvoltate de Rusia și China.

Așa cum afirmă și pagina de strategie militară Defense One, armata americană consideră rachetele hipersonice drept o provocare strategică. Chiar și doborârea unei rachete convenționale care călătorește cu de cinci ori viteza sunetului este dificilă.

„Dacă o rachetă zboară cu Mach 13 în extremitatea nordică a golfului Hudson, aveți o viteză suficientă pentru a atinge toate cele 48 state din Statele Unite continentale și toată Alaska. Puteți alege să mergeți spre stânga sau spre dreapta și să loviți Maine sau Alaska, sau puteți să loviți San Diego sau Key West. Aceasta este o problemă monstruoasă,” a declarat Paul Selva, fostul adjunct al Statului Major american.

Dar experții americani cred că soluțiile pentru contracararea armelor hipersonice sunt la îndemână. Potrivit acestora, una dintre modalitățile de a intercepta o rachetă hipersonică este să ne-o imaginăm mai degrabă ca pe un avion decât ca pe o rachetă balistică convențională. Thomas Karako, bursier senior la în cadrul International Security Program și directorul Missile Defense Project de la Center for Strategic and International Studies afirmă că „aceasta este, în esență, apărarea aeriană avansată. Nu este văzută un fel de provocare magică. Ne descurcăm bine în acest domeniu.”

Karako a afirmat că, într-un fel, acest lucru este chiar mai ușor decât în cazul apărării aeriene convenționale, unde poate fi dificil să faci diferența între un avion inamic și unul propriu. Expertul a declarat că urmărirea unei rachete hipersonice manevrabile trebuie să fie făcută din spațiu, vorbind despre necesitatea existenței unei rețele de senzori spațiali. „Trebuie să vezi (racheta) înainte să o distrugi,” a spus el, referindu-se la planul Pentagonului de a lansa o nouă generație de sateliți.

„Este important să ne amintim că aceste rachete, care călătoresc cu viteză mare sub multă presiune termică, sunt departe de a fi invincibile. Ele au o mulțime de vulnerabilități,” a adăugat el, propunând ca metode de interceptare o combinație de abordări diferite, inclusiv război cibernetic sau electronic.

Thomas Karako a afirmat că pentru a distruge rachetele hipersonice, Statele Unite pot folosi focoase explozive, reducând nevoia de precizie, vitala în cazul rachetelor balistice convenționale ICBM. El a menționat interceptorii Arrow 2, SM-6 și PAC-2, afirmând că sistemul de control al rachetelor hipersonice poate fi afectat iremediabil de o explozie produsă în apropierea lor.

Karako a spus că rachetele Avangard desfășurate de Rusia – și despre care a afirmat că au o capabilitate de nișă – nu ar trebui să provoace îngrijorări, mai ales în contextul în care Rusia deține deja rachete ICBM care pot lovi ținte din Statele Unite sau din alte zone de pe glob. Valoarea reală a unei arme hipersonice este lovitura rapidă dată într-un conflict mai apropiat fie de China, fie de Rusia.

Surse: Defense One, BBC, CNBC

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. De ce sa iti bati capul cu interceptarea lor ,doar fa posibila producerea unor astfel de rachete cu capacitati nucleare mici si gata

  2. Propaganda rusească pe principiul cine o are mai mare si mai tare. Problema rușilor este ca se lauda preventiv cu diverse tehnologii, pentru ca in realitate se c*ca pe ei de frica si vor sa „descurajeze” inamicul. Intre timp, americanii tac si fac.

  3. La nivel mondial, avem armament sa ne luptam cu extraterestrii. Cel putin, sa-i facem sa zambeasca putin. Adevarul e ca ne-ar trebui un ‘encounter’ pt. a trezi lumea la realitate, dar sunt doar ‘brainwashing’ pe canale de televiziune ce ar trebui sa fie obligate de lege sa puna un simbol pt ‘Divertisment’. Haz de necaz … S-ar putea sa fim singuri in atata universul … Matematic, nu dau note de subsol, cine vrea, cauta. Fiti open-minded, poate-s bune la ceva … Spala banii prostilor …

    Am si eu o intrebare dar inca n-a postat G4Media articolul pt. care s-o pun … Totusi : Cum se face ca un 1% cei mai bogati sunt mult mai bogati decat tot PIB-ul Planetei ? S-o ia drq. de economie …

    https://informationisbeautiful.net/visualizations/trillions-what-is-a-trillion-dollars/

  4. Articol de kkt, special pt aplaudaci, pardon..pt prosti.

  5. La iesire din atmosfera au sansa sa faca cunostinta cu Armata Spatiala SUA.
    Nimeni nu spune ce are cu adevarat, deocamdata calculatorul cuantic domina cerul comunicatiilor criptate, cheile de criptare sau parolele care se spargeau in sute de ani cu cele mai rapide calculatoare clasice sunt luate acum in penis in cateva minute, cel mult cateva zile. Cu o comanda misto se intoarce glisorul la mamica lui , nu trebuie sa lansezi nimic .

    • Iti vand un pont: daca iti faci un coif din staniolul alimentar de la Mega vei fi protejat de cei care vor sa iti citeasca gandurile si sa te manipuleze.

      Daca esti dac nascut liber nu ai nevoie de staniol pt ca genele tale sunt pure si iti tin de cald si plictiseala