G4Media.ro

Cum încearcă dezinformarea rusă să saboteze susținerea americanilor pentru Ucraina

Sursa Foto: Facebook

Cum încearcă dezinformarea rusă să saboteze susținerea americanilor pentru Ucraina

Serviciile de informații de la Moscova desfășoară operațiuni agresive prin care încearcă să modifice suportul americanilor pentru Ucraina în conflictul acesteia cu Rusia, în condițiile în care America a fost unul dintre cei mai importanți susținători ai ucrainienilor, iar sprijinul Administrației de la Washington este vital în războiul împotriva trupelor federației. Sabotarea sprijinului americanilor pentru cauza Kievului face parte dintr-o campanie mai extinsă a președintelui Vladimir Putin de a beneficia de un mediu politic în Statele Unite care este mult mai favorabil obiectivelor sale.

Mai mulți foști oficiali din CIA și Departamentul pentru Securitate Internă au vorbit pentru The Daily Beast despre operațiunile de influență la care recurge Rusia.  Operațiunile vin în contextul în care serviciile de informații și media americane și occidentale au prezis constant înlăturarea lui Putin de la putere din cauză că invazia nu a avut succesul rapid pe care oficialii de la Moscova sperau că o va avea. Numeroase relatări din presă afirmau că cercul interior de la Kremlim dorește să scape de Putin, că liderul rus are cancer sau că ar fi avut loc tentative de asasinat la adresa lui.

Niciuna dintre aceste teorii nu a fost însă confirmată, iar sursele citate de The Daily Beast spun că, departe de a-și spune ultimul cuvânt, țarul de la Kremlin ar fi convins că poate supraviețui cumva detractorilor săi, inclusiv președintelui Joe Biden, a cărui asistență de securitate pentru Ucraina a fost esențială în împiedicarea rușilor de a obține victoria.

Sprijinul pentru Ucraina, sabotat

Potrivit unui buletin al comunității de informații din SUA citat de publicația de peste ocean, operațiunile de influență ale Rusiei care vizează publicul american și occidental par să lucreze deja pentru a slăbi sprijinul și apetitul americanilor de a oferi ajutor Ucrainei.

Astfel, buletinul din luna mai realizat de Biroul de Informații și Analiză (Office of Intelligence and Analysis) din cadrul Departamentului pentru Securitate Internă spune că brațul de influență al Kremlinului a concentrat operațiunile de influență ruse care vizează publicul american aproape în întregime asupra războiului din Ucraina. Presa de stat rusă și operațiunile de informare prin interpuși lucrează la foc continuu pentru a descrie sprijinul occidental pentru Ucraina drept motivul principal pentru care războiul durează atât de mult și cauza pentru care există o criză alimentară în creștere la nivel mondial. Această în ciuda faptului că războiul și problemele de export de cereale există în primul rând deoarece Putin a ales să invadeze Ucraina.

„Canalele media au susținut… că națiunile occidentale au prelungit conflictul trimițând ajutor militar Ucrainei,” se arată în comunicatul agenției americane, care se referă la operațiunile de informare rusești din mai. „Mass-media au susținut că acțiunile occidentale au determinat creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial.”

De altfel, Departamentul de Stat a acuzat miercuri guvernul rus și partenerii săi că vizează publicul din Orientul Mijlociu și Africa printr-o „campanie masivă de dezinformare” care dă vina pe Ucraina și Occident pentru criza alimentară globală. Raportul americanilor afirmă că blocarea Mării Negre de către Rusia împiedică milioane de tone de cereale să părăsească Ucraina. Regiunile din sudul global cel mai puternic afectate de penuria de alimente fără precedent sunt inundate în prezent de false narațiuni rusești care deturnează responsabilitatea și dau vina pentru criză pe sancțiunile occidentale.

În acest context, trebuie menționat că G4Media.ro a scris în urmă cu câteva săptămâni că, într-o schimbare majoră de atitudine, un sondaj de opinie a indicat că americanii susțin din ce în ce mai puțin sancționarea Rusiei pentru atacarea Ucrainei dacă acest lucru afectează economia Statelor Unite, un semn al anxietății în creștere față de inflație și alte provocări. Ancheta de opinie care a indicat acest lucru a fost considerată de analiști un semnal de alarmă pentru eforturile Casei Albe de a menține ridicat sprijinul americanilor pentru cauza Kievului și pentru pedepsirea Moscovei. Nu este exclus ca dezinformarile Rusiei să fi jucat un rol în această modificare de percepție a publicului american, deși autorii sondajulii nu s-au referit la acest lucru.

Agențiile de influență rusești s-au concentrat în mod deosebit asupra ideii că asistența occidentală pentru securitatea Ucrainei a intensificat războiul.

„Instituțiile media au publicat în mod regulat materiale despre transporturile de arme occidentale și angajamentele de a ajuta Ucrainei, spunând că acestea destabilizează și prelungesc și mai mult conflictul,” se arată în evaluarea serviciilor de informații de la Washington. „Mass-media (pro-Kremlin) răspândesc afirmații că nu există nicio responsabilitate pentru armele care intră în Ucraina, lucru care ar duce probabil la direcționarea lor în mod greșit.”

Amestecul în politica americană

Analiștii de la Departamentul de Stat afirmă că guvernul rus rămâne una dintre principalele amenințări la adresa Statelor Unite din cauza „operațiunilor cibernetice rău intenționate împotriva guvernelor federale și de stat, locale, tribale și teritoriale, a organizațiilor electorale” și nu numai.

Iar unul dintre obiectivele campaniilor informatice este acela de a influența votanții americani, care vor fi chemați la urne în noiembrie 2022 pentru alegerile intermediare, și în toamna anului 2024, când vor vota atât pentru Congres, cât și pentru Casa Albă.

Potrivit lui Daniel Hoffman, fost șef al centralei CIA la Moscova, obiectivul rușilor este să încerce să obțină alegerea unor candidați care sunt cumva mai favorabili lui Putin. „Va încerca cu adevărat foarte, foarte mult să… exacerbeze acele tendințe izolaționiste și să ne facă să ne întrebăm: De ce sprijinim Ucraina?” a spus Hoffman. „El încearcă să dilueze sprijinul SUA pentru (președintele ucrainean) Zelenski.”

O părere împărtășită și de Gavin Wilde, fost director pentru afacerile cu Rusia, Marea Baltică și Caucaz în Consiliul de Securitate Națională de la Casă Albă, care crede că interferența electorală a Rusiei poate include, de asemenea, eforturi de a promova politicieni sau teme care ar inversa sancțiunile americane și aliate împotriva Federației Ruse.

„Preocuparea lor majoră a fost ideea că Washingtonul facilitează oarecum înclinarea geopolitică a Ucrainei spre vest,” a declarat Wilde. „În măsura în care pot atât să delegitimizeze asta în Ucraina propriu-zisă, cât și să delegitimizeze acele forțe din Washington și să rupă acest sprijin pe termen lung, acesta este un fel de obiectiv final major.”

Campania rușilor nu ar fi o noutate. Rusia a intervenit de mai multe ori în politica americană prin operațiunile de influență pentru a sprijini un candidat preferat. În 2016, Putin a dezvoltat o preferință pentru candidatura lui Donald Trump, potrivit unei evaluări a Comisiei de Informații din Senat, încercând să manipuleze alegătorii americani prin campanii de dezinformare pe internet. (Interacțiunea dintre campania lui Trump și Rusia nu a fost dovedită, deși a existat inclusiv o comisie de anchetă care să investigheze presupusele colaborări dintre cele două părți). De asemenea, înainte de alegerile prezidențiale din 2020, Moscova ar fi desfășurat operațiuni de influență și campanii de dezinformare care denigrau candidatura lui Joe Biden, susținând în același timp realegerea lui Trump.

De asemenea, operațiunile de influență ale Moscovei au urmărit în ultimii ani să exacerbeze diviziunile existente în Statele Unite, pentru a semăna discordie în rândul populației și a crea neîncredere în guvernul de la Washington. Astfel, fabricile de troli – cea mai cunoscută fiind Internet Research Agency (IRA) – au propagat dezinformări despre pandemie sau vaccin, despre tensiunile rasiale (prin crearea unor grupuri false Black Lives Matter pe Facebook și manipularea unor ziariști americani pentru a publica materiale care au tensionat scena politică) etc.

Serviciile americane de informații cred că unele dintre operațiunile de influență ale lui Putin din lunile următoare vor încerca probabil să intensifice diviziunile existente pentru a crea mai multă tensiune și dramatism în Statele Unite, așa cum au mai făcut și înainte, atât pentru a semăna discordie, cât și pentru a distrage atenția de la războiul din Ucraina.

„Cu siguranță că există probabil un crez la Moscova conform căreia orice țară, dacă este distrasă de propriile probleme interne, va avea mai puțin apetit pentru problemele străine,” a afirmat Wilde. „Toată politica este locală în acest sens și cred că Kremlinul înțelege cu siguranță acest lucru – acesta ar putea fi un fel de cale prin care să limiteze apetitul sau capacitatea Washingtonului de a sprijini Ucraina.”

Potrivit unui al doilea buletin de informații de la Biroul de Informații și Analiză al Departamentului de Securitate Internă, comunitatea de informații crede că Kremlinul încearcă deja să se amestece în alegerile intermediare din acest an din Statele Unite. „Ne așteptăm la interferența Rusiei în viitoarele alegeri intermediare din 2022, deoarece Rusia consideră această activitate ca un răspuns echitabil la acțiunile luate de Washington și o oportunitate de a submina atât poziția globală a SUA, cât și de a influența luarea deciziilor în SUA,” precizează documentul.

Raportul precizează că o parte din tacticile operațiunilor informaționale ale Kremlinului pentru a submina procesul politic al SUA vor avea ca scop suprimarea votului prin descurajarea alegătorilor americani să se prezinte la urne.

„Actorii ruși de influență malignă vor încerca probabil să descurajeze alegătorii americani de a participa la alegerile intermediare din 2022 folosind tactici similare folosite în timpul alegerilor prezidențiale din 2020 și 2016, cum ar fi țintirea publicului cu informații false despre logistica votării, exacerbarea tensiunilor rasiale și lansarea de atacuri sau laude la adresa candidaţilor din partidele politice,” se arată în raport.

Subminarea relației cu aliații

Echipa de analiză a Departamentului de Stat se așteaptă ca guvernul rus să continue să se bazeze pe fermele de troli, instituțiile media de stat și alți actori din mediul online pentru a răspândi narațiuni pro-Rusia și pentru a încerca să-i dezbine pe americani în următoarele luni.

„Estimăm că Rusia va continua influența malignă și activitățile de interferență menite să submineze prestigiul global al Statelor Unite, să semene dezbinare printre americani, să submineze încrederea în instituțiile democratice ale SUA și să înfățișeze Rusia ca o putere globală,” se arată în comunicatul de informații.

Un subiect pe care Putin îl vizează în mod special este sprijinul existent în Statele Unite pentru Europa și, în special, susținerea SUA pentru NATO și alte forme de securitate pentru Ucraina și Europa, a afirmat Wilde. „Probabil va exista, până în 2024, o dezbatere cristalizată despre gradul de angajament al SUA față de Europa… inclusiv cu Ucraina… Putin este foarte conștient de faptul că această dezbatere probabil va deveni și mai acută.”

În ceea ce privește durata acestor operațiuni de influență ale Moscovei, în special cele legate de subminarea susținerii americanilor pentru Ucraina, analiștii cred că este posibil ca aceste tipuri de narațiuni să se intensifice în perioada următoare, pe măsură ce Putin încearcă să-și consolideze puterea. Brian Harrell, un fost secretar adjunct la Departamentul pentru Securitate Internă, a afirmat de altfel: „Pe măsură ce cresc zvonurile legate de sănătatea lui Putin, bănuiesc că vom vedea o creștere a propagandei și chiar a contra-mesajelor de la loialiștii săi.”

În sfârșit, referindu-se la obiectivul final al țarului de la Kremlin, analiștii americani cred că, deși este dificil de prevăzut ce urmărește cu adevărat Putin, operațiunile de informare rusești pot oferi un indiciu legat de acest lucru. Pentru a distrage atenția americanilor de la sprijinirea Kievului, pe măsură ce forțele ruse continuă să încerce să cucerească regiunile ucrainiene de est, Putin speră probabil că va putea împiedica înfrângerea în Ucraina și, prin urmare, să împiedice și posibila sa înlăturare de la putere.

Una dintre teorii este că președintele Putin crede că va reuși să supraviețuiască adversarilor săi și, prin dezinformări și manipulări, să ajute la instalarea unui republican la Casa Albă în 2024. „(Rușii) studiază politica americană. Bineînțeles că Putin se va uita la alegerile intermediare și va observa pe oricine este… împotriva războiului din Ucraina,” a declarat Daniel Hoffman.

Surse: Daily Beast, Axios, CNN, Newsweek

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. Preturile energie si mai ales cele de la pompa si inflația (cea mai mare din ultimii 40 de ani) sunt cei mai buni agenți de influenta rusești in SUA.

    • Au apărut slugile Moscovei, mari mi-aș db in copii tai de trădător!

    • @Alx: Înjurăturile si obscenitățile sunt argumentele oamenilor reduși mintal.

    • @crni tu ești redus mintal pentru că ții cu niște cr.iminali invadatori. In toată istoria lor au dovedit asta.

    • @Marius: Nu-mi dau seama cum ai dedus tu ca tin cu unii sau cu alții. Apropo de capacitatea de înțelegere.

    • glume de troll. cum ne-am dat seama???? foarte simplu, aberezi atat de rau pro rusi ca e clar ca esti troll. si esti si prezent numai pe stirile de genul. confirmare dubla. deci mai ia niste a lu pigus. si nu vb de redusi mintal, ca tu esti cel mai redus de pe aici.

    • Am înțeles logica ta șchioapa: Oricine nu este cu Ucraina pana ala moarte, slava etc. – este troll rus.

    • n-ai inteles nimic, ca la tine, ca troll, totul e binar, zero sau 1. la tine e zero ca na, atata sunteti voi, zero. dar de ce nu postezi cu nickul tau? oare de ce? oare din cauza ca nu va lasa? mai mult ca sigur. nuantele de gri voi nu le pricepeti. de aia va si prindem usor ca sunteti troli.

    • Nu am ce argumente sa ii dau unui trădător, doar sa îmi bag db in fam și in sufletul tău! Mars mi-aș db in mormintele copiilor tai!

  2. Exportul de cereale ucrainene poate crea ceva probleme unor tari, dar nu este suficient de mare sa creeze penurie mondiala.
    Exportul rusesc de cereale, mult mai mare, care este controlat de Rusia si restricționat de ea doar către anumite tari este probabil sursa crizei alimentare.

  3. Nu numai dezinformarea funcționează ci și prostia din capul oamenilor frustrați, cu complexe de inferioritate. Când tu ești prost și slab ai impresia că toți vor să-ți omoare capra.

    • In SUA nu merge sa le spui oamenilor ca Rusia este de vina pentru inflație, pentru prețul benzinei sau pentru lipsa laptelui praf pentru sugari.
      Americanii au un complex de superioritate pentru ca știu ca ei sunt cei care fac jocurile mondiale.

    • Rusia încă se consideră relevantă.

    • Din pacate Rusia este si va ramane relevanta deoarece controleaza foarte multe resurse finite de care lumea are nevoie. Asta este adevarul dur, Rusia produce, restul lumii consuma. Evident ca ar fi frumos ca la varful tuturor tarilor sa fie oameni incoruptibili si fara sete de putere, realitatea este ca in general psihopati precum Putin, Biden, Xi Jinping ajung in functiile cu putere.

    • produce??? vrei sa spui, extrage. restul lumii de fapt produce chestii mult mai importante decat rusii. chestii care nu merg doar din extractie. de consumat consumam toti, nu mai abera.

  4. Cu cât trimite SUA mai multe arme în Ucraina, cu atât mai mult sunt încetiniți rușii.

  5. @Vladimir: Evident ca așa este. Numai ca numeric armamentul greu primit de ucraineni este mult prea puțin pentru a câștiga.

  6. Băieți,
    Sfatul meu e să schimbați tabloul cu gura strâmbă de pe perete, că și noi am avut unul într-o ureche in urmă cu mulți ani și a sfârșit urât de tot, cu multe găuri în plus practicate într-o Unitate Militară din Târgoviște…!
    Se pare că imperfecțiunile vizual-anatomice influențează în mod negativ Karma…
    Oops…, pe moment am uitat de picioarele c r ă c ă n a t e și de statura tip „Barbă-Cot”…!

  7. @libertarian, in timpul razboiului rece occidentul nu a depins de resursele Rusiei, romanul are o vorba, „tot raul spre bine”, este timpul sa nu mai depindem de combustibilii fosili iar asta e un moment bun sa facem revolutia, impuscam doi iepuri, planeta va incepe sa respire mai bine si ii lasam si pe rusi in sapa de lemn, problema va fi cu tari precum China, India, Pakistan … tarile africane .. etc. Bineinteles ne va trebui un al doilea plan Marshall ca sa nu-i afectam pe cei saraci. Daca lumea nu va renunta la coruptie si lacomie probabil ca planeta ne va da o palma si ne va intoarce in epaca de piatra ca sa o luam iar de la zero.

    • Rusii pierd razboiul in Ucraina si asa va fii…

    • Si cu ce producem energie in schimbul combustibililor fosili?Dar dă o idee de a ta,nu repeta ce auzi de la esperți.
      Care ar fi soluția?Energia solară?Iti imaginezi un combinat siderurgic funcționând cu panouri solare ?Stii cam ce suprafață ar trebui să aibă ținând cont că abia 10% din puterea instalată este productie si asta scade direct proporțional cu praful ce se depune pe panouri ?Stii cine poate spăla acea suprafață pe care ai să o calculezi tu ?Noaptea ce facem?In țările unde nu sint atatea ore de soare,țările nordice,etc ce facem ?Cand avem vârfuri de consum,știi, putem bate Soarele să ardă mai tare?
      Eolienele?Stii cam câte mori ar fi necesare pentru un combinat de aluminiu?
      Când nu bate vantul,stii,ajută dacă ieșim cu evantaie ?Cand avem varfuri de consum putem bate vântul cu bățul, la propriu ?
      Judecă cu propriul creier că dacă Creatorul ne ar fi dat un creier la o duzină de persoane si ar fi trebuit să aștepți să ti vină rândul să l porți si tot ar fi fost mai multe persoane ce il folseau…

    • Ben Hur, in 50-100 de ani cand ramanem fara gaz si petrol, gata, ne facem seppoku?

  8. Latraii lui sustin ca orice mentiune a spagilor de la burysna sau puiu popoviciu e propaganda rusa, ceea ce prinde la unii. Dar Rusia a dat Romaniei Ardealul de doua ori, iar Burysma ne-a furat Cernautii, Cetatea Alba si Insula Serpilor.

  9. Sigur Ilie? Eu cred ca pe tine te cheama Ivan. Bine ca nu ne spui ca ucrainienii se bat intre ei!

  10. 🖕, 🇷🇺nac.
    Bezmenov a avertizat inca din anii ’80 fe tacticile astea.
    Se stie partitura, e plictisitoare, meri si canta la alta masa, pe vkontakte
    Davai, bîstrei.

  11. Romania nu trebuie sa uite de MASACRUL DE LA FANTANA ALBA, DE DEPORTARI SI DE CRIMELE DIN COMUNISMUL PATRONAT DE BOLSEVICI. Polonia are o istorie neagra vis-av-s de bolșevici. Pe unguri in 1956 i-au redus cu peste 3000 de capete . Lipsa de informare face ca propaganda bolșevicilor să ”prinda” la tineri care nu cunosc aceste lucruri. Cine crede că bolșevicii se vor opri la granita va avea soarta Ucrainei.