G4Media.ro

Cum încearcă Erdogan să deconecteze Turcia de la trecutul kemalist. Strategia de…

sursa foto: Facebook/ Tayyp Recep Erdogan

Cum încearcă Erdogan să deconecteze Turcia de la trecutul kemalist. Strategia de revizuire a Tratatului de la Lausanne

O analiză Pontos News tratează subiectul ruperii Turciei de trecutul său kemalist, perioadă marcată printr-o serie de reforme profund democratice înfăptuite de Kemal Ataturk, fondatorul și primul președinte al republicii, în urma dizolvării Imperiului Otoman.

Islamul politic din Turcia are propria sa agendă secretă, care are drept scop înlăturarea lui Mustafa Kemal – care a fost omniprezent timp de nouăzeci de ani – și înfrângerea morală și politică a Kemalismului.

Ceea ce circulă printre islamiștii din Turcia despre Kemal este faptul că el a fost un instrument al imperialismului internațional și al sionismului și că, ca atare, a semnat Tratatul de la Lausanne , care, pe de o parte, nu include teritorii ale jurământului național, pe de altă parte a impus ”de-islamizarea” Turciei, prin decizii precum: aabolirea califatului, abolirea scrierii otomane, desființarea istoriei otomane de la toate nivelurile de învățământ, dizolvarea ordinelor islamice, interdicția de îmbrăcăminte tradițională și impunerea de îmbrăcăminte occidentală, închiderea Hagiei Sophia (care a funcționat ca o moschee) și transformarea ei într-un muzeu etc.

Desigur, islamul politic, pentru a nu provoca kemaliștii, care mențin o putere serioasă în stat și societate, încearcă să deconstruiască imaginea lui Mustafa Kemal și Kemalism într-un mod blând.

Astfel, Turcia a restabilit „glorioasa” istorie a Imperiului Otoman în cărțile de istorie și a făcut din ea un ghid pentru societate și „națiunea turcă”, prin seriale TV cu eroi sultani, dar și cu denumirea navelor și podurilor din Bosfor. Convertirea Hagiei Sophia în moschee face parte din același plan.

În ceea ce privește jurământul național, cele șase articole precizează pe scurt:

  • Populațiile arabe din teritoriile ocupate de state străine cu semnarea Armistițiului Moudros își vor decide soarta după votul liber. Majoritatea islamo-otomană în zonele incluse în armistițiu este o unitate care nu poate fi perturbată în niciun fel și din orice motiv.
  • Kars, Ardahan și Batumi, care tocmai au fost eliberați, au fost încorporați în patria mamă, dacă este necesar, pentru a-și determina soarta prin referendum.
  • Statutul juridic al Traciei Occidentale va fi determinat prin votul oamenilor care va fi acordat într-un mediu de libertate.
  • Istanbul și Marea Marmara vor fi ferite de orice amenințare, în timp ce statele în cauză trebuie semnate un acord pentru trecerea liberă a navelor comerciale prin strâmtoare.
  • Drepturile legale ale minorităților vor fi garantate în conformitate cu principiile Jurământului Național, în schimbul drepturilor musulmanilor care trăiesc în țările vecine.
  • Independența politică, juridică și economică a Turciei va fi recunoscută și nu se vor pune restricții în aceste domenii.

În ceea ce privește harta atașată Jurământului Național, aceasta include: Insulele din Marea Egee Nord și Dodecanesă, Tracia de Vest la râul Nestos, Cipru, Antiohia, Alep, Jarabluz, Der Al Zor, Mosul , Kirkuk și Sulaymaniyah.

Prin urmare, Erdogan, pentru a restabili ordinea în urma ” trădării lui Kemal”, a ordonat invazia armatei turce în Kurdistanul de Sud – Irakul de Nord, Kurdistanul de Vest – Siria NE, a dispus invazia marinei turcești în ZEE din Cipru și din Grecia (la est de linia Rodos-Karpathos-Creta).

În Jurământul Național există articolul care se referă la Tracia Occidentală, „al cărui statut juridic va fi determinat prin votul oamenilor care va fi dat într-un mediu de libertate”. Aceasta este baza strategiei statului turc pentru Tracia Occidentală.

Apoi, Erdogan încearcă să creeze condiții care să oblige Grecia să accepte o revizuire a Tratatului de la Lausanne, să deschidă calea pentru implementarea Jurământului Național în Marea Egee. Trebuie să înțelegem că Turcia caută cu nerăbdare motive care să justifice insistența asupra revizuirii sale.

Principalul lor argument este militarizarea insulelor Egee, cu încălcarea articolului 13 din Tratatul de Pace de la Lausanne. Scopul Turciei este de a expune Grecia pe plan internațional la faptul că încalcă Tratatul, pentru a deschide calea revizuirii sale.

Motivul pentru militarizarea insulelor Egee este dezvoltat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Greciei și nu îl vom prezenta aici din motive de spațiu. Trebuie doar să adăugăm că Grecia a militarizat insulele după invazia Ciprului (…).

În încheiere, este amintită „amenințarea de război”, inacceptabilă și ilegală, adoptată de Parlamentul turc pe baza dreptului internațional și sunt citate două articole din Carta ONU, care nu numai că legitimează, dar și obligă Grecia să militarizeze insulele, susține publicația greacă. 

  • Articolul 2 alineatul (4): „Toate statele membre în relațiile lor internaționale se abțin de la amenințarea sau folosirea forței militare împotriva integrității teritoriale și a independenței politice a altui stat”;
  • Articolul 51: „Nicio dispoziție din prezenta Cartă nu restricționează dreptul la autoapărare individuală sau colectivă în cazul unui atac armat asupra unui membru al Națiunilor Unite până când Consiliul de Securitate nu a luat măsurile necesare pentru menținerea păcii și securității internaționale”. 

sursa: Pontos News

sursa foto: Facebook/ Tayyp Recep Erdogan

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. ”Alo, Renault? Va rog sa anulati comanda transmisa pentru noul Megane Sedan albastru marmara! Ce se intampla cu avansul? Va rog sa-l transferati ca avans pentru un Captur, ca e desenat de un roman…!”

  2. A incerca sa te intorci in timp nu este solutie . A rezista peste veacuri poate fi pariul , dar dupa…. ce te faci ?

    • In 2014, cand a fost investit prima data ca Presedinte al Republicii Turcia, Erdogan a jurat sa „respecte Constitutia, suprematia Legii, Democratia, Principiile si Reformele aplicate de Ataturk si Republica laica”!
      https://www.mediafax.ro/externe/recep-tayyip-erdogan-a-depus-juramantul-de-investitura-in-functia-de-presedinte-al-turciei-13161255
      Potrivit Constitutiei, Turcia e Stat laic, fara o Religie oficiala de stat, de la Fondarea Republicii moderne a Turciei de catre Ataturk.
      Totusi, 99% din populația statului este în mod oficial de Religie Islamică iar Religia a rămas o forță la nivel popular.
      Incepand cu anii ’80, o nouă generație de lideri locali educați, dar motivați religios, a inceput să se opună dominației elitei politice laice, instaurata inca de la Ataturk, elita avand in frunte Liderii militari, fideli comandantului lor, Ataturk.
      La alegerile din 1994, sloganuri care promiteau că o întoarcere la Islam va pune capăt problemelor economice, au ajutat candidații religioși să câștige alegerile locale din Istanbul și Ankara, cele mai mari orașe din Turcia.
      Asa a ajuns Erdogan Primar al Istanbulului in 1994.
      De-atunci, incet-incet Erdogan a inceput lupta cu kemalismul.
      În anul 1999 a făcut închisoare, fiind acuzat că aduce atingere secularismului.
      În anul 2002 a înființat partidul AKP, urmașul partidului islamist Fazilet(Partidul Virtuții). Numai ca Erdogan și-a proclamat atunci public ruptura cu trecutul său islamist, spunând că noul partid nu are la bază religia.
      Ce-a FACUT, insa, e contrariul: pe fondul realizarilor incontestabile ale Turciei, ale orasului Istanbul de fapt,(modernizarea orasului si a Turciei plus Imbunatatirea calitatii vietii oamenilor) sub Erdogan, el a reinviat Turcia islamista, Democratia ajungand in Stand By, dupa voia lui!!
      La sfârșitul lunii iulie 2011, comandantul forțelor armate și șef al Marelui Stat Major și-a înaintat demisia, motivând că Turcia a intrat într-o epocă în care Armata nu mai poate fi garantul Laicității, rol care îi fusese prevăzut de Kemal Atatürk, încă de la nașterea Republicii Turce, și, apoi, reconfirmat prin constituția din 1982.
      Erdogan l-a inlocuit cu unul de-al lui…
      In marile orase din vestul Turciei, Istanbul sau Izmir(Turcia europeana, cum i se spune), islamistii lui Erdogan au pierdut alegerile in 2019, dar in restul Turciei si mai ales in Anatolia intinsa si mai saraca si profund religioasa si infasurata in valul islamic, Erdogan are voturille asigurate, pe model Dragnea in sudul subdezvoltat si Moldova saraca!

  3. Nu am inteles nimic… Ce juramant national, care istorie otomana si ce militarizare a marii egee? Oricum, cred ca sua si ue regreta acum ca nu i au acordat mai mult ajutor lui gulen in 2016. Erdogan ar fi fost acum istorie.

    • In secolul 19 turcii puteau fi scosi din Europa…s-au impotrivit Franta si Anglia…ambele tari mari iubitoare de islam astazi.
      Kemal a fost o exceptie in istoria otomana.
      Studiati de unde au pornit acesti baieti si cat au calcat in picioare.

    • Da BPS, nu stiu ce D-zeu e in capul lor. In general sunt pro UE, dar sunt meschinii astia tradatori care conduc la momentul de fata UE, Cacay Verhofstadt. Pentru ei conteaza doar Islam si LGBT. Nimic altceva. Si dupa se mira de ce creste „extrema dreapta”, extrema dreapta, viziune care acum 15 ani era de centru dreapta sau stanga chiar. Nu zic nimic de Hagia Sofia, dar zic de soarta Uighurilor din China, evident, doar ciripesc putin, ca daca spun prea mult sunt rasisti.

  4. Mustafa Kemal Ataturk a interzis si celebrul fes purtat de turci!
    Se vor intoarce turcii la fes??!!!
    Turcii educati il venereaza pe Ataturk, in 2003 am fost in delegatie la o firma colaboratoare din Istanbul, in holul de la intrare TRONA Fotografia uriasa a Presedintelui fondator al Turciei moderne si cu un respect admirabil cand am intrat ne-au prezentat Fotografia si cateva cuvinte memorabile, scrise langa acea fotografie…cat am colaborat cu ei, turcii au fost oameni seriosi, scoliti bine(Directorul de Vanzari-Marketing facuse studiile la Toulouse, ca si sora lui!) si buni afaceristi, firma lor era in TOP in Turcia…
    Nu stiu cum va evolua Turcia lui Erdogan dpdv economic in viitorul gandit de „sultanul” Turciei moderne…la inceputul anilor 2000, Turcia duduia pe bune, cat vedeai cu ochii erau macarale peste tot in jurul Istanbuilului, se construia in draci…

    • Nu doar ca au o atitudine nationalista, pe care o inteleg probabil in contextul zilelor noastre, dar chiar vor sa promoveze religia fundamentala. Mi se pare esec sa faci chestia asta in 2020 intr-un stat secular. Nu stiu cum sunt vrajiti o mare parte din tinerii turci, si turci in general sa voteze cu mizerabilul asta. Pana la urma as accepta daca ar transforma HS in moschee, dar sa mai construiasca cate o biserica, sa accepte si alte puncte de vedere.

    • Probabil tocmai asta e problema: statul turc modern s-a construit pe o statuie. Cu timpul statuile incep sa se degradeze si se subrezesc. Cultul personalitatii nu duce niciodata catre un final fericit. Iata ca erdogan construieste un alt cult. Ataturk a murit si au murit de mult si ucenicii lui. Intre timp Turcia a trecut prin diverse faze de anarhie si dictatura cu mult sange varsat si ne-impacat.
      Avantul imobiliar pe care l-ati vazut a adus cu sine un torent de coruptie. Vezi si ce se intampla la fiecare cutremur…
      Dezvoltarea industriala este bazata in mare parte pe reproducerea imperfecta a unor produse occidentale. De multe ori stampila Made in Turkey este o garantie de calitate inferioara chiar fata de Made in China – cand comparam produse de marca.
      Economia Turciei e fragila desi impresionanta ca diversitate. Turcia are nevoie de reforma post-Ataturk dar din pacate directia in care ii conduce Erdogan este exact contrarie celei asteptate de noi, „vesticii”

    • Fotografii si statui cu Ataturk sunt din greu in toata Turcia. Infinit mai multe decat ale lu’ Ceasca, pe vremea lui. Treaba e ca turcii au pierdut un razboi si la fel ca Japonia si Germania , pana in ziua de azi, suporta consecintele. Li s-a interzis accesul la propria istorie, la traditii, intr-o mare masura la religie. Economia Turciei duduia si in anii 2010-2017, in perioada aia am facut concedii la ei, pana in anul cu lovitura de stat. Indiferent cine castiga alegerile in Turcia , controlul ultim era la varfurile armatei ,cu studii in State. Nu le convenea ceva, jos guvernul. Cam ca in Romania de la Basescu incoace, numai ca la noi, fiind in UE , rolul armatei l-a luat procuratura. Imi amintesc ca in 2017 sau chiar 2018, sefii armatei i-au interzis in mod provocator sotiei lui Erdogan sa participe la manifestarile de ziua Turciei, pe motiv ca avea capul acoperit cu un vesmant islamic.
      Acum, ca au scapat de „laicitatea garantata de armata” profita de libertate, dar nu e usor.

  5. Vorbesti prostii !. La sfarsitul Primului Razboi Mondial Armata Franceza a fost infranta in inercarea sa de a ocupa teritorii turcesti langa Siria (Urfa etc) . Iar Anglia a abandonat luptele si si-a retras soldatii din motive de resurse militare finananciare.
    Ca sa scoti turcii din Europa trebuie mai intai sa te bati cu ei. Si nimeni nu s-a mai bagat la chestia asta in mod serios dupa 1921. Era foarte costisitor: morti, raniti, resurse irosite.
    Ca sa -ti faci idee de ,,unirea europenilor” in a scoate pe turci din Europa la sfarsitul lui 1918 se poate amintii de 13 decembrie 1918 la Bucureti, unde in fata Teatrului National Armata a tras in manifestanti. Au fost ucişi 102 muncitori grevisti ! ! ! !. Adica un masacru in masa !
    Deci, poate explici, cum era in stare o Armata Romana, care se ocupata cu impuscarea a 102 grevisti in Bucuresti, sa se uneasca cu Armata Engleza si Franceza sa atace impreuna Armata Turca de la sfarsitul lui 1918 ?.
    Apropos de ,,Greva din 13 decembrie de la Bucuresti” . In Anglia situatia grevelor era mult mai grava !.

    • Citeste un pic despre primul razboi balcanic. Ce forte diplomatice au redat Turciei orasul Edirne (Adrianopol) ocupat de armatele Bulgariei si Serbiei? Ce le-a oprit înaintarea spre Istambul?
      Si de ce Ataturk a mutat capitala la Ankara?

    • Catre @ursulet
      Edirne a fost ocupat ultima data de catre Armata Otomana ca un rezultat al prabusirii Armatei Bulgare.
      Ca idee ce se intampla pe atunci: Armata Sarba au intrat intr-un sat bulgaresc si au arestat toti barbatii si i-au scos in afara satului, (la distanta pentru a nu fi auzite urletele barbatilor de catre femeile, batranii si copii atunci cand barbatii bulgari au fost masacrati cu baionetele).
      Dupa ce au scapat de barbati, Armata Sarba s-a intors din nou in sat si a terminat de masacrat si cu femeile, batranii si copii si la urma au dat foc satului.
      Asa-s-a teminat si cu asa zisa ,,Alianta” a ,,Armatelor Bulgariei si Serbiei” de care zici tu ! !

  6. Textul nu este editat îngrijit. Traducerea, în unele părți, nu este inteligibilă. Fie lipsesc explicații, fie alegerea cuvintelor corespondente în română nu este potrivită. De exemplu, ce este „jurâmântul național“? Și exemplele pot continua.

    • Nu numai atat, dar eu am cautat infromatii ca sa inteleg ce e cu acel Juramant national, NU am gasit nimic, nimic!
      Nu inteleg…

  7. CHRISTIANS LIVES MATTER, păgîne!