Cum încearcă Erdogan să deconecteze Turcia de la trecutul kemalist. Strategia de revizuire a Tratatului de la Lausanne
O analiză Pontos News tratează subiectul ruperii Turciei de trecutul său kemalist, perioadă marcată printr-o serie de reforme profund democratice înfăptuite de Kemal Ataturk, fondatorul și primul președinte al republicii, în urma dizolvării Imperiului Otoman.
Islamul politic din Turcia are propria sa agendă secretă, care are drept scop înlăturarea lui Mustafa Kemal – care a fost omniprezent timp de nouăzeci de ani – și înfrângerea morală și politică a Kemalismului.
Ceea ce circulă printre islamiștii din Turcia despre Kemal este faptul că el a fost un instrument al imperialismului internațional și al sionismului și că, ca atare, a semnat Tratatul de la Lausanne , care, pe de o parte, nu include teritorii ale jurământului național, pe de altă parte a impus ”de-islamizarea” Turciei, prin decizii precum: aabolirea califatului, abolirea scrierii otomane, desființarea istoriei otomane de la toate nivelurile de învățământ, dizolvarea ordinelor islamice, interdicția de îmbrăcăminte tradițională și impunerea de îmbrăcăminte occidentală, închiderea Hagiei Sophia (care a funcționat ca o moschee) și transformarea ei într-un muzeu etc.
Desigur, islamul politic, pentru a nu provoca kemaliștii, care mențin o putere serioasă în stat și societate, încearcă să deconstruiască imaginea lui Mustafa Kemal și Kemalism într-un mod blând.
Astfel, Turcia a restabilit „glorioasa” istorie a Imperiului Otoman în cărțile de istorie și a făcut din ea un ghid pentru societate și „națiunea turcă”, prin seriale TV cu eroi sultani, dar și cu denumirea navelor și podurilor din Bosfor. Convertirea Hagiei Sophia în moschee face parte din același plan.
În ceea ce privește jurământul național, cele șase articole precizează pe scurt:
- Populațiile arabe din teritoriile ocupate de state străine cu semnarea Armistițiului Moudros își vor decide soarta după votul liber. Majoritatea islamo-otomană în zonele incluse în armistițiu este o unitate care nu poate fi perturbată în niciun fel și din orice motiv.
- Kars, Ardahan și Batumi, care tocmai au fost eliberați, au fost încorporați în patria mamă, dacă este necesar, pentru a-și determina soarta prin referendum.
- Statutul juridic al Traciei Occidentale va fi determinat prin votul oamenilor care va fi acordat într-un mediu de libertate.
- Istanbul și Marea Marmara vor fi ferite de orice amenințare, în timp ce statele în cauză trebuie semnate un acord pentru trecerea liberă a navelor comerciale prin strâmtoare.
- Drepturile legale ale minorităților vor fi garantate în conformitate cu principiile Jurământului Național, în schimbul drepturilor musulmanilor care trăiesc în țările vecine.
- Independența politică, juridică și economică a Turciei va fi recunoscută și nu se vor pune restricții în aceste domenii.
În ceea ce privește harta atașată Jurământului Național, aceasta include: Insulele din Marea Egee Nord și Dodecanesă, Tracia de Vest la râul Nestos, Cipru, Antiohia, Alep, Jarabluz, Der Al Zor, Mosul , Kirkuk și Sulaymaniyah.
Prin urmare, Erdogan, pentru a restabili ordinea în urma ” trădării lui Kemal”, a ordonat invazia armatei turce în Kurdistanul de Sud – Irakul de Nord, Kurdistanul de Vest – Siria NE, a dispus invazia marinei turcești în ZEE din Cipru și din Grecia (la est de linia Rodos-Karpathos-Creta).
În Jurământul Național există articolul care se referă la Tracia Occidentală, „al cărui statut juridic va fi determinat prin votul oamenilor care va fi dat într-un mediu de libertate”. Aceasta este baza strategiei statului turc pentru Tracia Occidentală.
Apoi, Erdogan încearcă să creeze condiții care să oblige Grecia să accepte o revizuire a Tratatului de la Lausanne, să deschidă calea pentru implementarea Jurământului Național în Marea Egee. Trebuie să înțelegem că Turcia caută cu nerăbdare motive care să justifice insistența asupra revizuirii sale.
Principalul lor argument este militarizarea insulelor Egee, cu încălcarea articolului 13 din Tratatul de Pace de la Lausanne. Scopul Turciei este de a expune Grecia pe plan internațional la faptul că încalcă Tratatul, pentru a deschide calea revizuirii sale.
Motivul pentru militarizarea insulelor Egee este dezvoltat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Greciei și nu îl vom prezenta aici din motive de spațiu. Trebuie doar să adăugăm că Grecia a militarizat insulele după invazia Ciprului (…).
În încheiere, este amintită „amenințarea de război”, inacceptabilă și ilegală, adoptată de Parlamentul turc pe baza dreptului internațional și sunt citate două articole din Carta ONU, care nu numai că legitimează, dar și obligă Grecia să militarizeze insulele, susține publicația greacă.
- Articolul 2 alineatul (4): „Toate statele membre în relațiile lor internaționale se abțin de la amenințarea sau folosirea forței militare împotriva integrității teritoriale și a independenței politice a altui stat”;
- Articolul 51: „Nicio dispoziție din prezenta Cartă nu restricționează dreptul la autoapărare individuală sau colectivă în cazul unui atac armat asupra unui membru al Națiunilor Unite până când Consiliul de Securitate nu a luat măsurile necesare pentru menținerea păcii și securității internaționale”.
sursa: Pontos News
sursa foto: Facebook/ Tayyp Recep Erdogan
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii