G4Media.ro

Cum încearcă Ligia Deca să manipuleze discuția despre bugetul Ministerului Educației, pe…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Cum încearcă Ligia Deca să manipuleze discuția despre bugetul Ministerului Educației, pe modelul Cîmpeanu: „Atât am de spus pe buget – 3,2 nu 2,1” la sută din PIB

„Atât am de spus pe buget – 3,2 nu 2,1 – că am văzut cum s-a dus în media”, a declarat astăzi ministrul Educației, Ligia Deca, citat de Agerpres. Reacția vine după ce în spațiul public au apărut numeroase reacții critice la adresa sa, declanșate de faptul că a reușit să obțină pentru Ministerul Educației, pe care îl conduce de peste 2 luni, cel mai mic buget raportat la PIB din istoria recentă: 2,1%.

Pentru a lăsa impresia că a obținut mai mulți bani pentru Ministerul pe care îl conduce, decât o arată concret fila de buget, ministrul Deca neagă public procentul de 2,1%. Aceasta vorbește doar despre sumele adunate pe întreg domeniul bugetar „învățământ” de la toate ministerele, primăriile și instituțiile, acest buget total care este de 3,2% din PIB, fiind compus inclusiv din banii obținuți de instituțiile care se și auto-finanțează – cum ar fi taxele încasate de la studenți de către universități sau fondurile din proiectele cu finanțare externă pe care acestea le câștigă și derulează.

De precizat că miniștrii Educației sunt singurii care își cosmetizează bugetele obținute, care anual sunt printre cele mai mici din Guvern. Dacă toți miniștrii ar lua exemplul ministrului Ligia Deca, atunci și ministrul Familiei ar trebui să vorbească despre bugetul „familiei”, în care să includă și cheltuielile cu educația, pentru că vizează familia. La fel, ministrul Sănătății, ar putea anunța cât este procentul alocat pentru Sănătate, în general – punând aici toate cheltuielile conexe de la primării, consilii județene, etc. Exemplele pot continua. Dar niciun alt ministru nu vorbește decât despre ministerul său, când este vorba despre bugetul instituției, cu excepția celui al Educației.

Bugetul Ministerului Educației este în 2023 de 2,1% din PIB

Bugetul Ministerului Educației pentru 2023 este de 2,1% din PIB, potrivit proiectului Legii bugetului de stat, aprobat deja de Guvern joi, la doar două zile după publicarea lui în dezbatere. Calculul pentru acest procent este simplu, iar cifrele sunt următoarele:

De unde apare 3,2% din PIB folosit de Ligia Deca în comunicarea publică

Într-un comunicat al Ministerului Educației este prezentat însă procentul de 3,2% din PIB – care este echivalentul tuturor cheltuielilor pe domeniul învățământ de la toate ministerele, primăriile și instituțiile. Adică Ministerul Educației promovează astfel un buget total de 49.509 milioane de lei ca fiind „pentru învățământ”. Acest buget total este compus din banii Ministerului Apărării pentru școlile și facultățile militare, din banii de la Ministerul de Interne pentru toate școlile și academiile de poliție sau jandarmerie și pompieri, ori grăniceri, din banii Ministerului Justiției pentru școlile de agenți de penitenciare, inclusiv din banii obținuți de instituțiile care se și auto-finanțează – cum ar fi taxele încasate de la studenți de către universități sau fondurile din proiectele cu finanțare externă pe care acestea le câștigă și derulează (5.3 miliarde de lei). Există, în acest buget de 3,2% din PIB, inclusiv veniturile proprii ale autorităților locale, ale primăriilor, 4,2 mld lei, care sunt puse tot aici pentru că acestea ar trebui alocate pentru întreținerea școlilor și grădinițelor – facturi de utilități și alte cheltuieli.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Cea mai tare profa.

    • O marioneta vicleana produsa de papusarii lui Johannis Ficusul de la Cotroceni. Vorbeste numai pe prompter.

  2. bine ca-i da toapei moldovence bani pentru pomeni!

  3. Demisionati, doamna ministru! E cel mai onorabil lucru pe care il puteti face cat timp chiar credeti ca Romania poate fi educata.
    Nu ma refer, desigur la fantasma „Romania educata” a fostului dumneavoastra sef de la administratia prezidentiala, ci pur si simplu la aplicarea legii curente a educatiei nationale.
    Legea prevede 6% din PIB, dumneavoastra ziceti ca ati cerut 3%, dar ati primit de la seful dumneavoastra direct (Ciuca) si indirect (Iohannis) doar 2%. Va dati seama in ce postura caraghioasa va aflati?
    Macar de ati fi fost in conflict cu Iohannis si aveati o scuza…

    • Ce sa faci cu 6%? Au estimat deficit de peste 4% si se vor duce in 6%. Se imprumuta la peste 8%.
      Cine crezi ca plateste? Nu au fost in stare sa ia bani moca ca sa integreze un catalog digital.
      A trezit-o purtatorul de cuvant cand a intrebat-o ce spune despre buget!
      Mutulica pare mai dezghetata doar ca o depaseste ministerul!

  4. Dulapul: „Susținem România educată, România bunului simț”.

  5. sper ca nu e profesoara de matematica…

  6. O făcătură de ministru! Din rău in mai rău!

  7. Nu e doar pr.oas.ta, ci si tica.loa.sa! A invatat de la Cimpeanu.

  8. Bugetului nu este egal bani -este o planificare a cheltuielilor si veniturilor; cum scolile nu au venituri trebuie sa planifice bani pentru ce pot si doresc sa faca in annul urmator. Precum la rectificarea recenta au avut bani necheltuiti nu ma indoiesc ca annul viitor se rup in coate de dragul scolilor. Nu vedeti ca statul pe scaun si incasatul salariului e mai eficient? Bugetului sa le asigure banutul lor , inflamatii mosului.

  9. Camerista prea-plecată a lui Iuda de la Grivco.