Cum încearcă propaganda rusă să facă o paralelă între Transilvania și Crimeea
Varianta în română a site-ului rus de propagandă Sputnik, finanțat direct de guvernului Rusiei, a lansat o teză manipulatoare prin care încearcă să traseze o paralelă între Transilvania și Crimeea, potrivit unei analize realizate de Veridica.ro. Astfel, Sputnik susține că Statele Unite ar valida ideea că Transilvania nu îi aparține României pentru simplul motiv că ambasada SUA nu a șters un comentari scris pe Facebook de un român. Sputnik încearcă, de fapt, să lege statutul Crimeii ocupate și anexate de Rusia de cel al Transilvaniei.
Narațiunile lansate de articolul Sputnik: 1. SUA validează ideea că Transilvania nu îi aparține României. 2. Crimeea nu îi aparține Ucrainei întrucât populația a decis unirea cu Rusia prin referendum; anexarea Crimeii de către Rusia e legitimă. 3. Joe Biden este corupt de Ucraina (de aceea SUA are această poziție cu privire la Crimeea).
Obiectivul Sputnik: Prin articol se încearcă promovarea narațiunii că anexarea Crimeii este legitimă și seamănă cu unirea Transilvaniei cu România, iar Statele Unite nu o recunosc din cauza corupției lui Joe Biden. De asemenea, se sugerează că Statele Unite nu ar fi un partener onest al României.
De ce sunt false narațiunile Sputnik. Faptul că un comentariu nu a fost moderat nu înseamnă și asumarea sau validarea lui; aceeași postare de pe pagina respectivă de facebook avea și afirmații ca „Biden is not our president” (ceea ce, în viziunea Sputnik, ar însemna că ambasada SUA își asumă că Joe Biden nu este președintele Statelor Unite) sau că „USA invaded all countries in the world” (din nou, ar fi bizar ca ambasada americană să promoveze teorii privind „imperialismul” american) alături de numeroase injurii la adresa președintelui american.
Statele Unite nu au adus niciodată în discuție în vreun fel apartenența Transilvaniei, granițele actuale ale României fiind recunoscute de întreaga comunitate internațională și de o serie de documente succesive care au fost semnate începând cu sfârșitul Primului Război Mondial. (Foto: Forțe ruse de ocupație în Crimeea / Wikipedia)
Citește tot articolul pe Veridica.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
27 comentarii