G4Media.ro

Cum încearcă PSD-ALDE să interpreteze votul din Comisia LIBE în cazul lui…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Cum încearcă PSD-ALDE să interpreteze votul din Comisia LIBE în cazul lui Kovesi: Procurorul general al României să fie numit de Parlament, pe modelul european

Coaliția PSD-ALDE încearcă să își justifice acțiunile împotriva independenței justiției din România prin faptul că în procedura de desemnare a procurorului-șef european un rol crucial revine Parlamentului European. După votul în favoarea Laurei Codruța Kovesi din Comisia LIBE, reprezentanții PSD și ALDE vorbesc, la unison, despre un exemplu clar de intervenție a factorului politic în justiție și propun chiar ca procurorul general al României să fie numit de Parlament.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat miercuri, în contextul votului din Comisia LIBE a Parlamentului European pentru Laura Codruţa Kovesi, că este o demonstraţie perfectă a modului „cum intervine factorul politic în această alegere”, relatează Agerpres.

„Este o exemplificare perfectă care ne vine de la Parlamentul European, care este foarte generos să ne înveţe pe noi că în Justiţie nu trebuie să intervină factorul politic şi ne-a făcut astăzi o demonstraţie perfectă cum intervine factorul politic în această alegere”, a precizat Tăriceanu la Palatul Parlamentului, întrebat pe acest subiect.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat, miercuri, referitor la votul în cazul Laurei Codruţa Kovesi pentru Parchetul European, că ar trebui preluat modelul din Parlamentul European ca procurorul general al României să fie numit de Parlament.

„E o idee bună, eu cred că ar trebui să preluăm acest model, eu cred că am putea să ne gândim la o modificare legislativă, este un model corect ca procurorul general al României să fie numit de Parlament prin vot, probabil să instituim o procedură prin care ministrul Justiţiei selectează o serie de candidaţi, CSM face un triaj profesional, după care la Parlament facem audieri publice în cele două comisii juridice şi Parlamentul să voteze procurorul general al României. Cred că e o idee bună, e un model pe care putem să-l luăm în considerare, dacă merge la Parlamentul European”, a declarat Nicolae, la Parlament, întrebat despre votul din comisia LIBE pentru numirea Codruţei Kovesi la Parchetul European.

Întrebat dacă este o palmă la adresa PSD votul în cazul lui Kovesi, Şerban Nicolae a spus: „De ce să fie o palmă? Nu sunt propuşi de guverne (candidaţii pentru Parchetul european – n.r.)”.

„Dacă e să fim cinstiţi, mai ales din punct de vedere profesional, mai ales în comparaţie cu ceilalţi candidaţi, doamna Kovesi nu există. Nici până în ziua de astăzi nici dumneavoastră (…) nu aţi identificat niciun rechizitoriu făcut de Laura Codruţa Kovesi. (…) Măcar să vedem ceva profesional. În legătură cu votul, dacă sunteţi de acord cu mine că votul politic este unul corect la numirea unui şef de Parchet de asemenea rang, eu cred că ar trebui să susţineţi, prin campanii cu Will Smith, Harrison Ford, ca şi în România să adoptăm acelaşi nivel, şefii de Parchete să fie numiţi de Parlament”, a adăugat senatorul PSD.

Și senatorul PSD Claudiu Manda a ținut să sublinieze că a fost un vot politic.

Înţeleg că la nivel european se poate prin votul politic, în România înţeleg că nu se poate. Nu am spus că mă nemulţumeşte (rezultatul votului din comisia LIBE din Parlamentul European – n.r.). Să-i ancheteze pe toţi de acolo cum i-a anchetat în România”, a afirmat Manda, despre votul din Parlamentul European în privinţa Laurei Codruţa Kovesi.

Laura Codruța Kovesi a obținut 26 voturi miercuri în comisia pentru libertăți civile și justiție (LIBE) a Parlamentului European, clasându-se pe locul întâi pentru ocuparea poziției de procuror-șef al Parchetului European. Pe locul doi s-a clasat Francois Bohnert (Franța) cu 22 voturi, iar pe trei Andres Ritter (Germania), care a obținut un singur vot. Un vot a fost nul.

Foto: Călin Popescu Tăriceanu (Inquam Photos/ Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Aștept cu nerăbdare sa moară de frustrare toți Psd-istii ! Kovesi procuror șef european ! Mai e puțin, cum spunea neamțul, e predestinata pentru post

    • Predestinarea nu exista, stimata doamna, s-a facut remarcata prin munca sa, a bagat la racoare multi dintre cei pusi sa ne administreze, iar hotii, banditii, agramatii din PSD au ajutat-o mult prin spectacolul jalnic pe care-l fac! Repet, munca si staruinta sunt determinante nu ce ti-e scris in stele!

  2. Da total de acord, sa fie numit de parlament, dar parlamentul sa aleaca exact ca la orocurorul european dintr-o lista de 3 selectati si propusi de o comisie total independenta din interioul magistratilor. Adica magistratii propun alt magistrat si nu politicienii propun , si politicienii aleg. Astia de la PorciSD aa PSD cred ca s-a intalnit hotul cu prostul 🙂

    • Bine punctat Danut. Subscriu!

    • In SUA judecatorii si procurorii de nivel inalt sunt alesi de popor prin scrutin electoral. La ce popor avem va dati seama ce ar iesi?

    • sa alraga dintro lista de 41 propusa de fiecare judet, n-am mai vede pe nimeni din Teleorman

  3. PSD+ALDE au impresia ca sunt isteti: chipurile au gasit ei acum o chichita pe care sa o exploateze la maxim! Si in continuare, in mod inexplicabil, au impresia ca noi suntem prostii lor si putem achiesa la speculatia lor marsava. Noi suntem atat de prosti incat nu facem diferenta dintre un stat national si o uniune de state nationale si ca daca asa se face la nivelul UE atunci sa respectam UE si sa aplicam aceeasi procedura la nivel national! Cata ipocrizie! Duceti-va bai unde a-ntarcat mutu iapa si scutiti-ne de aberatiile voastre! Bai opozitie, nu v-am zis sa declansati ofensiva aia, ce puii mei mai asteptati, ca-i coapta! Motiune si debarcare, ca m-am saturat pana peste cap de stupiditati, abureli si minciuni.
    AJUNGE!

  4. Ca de obicei CPT isi aminteste doar ce vrea chiar si din trecutul proaspat de numai 2-3 saptamini: 1-Parlamentul European a organizat in primul rind o selectie tehnica cu o comisie formata din 12 experti internationali, si apoi a trecut la alegerile pe criterii politice pe numai primii 3 candidati. 2-Dl CPT nu sesizeaza (pt ca nu vrea) ca din cele 3 voturi politice de pina acum, la 2 a cistigat candidatul iesit pe prima pozitie la concursul tehinic. Iar interviurile in comisiile parlamentului european au fost ca la orice interviu pt un job in lumea civilizata, cu multe intrebari pertinente. 3-In plus aceste interviuri in PE au fost si transmise in direct. Sa vedem ca organizeaza si Parlamentul Romaniei asa ceva (cel mai corupt parlament). De Ministerul Justitiei in acest givern nu are rost sa mai vorbim, TT si-a facut ferfenita aura de profesionalism cu care nu stim cum a pacalit atitea comitete si comitii
    4-singurul vot cu adevarat politic si fara concurs a fost cel preliminar din Cons.UE, cistigat de al2lea candidat reusit la concursul tehnic, asta pt ca guvernul ticalos al Rom. a convins alte 2 guverne corupte (BG,H) sa dea cu totii 18 pct candidatului francez. Halal
    Dler tariceanu ori ne crezi prea prosti or trebuie sa incepi exercitii de memorie

  5. Romania nu este uniune multistatala.

  6. diferenta este ca UE functioneaza dupa un sistem asemanator unei republici federale parlamentare pe cand Romania este, teoretic vorbind, o republica semiprezidentiala

  7. Conform majoritatii sondajelor de opinie din 2018, cota de incredere a romanilor in DNA este cam de 5 ori mai mare decat cea in Parlament(60-70% fata de 10-15%). Reiese destul de clar ca
    interpretarea PSD/ALDE merge impotriva dorintei celei mai mari parti a populatiei.

    Nu putem compara sistemul politic din Romania cu cel de la Bruxelles, asa cum nu putem compara merele cu perele. Pe de alta parte, daca prin absurd am merge pe logica aceasta , de ce am alege UE si nu regimuri prezidentiale precum Franta sau SUA, unde majoritatea numirilor se fac prin hotarare a sefului statului?

  8. Exclud propunerea domnului tariceanu din simplu fapt ca parlamentul se afla la cote minime de incredere acordata de catre cetateti asadar propun ca managementul ministerului public sa fie numit prin vot direct de catre cetateni pentru un mandat de 7 sau 9 ani fara posibilitatea de a recandida.

  9. da, de acord , sa fie ca la americani ( cumva ) cand votezi un partid, sa votezi si procurorul sef
    tare curios cine o sa mai aleaga in tara asa PSD+ALDE+UDRM + FLOREA

  10. Ceea ce nu intelegeti voi este ca LKC a candidat ca si independenta si a castigat prin concurs.

    La voi nu exista asa ceva, nu este concurs inainte de numire. Voi angajati pe posturi de consilieri si consiliere in ministere, pustioaice, ca sa nu zic pitipoance de 25 ani fara nicio experienta in domeniu.

  11. Ma gândesc ca peste 10 ani sau 20 ani sa se puna in aplicare o astfel de alegere a procurorului general.
    Pana atunci sper sa dispară generatia asta de hoti si repetenți.

  12. Dl. Tariceanu, tot aveti o treaba cu justitia. Un fapt este cert si crucial ptr. democratia si prosperitatea Tarii. Hotii trebuie sa mearga la puscarie si sa restituie banii furati , bugetului.

  13. Cand va convine , apelati la modelul european si cand nu , strigati ca sunteti abuzati de Europa.

  14. tericene, ce fumati ma, cu dragnea si valcov, in casele alea pe unde va intalniti ?
    daca nu sunteti fumatori, mergeti nene la psihiatru, ca nu-i a buna.
    si ia zi-i tericene, cate dosare ai la sertar ?

  15. PSD +ALDE nu va mai ganditi , dati ordonanta de urgenta in care sa fie prevazuta procedura europeana de alegere a procurorului general .

  16. Ce ma deranjeaza este nu ca sunt tamaie ci ca sunt smecheri. Smecheria asta a omului needucat, de fapt, care incearca si din pacate reuseste de prea multe ori sa pacaleasca, sa cucereasca, sa ajunga in functii de conducere. Ca pacalesti o femeie, trei asta este, dar sa pacalesti zeci de ani masele, un popor, asta are consecinte grave, de durata si smecheria ajunge echivalenta cu tradarea de tara. Masele sunt cum sunt, nu toti trebuie sa aiba PhD sau nici macar liceul. Dar combinatia smecheri si pasivitate este ”mortala”. Ma, nu va este rusine ca dupa 30 de ani sa nu fii realizat nimic in tara asta??????? Ajung si eu ca batranii si spun ca pana si cizmarul a facut mai mult. Toleranta zero la tot ce vine de la PSD si Tariceanu.