Cum încearcă PSD-ALDE să interpreteze votul din Comisia LIBE în cazul lui Kovesi: Procurorul general al României să fie numit de Parlament, pe modelul european
Coaliția PSD-ALDE încearcă să își justifice acțiunile împotriva independenței justiției din România prin faptul că în procedura de desemnare a procurorului-șef european un rol crucial revine Parlamentului European. După votul în favoarea Laurei Codruța Kovesi din Comisia LIBE, reprezentanții PSD și ALDE vorbesc, la unison, despre un exemplu clar de intervenție a factorului politic în justiție și propun chiar ca procurorul general al României să fie numit de Parlament.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat miercuri, în contextul votului din Comisia LIBE a Parlamentului European pentru Laura Codruţa Kovesi, că este o demonstraţie perfectă a modului „cum intervine factorul politic în această alegere”, relatează Agerpres.
„Este o exemplificare perfectă care ne vine de la Parlamentul European, care este foarte generos să ne înveţe pe noi că în Justiţie nu trebuie să intervină factorul politic şi ne-a făcut astăzi o demonstraţie perfectă cum intervine factorul politic în această alegere”, a precizat Tăriceanu la Palatul Parlamentului, întrebat pe acest subiect.
Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat, miercuri, referitor la votul în cazul Laurei Codruţa Kovesi pentru Parchetul European, că ar trebui preluat modelul din Parlamentul European ca procurorul general al României să fie numit de Parlament.
„E o idee bună, eu cred că ar trebui să preluăm acest model, eu cred că am putea să ne gândim la o modificare legislativă, este un model corect ca procurorul general al României să fie numit de Parlament prin vot, probabil să instituim o procedură prin care ministrul Justiţiei selectează o serie de candidaţi, CSM face un triaj profesional, după care la Parlament facem audieri publice în cele două comisii juridice şi Parlamentul să voteze procurorul general al României. Cred că e o idee bună, e un model pe care putem să-l luăm în considerare, dacă merge la Parlamentul European”, a declarat Nicolae, la Parlament, întrebat despre votul din comisia LIBE pentru numirea Codruţei Kovesi la Parchetul European.
Întrebat dacă este o palmă la adresa PSD votul în cazul lui Kovesi, Şerban Nicolae a spus: „De ce să fie o palmă? Nu sunt propuşi de guverne (candidaţii pentru Parchetul european – n.r.)”.
„Dacă e să fim cinstiţi, mai ales din punct de vedere profesional, mai ales în comparaţie cu ceilalţi candidaţi, doamna Kovesi nu există. Nici până în ziua de astăzi nici dumneavoastră (…) nu aţi identificat niciun rechizitoriu făcut de Laura Codruţa Kovesi. (…) Măcar să vedem ceva profesional. În legătură cu votul, dacă sunteţi de acord cu mine că votul politic este unul corect la numirea unui şef de Parchet de asemenea rang, eu cred că ar trebui să susţineţi, prin campanii cu Will Smith, Harrison Ford, ca şi în România să adoptăm acelaşi nivel, şefii de Parchete să fie numiţi de Parlament”, a adăugat senatorul PSD.
Și senatorul PSD Claudiu Manda a ținut să sublinieze că a fost un vot politic.
„Înţeleg că la nivel european se poate prin votul politic, în România înţeleg că nu se poate. Nu am spus că mă nemulţumeşte (rezultatul votului din comisia LIBE din Parlamentul European – n.r.). Să-i ancheteze pe toţi de acolo cum i-a anchetat în România”, a afirmat Manda, despre votul din Parlamentul European în privinţa Laurei Codruţa Kovesi.
Laura Codruța Kovesi a obținut 26 voturi miercuri în comisia pentru libertăți civile și justiție (LIBE) a Parlamentului European, clasându-se pe locul întâi pentru ocuparea poziției de procuror-șef al Parchetului European. Pe locul doi s-a clasat Francois Bohnert (Franța) cu 22 voturi, iar pe trei Andres Ritter (Germania), care a obținut un singur vot. Un vot a fost nul.
Foto: Călin Popescu Tăriceanu (Inquam Photos/ Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii