Cum încearcă teoriile conspirației să convingă oamenii că nu există niciun război în Ucraina: De la cadavrele care se mișcă la „dublura” lui Zelenski
Împlinirea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina a declanșat o nouă creștere a știrilor false pe rețelele de socializare, multe dintre aceste postări adunând milioane de vizualizări, transmite BBC.
O serie de conturi de dreapta din SUA, cu un număr mare de urmăritori, au publicat postări nefondate în care se afirmă că întregul război din Ucraina ar putea fi înscenat de mass-media și guvernele occidentale.
Printre utilizatorii care au răspândit cele mai virale afirmații se numără cei care au fost interziși în trecut de Twitter, dar cărora li s-a permis să revină după achiziționarea rețelei de către Elon Musk.
Una dintre afirmațiile false care circulă pe Twitter și nu numai este aceea că întregul război este cumva înscenat.
Ca dovadă, unele conturi de dreapta bine cunoscute în SUA au citat presupusa lipsă de imagini de pe front.
Astfel, unul dintre comentatori s-a plâns de „lipsa filmărilor militare” și a adăugat că „miroase a înșelătorie”. Postarea a devenit virală.
Un alt utilizator influent de pe Twitter, care are 1,4 milioane de urmăritori, a afirmat că nu există „nicio înregistrare video” și „niciun raport detaliat” despre război.
Postarea a fost ulterior împărtășită de fostul consilier pentru securitate națională al lui Donald Trump, Michael Flynn, adăugând: „Să-i demonstreze cineva că se înșeală!”
De fapt, războiul din Ucraina este bine documentat.
Pe lângă relatările martorilor oculari, BBC și alte media globale au filmat o mare cantitate de imagini video de pe linia frontului ucrainean. De asemenea, acestea au examinat afirmațiile false despre unele dintre evenimentele cheie ale conflictului. Există, de asemenea, mărturii ale guvernelor și agențiilor din întreaga lume care confirmă faptul că războiul este o realitate.
Încă de la început, rețelele de socializare au fost pline de videoclipuri despre război, autenticitatea multora dintre acestea fiind confirmată și de jurnaliști.
O gaură într-o clădire înaltă din Kiev nu este un fals
La câteva zile după invazia rusă, imagini cu o clădire rezidențială înaltă din Kiev cu o gaură imensă după ce a fost lovită de rachete au făcut înconjurul lumii.
Jurnaliștii au acoperit în detaliu consecințele loviturii de la fața locului.
Dar în ultimele zile, videoclipuri și fotografii ale blocului, care între timp a fost parțial renovat, au devenit din nou virale pe rețelele de socializare.
Circulația acestor fotografii și videoclipuri a dat naștere la afirmații potrivit cărora fie acest bloc nu a fost niciodată lovit de un atac cu rachete, fie că întregul război este o farsă, deoarece, potrivit argumentelor celor care susțin acest lucru, este imposibil să se restaureze clădirea în timpul conflictului în curs.
Printre cei care au împărtășit această afirmație se numără un podcaster de dreapta și un anti-vaxxer al cărui cont de Twitter suspendat anterior a fost restabilit recent.
Cu toate acestea, în afară de atacurile regulate cu rachete dinspre Rusia, Kievul a încetat să mai fie un oraș de linia întâi de la sfârșitul lunii martie 2022, când trupele rusești s-au mutat din nordul Ucrainei și au deplasat principalele forțe în sud și est. Procesul de reparații și reconstrucție a început în luna mai a anului trecut și a fost acoperit în detaliu de mass-media ucraineană cu fotografii ale blocului în construcție – în vară și toamnă.
Revine înregistrarea video cu cadavre în mișcare
O înregistrare video care ar arăta un reporter din Ucraina stând în fața unor rânduri de cadavre în saci, unul dintre acestea „mișcându-se”, a fost vizionată de milioane de ori în ultimele zile.
Ca urmare, au existat afirmații potrivit cărora aceasta este „dovada” că au fost angajați actori pentru a reprezenta cadavrele. Și toate acestea pentru a ilustra narațiunea țărilor occidentale cu privire la războiul din Ucraina.
„Nu vă mai mișcați – trebuie să fiți morți! Operațiune psihologică?”, spunea un tweet popular de pe un cont de dreapta. Videoclipul a fost distribuit de mai mulți alți influenceri de dreapta pe Facebook și TikTok și a fost însoțit de afirmații similare.
De fapt, videoclipul este preluat dintr-un reportaj al ziarului austriac Osterreich despre un protest climatic desfășurat la Viena la începutul lunii februarie 2020, înainte de începerea invaziei rusești, în timpul căruia activiștii au încercat să atragă atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă emisiile de dioxid de carbon pentru viața umană. Nu este prima dată când acest videoclip este folosit pentru a ilustra evenimente cu care nu au nicio legătură. Acesta a fost citat anterior ca „dovadă” că morțile Covid-19 sunt false. Acum, ca și atunci, aceasta este o înșelătorie evidentă.
„Dublu” Zelenski
Fotografii și videoclipuri virale postate online pretind că arată descoperirea „accidentală” a unei dubluri a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Un videoclip, care a adunat milioane de vizualizări, este prezentat ca dovadă că președintele ucrainean ar avea o „dublură secretă” care a apărut din greșeală în imaginile difuzate de televiziunea poloneză, aparent îmbrăcată în aceleași haine ca și președintele.
Alte videoclipuri arată același bărbat în fundal în timpul vizitei președintelui american Joe Biden la Kiev săptămâna trecută.
Cu toate acestea, este ușor de recunoscut această persoană ca fiind Maxim Donets, garda de corp personală a lui Zelensky. Potrivit Reuters, Donets conduce serviciul de securitate prezidențială din mai 2019.
Fotografiile în care îl însoțește pe președintele ucrainean în public în diferite haine pot fi găsite cu ușurință pe internet.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank