Cum înlocuiește Rusia presa din Ucraina cu propriul aparat de propaganda
Forțele rusești ocupă orașe, amenință jurnaliștii și le cer să răspândească opinii pro-Kremlin. Cei care refuză sunt forțați să își închidă activitatea, transmite BBC.
Strategia de înlocuire a presei ucrainene cu presa pro-Kremlin include capturarea turnurilor de emisie și întreruperea accesului la programele naționale de știri ucrainene în zonele controlate de forțele rusești. În schimb, sunt pornite semnalele pentru emisiunile pro-rusești.
Serviciul Special de Stat pentru Comunicații al Ucrainei a declarat pentru BBC că opt stații sunt folosite pentru a transmite „propagandă și dezinformare” către populația locală din sudul Ucrainei.
În Berdyansk, Serhiy Starushko – un jurnalist de radiodifuziune – a fost forțat să mintă în fața camerei și să anunțe că a declarat război împotriva așa-numiților „naționaliști ucraineni”. Rușii au spus că vor posta online această declarație forțată dacă el va refuza să coopereze.
Erau oameni înarmați peste tot, câteva zeci, și cred că cinci-șase dintre ei erau de la FSB [serviciul de securitate rusesc]. Au spus: „acum este Rusia și, dacă vreți să trăiți, va trebui să cooperați””, își amintește Serhiy, care acum a ieșit în siguranță din regiune.
Pentru el și colegii săi, „cooperare” a însemnat cereri de divulgare a contactelor activiștilor și soldaților locali pro-ucraineni și de difuzare a propagandei pro-ruse. Acestea nu erau amenințări goale.
„M-au dus într-o cameră separată. Au început să mă bată pe cap, pe piept, pe picioare, mă băteau cu genunchii și cu palmele, așa că erau mai puține vânătăi”, spune el, amintindu-și de incident.
„Apoi, unul dintre ei m-a amenințat cu o armă: mi-a pus-o la cap și la organele genitale. M-au întrebat dacă vreau să-mi sun soția pentru a-i spune „la revedere”.”
A doua zi, canalele de televiziune rusești au difuzat o înregistrare video care pretindea că arată capturarea postului – dar clădirea era deja goală când au apărut cu camerele de luat vederi. Reporterul rus a declarat că armata a fost nevoită să preia controlul asupra postului deoarece acesta răspândea „dezinformări despre situația din oraș”.
A fost ultima companie de radiodifuziune ucraineană funcțională din Berdyansk. O altă companie a fost, de asemenea, închisă; emisia națională a fost întreruptă.
Înainte de invazie, rezidenții din regiune puteau urmări zeci de canale naționale ucrainene – și câteva locale – dar acestea au fost blocate de atunci.
Cu excepția cazului în care nu au o antenă parabolică, cetățenii din orașele ocupate au acum acces doar la 24 de canale de televiziune de stat rusești și la acele canale care emit din republicile autoproclamate din estul Ucrainei.
„Sunt doar știri false, nici măcar nu vreau să mă uit la ele. Le spală creierul oamenilor”, spune Anna (nume fictiv), în vârstă de 28 de ani, care locuiește încă în Berdyansk. Ea se uită doar la un canal de muzică și se bazează pe accesul limitat la internet pentru știri fiabile.
Și acum, un canal cu sediul în Crimeea a lansat buletine de știri pentru locuitorii din ceea ce Rusia numește „zonele eliberate” din sudul Ucrainei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
25 comentarii