G4Media.ro

Cum întârzie Bulgaria un proiect energetic esențial al Rusiei: sarabandă juridică bulgărească

Cum întârzie Bulgaria un proiect energetic esențial al Rusiei: sarabandă juridică bulgărească

Pilonul bulgar al conductei de gaze naturale Turkish Stream, controlată de Gazprom, trebuia să devină una dintre principalele rute de furnizare a gazului rusesc către Europa de Sud, contribuind la diversificarea aprovizionării cu gaze spre Serbia, Ungaria, Croaţia şi alte ţări din regiune, scrie publicația FREE WEST MEDIA, preluată de Rador.

Conducta de 480 km va opera între Turcia şi Serbia, prin Bulgaria, oferind o rută pentru tranzitul de gaze şi pentru reducerea dependenţei regiunii de tranzitul gazelor din Ucraina. Cu toate acestea, este foarte posibil ca această conductă specială să nu fie finalizată până în 2021-2022. Motivul întârzierii sunt continuele şi acerbele dispute juridice între Bulgartransgaz şi consorţiul ARKAD, condus de Arkad Engineering din Arabia Saudită.

Povestea din spatele procesului

ARKAD a câştigat licitaţia pentru construcţie oferind cel mai mic preţ, ceea ce a fost o surpriză pentru adversarii ARKAD din consorţiul pentru Dezvoltarea Gazelor şi Extindere din Bulgaria (GDEB). ARKAD s-a oferit să construiască extinderea de 474,7 km cu 1,1 miliarde de euro, până la sfârşitul anului 2020, comparativ cu 1,6 miliarde de euro oferite de rivalul său. Cel mai probabil motiv pentru victoria ARKAD a fost sprijinul oligarhilor bulgari conectaţi politic, scrie publicația citată.

În ciuda succesului licitaţiei, Bulgartransgaz şi Arkad Engineering nu au putut să semneze un contract, deoarece firma saudită nu a furnizat toate documentele cerute de lege, în ciuda mai multor amânări acordate de Bulgartransgaz.

Între timp, GDEB a transmis că este pregătit să ofere o reducere de 31,1% la preţul oferit iniţial, pentru a se potrivi cu preţul ARKAD. Având în vedere aceşti factori şi importanţa proiectului, Bulgartransgaz a spus că îşi modifică decizia iniţială şi a adjudecat contractul de construcţie către consorţiul Bonatti-Max Streicher. ARKAD a acţionat rapid şi a contestat decizia Bulgartransgaz de a-l descalifica. CPC, organismul antimonopol însărcinat să se pronunţe asupra litigiilor privind achiziţiile publice, a declarat că decizia Bulgartransgaz a fost ilegală, deoarece nu îndeplinea cerinţele legale necesare pentru a face compania să îşi modifice decizia de atribuire a ofertei.

La începutul lunii iulie, consorţiul GDEB a atacat decizia CPC la Curtea Administrativă Supremă, redeschizând litigiul. Drept urmare, construcţia va fi întârziată. Întârzierea la secţiunea bulgară înseamnă că Gazprom nu va putea folosi decât TurkStream pentru a expedia gazul în Bulgaria şi din Bulgaria către Grecia, Macedonia şi România, prin reţeaua existentă. Deocamdată, Serbia, Ungaria, Bosnia şi Herţegovina, şi Croaţia vor rămâne, în consecinţă, în continuare total dependente de ruta ucraineană.

Foto: Turk Stream (Sursa: Wikipedia.org)

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. România trebuie să-și facă urgent o conducta pe sub Marea Neagra dinspre Georgia spre Dobrogea, pentru ca NATO sa aibă motiv da apere zona din mijloc a Marii Negre, altfel rusii vor motiva o alta ocupare motivând cu conductele lor