G4Media.ro

Cum irosesc firmele de stat banii din taxele plătite de contribuabili: Romaero,…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Cum irosesc firmele de stat banii din taxele plătite de contribuabili: Romaero, al șaptelea an consecutiv de pierderi masive. Politrucii din conducerea companiei: un fost șef la Piața din Buzău, un rezervist SRI și un PSD-ist specializat în artilerie

Compania cu capital majoritar de stat Romaero, specilizată în aviație, a raportat în primele 6 luni ale anului 2024 o pierdere de 24 de milioane de lei, potrivit datelor de la Bursa de Valori, citate de News.ro. Este al șaptelea an de pierderi financiare pentru compania în conducerea căreia guvernele succesive au impus persoane fără nici o legătură cu domeniul aeronautic.

Romaero e încă una dintre firmele de stat ținute artificial în viață, în ciuda pierderilor financiare constante care grevează bugetul statului. În situații similare sunt Tarom sau companiile feroviare. Toate aceste companii au în comun o conducere puternic politizată, formată din sinecuriști de partid sau foști ofițeri ai serviciilor secrete.

Astfel, la sfârșitul exercițiului financiar 2023, Romaero a înregistrat o pierdere contabilă în valoare de 142 de milioane de lei, iar în 2022, o pierdere de 53 de milioane de lei. În 2021, compania înregistrase o pierdere de 62 de milioane de lei, în 2020 o pierdere de 55 de milioane de lei, în 2019 o pierdere de 51 de milioane de lei, iar în 2018 o pierdere de 35 milioane de lei.

Șefii Romaero sunt numiți cu acordul Ministerului Economiei, acționarul majoritar al companiei.

Iată câțiva dintre membrii conducerii Romaero, așa cum apar pe site-ul companiei, care nu au legătură cu domeniul aeronautic:

Ionel-Daniel Butunoi, președintele Consiliului de Administrație. A fost senator PSD, a condus comisia pentru energie. E absolventul Institutului Militar de Artilerie de la Sibiu. Zero legături cu domeniul aviației.

Alexandru Bușcu (membru în CA). A fost șeful Piețelor Buzău și membru al Consiliului Județean Buzău, județul de unde provine premierul Marcel Ciolacu. În trecut a fost șef de hală la o firmă de termopane, dar și pilot militar. La rubrica de aptitudini din CV a trecut printre altele și ”o cultură generală bogată”.

Alexandru Roland Săvulescu. E ofițer pensionar SRI, potrivit CV-ului său. Are un doctorat la Universitatea Valahia din Târgoviște, cunoscută drept fabrică de doctorate pentru politicieni și ofițeri din armată, poliție și serviciile secrete. În declarația de interese menționează calitatea de președinte la OPSD București. El a fost candidat PSD la alegerile parlamentare din 2020. Nici o legătură cu domeniul aeronautic.

Alexandru Ștefan Deaconu. A fost director la Institutul PNL și a lucrat la Electrocentrale București la direcția de control și securitate. Nici o legătură cu domeniul aeronautic.

UPDATE Alexandru Hazem Kansou a fost membru în CA în 2023, dar nu mai este în prezent, deși pe site-ul Romaero apare încă drept membru CA. Considerat un om de încredere al lui Florentin Pandele, primarul din Voluntari, Kansou a condus constant firme de stat precum Radiocom, STB, BTT și Publivol. Nu are nici o legătură cu domeniul aeronautic.

Romaero a intrat în ianuarie 2024 în procedura de insolvenţă în formă generală, prin reorganizare judiciară.

Cei mai mari creditori ai companiei sunt Fiscul și băncile BCR și CEC.

Acţiunile companiei au fost suspendate pe 17 ianuarie 2024, de la tranzaţionare.

Compania are o experienţă de peste 50 de ani în execuţia de piese şi ansamble pentru aeronave civile şi militare, care se execută începând cu anul 1968.

Societatea este deţinută în proporţie de 56,71% de statul român prin Ministerul Economiei, urmat de Longshield Investment Group SA (23,24%), Fondul Proprietatea (18,87%).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Iată o companie de stat ce se constituie într-o gaură neagră pentru economie,cu management și consiliu de administrație numite politic și fără legătură cu obiectul de activitate și care sunt plătite generos din bani publici.

  2. În România, în 2025 ianuarie, pensia minima este 1281 lei.
    Salariul minim în 2025 ianuarie 2574 lei.
    După 35 de ani munca și de cotizat la stat un pensionar are 2750 de lei pensie în România.

  3. Asta nu e decat un exemplu din sute de astfel de exemple. Majoritatea companiilor de stat sunt sifonatoare de bani cu jmenari pe post de conducere din asa zi-sa politica (de fapt sunt sifonatori de bani ce se duc la bosii burtosi cu conexiuni cu partidele), un fel de mafie de stat …

  4. Din punctul meu de vedere singurii care dau semne că ar vrea sa schimbe asta sunt USR. De aia i-au luat absolut toți în țintă. Suveranistii sunt aceeași șobolani de PSD și securitate care vor și mai mult cașcaval.

  5. Asta e politica in țara noastră. Peste tot trebuie să vedem sinecuri și sinecuriști. Țara asta are periodic risc de producere a unor inundații. Știți cine conduce în Apele Române? Drumari, IT-ISTI, economiști, geografi, chimiști, petroliști. Ici colo câte un hidrotehnician, hidroenergetician ori unul cu pregătire în îmbunătățiri funciare, care să fi studiat ceva despre ape. Doar că e interzis că aceștia să poată să promoveze în funcții de decizie.

  6. Când numărul bugetarilor va fi jumătate din cât e acum și veniturile salariale ale bugetarilor în concordanță cu sectorul privat( in toată lumea e mai mare la privat!), plus eliminarea pensiilor speciale ( cică e discriminatorie tăierea lor, nu și acordarea lor), atunci va fi normalul. Până una-alta, bogații ne învață cum să răbdăm de foame,iar hoții cum sa fim cinstiți!

  7. Aceeași situație se regăsește în toate societățile în care statul este acționar majoritar, în toate regiile, autoritățile și în orice structuri au mai inventat politicienii pentru a-și plasa la loc călduț pilele, rudele, amantele ș.a.m.d. Este un cancer generalizat în toată economia României, provocat de grupurile infracționale politice. Exact ăsta este motivul pentru care românii scârbiți de jaful ăsta monstruos votează orice, numai să scape de clanurile astea mafiote.

  8. Eu sunt optimist pentru că rezolva Departamentul pentru eficientizare guvernamentală împreună cu AMEPIP! Păcat însă, totuși, că nu în această viață!

  9. Daca nu ai o imbunatatire de 10% zbori din functie anul urmator si esti pus sa dai salariile inapoi.
    Ce este asa de greu?

  10. Eu cand spun ca pesede si penele reprezinta cancerul societatii romanesti, nu cred ca gresesc in aprecierea acestor partide toxice pentru economia si societatea romaneasca.
    Ceea ce trebuie facut, este ca pentru acest gen de societati de stat falimentare gen Romaero, Tarom, CFR, CEO, etc sa se identifice cauza radacina.
    Ei bine, cauza radacina pt falimentarea indusa si premeditata a acestor societati de stat este prezenta pesede si penele in guvern si parlament, datorita votului romanilor.
    Daca cei nehotarati nu inteleg ca trebuie sa iasa la vot ca sa voteze impotriva acestor doua partide toxice, atunci sa nu ne mire ce citim in presa independenta despre sinecurile celor doua partide toxice penele si pesede. In presa lor, gen capital.ro, stiripesurse.ro, mediafax.ro, etc nu ai sa vezi astfel de articole.
    Good job g4media.ro!!!

  11. Votezi PSD PNL, asta primești. De la revoluție aceleași metehne pe banii noștri. Ce să facem fraților, culegem ce semănăm. Succes în continuare! Probabil de vină este USR 😂😂😂

  12. Tipic romanesc…toti gogosarii pusi in functii cu care nu au nici o treaba. Romaero putea fi profitabila, sau cel putin putea fii „un motor ” al aviatiei romane. Se putea continua proiectul iar soim, puteau colabora cu iar ghimbav si puteau face aparate de zbor utile pentru noi fara sa mai fim nevoiti sa le cumparam din afara. E in aceeas situatie cu romarm care nu e in stare sa produca NIMIC, programul Saur a fost abandonat, pulbere (praf de pusca) cumparam din afara, de ce sa producem noi cand putem cumpara mai scump…. pur si simplu tipic romanesc…..am ajuns de rasul curcilor, multumim pesede si penele…..sa va ia ăl cu coarne si sa se spele cu voi pe cap