Cum își apără Netflix decizia de a publica filmul polonez ”365 Days”, acuzat că promovează traficul sexual
Reprezentanţii platformei de streaming Netflix au declarat, vineri, că vor continua să difuzeze filmul polonez „365 Days”, în pofida apelurilor de retragere a peliculei, primite inclusiv din partea cântăreţei galeze Duffy, care a spus că acest lungmetraj glorifică „realitatea brutală a traficului sexual, a răpirilor şi a violului”, informează Reuters, citată de Agerpres.ro.
Cântăreaţa şi compozitoarea Aimee Duffy, cunoscută sub numele de scenă Duffy, a publicat joi o scrisoare deschisă adresată directorului executiv al companiei Netflix, Reed Hastings, în care şi-a exprimat îngrijorările legate de acest film ce are la bază o trilogie literară poloneză, devenită bestseller şi scrisă de Blanka Lipinska.
Inclus în categoria „dramelor erotice”, filmul prezintă povestea unei femei, interpretată de actriţa poloneză Anna-Maria Sieklucka, care este sechestrată de şeful mafiei siciliene, interpretat de actorul italian Michele Morrone, care îi spune ostaticei sale că are la dispoziţie un an pentru a se îndrăgosti de el.
„Mă îndurerează faptul că Netflix oferă o platformă de difuzare pentru un astfel de ‘cinema’, care acordă o componentă erotică traficului de persoane şi distorsionează violenţa şi traficul sexual, într-un film catalogat ca fiind ‘sexy'”, a scris Duffy, care, în acest an, a dezvăluit în mod public că a fost răpită şi violată.
„În mod tragic, victimele traficului de persoane şi ale răpirilor rămân nevăzute şi, cu toate acestea, în ‘365 Days’, suferinţa lor este transformată într-o ‘dramă erotică’, aşa cum este descris acest film de către Netflix”, a adăugat cântăreaţa galeză.
Scrisoarea ei a fost publicată pe site-ul Deadline, specializat în ştiri dedicate industriei de divertisment, la scurt timp după lansarea unei petiţii online pe platforma Change.org, în care se solicită ca filmul polonez să fie retras de Netflix deoarece glorifică traficul sexual şi stimulează agresiunile sexuale comise asupra femeilor.
Până la ora transmiterii acestor informaţii, peste 60.000 de persoane au semnat această petiţie online.
Un purtător de cuvânt al companiei Netflix nu a dorit să facă declaraţii despre criticile aduse filmului „365 Days”, care a debutat pe această platformă de streaming luna trecută şi a atras un număr mare de spectatori online, însă a insistat asupra faptului că lungmetrajul în cauză a primit un cod de vizionare care avertizează în privinţa unui nivel ridicat de violenţă, sex şi nuditate.
Acelaşi purtător de cuvânt a reamintit că filmul polonez a fost lansat în cinematografe în mai multe ţări în februarie 2020 şi că Netflix a achiziţionat doar licenţa de distribuţie, fără să se fi implicat în producţia peliculei.
Cântăreaţa Duffy, în vârstă de 36 de ani, a reapărut în acest an în spaţiul public după o pauză de aproape un deceniu pentru a descrie felul în care a fost drogată, răpită din locuinţa ei şi apoi ţinută în captivitate.
Artista galeză a dezvăluit că a fost drogată în propria casă timp de patru săptămâni şi transportată apoi într-o ţară străină.
Duffy a cerut companiei Netflix şi spectatorilor filmului „să se informeze mai mult în legătură cu traficul de persoane şi să se angajeze în lupta acestui flagel”, înainte de Ziua Mondială a Luptei împotriva Traficului de Persoane, sărbătorită pe 30 iulie.
Organizaţia Internaţională a Muncii (ILO), o agenţie specializată din cadrul ONU, şi Fundaţia Walk Free, cu sediul în Australia, au estimat la 40,3 milioane numărul persoanelor care sunt afectate de sclavia modernă, o cifră care include şi cele 4,8 milioane de victime ale traficului sexual, în principal femei şi fete.
Potrivit unor estimări publicate de grupul Equality Now, traficul sexual a devenit o industrie cu o cifră de afaceri anuală de 99 de miliarde de dolari.
sursa foto: Playtech
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii