Cum explică Florin Cîțu lipsa de reacție la afirmațiile președintelui Ungariei: Am fost la un summit care are nişte reguli foarte clare. Am susţinut drepturile minorităţii române din Ucraina
La summitul de la Kiev, președintele Ungariei János Áder a comparat anexarea Crimeei cu Tratatul de la Trianon, eveniment la care a participat și premierul Floin Cîțu fără ca acesta să schițeze vreo reacție, fără să-i contracareze spusele președintelui ungar. Cîțu și-a motivat lipsa de reacție, marți, subliniind că „a fost la un summit, care are niște reguli”. El a spus că este „surprins că nu interesează pe foarte multă lume”, dar că la summitul respectiv a susţinut drepturile minorităţii române din Ucraina.
Președintele Ungariei János Áder a spus că „în mintea maghiarilor s-a întipărit adânc atât agresiunea marilor puteri, cât şi trauma Trianonului, motiv pentru care maghiarii știu exact de ce anexarea Crimeei reprezintă o rană atât de sensibilă pentru poporul ucrainean”. Şeful statului maghiar a precizat că Ungaria susţine cu tărie suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială a ţării nu numai în urma angajamentului său faţă de dreptul internaţional, ci şi datorită similarităţii acestei dureri.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat rapid apreciind că este inadmisibil ca nici premierul Cîțu și nici președintele Klaus Iohannis să nu reacționeze la o asemenea jignire.
„(…) România nu are oameni de stat care să ia poziție atunci când țara lor este umilită la cel mai înalt nivel. De la un mărunt țepar penal blocat mental în numărătoarea delegaților la congres mă așteptam să fie complet paralizat și lipsit de reacție în fața declarației revoltătoare a președintelui Ungariei. Dar este sfidător și inadmisibil ca președintele Iohannis să tacă mâlc de 24 de ore și să nu spună nimic față de comparația total deplasată între anexarea Crimeei de către Rusia și pierderea Transilvaniei de către Ungaria. Nu există nicio comparație aici! Anexarea prin forță a Crimeei este contestată și nerecunoscută oficial de nicio țară democratică. În schimb, Unirea Transilvaniei cu România este rezultatul voinței unanime a românilor, consemnată în rezoluția oficială a Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 și recunoscută în tratatele internaționale – inclusiv în Tratatul de pace de la Versailles de după Primul Război Mondial. Asta trebuia să afirme clar și răspicat Cîțu și Iohannis” a spus Ciolacu.
Premierul Cîțu a remarcat „atacul” PSD și a spus că e surpins că nu interesează pe nimeni că la summitul de la Kiev a fost să susțină drepturile românilor din Ucraina. Cât despre ceea ce a spus președintele Ungariei: „Aceste lucruri le discutăm aici, la București”.
„Am fost la un summit, care are nişte reguli foarte clare, în care am susţinut, şi aici mă surprinde că nu interesează pe foarte multă lume, am văzut atacurile celor de la PSD, am susţinut drepturile minorităţii române din Ucraina, dreptul de a avea şcoală în limba maternă. Am susţinut aceste drepturi la fiecare întâlnire, chiar şi la bilaterala cu premierul Ucrainei şi acesta este mesajul meu ferm pe care l-am transmis acolo. Acesta era obiectivul pentru care am mers acolo. Ştiţi că aceste summituri au un mod foarte clar de a se desfăşura”, a comentat Cîţu, marţi, la Parlament.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
32 comentarii