G4Media.ro

Cum și-au împărțit PNL, USR Plus și UDMR cei 80 de secretari…

Cum și-au împărțit PNL, USR Plus și UDMR cei 80 de secretari de stat, cei 42 de prefecți și cei 85 de subprefecți

PNL, USR Plus și UDMR au convenit, în cadrul negocierilor privind formarea coaliției de guvernare, cum să își împartă exact posturile de secretar de stat din viitorul guvern, dar și județele în care fiecare formațiune va avea dreptul să numească prefecți, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

Astfel, din cei 80 de secretari de stat pe care îi va avea Guvernul Cîțu, PNL va numi 42, USR Plus – 26, iar UDMR – 12.

De asemenea, din ce 42 de prefecți, PNL va numi 23, USR Plus – 14, iar UDMR – 5.

Nu în ultimul rând, cele trei partide și-au împărțit și cei 85 de subprefecți: PNL va numi 47, USR Plus – 28, iar UDMR – 10.

Citește și: UDMR și-a stabilit miniștrii în Guvernul Cîțu. Vicepremier – Kelemen Hunor

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

37 comentarii

  1. 6 secretari de stat la Sanatate??? 5 la Educatie??? Hai nenea Orban, poti mai mult…

  2. „Un altfel de politică” dar același ciolan…

  3. Deplorabil.
    Se presupune că prefecții sunt apolitici iar USR-PLUS, cel puțin, ne-a aburit ani de zile cu depolitizarea administrației și ne-a convins să îi votăm.
    Bănuiesc că tot la fel vor fi împărțite și toate celelalte funcții. Același USR-PLUS ne mai aburea până la alegeri cu desființarea inspectoratelor școlare. structuri vechi și inutile. Nu se mai aude nimic de asta. Destul de previzibil, nu există niciun fel de “oameni noi în politică”, ci aceeași Mărie, acum cu altă pălărie.
    Cât despre UDMR, mai toată presa, inclusiv G4Media, trece sub tăcere misterioasa și intempestiva întâlnire, la Budapesta, dintre Viktor Orban și Kelemen Hunor, în plină pandemie și în toiul discuțiilor privind formarea guvernului. Dan Tapalagă/Cristi Pantazi, ați adormit de tot?

    • La fel cum G4 a trecut sub tăcere faptul că USR a fost singurul partid politic românesc care a votat ÎN FAVOAREA Minority SafePack, inițiativa consiliului național secuiesc, cel care cere „autonomia ținutului secuiesc”!
      Nu este halal să știm chiar tot ce face partidul, votba aia, „ce nu știm nu poate să ne supere”…

    • Ce bine îmi pare că ați luat țeapă!Ghinion!

    • Petarde?

      Prefectul este conform legii numit politic. Orice alte discuții sunt gargară și propagandă.

    • @MVM: prefectul este REPREZENTANTUL Guvernului in teritoriu. Este un post eminamente politic.

      Treaba cu masurile USR pe educatie a cazut, avand in vedere ca n-au luat ministerul respectiv.

      Ramane sa vedem programul de guvernare, temele USR integrate in el, termenele pentru implementarea lor (asa zice Ghinea, ca vor fi masuri care vor avea termene limita) si sanctiunea pentru depasirea termenelor respective.

      Deci, putintica rabdare, stimabilule … 🙂

  4. Functia asta de Vicepremier e un fel de aflarea-n treaba!
    Mi-amintesc ca Marko Bela, tot de la balamaua UDMR, a indeplinit functia de Vicepremier intre 2004-2007 in guv Tariceanu si apoi intre 2009 și 2012, în cadrul celui de-al doilea guvern Emil Boc.
    NU a existat ca Vicepremier, mereu am intrebat: CE FACE, cu ce se ocupa acest Vicepremier, ce RESPONSABILITATI are, pe ce Domeniu?!
    Cu NIMIC!!!

    • @Silicon: realizezi că zilele trecute și-au împărțit printre altele conducerea ANAF?
      Vorba aia, de ce să avem un profesionist care să COLECTEZE taxele când putem acea o sinecură pentru un lipitor de afișe?

  5. „Vrem depolitizarea funcțiilor, vom organiza concursuri corecte…” Ati pus botul? V-am luat votul! 😂

    • La fel cum au organizat concursuri pentru locurile eligibile: cine câștigă pe bune „nu are integritate”, cine vine în plic „de la centrală” este „ză best”!
      „Un altfel de politică” ™

    • Corect!!!
      FIX asa a PROMIS si PNL in cele 2 Programe de guvernare, cel din Octombrie 2019 de la Investirea Guv Orban 1 si apoi cel din Februarie 2020 de la Investirea Guv Orban 2, dupa motiunea de cenzura!
      Si amintiti-ca CE si CATE numiri scandaloase in functii inalte in Statul roman a facut de fiecare data PNL intr-un AN numai, uitand complet de promisiunile din Programele de guvernare?!
      In plus, Site-ul PNL e plin de minunatii gen:
      PRINCIPIILE BUNEI GUVERNĂRI LIBERALE:
      – Principiul meritocratic în organizarea administrației publice
      – Principiul integrității în ocuparea fucției publice
      – Principiul fundamentării solide a oricărei decizii
      – Principiul responsabilității decidentului
      – Principiul participării la deciziile publice(Ieri intr-un articol pe G4media, dl Radu Burnete scria ca Guvernul NU baga in seama CESul!)
      – Principiul parteneriatului cu societatea în aplicarea politicilor publice
      – Principiul transparenței
      – Principiul utilizării eficiente a resurselor publice
      – Principiul legitimității limitate a actului de guvernare, asta imi place mult, scrie PNL pe site la acest Principiu:
      Legitimitatea actului de guvernare este LIMITATA de mandatul primit din partea alegătorilor care vizează aplicarea STRICTA a Programului de guvernare.
      NU pot fi promovate inițiative legislative cu impact major pentru societate care NU au fost anterior anunțate și dezbătute în societate și în privința cărora NU există o opțiune populară EXPRIMATA prin VOT.(!!!)
      Când guvernarea devine ilegitimă trebuie create mecanisme eficiente pentru întoarcerea la votul popular prin alegeri electorale anticipate.”

      Deschideti site-ul PNL si cititi despre fiecare Principiu(suna asa frumos!) si va delectati cu promisiunile marete ale PNL, uitate complet in Anul asta de guvernare, in plus va recomand Programul de guvernare al PNL, de la recentele alegeri parlamentare, Program care are 340 de PAGINI!
      Delectare cu rabdare!!!

    • Realizezi ca sunt si alte functii in administratia tarii?

    • @cristi stii ce e aia functie politica? depolitizarea nu se poate aplica functiilor politice inteligentu’ lu’ peste

    • Realizati ca discutam chiar de functii pur politice aici? Ministri, secretari de stat si prefecti, adica reprezentantii guvernului in teritoriu? Sau poate ati vrea sa avem ministri sau secretari de stat apolitici si tehnocrati, alesi de partide pe baza CV si concurs?

      Separati un pic lucrurile. Guvernul (pana la nivel de prefecti si secretari de stat), parlamentul, primarii si vice-primarii, vicepresedintii si vicepresedintii de CJ, consiliile locale si judetete sunt chestii pur politice. Se ajunge acolo prin alegeri si prin felul in care partidele politice isi numesc oamenii acolo dupa alegeri.

    • @silicon_v: Nu numirile politice sunt problema, ci numirile politice a tot soiul de incompetenti, care NU au realizat nimic la viata lor si pe care nimic nu ii recomanda in inaltele functii in Statul roman!
      Ce justificare ai sa numesti intr-o functie inalta un neica nimeni, cu CVul plin de diplome de la celebrele fabrici de diplome, un NO NAME care are insa Carnetul de partid si e vechi slujbas al sefului de partid!!
      Si trebuie rasplatit!
      Asta e problema „numirilor politice” scandaloase si sfidatoare!

      De exemplu, am citit uimita ieri depsre traseistul Ionel Danca de la PNL, omul de incredere al lui Orban, unul dintre slujbasii lui L. Orban, dar care a slujit si la PSD si la ALDE si la fostul PDL si la Ciolos si la PNL, peste tot Ionel Danca a slujit, dar NU a realizat nimic la viata lui, NIMIC a lasat in urma lui!
      ADEVARUL, 20 Decembrie 2020: „Contorsionistul. Cine e Ionel Dancă, nume vehiculat pentru şefia Finanţelor: fost consilier de ministru PSD şi al lui Cioloş, actual şef al Cancelariei premierului.”

  6. Până la „marea împărțeală” a funcțiilor politice din administrația centrală și locală ați aprobat o organigramă a acestor instituții ( guvern, ministere, agenții, regii, prefecturi ) ? Ce rol are fiecare structură și fiecare funcție, cum deservește fiecare la îndeplinirea programului de guvernare, relațiile de colaborare între instituții ? Dacă doreați să fiți credibili parcursul negocierilor ăsta ar fi trebuit să fie: ce vrem să facem, cu ce structuri facem, ce resurse umane, financiare și materiale sunt necesare și abia apoi repartizați numeric și nu nominal funcțiile.
    Neprocedând așa nu aveți cum să căpătați credibilitate, singurul argument adus fiind afirmația că oamenii voștri sunt mai buni, mai cinstiți și mai bine intenționați decât ai lor.

  7. In timp ce coalitia isi imparte ciolanul, ce spun oamenii de afaceri:
    „Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Aproape zilnic vedem ipocrizia politicienilor faţă de mediul privat. Uitaţi de Guvern, de cine-l conduce sau de cine face parte din el. Ei luptă pentru ei şi interesele partidului.
    Ca antreprenor, dacă vrei să reuşeşti trebuie să o faci singur.
    Intrebati orice patron daca stie un singur membru al ultimelor guverne care a reusit in mediu privat. Unul singur, nu mai multi.
    Daca nu ii vine niciun nume in cap, nu trebuie sa va mirati.
    In general, in guvern sunt oameni care au esuat in antreprenoriat (sau nici macar nu au incercat) si nu cred ca pot sa sprijine real mediul privat.
    Birocratia nu va salva Romania de povara si incompetenta bugetarilor de top, cocotati in functii bine platite si influente.
    In opinia mea, nu poti sa faci performanta la stat, ajutand mediul privat, atata timp cat nu ai avut personal succes in economia de piata. Nu ai cum sa intelegi provocarile antreprenorilor pe timp de criza, cand nu ai dezvoltat o firma puternica in niciun domeniu. Ce m-ar face pe mine sa cred ca un demnitar o sa lupte pentru mediul de afaceri, cand bugetul este saracit si tara va trai din imprumuturi ?
    Cum sa poti sa gasesti solutii macro, cand nu ai demonstrat ca ai trecut cu bine testul problemelor micro, intr-o companie privata? Cred ca nu are rost sa dezbatem acest principiu prea mult. Nu ai cum sa ajungi sa faci afaceri mari, daca n-ai generat afaceri mici, profitabile. Aratati-mi un politician din varf care a reusit ceva, cat de cat, in mediu privat.
    Printre cei mai cunoscuti politruci propusi la guvernare NU exista nici macar unul care sa aiba in spate un brand personal construit de la zero sau vreo realizare deosebita.

    Nu consider ca este cazul sa avem nicio asteptare.
    Dupa cum ati observat, bugetarii sunt bine-mersi, in ciuda faptului ca multi angajati din mediul privat au fost concediati sau tremura pentru job-urile lor.
    Va asteptati cumva ca noul guvern sa faca restructurari in aparatul administrativ central ?
    Va asteptati sa desfiinteze agentii guvernamentale care taie frunza la caini sau au raspunderi suprapuse ?
    Orice asteptare are o limita, promisiunile sunt infinite.
    Cum poti sa gestionezi o criza sanitara profunda, la nivel national, atunci cand n-ai reusit sa convingi oamenii care lucreaza in mediul privat sa iasa la vot, dar pretinzi ca-i reprezinti ?!
    In privinta „liderilor” politici de dreapta, fara sa intru in detalii, va confirm ca am avut tangenta cu majoritatea si toti cei pe care i-am cunoscut sunt „o apa si un pamant”.
    Nu poti sa te bazezi pe cuvantul si demnitatea lor. Aproape ca nu-i nicio diferenta fata de partidul care a castigat alegerile parlamentare. Mie mi-e clar si vorbesc in cunostiinta de cauza.
    Asa am ajuns sa nu dau doi lei pe nicio ideologie, cand am constatat ca preocuparile pentru oameni si o economie sanatoasa sunt pe ultimul loc in prioritatile celor aflati la putere.

    Aproape zilnic vedem ipocrizia politicienilor fata de mediul privat si cu toate astea, ca antreprenori, suntem „condamnati” sa reusim.
    Obisnuiti-va cu gandul ca vom reusi singuri.
    Uitati de Guvern, de cine il conduce sau de cine face parte din el.
    Ei lupta pentru ei si interesele partidului. Noi luptam pentru noi si interesele noastre.
    Covid-ul lupta impotriva tuturor.
    In aceasta tara, supravietuieste cine poate si toti ne folosim de Romania. Pe persoana juridica (patron), fizica (politician), sau interes de grup (partid).
    Din pacate, numai cu supravietuitori, NU poti sa construiesti o tara puternica si respectata.”
    O Tara „ca afara”!!

  8. Foarte bine să termine odată cu împărțeala si sa treacă la treabă țara are nevoie de guvern să lupte cu pandemia să aibă autostrăzi școli grădinițe spitale să aibă locuri de muncă sigure si bine plătite sa trăiască bine un nivel de trai decent să fie respectați in țara lor/

  9. Ce bine îmi pare că ați luat țeapă!Ghinion!

  10. @lili: ia mai lasă-mă și cu patronii ăștia se cred stăpâni de sclavi, dar pe ei niciodată nimic nu îi mulțumește, vor sa plătească salarii minime pe mana de lucru calificata sa ii muncești zi lumina dacă se poate sâmbăta chiar și duminica. Când sunt libere de stat noi cei de la patron de ce nu beneficiem de ele? Itm ul doarme, nu își face treaba pe teren, să verifice condițiile de munca sau dacă se respectă programul de lucru. În timp ce patronii se plâng și plătesc salarii mizerabile ei își iau SUVuri de lux își fac concedii i se tarile exotice stau în case somptuoase au bijuterii extrem de scumpe toate de pe spinarea angajatului și a evaziunii fiscale care tot bani publici sunt.

    • Da, sunt banii lor, nu te obliga nimeni sa muncesti la firma lui!
      Ca Statul nu e-n stare sa tina sub control, e treaba Statului!
      Patronii se distreaza pe bani grei, iar bugetarii muncesc de se spetesc distrandu-se tot pe bani grei, tot cu SUVuri de LUX!
      Doar ca din BANII publici furati!
      Daca e fix asa cum spuneti, de ce se inghesuie astia in Politica unde NU faci nimic, dar esti bine platit?!
      Fara Patronii astia, toata Romania era azi ca judetul Teleorman si ca toate judetele din sudul subdezvoltat si Moldova saraca, FARA investitori, FARA locuri de munca bine platite, judete depopulate, parasite de forta de munca activa si evident imbatranite – au ramas doar batranii pensionari!
      Acesti patroni TIN Romania, Firmele lor PRODUC BANII Romaniei, nu bugetarii lui Orban|!!!

    • Fiul meu lucreaza la o multinationala germana, are un salariu bun, dar mai mic decat al angajatilor firmei, care fac aceeasi munca in Germania sau alte Tari din UE..
      NU asta il deranjeaza atat de mult, cat il deranjeaza Salariile uriase ale bugetarilor taietori de frunze la caini, din Institutiile publice populate cu clientela incompetenta si bine platita, bugetari care se lafaie ducand o viata luxoasa, in viloaie de lux, in masini de lux, vacante exotice, adica BINE platiti din BANI publici, asa cum arata Declaratiile lor de Avere!!!!
      Bugetari de lux care fac fix NIMIC pentru Romania!
      Lor TREBUIE sa le cerem socoteala, NU patronilor care au afacerile lor iar daca afacerile respecta Legile e treaba Statului roman, d-aia platim pe bani grei Institutii care au RESPONSABILITATEA asta!

    • @lili Problema este că se tot promovează ideea că bugetarii stau bine mersi la umbră, fără responsabilități, în timp ce încasează salarii uriașe și trăiesc în lux, ceea ce nu este adevărat. Mare parte din bugetari au salarii de mizerie și muncesc de rup, pentru că este activitate multă și personal puțin. Nemulțumirea ar trebui să fie îndreptata împotriva „clasei nobiliare” a bugetarilor, adică șefii de direcții, instituții sau companii de stat și a nenumăraților șefi mai mici de pe lângă ei care încasează salarii și sporuri obscene. Acei bugetari sunt mai puțin vizibili in spațiul public pentru că nu te întâlnești cu ei. Dar dacă toată lumea o vede pe funcționara de la ghișeu, atunci lumea are impresia că din cauza ei nu sunt suficienței bani la buget.

    • @Mihai: Cum salariile bugetarilor sunt publice, afisate in Declaratiile de avere postate pe Site-urile Institutiilor publice, SINCER va intreb: care snt acei buegtari cu salarii de mizerie si CAT e acel Salariu de mizerie?!
      Unde lucreaza si aratati-mi Declaratiile de avere sau alte Documente, altfel NU cred!
      Legea salarizarii nr 153/2017 a crescut mult Salariile bugetarilor, atat de mult ca in Admisnitratia publica centrala Cheltuielile cu Salariile ajung la 80-85% din Bugetul Institutiei iar in Adminsitratia locala Guvenrul trebuie sa intervina An de An cu BANI de la Buget ca Primariile raman fara bani la jumate de AN!
      In 2019 s-a ajuns ca in Romania Salariul mediu NET la Stat sa fie de 4672 Lei, comparativ cu 2016 cand era de 2874 Lei NET!
      https://www.zf.ro/eveniment/dezmat-stat-cheltuielile-salariile-bugetarilor-s-au-dublat-ultimii-patru-ani-57-miliarde-lei-108-miliarde-lei-greseala-majora-s-facut-nivelul-autoritatilor-locale-guvernul-le-permis-majoreze-18102038

  11. Ohooo,si de se mai laudau ei cu reducerea numarului de secretari de stat.Va dati seama ,UDMR,cu prefecti in ungurime?Autonomie teritoriala garantata!

    • La ce stransoare e supus Orban acum, UDMR poate cere ce vrea!!!!
      Ma indoiesc ca UDMReii vor rata ocazia sa ceara cat mai multe!!!

  12. Ce s-au activat postacii :)) Le e frica rau de tot de noul guvern in care USRPLUS chiar va face treaba si lasa aici tot veninul. Doamne cat imi place sa citesc comentariile lor pline de tristete.

  13. Niste perdanți care formează ei guvernul, împotriva poporului și a votului dat. PSD a câștigat alegerile și trebuie să impună premierul să formeze guvernul în jurul său. Am văzut și PNL ce a făcut aproape 2 ani a scutit băncile și multinaționale de taxe și impozite a eliminat taxa pe lăcomie a promis că elimină pensiile speciale și restructurarea aparatului de stat nimic zero măsuri. Am văzut vechiul CDR sau Alianța DA a lui Băsescu.

    • Hai, lasă jos povestea preferată de autovictimizare a PSD. Ați semănat ploaie 31 de ani și acum o să culegeți furtună.

      Faptul că nu aveți nici un mod credibil de a face guvern vă descalifică de la orice discuții.

      Asta dacă nu vrea PNL să se sinucidă politic cu USL 2.0.

  14. Ptr lili : dacă eu nu muncesc la patron tu nu muncești atunci cine să o facă? Nu Vezi ca sindicatul patronatelor au relații in parlament în guvern ei dictează totul codul muncii salariul minim etc. Eu sunt de acord ca trebuie sa fie patroni bogați dar să o facă cinstit prin muncă și să își plătească angajații onorabil nu să o facă pe salarii mizerabile la negru și apoi da ne zică nouă ce mare antreprenor este . La noi au apărut peste noapte bogați prin evaziune fiscală și muncă la negru pe spatele muncitorului de rând care neavând unde să lucreze și o familie d3 întreținut a muncit în condițiile astea fără să îi aibă nimeni de grijă mă refer la sindicatelemuncitorilor care sunt aservite politic.

    • In orice Tara, „evaziunea fiscală și muncă la negru” se intind FIX cat lasa guvernantii si cei RESPONSABILI!
      La fel, se intampla cu CORUPTIA!
      Cat lasa Autoritatile, atata Coruptie, Evaziune sau munca la negru EXISTA intr-o Tara!
      Tot felul de Institutii cu angajati bine platiti au RESPONSABILITATI in aceste domenii, CE FAC???!!
      NIMIC!
      DNA e blocat, deci liber la hotii!
      Iar Evaziunea si munca la negru sunt in RESPONSABILITATYEA Guvenrului, prin Minsiterul de finante, ZERO, nu se ating de evazionisti, NU am vazut nimic in Programul de guvernare care sa prevada BANI mai multi la VENITURILE Romaniei din Evaziune fiscala sau munca la negru!
      Intr-un An de guvernare PNL, cati BANI a reusit Guv Orban sa aduca din Evaziunea fiscala sau din munca la negru?!
      Exista vreo Informatie?!

  15. Hai sa-i lasam jumatate de an.
    Sa-i vedem de ce sant in stare.
    Sper sa nu ne dezamageasca. Daca mai iesim o data in strada o sa fie nasol.

    • În jumătate de an vând toată țara…
      Faptul că au făcut jocul lui Orban (ălalt) mă face să nu am deloc încredere în usere.

  16. Ghinion, asa ne spunea șeful al mare…… 🙂 🙂 🙂

  17. Este foarte bine ca in final totul a mers rapid. Sper ca aceasta coalitie sa functioneze dar vom vedea.
    Insa orice este mai bine decat PSD si aliatii sai auriti cu falsuri omuniste, agentura KGB in Romania sprijinita de agentura mediatica dughinista .