G4Media.ro

Cum își maximizează Spania influența în Parlamentul European

Sursa foto: © Esteban Martinena Guerrero | Dreamstime.com

Cum își maximizează Spania influența în Parlamentul European

În fața unei Germanii puternice, Spania și-a maximizat influența parlamentară, concentrându-și reprezentanții europeni pe grupurile majoritare. Dar Germania păstrează pozițiile-cheie, potrivit Rador Radio România. În luna iunie, sunt două Euro 2024, unul care se joacă cu mingea la picior în Germania, iar celălalt, care se joacă, buletinele în mână, la Bruxelles și la Strasbourg. Iar în ambele competiții regăsim aceleași două echipe în frunte: Germania și jocul ei ofensiv cu CDU-CSU și extrema stângă din SPD, ca să nu mai vorbim de liberalii ei din FDP. Spania are doi super-marcatori, PSOE, în stânga, și PP, în dreapta.

Totuși, în jocul influenței parlamentare, acestea sunt cele două țări care se descurcă cel mai bine. În cazul Germaniei e evident. Principala putere economică și demografică a continentului are și avantajul de a nu-și dispersa prea mult forțele politice la extreme. Atât de mult încât are o mare greutate în cadrul majorității tripartite PPE-S&D-Renew care oferă cea mai mare pârghie asupra textelor legislative. Pentru a fi puternic la Bruxelles sau la Strasbourg, trebuie să fii în centrul compromisului. Cu 52 de aleși în acest triumvirat, germanii reprezintă 13% din cei 399 de membri aleși ai majorității parlamentare.

Evident, este mai mică decât ponderea lor demografică în Uniune (18,3%) sau ponderea relativă a PIB-ului lor (24,3%). Dar germanii au un avantaj suplimentar: ocupă două funcții cheie: Manfred Weber care tocmai a fost reales în fruntea grupului PPE, cel mai mare (189 aleși), și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Un tandem german care, bine coordonat, cântărește mult în direcția dezbaterilor. Weber și von der Leyen nu au fost întotdeauna aliniați în timpul mandatului anterior.

Șuruburile au fost strânse de câteva luni. În plus, Ursula von der Leyen se va afla sub supravegherea mai atentă a lui Fredrich Merz, liderul CDU-CSU, care, cu excepția obstacolelor neprevăzute, se pregătește pentru putere după alegerile generale din septembrie 2025. Ursula von der Leyen ar trebui să fie confirmată în poziția sa joi de către Consiliul European, apoi pe 18 iulie în cadrul unui vot secret în Parlamentul European. Care va fi, fără îndoială, cel mai dificil rol de jucat pentru Germania: concesii în faţa celorlalte forțe politice, Renew și S&D, fără a se abate prea mult de la linia PPE…

În jocul influenței, Spania se descurcă și ea foarte bine. Și aici, bipolaritatea clasică a vieții sale politice, dintre PSOE-ul lui Pedro Sanchez și PP-ul lui Alberto Nuñez Feijoo, le permite aleșilor spanioli să cântărească puternic în cele două grupuri principale ale Parlamentului European: 22 de deputați în PPE și 20 de deputați în grupul social-democrat. Spania este singura țară din top 6 a cărei pondere demografică (10,4% din populația UE) corespunde celei politice în majoritatea parlamentară (10,8%). Madridul îşi permite chiar luxul de a cântări politic mai mult decât greutatea sa economică (8,6% din PIB-ul UE). Și aici, Spania are grijă să blocheze poziții cheie: cu Iratxe Garcia Perez, deține președinția grupului S&D și asigură astfel prezența la CoP (conferința președinților de grup), organ esențial al funcționării Parlamentului.

În schimb, tot în top 6, Franța și Italia sunt penalizate de dispersarea voturilor către partide din afara taberei majorității. Prin alegerea a 29 de aleși RN, francezii își exprimă o saturaţie care, din păcate, nu le va permite să influențeze alegerile legislative. Atât de mult încât influența Franței, fără a fi neglijabilă, nu este optimă.

Adăugarea aleșilor Renew (13), social-democraților (13) și LR (6) îi permite Franței să reprezinte 8% din majoritatea parlamentară. Această cifră este semnificativ mai mică decât ponderea sa demografică (14,7% în UE) și jumătate din ponderea sa economică. De aici și necesitatea ca Franța să asigure președinția grupului Renew pentru Valérie Hayer și, astfel, să asigure o prezență franceză la CoP. Odată cu retragerea în seara zilei de luni 24 iunie a rivalului portughez, João Figueiredo, alegerea lui Valérie Hayer, de atunci unic candidat, a fost o formalitate. Marți, 25 iunie, franțuzoaica a fost aleasă prin aclamație. Să spunem că Parisul salvează mobila și, deși a pierdut mulți aleși, grupul Renew va rămâne esențial pentru constituirea oricărei majorități.

Din aceleași motive, Italia își strică influența politică. Oferind cei mai mulți oficiali aleși partidului Fratelli d’Italia, italienii sunt marginalizați prin faptul că sunt numeroși în cadrul grupului ECR în detrimentul ponderii lor în majoritatea parlamentară (7,5% cu 30 de aleși). Diferența dintre ponderea economică a Italiei (12,3% din PIB-ul UE) și demografică (12,7%) este mai puțin clară decât cea a francezilor.

Giorgia Meloni are totul de câștigat din apropierea, cel puțin în fond, de PPE pentru a multiplica strategiile de contrapondere spre stânga. Dar această schimbare politică o va pune sistematic în contradicție cu partenerii săi polonezi din PiS, cu atât mai puțin înclinați să coopereze cu blocul majoritar, deoarece aceștia nu mai sunt reprezentați în Consiliu.

Sursa: LE POINT / Rador Radio România / Traducerea: Rodezia Costea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează